Fixa chassit – med lack eller dekorplast!

av Anna

Med hjälp från Anna L, Tanya C, Leonell B, Jessie T, Cattis O och Lina H har jag fått in tillräckligt mycket med information och bilder för att kunna sammanställa denna FAQ för hur man på två olika sätt kan göra ett gammal, repigt och tråkigt chassi till något helt nytt, mycket snyggare. För den som har fler frågor än de som besvaras i detta inlägg rekommenderar jag att gå med i Barnvagnar!-gruppen på Facebook, för där inne finns det många som kan hjälpa till med tips och råd.

Fixa chassit med dekorplast
Dekorplast går att köpa på färghandeln, K-rauta och liknande affärer. Kostnaden kan variera något men cirka 30 kronor per meter verkar vara ett vanligt pris. För ett Bugaboo Cameleon-chassi går det åt cirka en meter plast. Först av allt måste chassit rengöras noggrant, förslagsvis med vatten och såpa. Därefter kan man torka av den en extra gång med kemisk bensin. Om det finns klistermärken eller liknande på chassit bör dessa först tas bort, för en jämnare yta.

Enklaste tillvägagångssätt är att därefter mäta de delar av chassit som ska täckas med dekorplast. Antingen kan man göra mallar av vanligt papper som man sedan använder sig av när man skär ut bitarna av dekorplast, eller så går man på ungefärliga mått och ser till att skära ut bitar med marginal för att sedan efterjustera när plasten har fästs på chassit. För att skära ut delarna använde man sig av något så vasst som möjligt, för snyggast kanter. Mattknivar eller tapetknivar är ett bra redskap. Vill man ha möjlighet att flytta runt lite på plasten efter att den fästs så ska man först spraya chassit försiktigt med en blandning av vatten och såpa, då ges man lite rörelsemarginal att jobba med innan chassit sätter sig. Ska man klä in ett chassi som är böjt eller har många krångliga vinklar så är ett bra tips att försiktigt värma upp dekorplasten med värmepistol så att den blir mer mjuk och elastiskt och lättare att få till snyggt. För nitarna på chassit går det bra att skära upp hål i plasten i efterhand. Tidsåtgången för att klä in en ett chassi beror på dels på vilken vagn det är, dels på om man har tidigare erfarenheter den sortens pyssel. Men räkna med att det tar ett par timmar totalt sett.

Fixa chassit med lack
För den som ska lacka sitt barnvagnschassit så är förarbetet a och o! Vill man ha ett snyggt och hållbart resultat så gäller det att inte slarva med rengöring och andra förberedelser. Tidsåtången är större än om man använder sig av dekorplast men slutresultatet blir också ett annat. Alla chassin kan lackas om men vagnar med teleskophandtag blir sällan riktigt lyckade, i och med att den del av handtaget som förlängas riskerar att bli för tjock om den lackas. Man kan då välja att inte lacka förlängningsdelen, men då kommer den ha en annan färg än övriga chassit. Var också medveten om att ett omlackat chassit kan påverka andrahandsvärdet på din vagn.

Börja med att ta av hjulen från chassit. Maskera sedan alla plastdetaljer och alla andra delar av vagnen som inte ska lackas. Tejpa över små områden, större områden kan du drapera plast kring/över och sedan noga tejpa kanterna. Slipa därefter chassit, en del har gjort det med slipmedel och andra med fint sandpapper. Tvätta nog av allt slipdamm efteråt och torka chassit torrt. Några har även torkat av chassit en sista, extra gång med ett starkt rengöringsmedel eller förtunning. Granska chassit noga en sista gång innan du börjar färga det – ju bättre förarbete, desto snyggare slutresultat! Och varning för att ha sprayat chassit med siliconspray sen tidigare, färgen kommer att ha mycket svårt för att fästa där och risken är överhängande att bubblor uppstår.

När det är dags att lacka chassit med sprayfärg så är det en god idé att hålla till utomhus eller någonstans med bra ventilering, och se till att lägga ut något under chassit så att inte mark eller golv också byter färg. Färgen går att skrubba bort men enklast är att måla chassit någonstans där du inte är så rädd om omgivningen, alternativt har täckt över allt grundlig. Tänk också på att lukten från färgen är väldigt stark så även om man färgar ute på en balkong eller altan finns det risk att doften tar sig in i hemmet. Har man möjlighet att hänga upp chassit så är det ett bra tips för att få färgen mer jämn. Vanlig sprayfärg finns att köpa i färghandeln, på Biltema, Clas Ohlsons och dylika butiker.  Spraya flera tunna lager, håll sprayflaskan cirka 30 cm från chassit – är du för nära kan färgen börja rinna. Spraya gärna i korta intervaller; dra ett drag med sprayen och avvakta sedan ett ögonblick så att färgdammet hinner lägga sig innan du sätter igång igen. Täck hela chassit med det antal lager färg du tycker räcker för att uppnå önskat resultat. Nitar och skruvar i chassit kan vara lite kluriga att få färgen att fästa på så antingen tvättar och slipar man den extra nog i förväg, eller så täcker man över dem och låter dem behålla originalfärgen. När färgen har torkat helt så avslutar du med ett sista lager klarlack. När även det lagret har torkat kan du tvätta av chassit en sista gång och sen är det bara att ta av plast och tejp, montera ihop vagnen och njuta av resultatet!

Du kanske också gillar

15 kommentarer

Kristina 10 september, 2012 - 10:05

Det här är nog lite som att svära i kyrkan. Men jag tycker att ett lite lätt slitet chassi är finast… Det är som med nya vita gympaskor – de behöver smutsas ner lite lagom för att se fina ut. Det ska helt enkelt synas att barnvagnen används. Dock att jag ogillar matkladd på klädseln så den galltvålar jag när det behövs. Å i helgen inhandlades silikonspray som jag ska gå loss med!

Reply
alltombarnvagnar 10 september, 2012 - 13:15

Hihi, jag förstår hur du menar men själv gillar jag när det blänker om mina barnvagnar! Och även om man lackar om dem så slits de ju igen rätt snabbt. Men det har kan vara ett kul sätt att byta färg på ett chassi, t.ex.!
/Anna

Reply
Matilda 5 april, 2013 - 22:17

Hej! Tack för ett bra inlägg och en fantastisk blogg!! Vad tror du är bäst om man har ett chassi som blivit lite rostigt? Jag har en urban Jungel tack på förhand 🙂

Reply
alltombarnvagnar 8 april, 2013 - 20:02

Hej Matilda!
Jag skulle börja med att försöka få bort rosten med hjälp av autosol, och sen lacka om tror jag!
/Anna

Reply
Anneli 20 maj, 2013 - 22:30

Hej!
Jag funderar på att dekor plasta min cam men är lite kluven eftersom jag
undrar hur chassit ser ut om man tar bort det sen?
Tänker mest om jag ska sälja den sen, så den inte är jätteful och att det drar ner värdet.
Vad tror du?
Mvh Anneli

Reply
alltombarnvagnar 21 maj, 2013 - 20:39

Hej Anneli! Det ska som jag förstår det inte lämna några märken alls!
/Anna

Reply
Hanna 4 oktober, 2013 - 20:17

Med risk för att låta korkad men hur fastnar dekorplasten på chassit?

Reply
Anna 5 oktober, 2013 - 10:36

Den är självhäftande! Och det finns inga dumma frågor! 🙂
/Anna

Reply
Lisa 10 mars, 2014 - 14:44

Hej, kan man lacka bara på repor? och kan man hitta vit färg? Har en repig Brio Go…

Reply
Anna 12 mars, 2014 - 20:02

Hej, jo det ska finnas en typ av lackpenna som går att köpa på bokhandlar och liknande, har inte testat själv (men vet andra som fått repor mycket mindre synliga med den) och minns tyvärr inte namnet på den heller. Ska se om jag kan ta reda på det.
/Anna

Reply
Lisa 18 mars, 2014 - 12:02

Hittade en då jag googlade som heter Fix it PRO – var det den du menade? För billack.

Reply
Isabella 7 april, 2014 - 18:18

Hej!!

Kan man fästa dekorplast på alla typer av chassi?
Jag har en Crescent Diva som jag hade velat prova detta på. Tänker mest för hur det blir när man fäller ihop/upp vagnen osv. Hur tjock är en dekorplast?

/Isabella

Reply
Anna 7 april, 2014 - 21:04

Hej Isabella, jag har inte testat själv faktiskt men jag har sett bilder på Divas med dekorplats så visst ska det gå. Jag skulle dock inte dekorplasta ett teleskophandtag, har hört om plast som lossnat och fastnat inuti chassi när man fällt ihop och sen dragit ut handtaget igen. :/
/Anna

Reply
Isabella 23 april, 2014 - 18:07

Hej igen!
Jag har nu inhandlat dekorplast. Jättesvårt att göra mallar ju! Kan man klistra på och sen skära efteråt?
Hälsningar Isabella

Reply
Isabella 23 april, 2014 - 21:04

Och hur gör man med alla grejer som sticker ut på vagnen? Typ ”spikar” och ”skruvar”?
🙂

Reply

Lämna en kommentar