Carena Fårö Lux åkpåse

av Anna
Carena-Fårö-Lux-forsta

Carena är ett märke som funnits med ett tag men hittat på lite olika ställen, och hos lite olika återförsäljare. Numera återfinns Carena hos Lekmer, och förutom barnvagnar finns också ett sortiment av barnvagnstillbehör. Jag har testat åkpåsen Carena Fårö Lux, samma modell finns även i en enklare modell som givetvis kallas Carena Fårö Basic. Jag kan inte riktigt redogöra för vad som skiljer de olika åkpåsemodellerna från Carena åt, men efter att ha testa Carena Fårö Lux under flera veckor så kan jag konstatera att med tanke på priset så får man mycket åkpåse för pengarna. Åkpåsen har uttag för fempunktsele, med separat selhål. Baktill finns dels två fält med antiglid material, dels en upphängningsficka som kan träs över ryggstödet på barnvagnar där detta och suffletten inte sitter ihop. Dessutom finns två krokar, fastsydda med röttband. Dessa kan man använda för att ytterliga säkra fast åkpåsen i en sittdel, genom att haka fast krokarna i de D-ringar många barnvagnsselar är utrustade med. Finns inte sådana, så kan man ofta haka fast krokarna direkt i selen eller i sittdelsramen om vagnen är av sådan konstruktion.

Carena-Faro-Lux-barnvagnsmodeller

På bilderna ovan ser ni Carena Fårö Lux i sittdelarna till Bugaboo Donkey, Bugaboo Bee, Brio Smile och Maxi Cosi Stella. Det här är en riktig universalmodell som fungerat bra i alla sittdelar jag haft möjlighet att testa den i. Allra bäst sitter åkpåsen om upphängningsfickan kan träs över ryggstödet, men även om det inte funkar så har det gått att få den att sitta upp bra tack vare krokarna i sidorna. Som bilderna i collaget nedan visar så finns det en dragsko i åkpåsens övre kant, för att ytterligare tigha till den runt ryggstödet. Åkpåsens lock kan dessutom delvis vikas ned och fästs då i det läget med hjälp av knappar på lockets kant och öglor på kanten av åkpåsen. Åkpåsen är så pass följsam och mjuk att min bedömning är att den funkar bäldigt bra att ha även i en liggdel. Är åkpåsen något för lång så kommer man tack vare det mjuka tyget kunna rulla upp fotändan lite, för bättre passform.

Carena-Faro-Lux-detaljer

Carena Fårö Lux är av standardstorlek vad gäller längden, jag får den till 102 cm lång från topp till tå. Åkpåsens lock har en längd på 64 cm, vilket är ganska bra men inget exceptionellt. Poängen med att åkpåsen lock ska vara av en vissa längd är förstås att man vill att så stor del av barnet som möjligt ska inneslutas av åkpåsens värme. Sticker hela överkroppen ut så behövs ju dessutom ytterligare ett lager kläder, t.ex. en extra ytterjacka. Barnets längd påverkar förstås hur mycket av barnets kropp som får plats i åkpåsen, men ju längre lock desto längre användningstid. Bredden på Carena Fårö Lux är 45 cm – ett jag tagit på mitten av åkpåsen, och det är åt det smalare hållet. Ett faktum man kan se på från två olika synvinklar. Åkpåsens smala modell gör att den sitter bra i barnvagnar med en mindre storlek på sittdelen, och sådana är ju väldigt vanliga numera. Jag tänker då inte bara på mindre resevagnar, utan även på sulkys men också duovagnar som är väldigt nätta till formen. Åkpåsens smalhet kan i det avseendet vara en fördel, då en stor åkpåse i en liten sittdel kan kännas väldigt bylsigt och uppfattas som trångt. Nackdelen är att fotändan av åkpåsen ganska snabbt blir tight runt fötterna, om barnet har skor på sig. Det hade varit önskvärt med lite mer bredd nedtill för att även ett par skor i större storlek än 24-25 ska rymmas utan att tyget stramar åt.

Sist men inte minst, värme och rymlighet. Min yngsta, som snart fyller 2 år och är ungefär 85 cm lång,. sitter bra i Carena Fårö Lux. I liggläget har han locket ändå upp till strax under hakan. Det har ännu inte varit några minusgrader att tala om här i Stockholm, men runt nollgradigt och med en hel del vind så kändes kroppen normalvarm och fötterna svala men inte kalla efter en dryg timmes sovstund i Carena Fårö Lux. Det här är inte den tjockaste typen av åkpåse och inte den jag skulle rekommendera om man vet med sig att man kommer rulla vagn genom en lång, mycket kall vinter. Men för oss i södra delen av landet, med blandat vinterväder, så kan Carena Fårö Lux funka bra en hel säsong och blir det riktigt kallt är det ju i så fall enkelt att komplettera med ett extra lager kläder eller en filt inuti åkpåsen.

Du kanske också gillar

16 kommentarer

Marie 4 december, 2015 - 21:26

Fungerar det att använda åkpåse i kombination med bältet i Bugaboo Buffalo? Mails gärna svar, och tack för en bra blogg!

Reply
Anna 5 december, 2015 - 15:32

Har mailat svar, ja det funkar!
/Anna

Reply
Anna Schmidt 14 december, 2015 - 19:23

Hej! Tack för trevlig blogg! Vet du om åkpåsen funkar i Brio go? /Anna

Reply
Anna 15 december, 2015 - 10:36

Hej Anna, jag tror jag testade den i Go Next, hittar ingen bild på det men minns det som att det funkade bra. Den är rätt lik Britax egen Shiny-åkpåse, dock att den går att fästa upp bättre i sittdelen iom att den har knappar som passar i knapphålen överst på ryggstödet!
/Anna

Reply
Jenny 6 januari, 2016 - 21:23

Hej!
Jag var idag på väg att beställa hem denna åkpåse. Men läste sedan ditt långa utlägg om påsen, vilket jag är väldigt tacksam för (välskrivet och informativt!). Jag bor i norr och har lite kallare temp än Stockholm (idag -20) och undrar om du med din kunskap har tips på bra åkpåse då? (Som inte får glida ner) Har en 9 månaders grabb. Tacksam för svar 🙂

Reply
Anna 6 januari, 2016 - 22:07

Hej Jenny, tack för dina fina ord! För att kunna ge dig ett bra tips om åkpåse så skulle jag nog behöva veta vilken vagn du ska använda den i?
/Anna

Reply
Malin J 14 januari, 2016 - 22:23

Hej!
Finns det fler åkpåsar med de smarta krokarna?
Tack för en bra blogg!
Malin

Reply
Anna 17 januari, 2016 - 22:36

Hej Malin,
vet du, inga jag kommer på såhär på rak arm. Tror eventuellt Emmaljungas åkpåsar har sådana krokat? Men är inte säker, var så länge sedan jag hade en sådan!
/Anna

Reply
Malin j 25 januari, 2016 - 12:48

Tack för svar om krokarna!
Jag har en Fårö åkpåse och tycker att krokarna är guld! Men nu när det blev så kallt ville jag ha en varmare och rymligare påse… tog en gammal åkpåse jag hade hemma istället och trädde ett resårband genom D-ringarna i vagnen och genom hålen för selen i åkpåsen… Sitter bättre än innan iaf 🙂 Jag använder inte selen i vagnen så påsen åker ju runt väldigt mycket…

Reply
Angelica 29 oktober, 2016 - 23:25

Hej har en liten fråga om denna påse . Vid fotänden, inuti påsen finns det någe skydd eller annat material som är lätt å torka av för tex blöta skor ?

Reply
Anna 30 oktober, 2016 - 17:46

Hej Angelica, nej det är samma foder hela vägen ned, se denna bild: http://bilder.ombarnvagnar.com/2015/11/Carena-F%C3%A5r%C3%B6-Lux-forsta.jpg
Så ingen förstärkning eller extra skydd vid fötterna! I alla fall inte på de som såldes 2015, hur de ser ut 2016 törs jag inte svara på.
/Anna

Reply
Sofie 9 november, 2021 - 11:43

Hej!
Jag har en Bugaboo Donkey2 vagn med sittdelen och denna Carena Fårö Lux påse och tänkte precis klippa sönder den baktill för att få igenom selen när jag såg detta inlägg. Nyfiken på hur du fått igenom selen i och med att den sitter helt fast i sitsen och åkpåsen bara har små hål upptill och på sidorna. Tusen tack!

Reply
Anna 15 november, 2021 - 10:22

Hej Sofie!
Du kan pilla ur Donkeys selremmarna ur fästena i sittdelstyget. Jag tyckte det var lättast att göra upp vid axelfästet!

Men om du har en Donkey 2 borde du ju ha nya selen som har separata selremmar, då är det bara att pressa igenom selen genom åkpåsen? Vid vadderingarna kan man få lirka lite, men det går.
/Anna

Reply
Maguy 29 januari, 2023 - 15:35

Hej Anna, funkar denna åkpåse i Emmaljunga vagnen . Tack för svar

Reply
Maguy 29 januari, 2023 - 15:37

Sorry, skrev fel mail adress… funkar denna åkpåse på Emmaljunga vagn? Tack för svar.

Reply
Anna 30 januari, 2023 - 16:00

Hej!
Den borde funka, det beror lite på vilken Emmaljunga-vagn du har då selen kan se olika ut i olika sittdelar. Men detta är en universell åkpåse så jag skulle säga att det borde funka okej!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar