Kind + Jugend – en barnvagnsnörd på mässa del 3

av Anna

aob_kuj

Det här är del tre av tre inlägg om mitt besök på den stora och för en barnvagnsnörd helt fantastiska mässan Kind + Jugend i Köln. Del 1 hittas här och del 2 här. Den här delen visar främst bilder från min sista och mest intensiva dag på mässan, då jag bland annat fick chans att titta på och prata med representanter från Baby Jogger, iCandy, EasyGrow,  Kronan, Thule med flera. Jag hann också spana in en hel del barnvagnstillbehör och notera vad som skulle kunna bli kommande trender.

kuj_bj

Baby Jogger visade upp sina nyheter, i centrum för uppmärksamhet stod Zip i flera olika kulörer. Vagnen finns redan tillgänglig för försäljning i Sverige, dock har den smarta förvaringsväskan ännu inte nått fram till svenska återförsäljare.  Den funkar som en ryggsäck och när den demonstrerades av Baby Joggers personal på plats så såg det faktiskt både bekvämt och smidigt ut. Zip har dock för stora mått för att exempelvis kunna tas ombord som handbagage på flygplagn. Vidare visade Baby Jogger upp vagnarna Vue och Vue Double. Denna vändbara paraplyvagn finns i singelversionen nu i flera glada färger. Vue har även fått sin egen mjuklift som funkar både i dubbel- och enkelversionen. Vue Double känns intressant eftersom att det inte finns mycket som liknar den på marknaden, men för att fungera som resevagn så känns den en aning för bred – drygt 80 cm över framhjulen.

kuj_collage_2

På Kind + Jugend presenteras alla möjliga varianter av barn- och babyprodukter, men även inom barnvagnsnischen var utbudet brett – exempelvis babyskyddet Doona (bild 1 + 2) som fungerar dubbelt även som barnvagn, där hjulen fälls ut och bärhandtaget förlängs. Riktigt smart idé, men inget för promenader på några längre sträckor – vagnen är riktigt låg och handtaget ganska kort så är man lång får man gå med ryggen böjd. Britax visade i mässans gemensamma utställningsdel upp sin Smile e-Brake (bild 3 + 4), vagnen som är lösning på problemet med de hemska olyckor då barnvagnar rullat ned på tågspår eller i vattnet. Under sittdelen finns en batterdriven motor med sensorer i handtaget, och när man väljer att ha den påslagen så låses vagnens broms automatiskt så fort man släpper handtaget med båda händerna. Batterier har en livstid på cirka 6 timmar innan det behöver laddas om, så funktionen är tänkt att användas när man befinner sig i miljöer där vagnen kan riskera att rulla iväg från en.

En annan innovativ idé är Greentom Stroller (bild 5-7), enligt företaget själva den grönaste vagnen som finns. Och med grön avses förstås miljövänligast i alla avseenden, suffletten och sittdel är exempelvis tillverkade av återvunna PET-flaskor och hela vagnen är nedbrytbar i beståndsdelar för att återvinnas på nytt. Imponerande nog så känns vagnarna ändå gedigna, väldigt lätt men fullt körbara. Greentom har heller inte snålat på funktionerna, sittdelen är både vändbar och ställbar. Kul med en vagn som är snäll mot naturen och kanske kan agera press för att förmå andra barnvagnstillverkare att också bli grönare. Vidare så visade Lascal upp att även deras Buggy Board kommer vara möjlig att kombinera med sittpall, helt klart en ny trend överlag att omvandla ståbrädor till sittbrädor.

KUJ_COLLAGE_3

Thule ställde bland annat ut sina purfärska joggingvagnar Glide och Urban Glide. Glida är en renodlad springvagn med fast framhjul, medan Urban Glide har ett rörligt men låsbart framhjul. Båda vagnarna är framåtvända, har många bra tillbehör som gör att vagnen kan anpassas från bebis till större barn och vagnen finns även i en syskonversion. Micralite är ett annat barnvagnsmärke som nu släpper en dubbelvagn, jag hade ingen möjlighet till provrull så körkänsla och styrning kan jag inte uttala mig om tyvärr. Uppababy är ett vältetablerat barnvagnsmärke på den amerikanske marknaden, och kanske är det så att de snart gör entré här på den svenska marknaden. Märket har flera olika modeller av barnvagnar, varav Vista antagligen är den mest kända och en vagn som kan användas både som singel- och syskonvagn. Vagnen på bilden längst ned till höger heter Cruz och är en kompakt, vändbar singelvagn.

kuj_collage_5

Cybex är ett märke jag ska erkänna fick noll klockor att ringa hos mig innan mässan, antagligen för att detta danska företag främst varit kända för bilbarnstolar hittills. Men nu kommer de med en vagn som var riktigt snygg och som har en ganska egen, men väldigt stilren, design. Priam heter barnvagnsmodellen, och under mässan var vagnen hemlig (därav fotoförbud) men nu är nyheten släppt. Priam kommer enligt uppgift kosta omkring 12000 kr men jag tror att det finns de som kan tilltalas av vagnen. Chassit bygger på dansk möbeldesign, klädseln är snyggt melerad och finns i åtskilliga färger och sittdelen är både stor, rejält ombonad och vändbar. Givetvis finns vagnen som en reselösning med babyskydd som kan fästas på vagnen.

Quinny visade upp sin exklusiva barnvagn/longboard, som släpps i ett begränsat antal exemplar. I mina ögon är vagnen mer rolig än praktiskt användbar, det har nog även inte varit helt rätt att få godkänd vad gäller säkerhet – men nu är Jett utrustad med förstärkt bygel som är nästan en decimeter tjock och hål inuti för barnet att ha händerna. Vagnen har dessutom en spärr som fästs runt handleden på den som åker, och skulle personen falla av så löser Jetts broms automatiskt ut så att vagnen stannar omedelbart. Hur vagnen fungerar i praktiken återstår att se! På plats hos Quinny fanns även Yezz Air, en riktig lättviktare till vagn. Norska åkpåsemärket EasyGrow visade upp två nya påsar i sortimentet – Grandma och Lite. Lite är en modell mer för höst och vår, eller mildare vinter, och är förlängningsbar så att åkpåsen växer med barnet. Grandma är en helt fantastisk stickad åkpåse, inspirerad av designerns egen mormor. Med Grandma medföljer ett duntäcke som sätts in i åkpåsen så att den funkar lika bra även när det är riktigt kallt mitt på vintern. Den finns i flera härliga färger och bilden gör den verkligen inte rättvisa. Jag hoppas kunna visa mer av åkpåsarna på bloggen framöver, och stickat verkar överlag vara en kommande trend i branschen.

kuj_kronans

Lite lustigt blir det ju att flyga över halva Europa och träffa några som dagligdags finns i samma stad jag själv bor i, men ibland blir det så och nu fick jag alltså se Kronan Sulky/S live (bild 3) för första gången i Köln. Eftersom jag redan skrivit en del om Sulky/S och vagnens funktioner här på bloggen så nöjer jag mig med att konstatera att jag har höga förväntningar på vagnen och att jag är väldigt glad över att jag kommer få testaköra vagnen nu under hösten och givetvis ska rapportera alla intryck här på bloggen. Kronan visade förstås även upp sin reflexsufflett (bild 2 och 5), den lyser verkligen i mörkret! Kronan ställde även upp sin fotsack för Sulky (bild 1) och nya sittdelen för Kronan Duo (4), som min bebis på 7 månader satt nöjd och glad i.

KUJ_COLLAGE_6

Dags för lite accessoarfrossa! Lodger hade wraps i nya färger och med nya mönster, samt matchande muffar att ha på barnvagnens handtag. 7 AM ENFANT satsade på barnvagnstillbehör i olika neonfärger, inga problem att synas i mörkret med åkpåse eller skötväska som lyser i grönt eller illrosa, även de med matchande handmuffar som jag är riktigt sugen på att få tag på för egen del. Skip Hop hade en monter till bredden proppfylld med snygga skötväskor och andra smarta barnvagnstillbehör, väskorna på rad i första Skip Hop-bilden är en ny, stor modell utformad för tvillingföräldrar eller för de med tätt mellan syskonen. Bjällra of Sweden visade upp sina nya färger på deras multibag, som vanligt är jag svag för blått och Bjällras blå nyans var riktigt fin och färgstark.

kuj_icandy iCandy är ett barnvagnsmärke som var relativt vanligt för några år sedan, åtminstone här i mitt närområde, men som därefter under en längre period saknat svenska återförsäljare. Det är därför jag endast på avstånd kunnat följa utvecklingen av iCandy Raspberry, som sedan nu i slutet av sommaren finns ute på marknaden i England bland annat. Raspberryn är en väldigt liten och lätt vagn, med bra liggläge på den vändbara sittdelen och som kan kombineras med babyskydd och även, med en särskilt insats av mjukliftstyp, kan användas från födseln. Vagnen kan fällas i ett stycke oavsett hur sittdelen är vänd, och den finns med två färger på chassit – silver och svart – och många läcka färgval på klädseln. En väldigt rolig och unik detalj hos Raspberryn är det säkra förvaringsfacket längst in i varukorgen, stort nog att rymma värdesaker i stil med mobil, plånbok och nycklar, och som sluter helt tätt. När vagnen är ihopfälld så viks förvaringsfacket fram och är således lätt åtkomligt när man vill ha tillgång till sina saker. Körkänslan, dock på ett plant mässgolv, var riktigt god. Det finns ett begränsat utbud av små, vändbara barnvagn så jag hoppas kunna få mer erfarenheter av Raspberryn i framtiden för att se hur den står sig mot andra, liknande barnvagnar.

Du kanske också gillar

3 kommentarer

Ny grön vagn: Up från Greentom | Ekomamma i stan 11 oktober, 2014 - 14:48

[…] Allt om Barnvagnars rapportering från barnvagnsmässan Kind + Jugend såg jag något som väckte mitt intresse: en barnvagn som både är tillverkad av återvunna […]

Reply
Daniella 13 oktober, 2014 - 11:45

Hej!

Tack för den här bloggen, den hjälpte mig jättemycket med saklig information när jag stod i valet och kvalet vid köp av vagn till min nu fyramånaders – det blev en Brio Go som jag är jättenöjd med.

Känner dock att jag börjar bli mer och mer av en barnvagnsnörd och har blivit sugen på att komplettera med en vagn till (till sambons förtjusning, hehe). Nu har jag gått och blivit sugen på en Bugaboo Buffalo. Min bebis på fyra månader vill sitta upp mer och mer och jag upplever att sittdelen på Buffalon är väldigt smidig, även för små bebisar. Plus att jag tror den är bättre än min Go på vintern, är inte så sugen på att sätta på vinterhjul.

Min fråga är om du tycker det är någon idé att köpa en Buffalo nu, eller tror du det kommer att komma en ny version hyfsat snart? Om jag ändå ska lägga en massa pengar på ytterligare en vagn känner jag att jag vill ha en som inte känns utdaterad inom några månader.

Tack på förhand! 🙂

Reply
Anna 13 oktober, 2014 - 21:29

Svarade dig per mail!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar