Crescent Compact 360 XT Air

av Anna
Crescent-360-Xt-Air-front

Recension av Crescent Compact 360 XT Air

Inköp: Inköps pris är cirka 3000 kr. Denna vagn är ett recensionsexemplar från Crescent.
Tillbehör: Fotsack finns att köpa separat.
Typ av vagn: Sulky, sittvagn.

Vad vill man egentligen ha ut av en sulky? Oftast byter man till denna enklare sittvagn när man känner att den lite större duovagnen har spelat ut sin roll, när behovet av vändbar sittdel och många finesser inte längre är lika stort. De flesta vill ha något som är mindre, lite smidigare och som man kan rulla sitt barn i under de sista barnvagnsåren. Det innebär också att sulkyn ska kunna rymma större barn och ta högre maxvikt, tycker jag. För annars funkar det illa att använda den under den barnvagnstid då barnet är som störst. Jag har aldrig tidigare kört en Crescent-sulky men när de släppte modellen Compact 360 XT Air så fick jag för första gången upp ögonen för märkets sittvagnar. Det var kombinationen hög maxvikt, rymlig sittdel och snurrbara lufthjul som fick mig att känna att detta kunde vara en vagn som föll mig på läppen. Med facit på hand kan jag konstatera att det gjorde den.

360 XT Air är litegrann en rebus som ska lösas. 360 står för att framhjulen är snurrbara, och alltså kan rotera ett helt varv – 360 grader. XT står för att suffletten är extendable, det vill säga förlängningsbar. Air står föga otippat för att hjulen är luftfyllda. Crescent meddelar stolt att maxvikten för sittdelen ligger på hela 25 kg, och att varukorgen är godkänd för en belastning om 2,5 kg.

Crescent-360-Xt-Air-sittdel

Sittdelen på Crescent Compact 360 XT Air är väldigt rymlig. Ryggstödet går högt upp men sittdelen är ändå mycket ombonad och vadderad. Crescent har lyckats väl med att få samma vagn att kännas mysig för en ettåring men ändå funka för en stor tre- eller fyraåring. Fempunktselen är enkel att justera i längd och kan tas isär för isättning av sittdyna eller åkpåse. 360 XT Air är som bilderna ovan visar även utrustad med en icke avtagbar bygel och ett grenband som fästs runt bygeln med tryckknappar. Vill man använda vagnen med åkpåse kan grenbandet knäppas upp och läggas platt i sittdelen. Som vi alla redan vet så ska man ju alltid använda vagnen med barnet fäst i selen, för att barnvagnsåkandet ska vara så säkert som möjligt. Men känner man att man har koll ändå så kan det var väldigt bekvämt med en sulky med ett bra grenband, då kan barnet sitta på plats även utan selen. Och det tycker jag att 360 XT Air har, när min yngsta åkt i den har det känts som att ha honom placerad i en bekväm fåtölj. Bilderna ovan visar sittdelen nedfälld till liggläge och hur väl suffletten täcker liggytan i olika grad av utfällning.

Crescent-360-Xt-Air-ryggstod

För att reglera 360 XT Airs ryggstöd så krävs endast en hand, som drar ut den vita spärren på baksidan av ryggstödet. Det är inte helt vanligt att ha en utanpåliggande spärr i form av en horisontell metallstav, men det gör det väldigt tydligt var man ska greppa och jag tycker att det var smidigt att fälla ryggstödet på det här sättet. Även en ovan mor- eller farförälder kan snabbt lista ut hur ryggstödet funkar, vilket är ett plus om vagnen ska användas av fler än den som köpt den. Vagnen har ett sittläge, ett viloläge och ett liggläge. Liggläget är inte helt plant utan sluttar en aning men jag saknar inte plant liggläge. Eftersom att jag främst använt sulkys till barn som varit 12-18 månader och äldre så har det för vår del aldrig behövts något plant liggläge och den lutning som är motsvarar ändå lutningen barnet har i sin säng när han sover med huvudet på en tjockare kudde. Min tvååring, som är den av barnen som teståkt Crescent 360 XT Air, har sovit mycket gott i den här vagnen.

Crescent-360-Xt-Air-sufflett

XT-suffletten är alltså Extendable och jag tycker att tanken är god men bollen rullar inte hela vägen fram. För att exemplifiera min dåliga liknelse så gillar jag att suffletten går att förlänga men tycker att det kunde ha utförts bättre. Den förläningsbara delen är av meshnät, vilket verkligen är toppen nu när jag kört vagnen i den fantastiska värme som början av sommaren har bjudit på. Men tidigare i våras, när temperaturen låg på strax över nollan, då kändes det inte alls lika toppen att öppna upp ett nät som släppte in kalluft direkt till tvååringens huvud. Ändå ville jag förlänga suffletten, vårsolen står lågt och solstrålar rakt i ögonen är inte idealiskt när man ska försöka somna. Jag hade tyckt att den här suffletten vara perfekt om den kompletterats med en lång, utvikbar solkeps. Då hade jag kunnat få luftinsläpp och bra skugga på sommaren, och sedan vintertid ha suffletten kort men med solkepsen ute och då få bra vindskydd och bra skugga. Dessutom tycker jag att suffletten rent estetiskt sitter lite för slappt när den är utdragen med förlängningen. Men drar jag ett steg till så lossnar sufflettfästena istället. Detta är dock min petiga kritik, överlag har jag tyckt att suffletten på Crescent 360 XT Air varit helt okej.

Crescent-360-Xt-Air-detaljer

Varukorgen på Crescent Compact 360 XT Air är en av de större, om man jämfört med andra sulkys. Den är mest lättillgänglig bakifrån, men mindre saker kan man få in även på sidorna då dessa kan tryckas ned en aning (1). Bakhjulen är stora och luftfyllda. Vill man göra vagnen lite mindre så är de enkla att klicka av (2). Framhjulen är även de fyllda med luft, och de kan låsas i ett fast läge för bättre framkomligheten i terräng (3). Bromsen är stor och rejäl, vilket jag gillar. Ingen liten pedal man ska fumla runt med foten för att hitta. Det är förstås enklas att trappa ned bromsen, för att få upp den igen måste man trycka med foten underifrån (4). Jag skulle kanske inte kalla 360 XT Air för den mest terrängvänliga vagnen, men lufthjulen och även fjädringen i chassit (5) bidrar ändå till ett visst gung och det här är en vagn som är långt ifrån stum att köra.

Crescent-360-Xt-Air-fotstod

För att förstå mig på fotstödet på vagnen behövde jag faktiskt fundera både en och två gånger. Det visade sig senare att det inte alls är särskilt komplicerat, tvärtom väldigt logiskt. Men det verkar vara en funktion som liksom behöver brytas in innan den kan bli smidig. Som närbilderna till vänster ovan visar så finns det tre olika hack som fotstödet kan fästas i, och för att få det i ett läge så man kan ändra vinkel så måste fotstödet först dras ut. Sedan kan man trycka in eller haka fast den i önskad position. Det gav som sagt med sig efter en tids användning, numera får jag det rätt på första försöket så gott som jämt men i början gjorde det mig lite frustrerad. Lägena på fotstödet är dock bra. Ett helt vågrätt, en nedfällt och ett mellanläge.

Crescent-360-Xt-Air-handtag

Crescent 360 XT Air har ett rejält knäledshandtag, klätt i ett avtagbart överdrag i fuskskinn. Överdraget kan enkelt tas loss med en dragkedja, ich under finns typiskt, svart handtagsskum. Jag gillar längden på handtaget, ihop med vinkeln på ryggstödet kan man skapa ett väldigt bra utrymme för benen för långa föräldrar. På bussen eller vid förvaring hemma i hallen så älskar jag att handtaget kan fällas hela vägen ned mot ryggstödet. Det gör att chassit blir väldigt kort och vagnen blir mer kompakt när den ska förvaras. Handtaget kan vinklas i väldigt många olika lägen, så de flesta kan hitta en bra och bekväm höjd.

Crescent-360-Xt-Air-ihopfallning

Vagnen absolut svagaste sida skulle jag säga är ihopfällningen. Jag vet inte varför det är knepigt att få till en sulky som blir lite ihopfälld, Kronan har ju gjort ett bra jobb på den punkten men både Emmaljunga och Crescent får kämpa desto mer. 360 XT Air är inte hemskt otymplig ihopfälld, och själva fällningen är inte så knepig. På båda sidor om handtaget finns handtag man drar uppåt, mot sig. Sedan viker man handtaget framåt och lossar den extra säkerhetsspärren. Är man kort eller har korta ärmar kan det vara lite svårt att komma åt, då får man se till arr vinkla handtaget en aning först. Man kan välja att om man vill vika fram ryggstödet, som på den översta bilden till vänster i collaget ovan. Eller så kan man fälla ryggstödet till liggläge, som på bilden under. Vad man föredrar beror på om man vill få vagnen så kort eller så låg som möjligt. I bagageutrymmet på min bil, en VW Touran, går 360 XT Air bara in på djupet om jag placerar den med bakhjulen innerst. Den tar då upp cirka halva utrymmet. Det är ett plus att vagnen kan fällas ihop stående på hjulen, speciellt på vintern när det är blött och smutsigt på marken.

Crescent-360-Xt-Air-korkansla

Precis som jag inledde denna text planerar jag att avsluta den: jag gillar verkligen Crescent Compact 360 XT Air. Utan tvekan finns det utrymme för förbättring på detaljnivå. En smartare sufflett vore toppen, ett enklare sätt att rengöra tyget på fotstödet vore också bra. Men allt det där viktiga jag vill ha hos en sulky, det finns i 360 XT Air. Sittdelen är mycket rymlig, min 2,5-åring sitter otroligt bra i vagnen och har också haft mycket lätt för att sova i den. Både jag på 170 cm, min man på 185 cm och släktingar eller andra barnvakter som kört vagnen har tyckt att den varit lättstyrd, haft en skön känsla och tagit sig fram på alla underlag. Jag som inte har körkort har kunnat handla för middagen med vagnen. Jag har tyckt att både sittdynor och åkpåsar funkat bra i sittdelen. Vagnen känns som en riktigt slitvarg, som kan användas både hårt och länge utan att ge vika för trycket. Jag har haft den på korta turer till förskolan och på heldagsutflykter och 360 XT Air har funkat bra för olika ändamål. Eftersom att jag inte åker bil med vagn så ofta har vagnens storlek ihopfälld varit något som inte väger så tungt för mig. Är smidig och kompakt ihopfällning ett viktigt krav så är kanske inte det här den bästa vagnen, men vill man ha en klassisk sulky så är Crescent 360 XT Air just nu den modell jag själv skulle välja.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Handla Crescent Compact 360 XT Air hos: Babyland

Du kanske också gillar

4 kommentarer

Elaisa 6 januari, 2017 - 10:39

Jag vill köpa denna vagn i en butik. Vill se den, känna på den och pröva den innan jag tar beslut. Var finns den att se i en butik???
Vägrar att skicka efter på Internet- det är som att köpa grisen i säcken!

Reply
Anna 6 januari, 2017 - 10:43

Hej Elaisa,
kolla om Crescent har en lista över återförsäljare på sin hemsida? Jag tror inte den är så svår att hitta i butik men det beror förstås på var i landet du bor.
/Anna

Reply
Ida 19 mars, 2017 - 19:29

Om du jämför denna med en kronan sulky s, vilken skulle du välja?

Reply
Anna 23 mars, 2017 - 22:24

Hej Ida, jag har jämfört dem lite i det här inlägget: http://ombarnvagnar.com/2016/07/sulkybattle-emmaljunga-vs-crescent-vs-kronan/
Jag skulle välja Sulky/S om det var viktigt att vagnen blev lite ihopfälld, för det blir inte Compact 360 XT Air. I alla andra lägen är den dock min favorit tror jag!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar