Voksi Frost

av Anna
frost_1

Minirecension av Voksi Frost

För mig har Voksis åkpåsar alltid förknippats med dun, och med allergiker i hemmet så har jag tyvärr svårt för att ens under kortare perioder ta in och prova sådana produkter. Samtidigt har Voksi känts som ett så klassiskt åkpåsemärke att jag tänkt att jag kanske missar något. Så när jag i höstas fick frågan om att testa den nyaste åkpåsen Frost, som bara innehåll ull, så tackade jag förstås glatt ja. Nu vet jag hur en Voksi-åkpåse kan vara och dunallergikerna i min familj har sluppit äta extra mediciner!

Frost är alltså en helt ny modell i Voksis sortiment och fyllning består till 100% av ull, yttertyget är i ”textil” enligt Voksi, jag kan fördjupa den informationen med att säga att det rör sig om ett glansigt material. På framsidan har Frost en dragkedja på mitten samt två duffelspännen upptill för att åkpåsen ska kunna knäppas igen helt och på så sätt så hindrar man ju också att kall luft läcker in genom dragkedjan. Frost har även en dragsko som kan göra hela öppningen upptill tightare. Åkpåsens botten kan öppnas upp helt så att barnets fötter med skor kan sticka ut. På baksidan har Frost ingen upphängning men själva luvan på åkpåsan kan vikas bakåt och i alla fall delvis träs över sittdelsryggen, om vagnen är sådan att sufflett och sittdel inte sitter ihop. Åkpåsen har även antiglidmaterial på baksidan. Den är 1 meter lång, vilket är någon slags åkpåsestandard.

frost_2

Mysig och mjuk insida utan färdiga selhål

En aspekt av Frost som var helt ny för mig, men som är standard på Voksis åkpåsar som jag förstår det, är att åkpåsen ej har färdiga selhål. På vissa modeller är det bara sydda skåror som köparen själv får välja om de ska öppnas upp, på Frost finns det ett litet förgjort hål i alla potentiella selöppningar så det är enkelt att bara sticka in saxen och klippa upp. Men det känns väldigt läskigt, tycker jag, att klippa i en alldeles ny och ganska dyr åkpåse. Sen blir selhålen inte helt snygga heller, det första klippte jag en aning snett och det sista blev förstås snyggast då jag hunnit övat upp mig lite vid det laget. Jag förstår tanken med att inte ha onödiga öppningar i åkpåsen, den håller säkert värmen bättre när den är helt tät! Och ska man ha åkpåsen i en liggdel så behövs ju faktiskt inga öppningar alls. Men i en sittdel är det ju önskvärt om man vill kunna använda selen.

Voksi Frost går att öppna upp helt, botten kan även tas loss helt, och kan då vecklas ut till en tjockare lekfilt. Den lilla pingvingen, en så oerhört söt detalj som jag tycker ger lite extra själ åt åkpåsen rent estetiskt, sitter fast med kardborre under de små vingarna och är tänkt som ett skydd där barnets huvud är placerat. Dels för att lättare kunna rengöra kladd som kommer från barnets mun, dels för att små barn kan svettas väldigt mycket från huvudet och svett som torkar in kan lätt få åkpåsen att gulna, något som kan sitta i även efter tvätt. Smart och snyggt!

voksi_3

Så funkar åkpåse i olika sittdelar

Jag har testat Voksi Frost både i vagnar med ergonomisk sittdel och med vanlig sittdel. På bilden ovan sitter den i en Britax Affinty. Åkpåsen funkar bra i den vagnen, som har ergonomisk sittdel, men åkpåsen satt lite mindre bra i Donkeyns sittdel som ju också är ergonomisk. I och med att åkpåsen inte har någon upphängning annat än att luvan delvis kan vikas bakåt, så var det endast selen som höll den uppe i Donkeyn. Och den har ju en rätt brant sittdel, i brist på bättre ord att beskriva det med. Jag tyckte därför att det blev lite för mycket glid med Frost i Donkeyn, speciellt när jag skulle sätta i barnet i sittdelen. I Britax Affinity funkade åkpåsen betydligt bättre, då fotstödet kan fällas upp så att åkpåsen sitter på plats på ett annat sätt. Samma i Brio Go, som ju har en vanlig sittdel och ställbart fotstöd.

Mitt omdöme av Voksi Frost

Det bästa med Voksi Frost är att den är riktigt varm och riktigt mjuk. Stela åkpåsar som mer är som ett rör man stoppar ned barnet i tycker jag känns så himla omysigt, men Frost formade sig bra efter min bebis som ju bara är 9 månader och inte fyller upp ens hälften av påsens volym. Som man ser i bilden längst ned till höger i collaget ovan så är det enkelt att dra åt om huvudet, så det funkar således riktigt bra att ha ganska lite kläder på ett barn som ska sova i vagnen. Åkpåsen täcker väldigt väl runt ansiktet.

Jag kan verkligen förstå att Voksi blivit ett klassiskt åkpåsemärke och det finns egentligen ingenting negativt hos åkpåsen att anmärka på, även om jag personligen gärna hade sluppit klippa upp selhålen själv. Jag saknar en bättre upphängning, så att åkpåsen hade funkat lika bra i alla mina vagnar. Men min bebis hade perfekt temperatur efter sin tupplur i Frost, så bara man ser till att testa åkpåsen i egna vagnen innan inköp så tror jag att den som tänkt sig många vinterpromenader med barnvagnen kan bli mycket nöjd med sin Voksi Frost.

Du kanske också gillar

9 kommentarer

Nelly 23 november, 2014 - 20:37

Hej när kommer recensionen av beemoo duo premium? 🙂

Reply
Anna 23 november, 2014 - 20:59

Hej Nelly, det kommer tyvärr dröja, just det exemplar jag körde krånglade lite så jag ska köra vagnen igen lite senare i år istället.
/Anna

Reply
Carolina 27 november, 2014 - 21:04

Vad är de för skötväska du har på bilden?

Reply
Anna 27 november, 2014 - 21:41

Hej Carolina, det är inte en skötväska utan min handväska, kommer från Josef Frank/Svenskt tenn!
/Anna

Reply
Emilie Engström 11 september, 2015 - 17:00

Hej, har du testat voksi frost i Emmaljungas liggdel samt ergonomiska sittdel? Vi har Emmaljunga super viking och jag velar just nu mellan voksi frost och urban som kändes kortare. Vår lille är just nu fyra månader så vi kommer sannolikt byta från ligg till sittdel mitt i vintern och behöver en påse som passar bra till båda.

Reply
Anna 14 september, 2015 - 12:00

Hej Emilie,
nej det har jag tyvärr inte gjort. Men Voksi Urban kan ju förlängas? Då blir den klart längre än vad Frost är skulle jag säga!
/Anna

Reply
Sofia 7 december, 2016 - 22:45

Hej!

Nu är det här inlägget rätt gammalt så de kanske har ändrat en del. Tänkte först på en elodie details åkpåse men när jag läste detta inlägg så kom jag på att jag inte kan köpa dun för har en allergisk sambo. O denna voksi frost finns även i en fin blå färg som jag vill ha. Vet dock inte någon affär jag kan testa den i så undrar om du vet om den passar i en easywalker mosey? Det står iaf nu att den har hål för sele och antiglid på baksidan.

Tack!
Sofia

Reply
Anna 8 december, 2016 - 13:15

Hej! Japp, den har hål för sele och antiglid, så absolut funkar den i Mosey. Jag tyckte dock Frost kunde glida en aning ändå, eftersom att den inte har någon direkt upphängningsficka man kan trä över ryggstödet. Men om du upplever att det blir så, så finns det ju andra sätt att fästa upp den!
/Anna

Reply
Christine 7 september, 2018 - 20:25

Hej Anna!

Som start, tack för en informativ blogg, trevligt insta-konto osv! Jag blir glad av att följa dig!

Jag har en Donkey med HP-påse, älskar att den passar perfekt samt dunlockets fluffighet men ogillar att den är något kall underifrån. Funderar därför på någon Voksi-påse. OM du ej haft allergiker i hemmet, hade du valt FROST eller URBAN då? Jag har även en gammal traditionell Brio Happy (bor på landsbygden) samt en Brio Smile som jag vill kunna använda påsen i.

Reply

Lämna en kommentar