Färga din solblekta vagn

av Anna

En vagn som fått stå för mycket i solen riskerar med tiden att blekas och slitas tills att den endast är en spillra av sitt forna jag. Solblekt tyg är ofta en anledning till sänkta priset vid andrahandsförsäljning, så lite kunskap om vad man kan åstadkomma kan löna sig både för den säljare som vill få ut så mycket som möjligt och för den köpare som vill fynda och göra i ordning på egen hand. Vissa vagnar verkar vara mer lättblekta än andra och äldre modeller av Urban Jungle tillhör den kategorin. Även Bugaboos äldre topset i fleece blir lätt solblekta. Men vilken vagn som helst som förvarats oskyddat utomhus under fler år ser förstås ut därefter, jag har sett bilder på rejält solblekta vagnar av alla möjliga olika märken.

Det går inte att färga barnvagnstextilier i tvättmaskin då de är av fel sorts material. Istället krävs en annan slags textilfärg, och det finns fler olika varianter men den jag tänker tipsa om heter Palett från Panduro och finns i flera olika kulörer. Vagnen ovan är en UJ Single som en gång varit marinblå eller möjligtvis lila, och som numera är helsvart. Skillnaden är makalös, det ser ut som en ny vagn men det är samma, jag lovar! Jag har själv aldrig färgat någon vagn men tack vare tjejerna i barnvagnsgruppen på FB kommer här en punktlista över hur man går tillväga för ett lyckat resultat:

  • Köp Palett i den kulör du önskar färga vagnen, och satsa på att färga vagnen till samma färg eller mörkare. En stor flaska på 250 ml, kostar 79 kronor, räcker i de allra flesta fall till både sittdel och sufflett. Svart Palett finns i två varianter: för ljusa tyger och för mörka tyger, den för ljusa tyger sägs vara enklare att använda men bägge varianter verkar ge likvärdigt resultat.
  • Använd en vanlig tvättsvamp för att bearbeta in färgen i tyget. Använd plasthandskar för att skydda din händer från att färgas. Om färgen känns svårarbetad kan du blanda ut den med lite vatten.
  • Vid första omgången färg kan det vara en bra idé att låta klädsel och sufflett sitta kvar på vagnen. Vid andra omgången kan du av tyget för att verkligen komma åt i alla vinklar och skrymslen.
  • Att färga sittdel och sufflett på en UJ Single tar mellan en och två timmar, men tidsåtgången beror både på vilket skick vagnen var i och hur noggrann du vill vara.
  • När färgen har torkat ska den fixeras. Man kan välja att antingen stryka, och om färgen inte är helt torr när du gör detta bör du ha en kökshandduk du inte är rädd om mellan tyget och strykjärnet, eller så kan du fixera färgen med hårtork vilket antagligen är något mer tidseffektivt.
  • Det är viktigt att fixera färgen noga med tanke på att vagnen ska tåla regn och snö. Efteråt ska färgen hålla för tvätt i 40 grader.
  • Vissa har avslutat med att spraya åtminstone suffletten med impregnering, medan andra avstår alla impregneringsmedel på textilier som deras barn ska komma i kontakt med.

Resultatet efter en omgång Palett brukar bli över förväntan, så har du en soblekt vagn är det troligtvis väl värt både de 79 kronorna och några timmars jobb! Tack Lotta för bilderna!
/Anna

Du kanske också gillar

127 kommentarer

lotta 22 december, 2011 - 23:07

Va fin min vagnser ut 🙂 hihi är toppen nöjd med den nu. Och kul att bilderna kom till användning i er blogg 🙂 Kul att få hjälpa till! och jag tycker gruppen på FB är toppen 🙂
Tjingeling

Reply
Rebecca Gustafsson 24 februari, 2023 - 14:38

Hej! Toppen tips! Inser att inlägget är som-gammalt men jag har en liten fråga. Du nämner ’första omgången’ med färg. Ska man göra den här proceduren mer än 1 gång…? Någon som vet? Tack för svar hälsning en som prövat svart textiltvättmedel på solblekt sufflett 4 gånger utan resultat (nu vet jag varför)

Reply
Anna 24 februari, 2023 - 15:50

Hej Rebecca! En del föredrar att måla i tunna tunna lager hellre än ett tjock lager färg. Detta för att ett tjockt lager tenderar att göra tyget mer stelt (dock blir tyget alltid stelare av att man målar/färgar det på det här sättet).
/Anna

Reply
Angelica 23 december, 2011 - 00:26

Tror ni att det skulle gå färga en Teutonia Spirit S3-09 militärgrön till svart med denna färgen?

Reply
alltombarnvagnar 23 december, 2011 - 18:57

Ja det tror jag absolut, men det kanske kan behövas två omgångar färg för ett riktigt snyggt resultat! Jag har sett bilder på flera Emmaljunga-vagnar som färgats med stor framgång, och de är ju gjorda av ett liknande material.
/Anna

Reply
Hanna 16 januari, 2012 - 18:40

Vad är det för fb sida? letar febrilt:) funderar på att köpa en begagnad el edge och färga om. Tack för tipset!/Hanna

Reply
alltombarnvagnar 16 januari, 2012 - 18:52

Hanna: Här är en länk till gruppen: https://www.facebook.com/groups/141568512604292/
/Anna

Reply
Åsa 1 mars, 2012 - 22:29

Jag hittade din sida när jag googlade och blev superglad!!! Detta med att färga vagnen skall jag göra direkt i morgon!! Jag undrar bara lite om färgningen: min cresentvagn är ljus nästan vit på insidan av suffletten! kommer färgen att gå igenom?? och fläcka den på insidan??

Tacksam för svar!

Reply
alltombarnvagnar 1 mars, 2012 - 22:31

Hej! Kul att kunna vara till hjälp!
Jag vet att några har färgat solblekta Emmaljunga-vagnar som även de har ett ljust innertyg och då har färgen inte gått igenom. Om du inte tar för mycket färg och är försiktigt så tror jag att det bör gå bra men jag kan ju inte garantera det, förstås. Men i värsta fall kan du ju i så fall färga innertyget i suffletten svart också?
/Anna

Reply
Åsa 1 mars, 2012 - 22:34

Absolut!! Tack för det snabba svaret!! jag är riktigt ivrig att sätta igång med detta! hoppas jag får tag på färg i morgon!!!!! 🙂

Reply
Anne-Lie 5 mars, 2012 - 08:38

Hej! Jag har en rosa babytravel trehjuling och vi färgade den svart härom dagen men när det torkat är tyget liksom lite stelt och färgen nästan grå/svart.. Betyder det att vi måste färga den en gång till för att den skall bli svart svart? Köpte Palettfärg från Panduro för ljusa tyger..

Reply
alltombarnvagnar 6 mars, 2012 - 22:25

Hej Anne-Lie! Om jag var du så skulle jag testa att tvätta klädseln, det brukar mjuka upp den. Om du fortfarande tycker att färgen är för ljus så borde ett till lager färg göra susen och ja, Palett för ljusa färger är vad vi brukar rekommendera!
/Anna

Reply
Madelen 8 mars, 2012 - 14:30

Hej!!
Blev tipsad om er blogg genom familjeliv.
Har bytt barnvagn i förrgår å den jag fick var ganska blekt på sufletten, men nu så har jag målat den med palettfärg å snacka om skillnad 🙂 Den vagnen jag har är en Brio Combi från 08/09. Sittdelen är röd, så sufletten var typ orange innan men nu är den röd igen 🙂

Super bra tips verkligen!! Dock så gick det igenom lite på innertyget men det är inget som stör, alltså på sufletten.

/ Madelen

Reply
alltombarnvagnar 8 mars, 2012 - 18:19

Vad roligt att det blev bra, och kul att tipset kom till nytta för dig! 🙂
/Anna

Reply
Camilla 28 mars, 2012 - 09:35

Jag har oxå en ljusrosa babytravel, en flaska på 250 ml räckte endast till sufletten, och då slösade jag inte särskilt mycket alls, snarare tvärtom!
Har därför beställt mer färg, 1 flaska till för ljusa tyger, sen 2 för mörka.
Tänkte dra över sittdelen 1 ggn med färgen för ljusa, och sen använda en flaska vardera av den ”mörka” till sitt och suflett.

Hoppas verkligen att det blir bra!
Vi älskar vagnen fortfarande efter 7 år (!), men när det blev en pojke nu tredje ggn så kände vi att babyrosa var lite fel ute!

Reply
linnea 28 mars, 2012 - 22:02

hej hur funkar det på en brio sing?som ser brun ut

Reply
alltombarnvagnar 29 mars, 2012 - 05:32

Hej Linnea!
Jag tror att det kommer funka jättebra att färga din Brio Sing. Är den svart men så solblekt att den ser brun ut kanske det går åt lite mer färg men det kommer bli en stor skillnad, till det bättre, när du färgat klart! Lycka till!
/Anna

Reply
Anna Lind 2 april, 2012 - 10:59

Hej,
Jag har just köpt en Bugaboo Cameleon, där suffletten och korgen under är blekta! Är det palett färg som gäller för bugaboo oxå, eller finns ngt alternativ där man kan köra färgningen i tvättmaskin möjligen??
Tänkte även färga på sittdelen som även den var ganska blekt på själva sitsen….

Tips & råd mottages tacksamt!!
Anna

Reply
alltombarnvagnar 2 april, 2012 - 19:41

Hej Anna! Det går absolut att färga en Cameleon med palettfärg! Däremot funkar det inte att färga i tvättmaskin, det går inte med canvastyger tyvärr. Även sittdel går fint att fräga, har själv sett helt otroliga på Cameleons som varit väldigt solblekta tidigare. Lycka till med färgandet!
/Anna

Reply
Lotta 11 april, 2012 - 23:13

Hej,
Nu blev jag väldigt sugen på att färga min solblekta Bugaboosuflett! Jag undrar bara hur man gör med det vita Bugaboomärket, måste man se till att det inte kommer färg på det eller färgar man över det? Hur skulle ni göra?

//Lotta

Reply
alltombarnvagnar 12 april, 2012 - 12:22

Hej! Du kan absolut färga en Bugaboo-sufflett, men du måste tejpa för själva loggan (skär ut tejpen så noga du kan och orkar) och sen jobba med en mindre pensel runt den om var försiktig, läcker färgen ut i det vita så är det väldigt svårt att återställa!
/Anna

Reply
Johanna 12 april, 2012 - 12:15

Hej!

Jag tänkte testa detta tips på en Teutonia Spirit S3 (svart) och undrar om ni rekommenderar att jag använder svart färg för ljusa textiler, trots att det är en mörk vagn? Eller ska man köpa den heltäckande färgen istället?

Är det vanligt att tyget upplevs som stelare efter färgningen?

Tack på förhand!

Reply
alltombarnvagnar 12 april, 2012 - 12:23

Hej!
Ja vi rekommenderar svart färg för ljusa textilier då den färgen är mer lättarbetad. Och kör hellre flera tunna lager med färg en få tjocka lager. Och ja, det är vanligt att tyget upplevs som stelare men efter att du fixerat färgen så kan du tvätta klädseln och då brukar den bli lite mindre stel. Det ger även med sig med tid och användning.
/Anna

Reply
Linda 14 april, 2012 - 20:54

Hej! Supertips..funderar på om det funkar även på tyget till bilbarnstolen..eller finns det någon säkerhetsrisk med detta?

Reply
alltombarnvagnar 15 april, 2012 - 15:30

Bra fråga! Jag törs faktiskt inte ge dig något svar på det, jag vet att tygerna på bilbarnstolar är behandlade med medel och det kan ju eventuellt finnas en risk att dess effekt påverkas om man färgar klädseln. Jag rekommenderar dig att fråga en återförsäljare av bilbarnstolar, eller ännu hellre tillverkarna själv, om detta!
/Anna

Reply
Emil 12 maj, 2012 - 11:50

Hej,

Hur länge måste man värma med hårfönen efter att ha färgat med svart palletfärg?
Ser man när det är färdigtvärmt och färgen är fixerad? Måste man fixara direkt eller går det bra om färgen står några dagar och torkar innan man fixerar?

Tack på förhand

Emil

Reply
alltombarnvagnar 12 maj, 2012 - 12:21

De med mest erfarenhet av att färga barnvagnar har gått över till att fixera färgen med värmepistol nu! Det går tydligen ruskigt mycket snabbare! Du kan låta färgen torka först. För att testa om färgen är fixerad kan du gnugga lite med en våtservett och se om tyget färgar av sig!

Reply
Ida 7 juni, 2012 - 07:50

Hej
Jag har en mögelskadad Baby jogger. Det är ju blankt hårt tyg på den. Funkar det att färga sånt också?

vh Ida

Reply
alltombarnvagnar 7 juni, 2012 - 07:55

Hej Ida!
Mögel är tyvärr inget som går att städa eller färga bort, och eftersom att det är direkt skadligt för ett barn att sitta i en möglig vagn så är min rekommendation att du slänger åtminstone tyget till vagnen och istället försöker se om det går att beställa ny klädsel. Om inte det går är det bara att kassera hela vagnen, tyvärr.
/Anna

Reply
Yvonne 11 juni, 2012 - 07:21

Hej!
Har en röd Uj som jag skulle vilja färga Röd . När jag skulle beställa färgen blev jag fundersam om jag skulle ta färgen för ljusa eller mörka tyger.Den är väl inte jätte blekt (tror jag) men jag skulle vilja ha den rödare.

Mvh Yvonne

Reply
alltombarnvagnar 11 juni, 2012 - 07:25

Hej! Jag skulle ändå rekommendera dig den för ljusa tyger då den är mer lättarbetad. Om det skulle behövas kan du ju alltid applicera ett lager extra. Lycka till!
/Anna

Reply
Emma 26 september, 2012 - 08:37

Köpte en UJ mountain buggy syskonvagn från 2010. Den med två suffletter.
Den var dock mycket solblekt (svart). Såg denna tråd och blev intresserad av att färga tyget. Tittade på panduro men hittade inte palett svart för ljusa tyger. (Bara för mörka) Skulle du kunna en länk till palett svart för ljusa tyger. Sen hur mycket färg skulle du uppskatta att jag behöver?
/Emma

Reply
alltombarnvagnar 26 september, 2012 - 09:37

Hej Emma, här har du en länk: http://www.pandurohobby.se/Katalog/20-Mala-Rita/2010-Farg/201045-Textilfarg/2/251226-Palett-250-ml-svart
Hur mycket färg som går åt är svårt att uppskatta, det beror på hur solblekt tyget är!
/Anna

Reply
iller 2 oktober, 2012 - 11:54

Läste detta igår och blev riktigt glad. Köpte en beg emmaljunga som var billig och i bra skick men väldans blekt, typ brun (ny sufflett kostar 1700:- btw) Och jag hade en flaska palett hemma så nu har jag fixat hela vagnen och ska bara tvätta för att se om resultatet blev bra =) Jag penslade med en flat bred och fin hobbypensel och det funkar om man har detaljer som inte ska färgas. Tack för tipset!

Reply
Juliet 6 oktober, 2012 - 22:41

Hei! Så spennende! Tror du det går å farge baby jogger? Jeg ser du har svart ang. mugg, men der er jo også veldig blankt tøy og to farger med plastikvindu i sufletten… Jeg blir virkelig kjempeglad hvis jeg kan gå er råd!

Reply
alltombarnvagnar 8 oktober, 2012 - 19:52

Hej Juliet! Jag är lite tveksam till om det går faktiskt, har inte provat själv men ska se om jag kan få någon annan att ge mig ett bättre svar på din fråga.
/Anna

Reply
Bea 15 oktober, 2012 - 10:07

Hej. Blir super glad då ja ser denna sida. Har en emmaljunga citycross som
Är svart och mörkröd, men där suffletten är väldigt solblekt och sitsen är inte i samma färg. Kan man färga allt de så de blir en helsvart vagn? Tacksam för svar 🙂

Reply
alltombarnvagnar 16 oktober, 2012 - 09:44

Det kan du absolut göra, och det är nog dessutom att föredra så det blir samma nyan av svart på hela vagnen! Du kanske behöver fler lager på de färger som inte är svarta från början, men det märker du under tiden. Lycka till!
/Anna

Reply
Bea 16 oktober, 2012 - 18:35

Vad ska ja då köpa för färg och hur mycket tror du jag ska köpa? Blir ivrig och vill göra detta på en gång 🙂 /Bea

Reply
malin 19 oktober, 2012 - 23:53

Vad kul att ja hittade denna sida! Jag har redan färgat min phil & tedvagn och har en emmaljunga på tur. Jag har även en ljusblå kronan barnvagn med solblekt sufflett. nu tänkte jag färga den men är rädd att inte hitta rätt nyans blå. Har du några tips? Eller ska man välja en helt annan färg?
/Malin

Reply
alltombarnvagnar 20 oktober, 2012 - 09:51

Hej Malin!
Det kan nog bli svårt att hitta rätt nyans, utbudet är trots allt inte så stort. Så jag skulle råda dig att färga vagnen i en ny nyans, bäst resultat blir det om du väljer en färg som är mörkare än den du har nu. Så mörkblå, marinblå, mörkgrön eller kanske svart?
/Anna

Reply
Tanja 24 oktober, 2012 - 22:06

Hej jag undrar hur gör man om man vill färga tillbehöten typ skötväska

Reply
alltombarnvagnar 25 oktober, 2012 - 10:41

Hej Tanja!
Allt beror på vilket material tillbehören är i, alla material är inte lika enkla att färga. Du får prova dig fram!
/Anna

Reply
Isabella 1 november, 2012 - 13:29

Hej! har läst igenom inlägget nu, samt några kommentarer.
Jag har en Teutonia -05:a om jag inte minns helt fel att hon sa! Känner egentligen inte behovet av att färga den utan mest för att den sak bli fräsch,m tror hon sa att den var använd till 2 barn med. Så tycker den behöver fräschas upp.

Men det jag undrade är fungerar dom att färga i maskinen med mera? (här är en länk till bilder på den: http://mammaisabella.blogg.se/2012/october/barnvagnen.html) Eller måste man skrubba? Haha, Sen du vet inget annat ställe man kan köpa det på? Såg på panduro nu att dom inte hade det längre i sitt sortiment.

Mvh Isabella 🙂

Reply
alltombarnvagnar 1 november, 2012 - 21:16

Hej Isabella!
Om du inte tycker att den är blek så behöver du ju inte färga den, vill du bara fräscha upp den så kommer du långt med en grundlig tvätt. Men den typen av textil funkar inte att färga i tvättmaskinen tyvärr. För uppdaterade färgningsinstruktioner kan du titta på det här inlägget: http://blogg.alltforforaldrar.se/alltombarnvagnar/2012/04/mer-om-att-farga-barnvagnen/ Angående färgerna så vet jag tyvärr inte det, fråga Panduro vad de har nu som motsvarar Palett!
/Anna

Reply
Terese 25 november, 2012 - 20:57

Hejsan!
Är superglad över att jag hittade denna sida.
Har precis köpt en begagnad Emmaljung Dou Edge, som är extremt solblekt på suffletten!
Har dock lite funderingar som jag hoppas jag kan få hjälp med av er…
Går det att måla om den? Och vilken slags färg ska man använda?
Just nu är den typ olivgrön och marinblå, så blir ju att måla om hela i antingen nån brun eller svart färg.

Tacksam för svar! 🙂

Mvh Terese

Reply
alltombarnvagnar 26 november, 2012 - 13:20

Hej Terese!
Det kan du säkert fixa till, jag har ett senare inlägg med lite utförligare info om hur man går till väga så där finns det nog svar på dina frågor:
http://blogg.alltforforaldrar.se/alltombarnvagnar/2012/04/mer-om-att-farga-barnvagnen/
/Anna

Reply
micaela 28 december, 2012 - 17:20

Fantastiskt kul med den här sidan. Jag har en brio nova 05 och väntar nu tillökning i maj. Hade tänkt skaffa en ny vagn men trivs med brion. Den är lite solblekt på de svarta delarna. Den är oxblodsröd och svart. Vad rekomenderar ni att jag ska göra. Färga hela svart eller bara där den är svart idag? Mvh. Micaela

Reply
alltombarnvagnar 28 december, 2012 - 20:06

Hej Micaela!
Det beror nog helt på hur de själv vill att den ska se ut. Gillar du det röda så behöver du ju bara färga de svarta fälten, men vill du ha en helsvart vagn så tror jag att det kan bli snyggt om du färgar allt! /Anna

Reply
micaela 6 januari, 2013 - 12:32

Tack för svaret! Det kommer nog bli en helt svart vagn. Spännande att prova. Hoppas att det inte läcker igenom sufletten bara. Mvh. Micaela

Reply
Marie-Louise 30 december, 2012 - 23:15

Ramla in på din sida och blev så lycklig , vi fynda nämligen en Brio sing i fredags som var rätt solblekt just i sittdelen .

Idag körde vi till panduro och köpte palett färg , jag färga först min brion (sittdelen , inkl korg) och det blev så bra , supernöjd och hoppas det ser likabra ut i dagsljus hehe ! .

Nu till min fråga ( en av dom ) , jag passa på att färga min systers vagn (emmaljunga classic) bara suffleten , men nu när jag ser på den så ser man liksom som ränder och den känns sträv , plastig är nog bättre ordval . Hur kan man få detta att bli bättre ? .

Sen undrar jag om du tror det hade gått att färga suffleten i en annan färg nu igen på min brio sing , vill nämligen ha röd suflett och resten ska vara svart 🙂 .

Mvh

Reply
alltombarnvagnar 30 december, 2012 - 23:28

Hej! Vad roligt att tipsen kunde vara till hjälp för dig! Vad gäller vagnen som blivit lite ojämn, prova att lägga ett till lager kanske – och sen fixera och tvätta? Den blir lite stel av för mycket färg men om du tvättar kan det hjälpa.

Vad gäller att färga till annan färg så går det nog inte att få den från svart till röd, men om den är ljus kan du nog färga den röd!
/Anna

Reply
Marie-Louise 30 december, 2012 - 23:34

Tack för ditt svar 🙂

kan man tvätta den förhand ? det går nämligen inte att ta av tyget på sufletten på emmaljungan :/ .. Måste man fixera direkt när man avslutat färgningen eller kan man låta den stå över natten och göra det imorgon ? .

Reply
alltombarnvagnar 1 januari, 2013 - 20:29

Färgen ska torka innan den fixeras, så det kan vänta! Och ja, går det inte att ta loss så är det ju bara handtvätt som återstår, borde hjälpa lite iaf! 🙂
/Anna

Reply
Dara 15 maj, 2019 - 08:15

Jag har färgat min röda vagn till svart har kört en om gång just nu men det blev inte alls bra det skiftar rätt och ser nästan brun it. Har jag förstört min vagn nu

Anna 15 maj, 2019 - 10:11

Hej Dara, det är vanligt att man måste färga flera lager för att täcka den ursprungliga färgen, speciellt om det är en så pass stark färg som röd. Jag tror man enklast får snyggt resultat genom att måla flera tunna lager, snarare än att lägga på ett tjockt färglager.
/Anna

Linda 2 februari, 2013 - 23:39

Har en babyjogger city select, lite hårdare tyg i sufletten!
Svart men nu nästan grålila av solen. Några erfarenheter av denna vagn?

Reply
alltombarnvagnar 4 februari, 2013 - 20:30

Hej Linda, av vad jag har hört så ska BabyJoggers vagnar ha en typ av textil som är svårfärgad, men jag har också sett bilder på de som provat med gott resultat. Så, värt att testa!
/Anna

Reply
Lena 8 februari, 2013 - 05:52

Hej!
Är så himla glad att jag funnit denna sida!!
Har du eller någon du känner erfarenhet av att färga suffletten till en Teutonia Cosmo -11 med Palett? Vår har en annan färg (ljusgrå) än sittdelen (beige) så jag skulle vilja färga den till brunt så de matchar bättre. Vad tror du, är det värt ett försök?
Tack på förhand!

Reply
alltombarnvagnar 8 februari, 2013 - 11:41

Hej Lena, ja det tror jag absolut är värt ett försök! Det kan nog krävas några lager för ett jämnt resultat, men tar du flera tunna lager så kan det nog gå att få snyggt! Lycka till!
/Anna

Reply
Catrin Jonsson 9 februari, 2013 - 15:28

Hej

Det här låter ju helt fantastiskt!
Fråga är bara… Funkar det även på fleecetyger?
Jag har en bugaboo cam med ett trist solblekt svart toppset som jag skulle vilja bli riktigt svart igen. Har sökt o sökt efter nån färg att färga med men inte hittat någon som funkar för fleece. Vet du om någon har testat att färga en fleece sufflett med lyckat resultat? Skulle bli överlycklig om det gick!
Med vänlig hälsning, Catrin

Reply
alltombarnvagnar 9 februari, 2013 - 17:01

Hej Catrin!
Jo, någon har nog testat att färga fleece men det är tveksamt om man kan anse att resultatet blev lyckat. Som jag förstod det blev det svårare att få färgen jämn och framför allt mycket mer komplicerat att fixera färgen, eftersom att fleece inte tål värme på samma sätt. 🙁
/Anna

Reply
sanna 25 februari, 2013 - 23:29

hej. jag har en emmaljunga scooter 2006 soft red (röd och grå) och jag skulle vilja färga den i en helt annan färg. tror du detta är möjligt och vad skulle du rekomendera? mvh sanna

Reply
alltombarnvagnar 28 februari, 2013 - 20:52

Hej Sanna! Det blir bäst resultat om du färgar i så snarlik färg som möjligt. Kanske att du kan få ett bra resultat om du färgar hela vagnen mörkblå eller svart, men annars blir det svårare att få det snyggt.
/Anna

Reply
Hanna 10 mars, 2013 - 19:19

Hej
Jag har idag köpt en begagnad babytravel grön. Vill ha den lite fräschare och helst svart. Vet du om det går bra att färga tyget på denna vagn? Hur mycke färg går det åt till en trehjulig sittvagn tror du? Ska man färga den en gång och fixera sedan färga igen eller färgar man till man fått ett bra resultat och sen fixera med värme? Hur många gånger tror du jag behöver färga den? Vet du om denna vagns tyg går att tvätta i maskin eller blir det handtvätt. Skull vilja tvätta den för den har några små fläckar ska detta göras innan färgning för bättre resultat eller räcker det med att tvätta den efter fixeringen?
Tack för en super bra sida.

Reply
alltombarnvagnar 10 mars, 2013 - 20:25

Hej Hanna! Bad min vän Lina, tillika barnvagnsfärgningsproffs, att svara på din fråga och såhär skrev hon:
”- ja det ska gå att färga,
– färgåtgång beror på hur törstigt tyget är = svårt att säga.
– Solblekt svart till svart köp hem 3 st 250 ml flaskor och lämna ev tillbaka en.
-Färga allt i flera lager tills du är nöjd, sen fixera sist bara.
-2-3 lager brukar räcka.
– ang tvättråd vet jag ej, tror 30 gr i maskin borde gå. Tvätta den innan färgning, färgen fäster bättre om vagnen inte är lortig.”

Hoppas det är till hjälp för dig!
/Anna

Reply
Lena 30 mars, 2013 - 17:06

Hej va bra , jag har en baby travl sulky lite solblekt .var kan jag hitta den 250 ml flaska och vad heter den?? mvh

Reply
alltombarnvagnar 1 april, 2013 - 21:42

Hej Lena,
i det här inlägget får du mer information: http://blogg.alltforforaldrar.se/alltombarnvagnar/2012/04/mer-om-att-farga-barnvagnen/
Hoppas det är till hjälp!
/Anna

Reply
Inspiration för dig som vill förnya din barnvagn! 24 september, 2013 - 08:34

[…] hon sig för att pigga upp sin barnvagn lite. Med hjälp av råden från de två inläggen om att färga sin solblekta vagn och mer tips om att färga vagnen, en lite mer utförlig guide, så lyckades hon få till det rätt […]

Reply
linda 13 januari, 2014 - 20:11

Hej jag har en äldre modell av brio race som är svart/vinröd metallic.
Den är lite ful och tråkig.
Jag undrar kan man bleka den med vita färg som finns på panduro för mörka tyger och sedan färga den i vilken kulör ja vill? Hade gärna testat tex svart och blå färgning efter ”blekning” isåfall
Sedan undrar jag om spray färgningen som finns på panduro i samma märke är lika effektiv som den ni rekomenderar eller ska de vara flytande på flaska?
På min suflett baktill om man säger så är de vattentätt undertyg om du förstår vad ja menar.
Går det att färga?
Tacksam för svar 🙂

Reply
Anna 19 januari, 2014 - 23:55

Hej Linda, jag tror tyvärr att det kan bli knepigt att bleka vagnen för att sedan färga om i annan kulör men det är säkert inte helt omöjligt heller. Och om du skulle misslyckas så går det förstås att färga om hela vagnen till helsvart! Känner inte till färgen på sprayflaska, och prassligare, plastigare tyg går inte att färga på samma sätt som den vanliga textilklädseln!
/Anna

Reply
Elin 17 mars, 2014 - 08:35

Hej jag har en vit och grön rutig vagn och jag undrar vad jag ska använda för färg? Vagnen är mer grön än vit och det är en ganska mörk grönfärg.

Reply
Anna 17 mars, 2014 - 09:14

Hej Elin, här hittar du nog svar på de flesta av dina frågor:
http://ombarnvagnar.com/2012/04/mer-om-att-farga-barnvagnen/
Lycka till! 🙂
/Anna

Reply
Elin 17 mars, 2014 - 08:52

Jag kan tillägga att jag har tänkt färga den svart.

Reply
Maria 14 april, 2014 - 07:29

Hej!
Jag har en mörkbrun Brio som jag färgat med Palett från Panduro, den är dock inte tillräckligt mörkbrun för att matcha vagnen och de har bara ett brunt alternativ . Några tips på någon annan färg där jag kan kolla efter mörkbrun? Tack på förhand! Maria

Reply
Anna 14 april, 2014 - 10:39

Hej Maria, har inte testat själv men som jag förstått det så ska det gå fint att blanda olika kulörer av Palett för att få fram rätt nyans. Känner tyvärr inte till andra färger men prova att mixa deras brun med lite svart i?
/Anna

Reply
Johanna 4 augusti, 2014 - 11:06

Hej!
Köpte en babytravel igår i grön färg som kag vill färga om kan jag ta vilken färg som helst eller måste det var mörkade än grön? Lutar åt att jag vill ha mörkblå för att inte solen ska ta och för att vagnen inte ska bli för varm… 🙂

Reply
Anna 4 augusti, 2014 - 21:09

Hej, mörkare är enklast att få ett snyggare resultat med, men grön till mörkblå borde gå bra!
/Anna

Reply
Victoria 25 augusti, 2014 - 11:42

Hej!
Jag har en ljusgrön dubbelvagn från Mountain Buggy.
Hur många flaskor tror du gå åt till en sån på 100 ml och ska jag färga den grön som den är eller ska man gå på svart? Vad tror du skulle ge bästa resultat?

Reply
Anna 31 augusti, 2014 - 21:33

Hej, mängd kan jag inte sia om och färg, jag tror det är enklast att få snyggaste resultat om du går på svart, eventuella ojämnheter i nyans syns inte lika enkelt då!
/Anna

Reply
Carina 4 september, 2014 - 18:00

Hur exakt fixerar man färgen? Hur länge ska man stryka eller blåsa med hårblåsen? Ser man det???

Reply
caroline 6 september, 2014 - 11:10

Hej! Jag har en syskonvagn som jag vill färga .
Då ena sittdelen är ljusrosa o den andra sittdelen är ljusblå .
Jag lyckas ej få av klädseln ,kan man färga barnvagnen endå ?
Och sedan fixera med en hårfön ?

Reply
Anna 7 september, 2014 - 21:10 Reply
Maria 19 september, 2014 - 19:23

Hej,

Kan man färga liggdelen ?

Reply
Anna 21 september, 2014 - 19:54

Hej! Beror helt på vilken vagn och vilket material!
/Anna

Reply
Katia 14 oktober, 2014 - 11:56

Hej! Kan man färga barnvagns klädsel i tvättmaskin? Vill färga om min beige retro vagn till svart.
Tack för svar

Reply
Anna 19 oktober, 2014 - 18:27

Hej Katia, det är tyvärr inget jag provat på. Tror det beror på vilket material barnvagnsklädseln är, men kan tyvärr inte ge något bättre svar än så.
/Anna

Reply
Linda 8 januari, 2015 - 21:51

Hej! Undrar om ni vet om det går att färga en Cresent Diva? /Linda

Reply
Anna 9 januari, 2015 - 21:48

Hej, har inte testat själv och tror faktiskt jag inte sett bilder på just en Diva färgad, tyvärr. Men det borde funka, det funkar ju att färga en Bugaboo.
/Anna

Reply
Linda 11 januari, 2015 - 20:20

Hej och tack! Jag testar.

Reply
Alexandra 22 januari, 2015 - 12:05

Var det svårt att färga insidan av suffleten och sittdelen? Min Uj Är svart och rosa är bara det rosa som har blivit blekt men blir kanske bättre om man färgar hela? Mvh Alexandra

Reply
Anna 25 januari, 2015 - 22:21

Hej Alexandra, testa i en kant och se om färgen går igenom först, kanske är onödigt att färga det svarta också om det inte är blekt iom att färgen ändå gör tyget lite tjockare.
/Anna

Reply
Nina 19 februari, 2015 - 00:42

Hej!
Jag tänkte färga om min solblekta cykelvagn som har samma tyg som min UJ.
Är det här färgen jag ska beställa eller är det för fel tyg?
http://www.pandurohobby.se/Katalog/20-Mala-Rita/2010-Farg/201045-Textilfarg/2/251226-Palett-250-ml-svart

Hoppas på svar trots att det är 2 år sedan du skrev detta.. tack 🙂
MVH Nina

Reply
Anna 22 februari, 2015 - 21:37

Hej! Japp, det är den färgen, du har väl sett att det finns ett till inlägg med lite mer detaljer i?
http://blogg.alltforforaldrar.se/alltombarnvagnar/2012/04/mer-om-att-farga-barnvagnen/
/Anna

Reply
Ellenor 21 februari, 2015 - 21:38

Hej, går det att färga nätet, fått tag på RN billig men blekt breezy som jag vill byta färg på och då passar inte rosa utdragsnät eller vad jag ska kalla det. Såg att det finns sprayfärg för textil på panduro. Kan det funka tro?

Reply
Ellenor 21 februari, 2015 - 21:45

Äh kom på nu att dragkedjan kommer vara fel färg.. Får nog skita i att färga.

Reply
Ellenor 28 februari, 2015 - 20:57

Står att användaren valt att avsluta kontot bara. 🙁
Köpet blev inte av så det kvittar. Kanske får tag på ”rätt” färg istället, hoppas hoppas. Ha en fortsatt trevlig helg

Reply
Anna 1 mars, 2015 - 21:02

Vad skumt, det blev en länk till den gamla bloggen som inte funnits på två år!?
Här är korrekt länk: http://ombarnvagnar.com/2012/04/mer-om-att-farga-barnvagnen/
/Anna

Reply
maria 11 mars, 2015 - 18:43

Hej undrar om man kan färga en grago evo i färgen navy till svart?

Reply
Anna 20 mars, 2015 - 14:27

Hej, kan inte svara säkert på det, men det borde gå!
/Anna

Reply
Therese 19 mars, 2015 - 17:41

Hej! Blev så glad när jag hittade den här sidan. Skall inte färga en barnvagn utan textilklädda paneler på dörrar i en citroen c2. Dom är gräsligt oranga idag och vi tänkte få dom svarta. Och med en hårblås som fixering lär det nog fungera superb!

Reply
Anna 20 mars, 2015 - 14:26

Ja men vad kul! Lycka till!
/Anna

Reply
Ellie 10 april, 2015 - 09:25

Hej. Jättebra beskrivet och fint resultat!
Jag har köpt en begagnad och väldigt solblekt vagn som jag tänkte färga efter inspiration från dig.
Måste man tvätta tyget när färgen har torkat? Jag får inte av klädseln utan att skruva upp vagnen och det är för mycket jobb.
Har en Baby Travel.

Reply
Anna 10 april, 2015 - 09:56

Hej Ellie,
du kanske redan läst det också, men jag har ett till inlägg med mer info om att färga barnvagn: http://ombarnvagnar.com/2012/04/mer-om-att-farga-barnvagnen/
Du måste inte tvätta tyget efter, anledningen att man kanske vill göra det är ju att tyget kan bli lite stelt av färgen och att en tvätt kan mjuka upp det igen. Dock efter att man fixerat färgen, givetvis.
/Anna

Reply
Jeanette 16 oktober, 2015 - 13:00

Hej.
Har köpt en baby jogger city select och båda suffletterna samt sitsarna är solblekta. De var svarta från början. Suffletterna mer solblekta än övriga vagnen. En av suffletterna är så blekt så den är beige. Min fråga gäller att eventuellt färga denna suffletten med lila färg?? funkar det tror du?? Syren fanns någon färg som heter och mina förväntningar är väl att suffletten då ska bli mörkt lila, eller har jag helt fel?
Finns någon annan ”tjejig” färg som passar bättre att färga den blekta suffletten med?

tack för svar:)

-jeanette

Reply
Anna 18 oktober, 2015 - 22:35

Hej Jeanette, tyvärr har jag inte koll på Panduros utbud av färger så jag kan nog inte svara på dina frågor, är jag rädd. Men ska jag gissa så ja, är suffletten så blekt kan du säkert färga den lila men det är alltid svårare att få ett snyggt och jämnt resultat om du väljer färg än om du väljer helsvart. /Anna

Reply
Marie 22 maj, 2016 - 21:02

Hej jag har en baby jogger city select som är svart .Men har blivit lite solblekta går det att färga den med? Och detta funkar ska sälja den.
Tack på förhand hand marie

Reply
Anna 23 maj, 2016 - 23:08

Hej Marie, jag har inte testat själv men jag har hört att Baby Joggers glansiga klädsel är väldigt svår att färga snyggt, så det verkar inte vara rekommenderat.
/Anna

Reply
Elena 24 maj, 2016 - 19:56

Hej Anna!

Funkar det att färga selen i sittdelen också? Har en Cybex Balios? Kan man fixera färgen med hårtork då som är lite skonsammare än strykjärnet?

Tack på förhand!

Reply
Anna 25 maj, 2016 - 22:59

Hej Elena, jag har sett andra som färgat Balios men tveksamt om du kan färga nylonen i selen dock. Du kan fixera med hårtork men det tar mkt längre tid.
/Anna

Reply
Johanna 24 oktober, 2016 - 09:21

Hejsan, tror du att det går att färga en sittdyna från bugaboo?Mvh Johanna

Reply
Anna 24 oktober, 2016 - 15:48

Hej Johanna, det var en bra fråga. Självklart går det, frågan är hur slutresultatet blir. Den här typen av färg gör ju en barnvagnsklädsel mer stel så jag funderar över om en mjuk dyna kommer bli lika skön efteråt? Jag har inte testat själv och kan inte minnas att jag sett eller hört någon annan som gjort det heller, så tyvärr har jag nog inget bra svar på din fråga.
/Anna

Reply
Ida 17 mars, 2017 - 21:14

Hejsan om man har färgat sin liggdel och varukorg på bugaboo Buffalo men fått den lite matt på vissa ställen, hur får man det glansigt igen?

Reply
Anna 18 mars, 2017 - 13:36

Hej, hm, det har jag nog tyvärr inga bra tips för. Har du testat att tvätta klädseln efter att du färgade den?
/Anna

Reply
Ida 27 mars, 2017 - 20:56

Men kan man tvätta den i maskin?:)

Reply
Emma 6 april, 2017 - 16:19

Hej

Går det att färga en skötväska som blivit solblekt?
Vad är ditt tips att göra då?

Mvh
Emma

Reply
Anna 7 april, 2017 - 12:09

Hej Emma, jag har aldrig testat själv. Och hur det blir beror nog väldigt mycket på vilket material skötväskan har. Tänker att den kanske blir väl stel med Palett-färgen, men frågan är om det funkar med sådana färg du kan färga i tvättmaskinen? Som sagt, beror nog på materialet! Är det bara ett lock som blivit solblekt kan det nog funka med ett tunt lager palett.
/Anna

Reply
Emilia 18 april, 2017 - 12:20

Hej!

Dum fråga kanske, men hur fungerar uv-skyddet i suffletten om den färgas? Försämras det? Har precis köpt en begagnad bugaboo donkey men suffletten (förlängningsbara) är riktigt solblekt så skulle gärna testa att färga om den.

Reply
Anna 18 april, 2017 - 20:21

Hej Emilia, UV-skyddet i Bugaboos sufflett är ju som jag förstått det bara tygets täthet, inget utöver det. Så det påverkas ju inte av att du färgar vagnen!
/Anna

Reply
Ella 25 juli, 2017 - 09:42

Hej! Jag har en solblekt trille viper 4s och vill färga både liggdel och sittdelen det med färgspry. Jag kunde inte hitta palett färg från Panduro. Tror du går det med färgspry

Reply
Anna 25 juli, 2017 - 21:36

Hej Ella, jag har tyvärr ingen aning om ifall någon typ av färgspray kan fungera att färga en vagn med. Färgen Palett hittar du här: https://panduro.com/search?q=palett
/Anna

Reply
Ella 1 augusti, 2017 - 21:51

Hej! Färgen är slut och kunde inte beställa tyvärr. Men det finns annan TEXTILFÄRG NITOR som kan köra den i tvättmaskin. Hoppas det funkar med det. Vad tycker du?

Mvh Ella

Reply
Anna 1 augusti, 2017 - 22:04

Hej, min erfarenhet är tyvärr att det inte funkar.
/Anna

Reply
Johanna Nilsson 12 september, 2021 - 17:56

Hejsan. Har en babyjogger city premier som jag tänkte färga men hur tvättar man klädseln på en vagn där tyget inte går att ta av?

Reply
Anna 14 september, 2021 - 17:14

Hej Johanna,
det är knepigare! Nu är det visserligen några år sedan jag körde Premier, men jag är 99% säker på att den har avtagbar klädsel!
Så att färga Premier borde inte vara ett problem.
/Anna

Reply
Victoria 23 oktober, 2021 - 19:21

Hej!
Vågar man färga en Buffalo 2014 varukorg som är extremt solblekt, med palett färgen? Hur gör man om man inte kommer åt med strykjärnet där ..

Reply
Anna 28 oktober, 2021 - 21:48

Hej Victoria, ja det skulle jag absolut våga! Jag har för mig att den färg som säljs idag är självfixerande om man låter den lufttorka?
/Anna

Reply

Lämna en kommentar