Mutsy iGo

av Anna

mutsy-igo-frontRecension av Mutsy iGo
Inköp: Ordinarie inköpspris för Mutsy iGo med sitt- och liggdel är cirka 8900 kr. Detta är ett recensionsex direkt från Mutsy.
Tillbehör: Regnskydd, åkpåse, parasoll m.m. säljs separat.
Typ av vagn: Duovagn.

Jag vet inte riktigt vad det är med Nederländerna och barnvagnar, men något magiskt måste det finns i vattnet i alla deras kanaler. För trots att det är ett till ytan mycket litet land så har många av dagens största barnvagnsmärken sitt ursprung där. Mutsy är ingen nyhet, tvärtom har märket funnits med länge men aldrig riktigt fått sitt stora genombrott i Sverige. De hade en mindre hype för några år sedan när de som en av få tillverkare hade en barnvagnsmodell med svängbara lufthjul, men sedan dess har det varit relativt tyst från Mutsys håll. Fram tills nu, när en återetablering i de nordiska länderna är på gång och i samband med det fick jag frågan om jag ville testa en av modellerna – Mutsy iGo.

iGo är en duovagn med separat liggdel och vändbar sittdel. Vagnen är 58 cm bred och kan fällas i ett stycke med framåtvänd sittdel på. Den har fyra hjul, varav de två främre är svängbara. Hjulen är av PU-material, vilket är ett bra och slitstarkt gummi som inte käkar grus. Jag har testat vagnen under sommaren på Gotland, så iGo har fått prova på allt från grusväg på landet till asfalt och kullersten i vackra Visby. Utförandet av den vagn jag har testat heter iGo Pure i färgen Fog. Basen är marinblå, klädseln i ett ljust, gråmelerat tyg och detaljerna i krämvitt samt handtag och bygel i ljusbrunt konstskinn.

mutsy-igo-liggdelI brist på bebis får vi alla nöja oss med min okulära besiktning av iGos liggdel. Botten utgörs av ett hårt skal, som gör det enkelt att ställa ned liggdelen på marken utan att den tappar formen. Bärhandtag finns inbyggt i suffletten. Suffletten i sig är alldeles för kort för att kunna få några höga betyg av mig men den kan baktill öppnas upp för en riktigt bra ventilation och liggdelen kändes överlag väldigt luftigt. Även madrassen ser ut att vara konstruerad för att andas. Suffletten hålls i nederkant på plats med magneter och samma gäller liggdelslockets ytterkant, även om detta också fästs med tryckknappar på insidan av sufflettfästena. På sidan av liggdelen och även uppe på liggdelslocket finns små förvaringsfickor. Liggdelen kändes ungefär normalstor i mina ögon, varken extra rymlig eller ovanligt liten.

mutsy-igo-sittlage-ligglageMutsy iGo har en vanlig sittdel, som fälls ned till ett plant liggläge. Att vinkla ryggstödet är enkelt och spärren man trycker in har alltid varit smidig och inte krävt någon särskild armstyrka. Sånt gillar jag, även en mor- eller farförälder ska kunna få till ett liggläge på vagnen utan bekymmer. Sittläget är inte helt upprätt utan har en mycket svag lutning bakåt. Sittdelen har även ett viloläge och när man fällt hela vägen ned till liggläget så märker man att sittdelen i processen skjutits bak något för att bättre balansera upp att tyngdpunkten har förflyttats. Den här typen av sittdel är ofta uppskattad av de som har barn som gillar att kunna sova lite på sidan eller kanske rentutav vill sova på mage.

mutsy-igo-vandbar-sittdelSittdelen på iGo är vändbar och att vända den är egentligen inte särskilt svårt – men det är till en början inte heller logiskt. Jag lever inte alltid som jag lär och brukar ofta försöka ge mig på att förstå vagnar utan att läsa instruktionsboken. Efter att ha kört mer än 100 vagnar så brukar det gå bra men med iGo gick jag bet totalt och det positiva med det är ju att märket hittat en väldigt egen lösning. I mina ögon känns Mutsy iGo väldigt gediget konstruerad. Jag gillar mekaniska lösningar – de känns på riktigt! Sen finns det smidigare lösningar för att vända en sittdel men eftersom att man i de flesta fall inte gör det så ofta så funkar även denna något mer tidskrävande metod också bra.

Man får börja med att lossa hela sittdelen från chassit. Det görs genom att man drar loss och uppåt knappen på undersidan av handtaget, nedanför sittdelsfästet på båda sidor av vagnen. Och sedan är det fästena på själva sittdelen som ska modifieras. Ska vagnen vara framåtvänd ska fästet vara intryckt i sittdelsramen som på bilden nederst till höger i collaget ovan. Vill man vända sittdelen bakåt trycker man in den lilla metallknappen precis under fästet. Fästet skjuts då ut från sin plats och kan roteras till ett tvärläge. När fästet är i rätt läge pressar man det inåt igen så att det låser sig i den positionen, som på bilden överst till höger i collaget. Därefter är det bara att åter klicka fast sittdelen på iGos chassi – nu bakåtvänd!

mutsy-igo-bygel-fotstodSittdelsklädseln är väldigt mjuk och bekväm med lite stuns i. Mutsy iGo har en fempunktssele där axelbanden kan träs i tre olika höjder (1). Selspännet är väldigt rejält, kanske lite för rejält. Det krävs både styrka och en bra teknik för att få upp spännet så min rekommendation är att man övar på detta innan man spänner fast sitt barn för första gången. Sittdelsbygeln lämnar gott om utrymme under sig och kan knäppas upp i båda ändar enligt swing away-principen (2). Fotstödet på iGo är av typen att det kan dras uppåt men för att vinklas nedåt så måste de båda spärrarna i fotstödsleden pressas in. Fotstödet kan has både helt nedvinklat, i ett snedläge och ställt i princip vågrätt (3-5).

mutsy-igo-sufflettSuffletten klyver mig på mitten i frågan om vad jag tycker om den! Å ena sidan är den så otroligt snygg med rejäla och stabila sufflettbågar som håller den i önskad position, en bra titt- och vädringslucka med lock och en solkeps som kan fällas undan och faktiskt stannar på plats. Å andra sidan är suffletten alldeles för kort. Visserligen kan den öppnas upp med dragkedja längs med den bakre kanten men den extra panelen som då fälls ut är inte tillräckligt. I sittläge är suffletten bra men i liggläget så letar sig solen ändå in ned till barnets ansikte. En längre solkeps hade kunnat göra rätt stor skillnad för solskyddet i vagnen. I nuläget behöver man komplettera med något extra och det tycker jag inte att man ska behöva göra.

mutsy-igo-detaljer-hjul-varukorgMutsy iGo har ett ställbart teleskophandtag med cirka en decimeters skillnad mellan lägsta och högsta läget (1). Handtaget justeras i höjd genom att man med en hand pressar in knappen mitt på det. iGo har en rejäl fotbroms med en pedal vid varje bakhjul, men det räcker alltså att pressa in den på ena sidan för att båda hjulen ska låsas (2). Varukorgen har potential. Den är mycket, mycket lättåtkomlig – att ställa ned en skötväska eller en matkasse under iGo är inte krångligt alls. Däremot är kanterna lite för låga, så vill man stapla fler mindre saker får man packa klokt för att inte det som är överst ska råka glida ut. Mutsy iGo har som sagt PU-hjul och att de håller en bra kvalitet är dessa bilder bevis på. Bakhjulen har rullat på mycket grus och sten över hela den gotländska ön men det finns inga hål och absolut inga stenar som har fastnat i dem (4). Framhjulen har hållit sig lika fina. Vill man att vagnen ska få lite mer stabilitet i körriktning så går de svängbara hjulen även att låsa i ett fast läge (5).

mutsy-igo-ihopfallningIhopfällningen av Mutsy iGo sker i fem moment och det kanske låter omständigt men vi snackar om max fem sekunders jobb och resultatet är väldigt bra! Denna fällning av vagnen funkar endast om man har sittdelen i framåtvänt läge. Inled med att med spärren som vinklar ryggstödet fälla ryggstödet framåt mot fotstödet (1). Ta därefter tag med pekfingrarna om spärrarna på båda sidor av chassit och dra dem mot dig (2). Med spärrarna lossade – vik handtaget framåt över sittdelen (3). Pressa sedan de två spärr-spakarna, som sticker ut från chassit, uppåt tills du känner att spärren gått upp (4). Vagnen viks då ihop nedåt och blir ett kompakt litet paket – som fortfarande står kvar på sina fyra hjul (5). Det gör det enkelt att fälla vagnen utan att skita ned den om det är blött på marken. Det gör även att vagnen kan lyftas upp i bilen och sedan rullas in i bagageutrymmet utan att man måste anstränga sig och böja på ryggen.

mutsy-igo-ihopfalldHar man en bil med lite höjd så går det att göra som vi kunde göra med vår VW Touran – bara fälla sittdel och handtag och sedan lyfta in vagnen som den är (1). Givetvis är det absolut smidigast att fälla iGo med sittdelen framåtvänd, det går inte att förneka (2). Men att ta loss sittdelen och fälla chassit separat är ju också en möjlighet. Chassit i sig blir då förstås ännu mer kompakt (3). Vill man stapla sittdelen löst ovanpå (5) så blir vagnen inte så mycket större än när den fälls i ett stycke med framåtvänd sittdel. Det är fysiskt möjligt att ha sittdelen bakåtvänd när man fäller chassit men den tar snabbt emot och vagnen blir ganska svårhanterlig när den fälls så (4). I chassit finns en spärr som låser ihop det när vagnen fälls.

mutsy-igo-barn-storlekMaxvikten för iGos sittdel är 15 kg. Min yngsta var i somras 2,5 år och vägde ett par, tre kilo under det samt var strax över 90 cm lång. Sittdelens ryggstöd tycker jag är normallångt och det fanns gott om utrymme för huvudet under suffletten. Men fotstödet är av den kortare typen dock. Min son misstyckte inte även om det får oss föräldrar kunde se lite halvdant ut när fötterna dinglade utanför. Han bara drog upp benen och sov eller vilade med dem böjda utan problem. De flesta barn upp till i alla fall två års ålder kommer kunna sitta bra i iGo, min son får fortfarande plats nu när han inom kort fyller tre år. Ett längre fotstöd hade kanske utökat användningstiden något men det finns många andra vagnar som har samma svaghet. Både jag och sonen har varit nöjda med sitt- och sovkomforten i Mutsy iGo.

mutsy-igo-korkanslaHur är körkänslan då? Jag blev faktiskt positivt förvånad. Jag hade inbillat mig att iGo var en stum och stötig vagn men jag blev motbevisad direkt. Det finns en mer än godkänd fjädring i chassit, faktiskt ett litet gung, och iGo har på ett imponerande sätt klarat av grusväg, gräsmatta och även faktiskt kunnat rulla fram över grov kullersten. Det finns egentligen ingen vagn som är direkt kul på kullersten men en vagn som åtminstone inte fastnar med hjulen mellan stenarna får godkänt i min bok. I stadsmiljö glider iGo fram tyst och lätt. Vagnen har känts lättstyrd och det har varit smidigt att manövrera sig fram mellan butikshyllor. På asfalt finns det inte heller något att anmärka på. Både jag på 170 cm och min 15 cm längre man har tyckt att handtaget gått att ställa in i en bekväm höjd för vår smak.

Precis som jag redan nämnt ovan i denna recension så är den korta suffletten iGo mest uppenbara nackdel. En riktigt solig dag hade vi inget annat väl att än att komplettera med en tunn filt för skugga (och det gick alldeles utmärkt, ingen dog eller blev ens nästan för varm men vi slapp ljus som sticker i ögonen). Men jag tycker att en sufflett i sig ska vara lång nog att kunna skugga åtminstone hela barnets huvud även med sittdelen i liggläge. Här har Mutsy utrymme för en rejäl förbättring! Det bästa med Mutsy har varit hur smidig den är som bilvagn. Nu blir jag nog färgad av att jag nästan enbart använt den med framåtvänd sittdel, men gör man det så är det löjligt enkelt att fälla ihop och upp vagnen. Ovanpå det tycker jag att Mutsy i detta iGo Pure Fog-utförande lyckats få fram en ur estetiskt synvinkel ovanligt tilltalande design. Lite längre sufflett, lite bättre varukorgskanter och kanske om de kunde bygga om chassit något så att fällningen är lika bra med sittdelen bakåtvänt – då tror jag att iGo har en bra chans att bli en vanligare syn på svensk mark.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar