BabyBjörn SoFo skötväska

av Anna

BabyBjornSoFo-frontBaby Björns senaste skötväskemodell heter SoFo och är rätt olika deras förgående skötväska, som hade en mer hård form. SoFo är väldigt mjuk och följsam, det här är skötväskan som kan dubbeljobba som huvudkudde om man skulle vilja och inte har packat väskan full med gafflar och sten. Yttermaterialet är väldigt följsamt men samtidigt förvånansvärt smutståligt. Efter en periods användning där SoFo både tryckts in under barnvagnar och slängts in i en halvskitig bagagelucka så har skötväskan ändå förblivit ren. Färgställningen är ju också den rätt bra för att kamouflera lite smuts, SoFo finns i ett utförande med en insida i lavendel och utsida i grått, med en denimlook i strukturen. BabyBjörn SoFo har några lösningar som gör att den sticker ut lite. Skötväskan har tyvärr ingen upphängning direkt utformad för att hänga den på barnvagnen, till det får man använda den svarta axelremmen i canvas – som även kan tas loss helt då den är fäst vid skötväskans metallringar med små krokar.

BabyBjörn SoFo har dock tre andra bärlösningar, så kanske behöver man inte ens ha den på barnvagnen. Den kan bäras över axeln/snett över kroppen med den långa remmen, över armen eller över ena axeln med handtagen och sedan kan man dra om handtagsremmarna och förvandla BabyBjörn SoFo till en ryggsäck. Den nedre bilden ovan visar hur baksidan ser ut när den dras ut till ryggsäcksläge. Remmarna hålls på plats i det vanliga handtagsläget med hjälp av sydda veck, så det krävs inte några dragkedjor eller knappknäppningar för att göra om SoFo. Den väldigt stora fördelen med att kunna ha sin skötväska som ryggsäck tycker jag är att man kan få båda händerna fria till barnet. Är jag ute och går långa sträckor med barnvagn ser jag till att behöva bära så lite som möjligt, då har skötväskan alltid sin givna plats i varukorgen eller hängandes på handtaget. Men på utflyktsmål där vagnar inte är välkomna och barnen kräver två händer och all uppmärksamhet så har jag tyckt att ryggsäcksläget varit toppen. Men jag hade förstås gärna sett en smart upphängning på barnvagnen, också.

BabyBjörn-SoFo-insidaDet råder utan tvekan ingen brist på fack hos BabyBjörn Sofo. Den här skötväskan är verkligen något för den välorganiserade föräldern som tycker att var sak, även minsta småsak, har sin givna plats. Det finns till och med en elastisk snodd på insidan, fri att disponeras efter eget tyckte men jag tyckte den var väldigt praktisk att använda till att fästa fast sådant jag snabbt ville kunna få tag på, typ en snuttefilt, en napp eller ett paket näsdukar. Skötbädden som medföljer är inget speciellt, den fyller sin funktion utan bekymmer. Insidan upplevs dessutom som rymligare än vad man tror när man ser på skötväskan utifrån, men återigen så tror jag att det beror på att BabyBjörn SoFo är så pass lättpackad. Det blir inte att allt bara samlas på en hög i ett stort fack i mitten. Det finns ett fack med dragkedja, för värdesaker eller småsaker som inte får komma bort. Det finns även ett större fack, lagom i storlek för skötbädden och de mindre facken med resår i öppningen är perfekt anpassade för blöjor, ett paket våtservetter och ett, eller ett par, ombyten av kläder. I vardera kortsida finns även ett nätfack, precis lagom stort för att hålla en flaska i ett stadigt, upprätt läge. Utsidans fack är djupa och rymliga de också. Två av dem har magnetlås, så att sakerna hålls på plats även när SoFo svingas upp på ryggen.

Mitt intryck av BabyBjörn SoFo är väldigt positivt. Det är en mjuk och smidig skötväska som ändå står emot smuts på ett bra sätt. Det finns tre olika sätt att bära den på, och det är ju verkligen en stark sida hos väskan för den som inte rullar barnvagn eller ofta går iväg från vagnen med skötväska och barn. För mig, som inbiten barnvagnsnörd, så är det ändå ett litet minus att det inte finns något annat sätt att ha skötväskan på vagnen än att hänga upp den med axelremmen. SoFos färgskala tilltalar mig personligen, men gillar man att matcha hade man något gärna sett ett bredare utbud av färger – en snygg svart men med en bjärt accentfärg på fodret, det hade jag gillat!

Du kanske också gillar

4 kommentarer

Pernilla 30 november, 2015 - 22:53

Men den har ju d-ringar i överkant, de funkar väl att använda ihop med lösa barnvagnskrokar för att hänga den på vagnen. Så gör jag själv med min väska från stadium som inte är någon egentlig skötväska. Tulsas krokar med kardborre om styret och så krokar jag i väskans öglor i krokarna. Enkelt och smidigt.

Reply
Anna 1 december, 2015 - 21:28

Hej Pernilla, absolut, köper man till separata krokar så är det inget problem alls! Men hos de flesta skötväskor som säljs idag som medföljer en sådan lösning, antingen i form av separata krokar eller inbyggt i väskan/axelremmen. Det hade jag gärna sett att BabyBjörn SoFo också hade!
/Anna

Reply
Elin 20 maj, 2016 - 12:28

Hej!

Tack för så fantastiskt bra recensioner, man hittar så mycket matnyttig information här. Jag har en fråga, om du skulle rekommendera en av alla skötväskor som du har testat, vilken skulle du välja då? Vilken är bäst ur ett helhetsperspektiv liksom? (Praktisk, snygg, prisvärd etc.)

Tack på förhand!
/Elin

Reply
Anna 20 maj, 2016 - 12:32

Hej Elin!
Då skulle jag vela mellan Elodit Details Black Edition och Skip Hop Duo Signature! Båda är himla bra med bra fack och bra upphängning på vagnen, och de är prisvärda. Det är mest stilen som skiljer sig åt!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar