Åkpåsebonanza – svar!

av Anna

åkpåsebonanzaBrr, idag var det kallt! Så ganska lägligt kommer här mina svar på de frågor ni hade att ställa om åkpåsar inför hösten och vintern 2015:

Fråga: Hej, Skall köpa en Stokke Trailz vagn. Får barn i början på januari. Har tänkt köpa en bra åkpåse istället för tjocka overaller etc som barnet kan sova i utomhus. Bor på Västkusten. Har du några tips? I butik har jag fått rekommendationen Voksi Urban för att den har ull på undersidan och dunfyllning. Är det din rekommendation också eller har du annat tips? Den är lite dyrare i pris, och går att förlänga till nästa vinter om så behövs. Samtidigt så är liggdelen då urvuxen och sittdelen är aktuell så frågan är om den passar lika lämpligt i en sittdel?!
/Jenny

Svar: Hej Jenny! Voksis åkpåsar är ju kända för att klara av riktigt mycket kyla, så det tycker jag absolut kan vara en bra rekommendation. De funkar även i sittdelar, sen har ju just Stokkes vagnar lite egen stil på sittdelen. Ofta är det åkpåsar av samma märke som barnvagnen som sitter bäst, men det finns givetvis också universalåkpåsar som sitter bra. Med det sagt, titta på vad Stokke har för åkpåse för Trailz (de jag hittar verkar väldigt små och avsedde för bebisar) men jag tror inte du blir besviken på en Voksi Urban och förlängningen är verkligen praktisk om du tänker ha samma åkpåse de kommande 2-3 åren.

Fråga: Hej, Åh, vad roligt! Jag är förstagångsmamma och undrar hur jag ska tänka i vinter. Min son har liggdelen nu men blir 6mån i december så kommer byta till sittdelen då (eller lite innan då jag har en nyfiken och stabil kille). Han kommer ju inte gå så tänker att vi kör tunnare overall och varm åkpåse, eller tänker jag fel? Har spanat in MiniRodinis som är så snygg, men är den funktionell? Ser fram emot recension! Har förresten en Britax Go Next vagn 🙂 /Mathilda

Svar: Hej Mathilda! Det har inte varit kallt nog för åkpåse riktigt än, men av det jag känt på årets åkpåse från Mini Rodini så känns den vad gäller material och tjocklek mycket snarlik den åkpåse MR släppte förra vintern. Det är inte den tjockaste åkpåsen, men absolut varm nog för att klara en vinter – sen beror det på hur du väljer att klä barnet givetvis. Själv har jag främst använt fleece på barnen när de suttit i åkpåse, overall i åkpåse blir lite kaka på kaka tycker jag. Det jag tycker är väldigt bra med Mini Rodinis åkpåse är funktionerna, de har verkligen tänkt på att den ska kunna sitta bra i vagnen, kardborreöppning för selen och andra så smarta detaljer. Och, jag vet att åkpåsen från Mini Rodini sitter bra i Go Next – det har jag redan testat!

Fråga: Hej! Jag har en son på snart 11 mån. Förra året låg han varmt och gott i sin liggvagn och åkpåse från POP, sedan har vi haft en tunnare åkpåse från buggy snuggle under våren. Hur ska jag tänka i vinter? Behöver han ens någon varm åkpåse? Han vill ju upp och leka och har (förmodligen smutsiga) skor på sig som isf oxå ska ned i åkpåsen. Känner att jag inte vet hur jag ska tänka riktigt  han älskar att sova i vagnen, men frågan är hur länge till han gör det. Alla tips och råd uppskattas! /Hanna

Svar: Hej Hanna! Nu vet jag inte om ditt barn går på förskola eller ej, men jag har tyckt att det varit praktiskt att ha en åkpåse även när mina barn kommit upp i 1,5-2års åldern och inte åkt vagn lika mycket som tidigare. I vardagen har de haft på sig rejäla ytterkläder eftersom att de då inte längre ”bara” sitter i vagnen utan även vill upp och leka, men på helgerna har vi varit ute även vid sovstund eller bara tagit en långpromenad just för att de ska sova och då har det varit bekvämt att slippa klä på overall och varma vinterskor. Ska man växla mellan lek i snö och sitta i åkpåse i vagnen så har jag alltid tagit av skorna och lagt de i varukorgen, och låtit barnet sitta i vagn med strumpor på, är det mycket kallt har jag dragit på ett par sockor istället. Min yngsta är 20 månader och jag kommer vad jag tror ha användning för åkpåse för honom både denna vinter och nästa!

Fråga: Var kan man få tag på en easygrow lite? Ska bli spännande att läsa vad du tycker framöver! /Lina

Svar: Hej Lina, det har tidigare funnits hos både Babyland och KöpBarnvagn, de senare ska få in den igen även i år enligt EasyGrow.

Fråga: Hej Anna! Jag undrar om du tycker att det funkar med åkpåse i liggdelen på Donkey? Har en bebis som blir sex månader till jul så det blir ju ingen hel vinter i liggdel, men slutet på hösten kan ju också vara kall. Lite sugen på Elodies grå med guldkant, men den får jag väl spara till sittdelen:). /Susanne

Svar: Hej Susanne! Det funkar absolut med åkpåse i liggdel på Donkey! Jag har bilder här på bloggen på Bugaboos egen High Perfomance-åkpåse i Donkeyns liggdel, men Elodie Details åkpåse funkar den med. Det krävs i princip alltid att du rullar upp åkpåsen lite, antingen i fot- eller huvudändan, men det är snabbt gjort. Jag skulle personligen inte rekommendera någon att köpa en särskild miniåkpåse för liggdel. Det känns som slöseri med pengar när man faktiskt kan använda samma åkpåse i liggdelen först och senare i sittdelen. EDs Gilded Grey är galet snygg, och så efterlängtat att Elodie Details nu börjat med kardborreöppning för selen!

Fråga: Vad tycker du är bäst? Tjock fleece, åkpåse och liggvagn? Eller tunn fleece åkpåse och liggvagn?Tjock overall åkpåse liggvagn? (Givetvis fleecefilt i åkpåsen vid kallt väder) En sådan där åkpåse från kappahl i babyskyddet? Behöver jag tjock vinteroverall ens? Tänk om den tjocka fleccen blir för varm?
Vad sjutton ska jag ha!!! Ps bor i Östergötland och hoppas på mycket snö såklart. /Sofie

Svar: Hej Sofie! Kan verkligen känna igen mig i ditt dilemma, valmöjligheterna är så många och hur vet man att det blir rätt? Mina tre barn är alla födda på vintern (11 januari, 2 februari och 6 mars), så jag har ju lyckats samla på mig en del erfarenheter när det gäller vinterbebisar. Det jag kommit fram till funkat bäst för mig och klimatet här i Stockholm där jag bor, är lager på lager. Så ja, gärna en åkpåse men inte den varmaste modellen. Och ja, gärna en tunn flecceoverall på bebisen (jag är ett livslångt fan av Polarn O Pyrets WS-fleeceoverall), för ibland vill bebis upp och det snabbt, och då är det bra om hen har något slags skydd mot väder och vind på sig. Beroende på rådande temperatur så kan den kombon räcka långt, blir det kallar så bygger jag på med filtar mellan bebis och åkpåse, blir det varmare så öppnar jag upp åkpåsen och har bara en tunn filt över eller använder kanske liggdelslocket istället. Om du ska få barn denna vinter så skulle jag inte investera i en tjock vinteroverall, som varmast skulle jag ha en vadderad overall, typ sådana som ofta ser ut som små björnar och säljs hos de stora klädkedjorna.

Fråga: Hej! Tips på åkpåse till Babyzen yoyo, som inte är deras egen? Tacksam för svar! /Anna

Svar: Hej Anna! Jag har sett flera köra Babyzen Yoyo i kombination med Elodie Details åkpåsar, och det har sett ut att funka bra. Om du inte vill att den ska hänga ned så mycket så är Voksi Urban och 7AM B212 bra när de är i sitt kortaste läge, 7AM har även åkpåsen Le Sac Igloo som finns i tre olika storlekar, där S nog inte hänger ned så mycket. Men – sen beror detta på hur gammalt ditt barn. Pratar vi om en 3-åring så kommer dessa åkpåsar vara för små allihopa!

Fråga:  Hur tycker du man ska tänka när man klär ett barn som ska åka i åkpåse? Kanske inte en fråga om just åkpåsar men jag tycker det är svårt. Fick mitt första barn i våras och han är 5 månader nu. Tänkte byta till sittdelen snart i vår bugaboo Buffalo och har köpt buggas High Performance påse. Hur ska jag klä honom i åkpåsen? Han kommer ju vara 9 månader i december. /Marie

Svar: Hej Marie! Som jag nämnde ovan (nej jag är inte sponsrad, ja jag önskar att jag vore det) så gillar jag verkligen Polarn O Pyrets WS-fleecejackor och overaller, just för att de funkar så bra ihop med barn i åkpåse. Det jag iaf tänker på är att man inte ska ha ett ytterlager + åkpåse, det ger ingen extra effekt eftersom att både ytterlager och åkpåse är tänka som att barnets kroppsvärme ska värma upp den och sen ska overallen/åkpåsen hålla kvar värmen. Så man ska tänka lager 2 – fleece eller ull. Och då gillar jag fleece främst på överkroppen, då lite större barn ju sticker ut en del ur åkpåsen och vill röra på armarna, så då blåser det ju en del på dem. Vanlig fleece är ofta inte vindtålig så därför gillar jag sådana plagg med windstopper. Det är dessutom lagom varmt för att funka även om man tillfälligt tar ur barnet ur åkpåsen. Bugaboos HP-åkpåse – med vinterlocket på – är väldigt varm så ska barnet sitta i åkpåsen hela tiden utomhus räcker det gott med en jacka på överkroppen och sen typ vanliga byxor nedtill, jag är ett stort fan av velourplagg vintertid för att det är lite varmare men ändå inte bylsigt. Eller ullställ också, för den delen!

Du kanske också gillar

13 kommentarer

Linda 29 september, 2015 - 18:09

hej! Min dotter är 20 månader vilken åkpåse rekommenderar du givet det du säger ovan om kläder? Mvh Linda

Reply
Anna 30 september, 2015 - 09:21

Det beror väldigt mycket på vilken vagn du ska ha åkpåsen i!
/Anna

Reply
Caroline 30 september, 2015 - 21:45

Hej vilken tunn åkpåse passar i Emmaljunga viking och kan man ha Bugaboos ulldyna i en Viking?

Reply
Anna 1 oktober, 2015 - 14:34

Hej Caroline, nu har jag inte haft Viking själv men jag har inte märkt något med Emmaljungas sittdelar som säger att selen inte skulle vara kompatibel med de flesta universalåkpåsar. Tex Petite Cheries åkpåse med sommarlock tror jag skulle sitta väldigt bra.

Lite osäker angående ulldynan, men den är ju smal i formen så den borde passa i Viking.
/Anna

Reply
Linda 2 oktober, 2015 - 08:26

Hej!
Jag har en son som snart är 5 månader. Vi har en bugaboo Buffalo och tänkte byta till sittdelen när det börjar bli dags för Åkpåse. Nu till den stora frågan. Vad ska man ha för Åkpåse? Vilken sitter bäst i Buffalo?
Vilka märken är det som har karborre på baksidan för selen?

//Linda

Reply
Johanna 8 oktober, 2015 - 01:28

Hej!
Tack för att du finns ,du har raddat mig flera gånger.
Min dotter blir 6 månader i november (68 cm lång nu,stolt mamma) och vi kommer att börja åka runt med sittdelen.Jag har joolz geo,navy parrot.Jag undrar lite grann om åkpåsar.
Jag skulle vilja köpa en åkpåse som är riktigt varm(jag läste att fleece och ull är varmaste) som tillåter kroppen att andas.Hon stoppar allt i munnen så jag tycker att en lammskinåkpåse kan vara farligt.Dock det skulle bli perfekt om åkpåse kan anpassa sig till årstiden(ta bort en del och bli tunnare tex.)och är vattentållig,vindtållig och tvättbar minst 40grader.
Min dotter är jätte nyfiken och hon kikar ut hella tiden.dessutom blir hon lätt svettig så jag skulle vilja ha något enkelt att användas och något som sitter fast,helt glittfritt.(har joolz geo axelbandet som kan regleras? storleken på hålen för fempunktsele?kardborreoppning?)
Slutligen skulle jag vilja gärna ha en rosa åkpåse,för att bli en lite mer girly barnvagn.(parrot blue jollz geo)
Vilken åkpåse skulle du rekommendera?Priserna spellar ingen roll.Voksi,7a.m,annan?
Tack på förhamd
Johanna

Reply
Anna 9 oktober, 2015 - 23:26

Hej Johanna!
Jag vet inte om jag kommer kunna ge dig ett ultimat tips nu, för jag har inte fått min Geo än så jag har inte full koll på hur sittdelen är konstruerad, tyvärr. Och jag tycker ju själv att det är viktigt att en åkpåse sitter bra och inte glider, passar med selen osv. Men 7AMs åkpåsar låter som det du beskriver, och de har ju kardborreöppning för selen så de är lätt att anpassa, varma och finns i massa glada färger!
/Anna

Reply
Helena 8 oktober, 2015 - 14:12

Hej,
Såg i ett annat inlägg att du rekommenderade vanthållare i kombination med åkpåse om man hade en baby Jogger (har en city elite). Hur är det tänkt att man ska göra då? (väldigt nyfiken då vi står inför köp av åkpåse).

Funderar starkt på att köpa en åkpåse med fårskinn till vår 10 månaders. Vilka är för och nackdelarna/ skillnaderna med Nordlys respektive Bozz?

Tacksam för svar

Helena

Reply
Anna 9 oktober, 2015 - 23:20

Hej Helena!
Tanken är att du tar vanthållare (menar alltså sådana här: http://www.polarnopyret.se/vanthallare-60018813-198-1) och knäpper fast ena spännet i åkpåsen och andra ändan tex i kanten av ryggstödet eller där det funkar, så åkpåsens överdel inte glider ner och bara säckar ihop i sittytan!

Tyvärr inte testat Bozz, så jag kan inte bjuda på en jämförelse!
/Anna

Reply
Johanna 14 oktober, 2015 - 10:55

Hej! Ska köpa åkpåse till min bugaboo donkey för bebis som fyller 6 månader snart. Har förstått att bugaboos egna påsar är ganska öppna i halsen och därför inte blir så ”ombonade”. Har du några alternativ som sitter bra i en donkey och som går högt upp runt halsen? Funderade på bozz åkpåse med lammskinn eftersom den har draga ko att dra åt kring öppningen. Men kan lammskinn bli för varmt i Stockholm då det oftast inte är svinkalltinte är svinkallt? Har du några råd? 🙂

/Johanna

Reply
Anna 18 oktober, 2015 - 22:30

Hej Johanna!
7AMs åkpåse B212 går att dra åt rejält runt ansiktet, den är dessutom förlängningsbar så den funkar länge! Bozz åkpåsar har jag inte testat ännu, men jag har haft andra lammskinnsåkpåsar och visst är de varma, det man får tänka på då blir väl att klä barnet tunnare helt enkelt. Sen om just Bozz åkpåsar skulle vara så varma att de andas dåligt och/eller blir svettiga, det vet jag tyvärr inte!
/Anna

Reply
Johanna 19 oktober, 2015 - 16:21

Hej Anna!
Tack så mycket för svaret.Jag kollade 7a.m åkpåsarna och jag har några frågor.7am enfant blankett evolution kan konfigureras till tre olika lagen, så kan man ha den tills barnet blir ca 3 år.Le sac igloo åkpåse finns på 3 olika storlekar.Mitt barn är 4 månader nu och ca 68 cm.Medium är upp till 84 cm men jag funderar på att köpa en sac igloo large(så att hon ska ha den tills hon blir 3 år) pga le sac igloo har en fleecefilt som kan tas bort och användas under vårtiden.tycker du att det är fel med large?kommer det att bli krångligt om jag stoppar någon tunnare filt som fyllning`?dessutom le sac igloo finns på rosa färgen på 7am sida som är super fint(rosa och pink är olika på 7a.m sida och i sverige har jag sett bara den som är pink).
Dessutom har jag sett på 7am sida en annan åkpåse som heter polar iglo.Tycker du att det räcker med 212 evolution blankett eller le sac igloo när det blir minus 15 t.ex och en fleece overall eller det behövs någon värmare åkpåse tex polar iglo?
tack på förhand

Reply
Johanna 19 oktober, 2015 - 16:22

Hej Anna!
Tack så mycket för svaret.Jag kollade 7a.m åkpåsarna och jag har några frågor.7am enfant blankett evolution kan konfigureras till tre olika lagen, så kan man ha den tills barnet blir ca 3 år.Le sac igloo åkpåse finns på 3 olika storlekar.Mitt barn är 4 månader nu och ca 68 cm.Medium är upp till 84 cm men jag funderar på att köpa en sac igloo large(så att hon ska ha den tills hon blir 3 år) pga le sac igloo har en fleecefilt som kan tas bort och användas under vårtiden.tycker du att det är fel med large?kommer det att bli krångligt om jag stoppar någon tunnare filt som fyllning?dessutom le sac igloo finns på rosa färgen på 7am sida som är super fint(rosa och pink är olika på 7a.m sida och i sverige har jag sett bara den som är pink).
Dessutom har jag sett på 7am sida en annan åkpåse som heter polar iglo.Tycker du att det räcker med 212 evolution blankett eller le sac igloo när det blir minus 15 t.ex och en fleece overall eller det behövs någon värmare åkpåse tex polar iglo?
tack på förhand

Reply

Lämna en kommentar