Kronan Sulky

av Anna
ks_1

Recension av Kronan Sulky

Inköp: Denna vagn är ett recensionsexemplar, inköpspriset för nya Kronan Sulky är 2995 kr.
Försäljning: 
Det finns för närvarande ingen Sulky av ny modell på Blocket men andrahandsvärdet ligger uppskattningsvis på mellan 2000 och 2500 kr.
Typ av vagn: 
Sulky, sittvagn.

Det här är min första av två recensioner på mitt ”fyra fast hjul”-tema i bloggen. Jag har kört Kronan Sulky endast med min 3,5-åring i, då det bara är hon som är stor nog att åka framåt men liten nog att (nästan) klara vagnens maxvikt. På mig ger vagnen två olika intryck: ett om jag ser på vagnen i dess helhet, och ett om jag bortser från de fasta framhjulen. Vad man tycker om fasta hjul är som sagt ett fråga om personligt tycke och smak, men eftersom att jag måste utgå ifrån mig själv när jag skriver så får ni som läser och älskar fasta hjul helt enkelt förbise de delarna av texten.

Nya Kronan Sulky är alltså den från år 2014 omarbetade och förnyade versionen av Kronans väldigt populära sittvagn med fyra fasta lufthjul. Kronans Sulky är känd för att klara terräng väl och ha en rymlig sittdel med bra liggläge. Jag har inte kört Sulkyn av tidigare modell så jag kan inte göra någon jämförelse, men att det är en vagn som är väl lämpad även för skogen och som rymmer stora barn kan jag absolut skriva under på. Det nya på Kronan Sulky 2014 är bland annat lös sele istället för fast, ergonomiskt handtag, sufflett av samma typ som på övriga Kronans barnvagnsmodeller, ny typ av däck som gör vagnen smalare – endast 53 cm bred, mindre förändringar på klädseln och numera godkänd maxvikt på 20 kg.

Lång sufflett och fullt liggläge

Suffletten är ställbar i flera steg, halvt utfälld på bild 1, och fullt utfälld med även solkepsen framvikt, bild 2, så ger den ett bra solskydd för barnet i vagnen. Ryggstödet är steglöst justerbart och ger ett bra sittläge när det är fullt uppfällt, bild 3.

Helt utfälld har Kronan Sulky ett nära på plant liggläge, bild 4 är något missvisande då liggläget blir bättre när man har lite tyngd på ryggplattan. Att justera ryggstödet fungerar likadant på Sulky som det gör på Kronan Duo S och Kronan Syskonvagn, som vanligt tycker jag att det är väldigt smidigt när man ska smyga ned sömnigt eller sovande barn till liggläget medan det kräver lite mer ansträngning när man ska få upp sittdelen till ordentligt sittläge igen.

Bra vädring i Kronan Sulkys sufflett

Suffletten är multifunktionell med öppningsbar vädringslucka baktill och inbyggt insektsnät framtill. Nätet finns i en ficka som öppnas och stängs med dragkedja, och är stort nog att dras runt vagnens fotstöd så att sittdelen blir helt omsluten. Sen har suffletten också en utvikbar solkeps som ger extra mycket skugga. Jag är personligen väldigt förtjust i suffletten med inbyggt myggnät, tycker det är smidigt att alltid ha det med sig och att det inte tar någon plats extra i vagnen när det inte används.

Lös sele i sittdelen

Kronan Sulky har från 2014 Kronans karaktäristiska lösa sele, som synes på bilderna ovan. Innan hade sulkyn alltså sele som satt fast i vagnen också uppe vid axelfästena. Fördelen med lös sele är att barnet inte sitter fastspänt mot ryggstödet utan kan röra sig mer fritt, det är också enklare att helt ta bort selen om man inte vill använda sig av den.

Ställbart, ergonomiskt knäledshandtag

En annan nyhet är som sagt också det ergonomiska handtaget, som är ställbart i flera olika steg. Jag har läst mig till att detta handtag fått viss kritik från de som kört äldre modeller av Sulky. Nu har jag inte möjlighet att jämföra med tidigar årsmodeller av Kronan Sulky, men min uppfattning av handtaget är positiv.

Jag gillar den ergonomiska formen och tycker att de är enkelt att hitta en vinkel som funkar. För mig, som är 170 cm lång, så hade handtaget kunnat vara lite längre så att jag kom lite längre bort från vagnen. Dels för steglängden, dels för bättre hävstångseffekt när man exempelvis ska upp över en trottoarkant.

Ställbart fotstöd och fasta lufthjul

Dags för lite barnvagnsdetaljer:
1: Hjulen på Kronan Sulky är luftfyllda och har en annan utformning än tidigare årsmodeller, det är alltså här Kronan lyckats skala av några centimeter på vagnens bredd. Det finns terränghjul att köpa till vagnen men de vanliga hjulen är absolut terränggående de också, riktigt bra och skönt rull.
2: Spännet i sittdelens ryggstöd med vilken sitt- och liggläget justeras.
3: Varukorgen är kanske inte vagnens främsta styrka och inget för storhandlingen, men den är rymlig nog för en matkasse och lite mer och väldigt lättåtkomlig från flera håll.
4 och 5: Fotstödet är ställbart både rakt ut och nedåt, och klädseln är enkelt avtagbar med dragkedja för rengöring.

Kompakt hopfällning

Att fälla Kronan Sulky är varken komplicerat eller tidsödande och den blir ett mycket kompakt litet paket, faktum är att den går in i varukorgen på en Brio Go – jag har själv testat! Vagnen fälls genom att man på båda sidor av vagnen drar upp spärrarna på handtaget som syns på bild 4. Sedan lyfter och drar man handtaget uppåt och framåt, ser till att den röda spärren på bild 2 hålls undan och så viks vagnen ihop nästan av sig självt. Det finns en rem, bild 3, att låsa vagnen med så att man kan bära den utan att den fäller ihop sig. Den går att balansera på högkant och viker man ihop handtaget som jag gjort på bild 1 så blir vagnen nästan kvadratisk och är enkelt att förvara längst ned i en garderob eller i ett undangömt hörn av hallen.

Totalintrycket av Kronan Sulky är att det är en väldigt robust och stabil vagn, maxvikten är relativt hög på 20 kg och sittdelen är också utformad för att rymma ett större barn. Min 3,5-åring på bilderna ovan är drygt 1 meter lång och väger strax över 16 kg, men hon hade luft både upp till suffletten och på sidorna om sig i sittdelen. Det var heller inga problem för benlängden på fotstödet eller för hennes ben att rymmas under bygeln, och marginalerna är så pass stora att det hade fungerat väl även om vi testkört vagnen vintertid och hon hade haft en tjock overall på sig.

Gott om utrymme för barnet i Kronan Sulky

Jag tycker att Kronan Sulky känns som en vagn som är väldigt tydlig i sitt utförande. Den har allt som behövs för att vara en bra sulky och inga onödiga funktioner. Den är smal och smidig i sin form, både uppfälld och ihopfälld. Jag gillade körkänslan också, i synnerhet när vi tog vagnen för en powerwalk i närliggande naturreservat. Grusstigar och skogsvägar var inget problem alls, Sulky rullade på över stock (nåja) och sten. Och i den sortens miljö så tycker jag att styrningen av vagnen också funkar bra, att vagnen har fasta framhjul var inget jag tänkte så mycket på då. Men när vagnen kördes där jag behövde göra många små svängar eller vända på fläcken, då kände jag att jag saknade den sortens enkla styrning som en vagn med rörliga framhjul har.

Tänker man sig Sulkyn som en promenadvagn ute i naturen så tror jag inte att man saknar att kunna svänga på en femöring, men ska man köra regelbundet i stadsmiljö så känner jag själv att jag föredrar den typ av framhjulupphängning som Kronans Duo S har. För min del dras alltså helhetsintrycket ned av vad detta gör för körkänslan, medan alla andra aspekter av vagnen är precis vad jag efterfrågar av en sulky jag kan köra ett lite större barn i.

Du kanske också gillar

7 kommentarer

Elin - Barnvagnsblogg 8 augusti, 2014 - 10:56

Handtaget på gamla sulkyn är ju just längre, vilket gör att man får bättre hävkraft och mer plats att gå bakom vagnen. Det ergonomiska i sig har jag ingenting emot, det är bara det att handtaget är för kort och för högt för mig. Skillnaden mellan nya och gamla handtaget syns tydligt här http://www.barnvagnsblogg.com/wp-content/uploads/2014/05/10364054_10202133201556083_7949192759534135955_n.jpg

Annars väldigt intressant att läsa din recension 🙂

Reply
Eva 28 augusti, 2014 - 21:08

Hej!
Tack för hjälpen och insikten att det för vår del helt klart lutar åt att köpa en ny modell än en begagnad!

Blev ju såklart förälskad i färgkombinationen havregul/svartt men på Kronans hemsida ser jag inte att detta går att välja till sulkyn. Vet du något mer om detta? Hur kommer jag i sådana fall åt ditt exemplar 😉

Tack än en gång för din informativa sida!
Med vänliga hälsningar .// Eva

Reply
Anna 31 augusti, 2014 - 21:28

Hej Eva!
Nämen vad märkligt? Kan den vara slutsåld? Kolla med Kronan direkt, för jag ser ju att Syskonvagn och Duo S fortfarande säljs med gul sufflett på hemsidan! Annars kanske någon annan återförsäljare har den kvar? Den är verkligen så fin!
/Anna

Reply
Kronan 2015 11 september, 2014 - 09:00

[…] men den här lilla detaljen gör all världens skillnad tycker jag. Tidigare i år skrev jag om Kronan Sulky och jag är faktiskt riktigt taggad på att få testaköra den här nyheten nu i vinter! Vagnen kan […]

Reply
Säg hej till Kronan Sulky/S! 14 november, 2014 - 10:11

[…] fall på mitt köksgolv, grymt bra rull, är lättstyrd och gunget känns bättre än i vanliga Kronan Sulky? Så peppad inför en massa testkörning nu i helgen! Och för den som inte hängt med i vad det […]

Reply
Linda 3 januari, 2015 - 21:17

Tack för mkt bra informaiton!

Reply
Kronan Sulky/S 2016 – skillnaden mellan gamla och nya Sulky/S 17 mars, 2016 - 08:56

[…] Kronan Sulky har länge varit en klassiker i sittvagnssegmentet. Men efter att Kronan släppt Duo/S, en version av Duo men med svängbara framhjul som blev och fortfarande är väldigt populär, så blev förstås suget efter en Kronan-sulky med snurrbara framhjul enormt hos de som håller märket varmt om hjärtat. Så med bakgrund i det var glädjen förstås stor i slutet av 2014 när Kronan Sulky/S släpptes. Skillnaderna mellan Sulky och Sulky/S är inte så stora men körkänslan blir en helt annan när framhjulen inte är fasta. Sulky/S togs väl emot av publiken och första leveransen sålde slut på rekordtid. Tyvärr drabbades vagnen av en del barnsjukdomar under sitt första år, med sneda och vobblande framhjul och i enstaka fall framhjul som gick sönder. Nu har Kronan släppt en version 2016 av Sulky/S där de tidigare problem har byggts upp, och jag har fått testköra och jämföra med mitt minne av hur jag uppfattade den förra Sulky/S jag testade. […]

Reply

Lämna en kommentar