Thule Coaster

av Anna
Recension av Thule Coaster

Recension av Thule Coaster

Inköp: Denna vagn är ett recensionsexemplar, inköpspriset för Thule Coaster är cirka 3799 kronor.
Tillbehör: Förvaringsskydd, spädbarnsinlägg, regnskydd och andra tillbehör kan köpas till separat.
Typ av vagn: Cykelvagn

Jag må vara på väg att bli något utav en veteran på barnvagnar, men att cykla med vagn är en ny värld för mig. Man kan ju också fråga sig var gränsen för vad som är en barnvagn egentligen går? Men jag tänker att så länge det är ett föremål jag kan köra ett barn i så faller det inom kategorin, och räknar bort uppenbara ickebarnvagnar såsom skottkärror och dylikt. Poängen med en cykelvagn är väl dessutom ofta just de multipla användningsområdena.

Thule Coaster är i alla fall en vagn som både har promenadhjul och en koppling för att fästas vid cykel. Den befinner sig inom en av de lägre prisklasserna i kategorin, om man betänker att den tar två barn och har en maxviktskapacitet på 45 kg. Samtidigt så är Coaster rätt så basic i sina övriga funktioner men mitt totala omdöme blir att den fungerar väl på de punkter som jag uppfattar som viktigast.

Vi har kört vagnen med en 3,5-åring och en 5,5-åring och det testat klarade cykelvagnen med bravur. Trots att den inte har någon direkt stötdämpning så har cykelturer på rejält skumpiga skogsvägar fått tummen upp från båda barnen, och trots att sätena inte är fällbara så har de båda somnat och sovit i vagnen en bra stund, så sött lutade mot varandra att vi föräldrar för en stund glömde att vi strax innan önskat att cykelvagnen haft en skiljevägg mellan sittplatserna…

thule_cykla

Så kopplar man ihop Thule Coaster med cykeln

Att koppla vagnen till cykeln tog inte lång tid. När man väl satt fast fästet i bakhjulets mittnav (1), vilket gjorde på ett par minuter, så trär man bara i ledkulan i fästet (2) och sedan säkrar man kulan med en metallsprint (3). Dessutom finns en extra säkerhetsrem som hjälpligt håller fast cykelvagnen vid cykeln om huvudfästet skulle gå sönder på något sätt under cykelfärd. Fästet kändes väldigt gedigt och då har vi cyklat i ganska grov terräng med vagnen maxlastad vid flertalet tillfällen under sommaren.

thule_detaljer_1

Handtag som kan fästas i två lägen

Thule Coaster har ställbart handtag. Det är inget avancerat knäledshandtag som avses då. Utan handtaget är format så att den hamnar i ett högt läge om man fäster det i vagnen åt ena hållet (1) och i ett lägre läge om man fäster det upp och ner (2). Min man och jag är 183 respektive 170 cm långa och föredrog båda två att ha handtaget i det höga läget. Att ändra läge är relativt enkelt. Med små fingrar eller en hård nagel trycker man bara in de små spärrarna på båda sidorna av handtaget (3). Sen är det bara att lirka handtaget utåt tills det lossnar helt.

Vagnen är även ihopfällbar. Den blir varken smalare eller kortare utan enbart plattare. Men det underlättar vid förvaring. Om man monterar av armen för cykelfästet och promenadhjulet, samt klickar loss bakhjulen, så är Thule Coaster väldigt kompakt och enkel att förvara. Armen lossas med ett snabbfäste. Hjulen får man loss genom att trycka in mittnavet och dra hjulet utåt. Själva ihopfällning av vagnen tog det några gånger innan jag fick till dock. Men för mig kändes ändå en cykelvagn inte som den typ av barnvagn som jag regelbundet ska fälla och packa in i en bil eller dylikt.

Gott om genomtänkta detaljer på Coaster

Thule Coaster har ett tvådelat framstycke. Det övre lagret är i klarplast och funkar som regn- och vindskydd (1). Det undre lagret är ett finmaskigt insektsnät. Något som faktiskt är helt oumbärligt när man cyklar igenom en svärm med knott under kvällsturen (2). Båda styckena skydd på cykelvagnen fästs vid vagnen – och varandra – med kardborre. Ett snabbt och enkelt system (3).

Thule Coaster har ett lastutrymme baktill som med lätthet rymmer två stora matkassar (4). Man får också ned all den packning som man kan behöva för en utflykt till badstranden. På bilden syns framhjulet i packutrymmet. Ska man cykla någonstans och sedan promenera med vagnen är det alltså mycket enkelt att få med sig promenadhjulet. På bilden syns även två röda knoppar, det är de man drar ut för att låsa upp chassit så att det kan fällas ihop.

Och självklart är det viktigt att synas i trafiken! En klart lysande flagg ingår med vagnen, och den fästas baktill på Thule Coaster (5). Inne i vagnen finns sittdelarna (6). Deras selar är enkla att justera i både längd, omfång och även i höjd. De har vadderade selkuddar och överlag känns sätena ganska bekväma. Våra barn satt som längst i vagnen i knappt en timme och det verkade fungera bra för dem.

thule_size

Så stora barn ryms i Thule Coaster

Storleksmässigt var det som sagt inga problem att rymma en 3,5- och en 5,5-åring i Thule Coaster. Visserligen får de sitta med benen böjda men som ni ser får sittpositionen tummen upp. Det fanns gott om utrymme mellan deras huvuden och innertaket på cykelvagnen, även med hjälmarna på. Och det funkade också bra för dem att luta sig bakåt i vagnen även när de hade hjälmar. Att de inte har det på vissa bilder beror givetvis på att vi då promenerade och inte cyklade med vagnen. På bredden rymdes barnen precis lagom också. Det fanns dessutom lite extra utrymme under deras ben för att packa en filt eller något annat mindre föremål.

För att omvandla Coaster från cykel- till promenadvagn så lossar man bara fästarmen från cykeln, öppnar en spärr, placerar framhjulet i rätt position och låser spärren igen. Den syns tydligt på bilderna till höger i collaget ovan. Framhjulen saknar helt fjädring och är av plast. Vi har promenerat på gräs, på grusväg och på asfalt. Vi har till och med testsprungit lite med vagnen. Nu är inte Thule Coaster en springvagn och är man en seriös löpare så ska man givetvis försöka skaffa sig en riktigt joggingvagn. Men för den som ibland vill gå en extrasnabb powerwalk så funkar Thule Coaster riktigt bra. Handtaget är bekvämt. Och höjden mellan vagnens underrede och marken gör att den som kör kan ta ut steget även vid raskare promenader.

Körkänsla i och omdöme av Thule Coaster

Med tanke på prisklassen vagnen befinner sig inom så är jag imponerad. Hur Thule Coaster funkar med mindre barn kan jag dock inte uttala mig om. Min yngsta är runt halvåret gammal och kändes för liten för att sitta så oskyddat och utsättas för de skakningar och vibrationer som ändå blir när man kör på ojämnt underlag. Men för två lite större barn som inte orkar, kan eller vill cykla själva så har Coastern allt jag efterfrågar i en cykelvagn. Den funkar dessutom helt godkänt som promenadvagn.

Det är inte en vagn jag skulle använda en hel dag för att gå på stan med. Men cyklar du till mataffären och barnen somnar, så funkar det absolut att ta med vagnen in i butiken medan du handlar utan att känna dig som en elefant i en porslinsbutik. Och för en lösning på vardagspusslet som vi själva har funderat på – en förälder cyklar med barnen till förskolan, den andra vill hämta till fots – så är Tule Coaster absolut ett bra val för ändamålet. Ska man cykla ännu mer eller längre, eller med mindre barn, då kan jag tänka mig att bättre stötdämpning och säten med lite lutning är önskvärt. Men för grundläggande behov av cykelvagn så kändes Thule Coaster helt rätt.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se bästa pris för Thule Coaster XT hos: Jollyroom

Du kanske också gillar

6 kommentarer

Sara 30 augusti, 2014 - 20:43

Hej och tack för en bra recension! Har ni även prövat att endast ha ett barn i vagnen vid cykling? Hur fungerade de i sådana fall?

Reply
Anna 31 augusti, 2014 - 21:24

Hej Sara, ja det har jag! Det står i instruktionsboken att barnet då ska sitta på den högra platsen (om jag minns rätt såhär på kvällen). Körde en runda om 6-7 km både på asfalt och i skogen med ett barn, och det funkade lika bra som med två tycker jag!
/Anna

Reply
Cykelvagn: Nordic Cab Explorer vs. North 13.5 Speeder 21 mars, 2016 - 09:18

[…] text utan även en jämförelse mellan två konkurrenter. Jag har tidigare skrivit om cykelvagnen Thule Coaster som jag körde sommaren 2014, och sommaren 2015 fick jag testa både Nordic Cab Explorer och North […]

Reply
Christian Widlund 9 augusti, 2022 - 11:59

håller på å testet denna nu. precis köpt den. so far so good.
Ska köra ut på lite grusvägar senare och se vad barnen tycker då….
men på asfalt har de bara tyckt det är kul…
2 barn
4år och 1.5år.

DS. fick köpa till en ny axel då jag har en gravel cykel. med through axle. hade dock inte spelat någon roll vilket märke vi valt.

Reply
Christian Widlund 9 augusti, 2022 - 12:01

jo en fråga jag har generellt. hur bra är regnskydden i varje vagn. är ju inte som att man planerar att köra när det öser ner. men behöver man nått extra skydd?

Reply
Anna 10 augusti, 2022 - 10:52

Hej Christian!
Alltså, det är en bra fråga. Det plastskydd som medföljer de flesta cykelvagnar täcker ju bara för själva öppningen. Allt annat är oskyddat. Råkar man hamnar i ett ösregn, vilket jag gjort, så kommer det förr eller senare läcka in rejält till barnen. Tyvärr känner jag inte till några bra, universala regnskydd för cykelvagn – vilket är otroligt konstigt!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar