KAOS Ransel

av Anna

KAOS-Ransel-frontTidigare i våras fick jag av en slump syn på en bild på Instagram, där en förblindande fin skötväska visades upp. Jag hade inte sett något i den stilen tidigare, och efter att ha läst på så blev jag även intresserad av väskans funktioner. Strax därpå blev jag kontaktad av tillverkaren KAOS som frågade om jag ville testa deras skötväska Ransel. Och detta inlägg är nog tillräckligt för att ni ska förstå att jag ivrigt tackade ja! KAOS är ett norskt litet märke och det känns extra kul att få uppmärksamma när någon tagit en idé och byggt upp från grunden. Ransel finns i fyra trendkänsliga färgnyanser och jag valde att få hem ett recensionsexemplar i blått, då jag starkt tror att marinblå kommer blir det nya gråmelerat i barnvagnsvärlden. Ransel är en skötväska i de övre prisklasserna, den kostar drygt 1700 kr och är tillverkad i slittålig canvas. Metalldetaljerna går i snygga koppartoner. Nog för att utseende är långt ifrån allt när det gäller en skötväska men jag tillhör ju de som tycker att barnvagnstillbehör är till för vagnen (och föräldrarna) snarare än för barnet – och uppskattar därför design som matchar min egen stil. Och jag tycker att KAOS Ransel är grymt snygg.

KAOS-Ransel-detaljerRansel är en skötväska i ryggsäcksformat med en hård ryggplatta och avtagbar axelrem. Med skötväskan kommer också en skötbädd, som förvaras i ett särskilt ytterfack utformat för att precis passa skötbädden. Det ingår även en löstagbar liten necessär, som fästs inuti Ransel med en krok. Väskan stängs med ett övervikbart stycke som hålls på plats med en elastisk snodd runt en rund kopparknapp. Är skötväskan välfylld så funkar denna stängning bra men om man inte har så mycket grejer nedpackade så blir väskan inte tillräckligt fyllig och då halkar snodden av knappen. Det är inget jag stört mig på och oftast har jag ändå inte ens orkat knäppa fast locket ordentligt. Det finns heller ingen risk för att innehållet ska falla ur. Ransel stängs igen med två rejäla rep och ett läderfäste, vill man säkra dubbelt kan man göra som jag gjort på bilden överst till höger, och knyta repet till en enkel rosett. Förutom ytterfacket framtill för skötbädden så har Ransel två sidofack, lagom i storlek för en mobiltelefon eller några näsdukspaket eller en nappflaska. De har en öppning med lite resår i men kan inte knäppas ihop. På sidorna av skötväskan finns även två triangelformade metallfästen att sätta fast den reglerbara axelremmen i.

KAOS-Ransel-inredning-packaRansel har få fack men de är väl uttänkta. På insidan finns ett stort fack med resåröppning, där vlade jag att packa blöjor samt en förpackning våtservetter. På så sätt är de det första jag kommer åt när jag öppnar skötväskan, och oftast är det just de sakerna man vill slippa rota efter. Sedan finns det två lite mindre innerfack på vardera kortsida. Jag hade inte tyckt att det skadat om det funnits två fack även på andra långsidan men jag upplever inte KAOS Ransel som svår att organisera. Att skötväskan har så mycket stadga i sig tack vare ryggplattan gör att det aldrig blir som att rota i en säck ändå. Den lilla, urtagbara neccessären är väldigt praktisk om man även vill använda Ransel som handväska. Där kan man förvara sina egna värdesaker och då lätt ta med sig dem bort från vagnen även om man vill lämna kvar skötväskan. Skötväskans öppning är ganska vid så det är relativt enkel att få sig en överblick, men småsaker på botten kan man få leta lite efter förstås. Storleksmässigt så ser Ransel ganska liten ut men jag hade inga problem att få plats med ombyten för ett barn, extra underkläder för två andra, 4-6 blöjor, ett stort paket våtservetter, en första hjälpen-väska, en tunn filt och en påse med vattenflaska, haklapp, bestick och lite mellis. Jag skulle inte säg att Ransel är stor nog för att funka för den som vill packa väldigt mycket eller har två blöjbarn som kräver många ombyten och har olika blöjstorlek. Men storleken på Ransel funkat för mig med en tvååring och hade även funkat när samma tvååring var bebis.

KAOS-Ransel-ryggsack-vagnenKAOS Ransel kan användas på tre olika sätt egentligen. Som vanlig skötväska placerad i vagnens varukorg (eller sidokorg om man kör en modell som har en sådan). Den kan med axelremmen hängas på vagnens handtag och så kan man använda den som ryggsäck. För mig som barnvagnsnörd så är skötväska ett barnvagnstillbehör, men givetvis kan den användas i alla sammanhang då man är med sitt barn och behöver ha med packning. Ryggsäckfunktionen tycker jag därför är toppen när man ska iväg med sitt barn och vill ha båda händerna fria men ändå kunna ta med sig allt nödvändigt. Remmarna går att justera i längd och jag tyckte att Ransel var riktigt bekväm att ha på ryggen. Jag skulle faktiskt kunna tänka mig att använda den som ryggsäck för eget bruk och tror nästan att min laptop går ned i den.

Vill man ha skötväskan hängandes på barnvagnen så är Ransel helt okej men inget speciellt. Jag föredrar för den typen av användning skötväskor som har antingen lösa krokar som fästs på handtaget och sen hakar man fast skötväskan i dem, alternativ en särskild lösning på axelremmen så att man kan hänga upp skötväskan utan att den glider ner. KAOS Ransel har ingen sådan lösning, så man får trä axelremmen som vanligt över handtaget. Väldigt många skötväskor är ju så, och med tanke på att de flesta barnvagnstillverkare egentligen inte tillåter belastning av handtaget så är det väl inte så konstigt, men jag föredrar ändå när det finns en bra lösning för den typen av användning. Väljer man istället att ha Ransel i varukorgen så finns det både för- och nackdelar med dess form. Det som är bra med att Ransel har så mycket stadga är att den inte pöser ut i varukorgen utan håller sig upprätt. Nackdelen är att den blir mindre flexibel om man även vill rymma mycket annat. Den är också ganska hög i formen, så har man kort om utrymme mellan varukorg och undersidan av sittdelen så ska man vara medveten om Ransels höjd.

Jag återkommer hela tiden till hur mycket jag gillar stilen på KAOS Ransel. Men jag gillar faktiskt funktionerna också. Fick jag ändra något skulle jag, med tanke på de snygga fästen som redan finns för axelremmarna, lägga till separata barnvagnskrokar. Då skulle jag gillat Ransel ännu mer. Jag kan också tänka mig att formen på skötväskan inte riktigt passar alla. Många gillar skötväskor som är mer på längden och där både inner- och ytterfacken är maxade i antal. Men för den som inte maxpackar skötväskan och som gillar den mer enkla, moderiktiga inriktningen som Ransel har så tror jag att nöjdhetsfaktorn blir hög.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar