Guide till Bugaboos sittdynor – uppdaterad 2016

av Anna
aob-guide-till-bugaboos-sittdynorHär hittar du den nyaste, från 2018, guiden över Bugaboos sittdynor.

Min senaste guide till Bugaboos sittdynor publicerade jag på bloggen sommaren 2015, och redan nu hösten 2016 är det dags för en uppdatering. Bugaboo är verkligen bra på att förädla sin barnvagnar och tillbehör och nu har de alltså släppt sin femte version av sin sittdyna. Här nedan följer en genomgång av de olika modellerna och hur sittdynan har utvecklats.

Version 1 – den allra äldsta sittdynan. Den hade inga öglor upptill, ingen flärp på baksidan och egentligen inga extrafunktioner alls. Den var ganska lång och bred både i fot- och huvudända. När den sittdynan släpptes så fanns bara Cameleon av alla de modeller som Bugaboo säljer idag.

Version 2 – Bugaboo har nu gjort några, i mitt tyckte, genialiska tillägg till sin sittdyna. Dels öglor upptill (syns dåligt på denna bild) för att sittdynan även ska kunna fästas upp i Bee. Detta genom att öglorna träs över samma knappar som man fäster suffletten med. Dels en tygremsa på baksidan av sittdynan, som används för att hålla fast dynan i Bugaboos ergonomiska sittdelar. Dynan har dessutom fått en fantastisk upphängningsficka upptill på baksidan, som ska träs över de ergonomiska sittdelarnas ryggstöd. Dynan blir på så sätt helt glidfri. Bild på tygflärp och upphängningsficka finns längre ned i detta inlägg. Bildinstruktion för hur dynan ska fästas i en ergonomisk sittdel finns HÄR – på dessa bilder fästs den i en Donkey.

Version 3 – Bugaboo inser nu hur galet jobbigt det är att trä isär selen varje gång man vill sätta i eller ta ur en sittdyna, och frångår därför de gamla individuella selhålen till förmån för nya, långa selhål som öppnas och stängs med kardborre. Att sätta i dynan tar från och med nu mindre än en minut.

Version 4 – Bugaboo har nu bytt ut selarna i alla sina vagnar till sådana som utgörs av fem separata selremmar. Axelremmarna är på de nya sittdelsklädslarna lite mer utstående och därför införs en T-formad skärning i sittdynornas övre selhål. Det går även att använda äldre versioner av sittdynan med den nya selen, men rent estetiskt ser det bättre ut om man har version 4.

Version 5 – Bugaboo vänder oväntat tvärt på klacken och går nu tillbaka till ursprungsdesignen. Dynan har kvar tygflärpen att fästa under sittplattan på de ergonomiska sittdelarna, och öglorna för Bee finns också där. Men upphängningsfickan baktill är borttagen och rent formmässigt har dynan återgått till den mer rundade fotändan. Sittdynan har även blivit några centimeter kortare än föregående version. Den har fortfarande kvar T-skärningen för nya selen samt kardborreöppning istället för individuella selhål.

bugaboo-sittdynorHär är en sida vid sida-jämförelse mellan den förra och den allra nyaste modellen av Bugaboos sittdyna. Den sittdyna jag i min guide kallar för version 4 är den isblå och version 5, den nyaste, är dynan i marinblått. Storleksskillnaden syns tydligt, mest märkbar är den i fotändan. Tygflärpen på baksidan är likadan och selhålen för axelbanden känns också i princip identiska. Dock har den nya sittdynan inte det vågräta selhålet nere i fotändan, som funnits på tidigare sittdynor sen version 2. Det är inte någon skillnad på öglorna för att fästa sittdynan i Bee.

bugaboo-nya-gamla-sittdynan-donkeyFunktionsskillnaderna mellan den nya och den förra sittdynan kommer således främst märkas av i Bugaboos ergonomiska sittdelar. Här har jag fotat båda sittdynorna i Donkeyns sittdel, med det nya sittdelstyget som har den nya selen. Som tydligt visas blir det väldigt snyggt med dynornas T-skärning för axelbanden när man har den nya selen, de utstående axelkuddarna passar perfekt i skåran. Det blir inte heller knöligt i ländryggen, där midjebanden är fästa. Båda dynorna fästs under sittplatten med tygflärpen på undersidan, så de kan inte glida. Den nyaste versionen sitter bättre i den ergonomiska sittdelen än jag trodde att den skulle göra, till stor del är det nog selen som håller huvudändan uppe. Jag tror inte den kommer glida så mycket mer än versionen innan, som sitter som berget tack vare att den träs över ryggstödet, men har man ett väldigt rörligt barn kanske huvudändan av dynan kan sacka ihop lite och behöva justeras. Det är lite tråkigt att dynan blivit kortare i fotändan. I Donkeyns sittdel sitter den äldre versionen lite snyggare, men har man ett Bee lär den nyaste dynan har den bästa passformen.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. HÄR kan du läsa mer om varför jag har affiliatelänkar på bloggen. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Handla Bugaboos sittdynor hos: Bugaboo

Du kanske också gillar

7 kommentarer

Guide till Bugaboos sittdynor 7 november, 2016 - 16:15

[…] En uppdaterad guide från 2016 för Bugaboos sittdynor hittar du HÄR. […]

Reply
Cecilia 8 december, 2016 - 09:20

Skulle du rekommendera att ha sittdyna även när man har en åkpåse i vagnen? Har en Buffalo och ska snart byta till sittdel med åkpåse från Petit Cherie

Reply
Anna 8 december, 2016 - 13:14

Hej, nej det skulle jag inte. Ser själv ingen poäng i att ha både och, kanske endast om man har ett väldigt litet barn i sittdel och vill fylla upp lite. Men jag har själv alltid haft åkpåse eller inte sittdyna, inte båda på samma gång!
/Anna

Reply
Josephine 14 december, 2016 - 23:45

Finns det andra sittdynor än Bugaboos egna som passar deras vagnar?
Någon du isf rekommenderar?

Reply
Anna 15 december, 2016 - 20:53

Hej Josephine, det finns det absolut! Men jag tycker inte att andra sittdynor sitter riktigt lika bra, om vi pratar om Bugaboos ergonomiska sittdelar iaf. Men jag har även använt tex Outlooks dyna, den funkade fint i Donkeyn iaf! Det viktiga att tänka på är att alla sittdynor inte har hål för midjebanden mitt i ryggen, och det är ju där de är fastsydda i Bugaboos ergonomiska sittdelstyger.
/Anna

Reply
Pia 5 juli, 2017 - 21:52

Hej.
Nu har det ju kommit ut en ny sittdyna, breezy. Skiljer den sig massor från den förra? Har du gjort en ny jämförelse? 🙂

Reply
Anna 6 juli, 2017 - 21:43

Hej Pia, tanken är att jag ska testa den sittdynan nu under sommaren, kommer både uppdatera sittdyneguiden och göra ett separat inlägg om dynan efter det. Breezy-dynan har dock inte anlänt än så jag kan inte säga så mycket om den lever upp till vad den lovar!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar