Nordic Cab Active 2-in-1 Cykelvagn

av Anna
Nordic Cab Active 2-in-1 Cykelvagn recension

Recension av Nordic Cab Active

Inköp: Ordinarie pris för Active 2-in-1 är cirka 6000 kr. Denna vagn är ett recensionsex från Nordic Cab
Tillbehör: Snabbfäste till cykeln, promenadhjul samt två nackkuddar ingår.
Typ av vagn: Cykelvagn.

För några år sedan var en cykelvagn med liggläge inte något som existerade, och knappt något man tänkte kunde finnas. Nordic Cab var tidigt ute med sin modell Urban, som kostnadsmässigt befinner sig i en högre prisklass. Nordic Cab Active 2-in-1, som hunnit rulla på gatorna i ett år, har ett lägre inköpspris men med bibehållet smarta funktioner. En uppdatering har gjorts av Active 2-in-1 sedan jag fick detta recensionsexemplar, och det är att selen har förbättrats. Den ska nu vara rymligare och gå att få högre upp i sittdelsryggen.

Nordic Cab Active 2-in-1 i siffror

Active är en cykelvagn för två barn, men det går förstås även bra att cykla med bara ett barn i vagnen. Nordic Cabs rekommendation är att det minsta barnet (det vill säga den lägsta viktbelastningen) ska sitta på vänster sida i vagnen, sett bakifrån. Som mina bilder längre ned visar så har denna info inte riktigt nått fram till mig. Det verkar också vara olika rekommendationer för olika cykelvagnar. Maxvikten för Nordic Cab Active är 45 kg, det är alltså max för vad passagerarna får väga ihop.

Cykelvagnen är 81 cm bred och väger 15 kg, vilket jag skulle säga är ganska lätt för att vara en cykelvagn. Jag har inga problem med att lyfta in Active i bilen när den har fällts ihop.

Nordic Cab Active 2-in-1 Cykelvagn sittutrymme fälla till liggläge

Rymliga sittdelar med ställbart ryggstöd

Sittdelarnas sele kan justeras i höjd längs med en fastsydd rem. Det är den delen som ska vara uppdaterad på den Active som säljs i butik numera, för på de första versionerna så är även det högsta läget väldigt lågt. Två rejäla nackkuddar medföljer med cykelvagnen. Dem la jag dock åt sidan efter första cykelrundan, då de enbart kändes stora och klumpiga ihop med barnens cykelhjälmar.

Sittytan är inte överdrivet vadderad, enligt min uppfattning. Men inget av barnen har klagat på att det skulle vara obekvämt så den vaddering som finns är troligen fullt tillräcklig. Vill man så är det ju också lätt att sätta i en sittdyna eller åkpåse i Active, alternativ lägga en tjockare filt för barnen att sitta på.

Nordic Cab Active har sittdelar som sitter ihop och som då tillsammans kan justeras mellan sittläge och viloläge. Man ändrar vinkel på ryggstödet genom att hålla in en spärr som sitter under själva sittytan. Om barnen sitter i vagnen får man således lirka sig mellan deras ben för att komma åt.

Nordic Cab Active 2-in-1 Cykelvagn sittläge liggläge och sele

Viloläge som funkar bäst när barnen är små

Det som händer när man växlar till viloläge är att sittytan glider framåt så att ryggstödet får utrymme att vinklas bakåt. Det gör att benutrymmet och golvytan minskar. Viloläget är väl visserligen främst tänkt för små barn som somnar under promenaden, eller under cykelturen. För viloläget är godkänt att använda när man cyklar. Men har man ett större och ett mindre barn i vagnen så ska man vara medveten om två saker:

1 – Ska ett barn vila måste också det andra barnet vara okej med att luta sig bakåt.
2 – Benutrymmet vi viloläget funkar för en tvååring utan problem. Men för äldre eller längre barn så kommer det bli trångt.

Viloläget är cirka 45 grader så fullt tillräckligt för att ett barn ska kunna sova bekvämt, utan att huvudet faller framåt.

Nordic Cab Active 2-in-1 Cykelvagn utrymme för barnen rymlighet

Rymlig nog för stora barn

Den av Nordic Cab rekommenderade användningstiden är upp till 6 år. Som promenadvagn kan den användas med Nordic Cab babysäte, som man får köpa till separat, upp till 9 kgs vikt. Som cykelvagn rekommenderar man att Active kan användas från 1 års ålder.

Jag har testat Nordic Cab Active med en ettåring, en fyraåring och en sjuåring. Min granne har även använt vagnen till sina åttaåriga tvillingar, för en kortare periods cykelpendling till skolan. Större barn få sitta med benen böjda eller i kors, precis som när de åker bakåtvänt i bilen. Men för överkroppen så har det inte varit problem att rymmas för något barn. Och tittar man på 4-åringen så ser man att han satt helt perfekt i Active, samma gäller för dåvarande ettåringen.

Nordic Cab Active 2-in-1 Cykelvagn insektsnät och solskydd

Många valmöjligheter för att skydda mot sol, vind och insekter

Jag gillar verkligen hur skyddet framtill på cykelvagnen är konstruerat. Hela locket fälls fram och fästs dels med knäppen på sidor, dels med små resåöglor framtill, under vagnen. Det understa lagret i fönsteröppningen framtill på Nordic Cab Active är insektsnät. Sedan kan man välja att ha plastfönstret nedfällt eller hoprullat och invikt upptill. Det finns också ett grått solskydd man kan välja att fästa fram, så barnen inte får sol i ögonen. Det är enkelt och går snabbt att justera mellan de olika lägen.

Det faktum att öppningen med meshnät inte är så stor märks faktiskt delvis av när man cyklar med Nordic Cab Active. Luftmotståndet blir mindre eftersom att man inte har en hel öppen cykelvagn bakom sig. Och man ska för övrigt aldrig cykla utan något skydd alls, då det finns risk att stenar kan sprätta upp från cykelns bakhjul. Mina barn har inte heller varit förtjusta när större insekter letat sig in i cykelvagnen under cykelturen så också av den anledningen vill vi alltid stänga för ordentligt.

På Actives sidor finns stora fönster i klarplast. Men även där kan man välja att täcka för om solen ligger på. Det finns som en liten gardin att vika ned och fästa på plats med kardborre.

Nordic Cab Active 2-in-1 Cykelvagn packutrymme varukorg

Begränsat med packutrymme baktill på cykelvagnen

Nordic Cab Active är inte cykelvagnen för den som ska storhandla, så länge man inte har utrymme för att ställa matkassarna inne i kupén förstås. Vilket är fullt möjligt om man cyklar med bara ett barn i vagnen. Det finns ett packutrymme baktill på Active. Men det är mer som ett antal större och mindre förvaringsfack. Det går att knöka in tygkassar eller gympapåsar med mjuk packning däri. Men jag är tveksam till hur många liter mjöl eller påsar potatis som går i. Man får med sig det nödvändiga. Men handlar det om en heldag på stranden eller packning för hela familjen så får man komplettera med att packa på cykeln eller ha en ryggsäck på sig också.

Det finns en fotbroms på Active, den sitter centralt placerad på cykelvagnens bakaxel. Är vagnen fullpackad kan det vara lite svår att hitta och komma åt med foten. Men den är lätt att lägga i och lika enkel att sedan pilla upp igen med tåspetsen.

Nordic Cab Active 2-in-1 Cykelvagn ihopfällning fälla ihop cykelvagnen

Active 2-in-1 kan fällas ihop platt

Cykelvagnar är ju inte direkt det smidigaste formatet på vagn. Men behöver man få in den i bilens bagageutrymme eller vill att cykelvagnen ska ta upp mindre utrymme när den förvaras under vintern så underlättar det att man kan fälla ihop Nordic Cab Active. Processen är inte helt enkel de första gångerna och det finns en viss klämrisk, så man bör gå igenom instruktionerna först.

För att fälla ihop Active så får man först lossa handtaget i rörligt läge. Man måste också lossa klädseln som sitter fast runt stängerna. Sedan finns det två röda fästen som man ska pilla upp. Därefter ska man trycka in den bakre ramen under den främre. Det känns som att klädseln tar emot lite men trycker man på försiktigt så går det riktigt snabbt och lätt till slut. Active blir inte smalare eller kortare när den fälls ihop. Men den blir betydligt plattare. Tar man hjulen så är den enkel att stuva in baktill även i en inte alltför stor bil.

Nordic Cab Active 2-in-1 Cykelvagn som barnvagn, promenera med vagnen

Nordic Cab Active som barnvagn

Med Active ingår både en cykelarm och ett punkteringsfritt promenadhjul, det är alltså inte luftfyllt som bakhjulen är. Man kan köra vagnen som promenadvagn med cykelarmen kvar, men den sticker ju ut en bra bit framtill. Promenadhjulet klickas snabbt och enkelt in i vagnen och det är lika lätt att ta loss det igen när man ska växla till att cykla med vagnen. Vagnen har ett bra rull tack vare de stora bakhjulen. Framhjulet är inte heller jättelitet. Att rulla på asfalt är lätt som en dröm. Men även grusväg och grästmatta har funkat utmärkt.

Eftersom att man kan justera handtaget på Nordic Cab Active i flera olika vinklar, allt från lodrätt uppått till vågrätt och lodrätt nedåt, så är det enkelt att hitta en bekväm höjd oavsett vem som ska köra vagnen. Det innebär också att man kommer en bit bakom vagnen, vilket gör bättre utrymme för benen när man går. Oavsett så är risken ganska liten att man ska sparka i chassit, då Actives sittyta är högt placerad och man har gått om utrymme för att pendla in fötterna undertill.

Nordic Cab Active 2-in-1 Cykelvagn koppla vagnen till cykeln med snabbfäste

Så fäster man Nordic Cab Active vid cykeln

Har man fäst en cykelvagn vid en cykel så har man egentligen fäst dem alla, för i princip går det alltid till på samma sätt. Med cykelvagnen medföljer ett fäste som man monterar på cykelns bakhjul. På Nordic Cab Active måste man sätta fast cykelarmen, som ska monteras in på höger sida av sittutrymmet. De två ljusgröna spärrarna ska lossas, varpå cykelarmen förs in genom öppningen. Sen låser man fast den i positionen genom att trycka in spärrarna igen. Som en extra säkerhetsgärd så låser man fast armen med en liten sprint.

För att sedan koppla ihop Nordic Cab Active med cykeln så för man in cykelarmen i fästet på bakhjulet. Man låser sedan ihop dem med en sprint som kläms på plats. Även här finns en extra säkerhet i form av en rejäl, textiklädd vajer som ska dras genom cykelramen och knäppas fast i cykelarmen igen. Skulle själva snabbfästet fallera eller sprinten gå sönder så förhindrar vajern att cykelvagnen kan rulla iväg fram tills att man kan stanna med cykeln. Det känns 100% tryggt och ingen av sprintarna, spärrarna eller fästena har någonsin kärvat eller krånglat vid användning.

Cykla med Nordic Cab Active 2-in-1 Cykelvagn fjädring

Nordic Cab Active 2-in-1 som cykelvagn

Räknar jag rätt är det här den femte cykelvagnen jag testar och det är minimala skillnader mellan en vagn och en annan medan man sitter och cyklar. Däremot kan det vara stora skillnader i hur komforten är för barnen. Active har varit omtyckt av alla sina passagerare. Vagnen är utrustad med fjädring lokaliserad vid bakhjulen, något som antagligen fungerat väl då jag inte hört barnen klaga över att det är obekvämt skumpigt att sitta i den.

Att koppla på och av vagnen vid cykeln är snabbt gjort. Promenadhjulet kan man packa ned i förvaringsutrymmena baktill på vagnen. På så sätt finns det alltid tillgängligt om man vill växla till att använda Nordic Cab Active 2-in-1 som en vanlig barnvagn. Skulle jag ändra något på vagnen så hade jag velat ha bättre möjligheter att få in lite mer packningen i vagnen. Utan att behöva använda sittkupén till det. Det märks i vissa detaljer att det här inte är den dyraste cykelvagnen på marknaden. Men det gör mig inget om ett spänne är lite plastigt eller om mattan på golvet inne i sittutrymmet glider runt, för det påverkar inte hur cykelvagnen är att använda i vardagen.

Mitt omdöme av Nordic Cab Active 2-in-1

Nordic Cab Active har fungerat ytterst tillfredsställande. Och att det finns viloläge gör stor skillnad för hur vagnen kan användas, då det betyder att vi kunnat cykla med ettåringen vid de tider på dygnet då hon ska sova tupplur. Sen blir det ont om benutrymme om större barn ska sova, men större barn klarar sig fint med sittläget och då duger utrymmet för fötterna fint som det är. Det tycker jag gör Active till en prisvärd cykelvagn med lång användningstid.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. HÄR kan du läsa mer om varför jag har affiliatelänkar på bloggen. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Nordic Cab Active 2-in-1 hos: Babyland

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar