Ask Me Anything – om åkpåsar!

av Anna

vilkenakpaseKan jag ALLT om åkpåsar? Nej. Men jag har hunnit prova en del olika märken och olika typer av åkpåsar samt också använt åkpåse i väldigt många olika vagnar. Så min tanke är att alla ni som står inför att välja åkpåse inför vintern, ställ era frågor i kommentarer till det här inlägget och så kommer jag om några dagar samla dem och besvara alla i ett långt inlägg bara om åkpåsar. Ni får fråga allmänna frågor eller väldigt specifika frågor, och så svarar jag så gott jag kan ifrån den kunskap jag har! Kanske har jag inte alltid ett klockrent tips att leverera men åtminstone något som kan hjälpa till på traven? Fråga på!

Du kanske också gillar

51 kommentarer

Malin 3 september, 2014 - 07:43

Hej!
Jag har en enveckas bebis hemma som jag kör omkring i en Donkey. Har funderat på att köpa en åkpåse att först ha i liggdelen och som sedan i slutet av vintern kan användas i sittdelen när vi växlat till den. Är det en bra idé tror du? Får en åkpåse plus bebis plats i donkeys smala liggdel? Har bl a kollat på åkpåse från elodie details. Passar en sådan bra?
Tack för en bra blogg och hälsningar från Malin

Reply
Kajsa 3 september, 2014 - 08:06

Jag har bugaboos HP åkpåse och en väldigt varm bebis. Han är nu 3 månader och jag funderar mycket på hur jag ska klä honom utan att han blir för varm i åkpåsen.
Vi är ute och går 2ggr per dag med hunden plus att jag gärna låter honom sova ute. Men jag har ingen lust att klä av och på flera lager varje gång.
Hur varm är egentligen HP åkpåsen?
Jag bor i skåne.

Reply
Linda 3 september, 2014 - 08:07

Jag vet inte vilken åkpåse som jag ska köpa till liggkorgen på min Mountain buggy. Kan du rekommendera någon?

Reply
Vurpan 3 september, 2014 - 08:15

Villen åkpåse tycker du man ska satsa på till En Brio go och en bebis på ca ett halvår?

Vad ska man satsa på för kläder som komplement till åkpåsen? Hade tänkt mig en windstopper overall från pop. Låter det rimligt?

Reply
Sophie 3 september, 2014 - 08:51

Hej!
Har du provat 7 am enfants Poncho?
Mvh Sophie

Reply
Nathalie 3 september, 2014 - 09:13

Vilken åkpåse är varmast av Bugaboos vanliga och Elodie Details (inte nya i dun)? Eller är de likvärdiga?
Har du testat åkpåsen från Umami? Är den bra i så fall? tror du den funkar i en bugaboo? 🙂

Reply
Hanna 3 september, 2014 - 09:27

Jag är helt ny på det med åkpåsar så din hjälp är precis det jag behöver 🙂 Jag älskar utseendet på elodies åkpåsar, de är så fina! Men hur är deras kvalité? Jag bor på Gotland där luftfuktigheten är hög och det blåser jämt och vill ha en åkpåse som passar höst-vinter-vår. Har tittat på de i lammskinn och voksi, men är rädd de blir för varma. Jag promenerar mycket.

Jag vill ha en åkpåse som min dotter inte växer ur på direkten ( hon är 6 månader nu) och som håller. Kvalité framför kvantitet och givetvis skall påsen ha den där fickan bak (som du tidigare skrivit om) som gör att den inte glider ned. Har en brio go.

De flesta åkpåsar verkar vara i fleece och blir det inte väldigt instängt och andas väl inte som de i naturmaterial?

Så vilken rekommenderar du och tycker är bäst? 🙂

Reply
Hanna 3 september, 2014 - 09:49

Hej. Har en dubbelvagn babyjogger city mini gt. Min stora kille behöver ingen åkpåse då han kommer ha ”kläder efter väder” men lillasyster på snart fem månader behöver en. Vilka passar på denna vagnen tror du? Svårt då det inte går att fästa den i ryggstödet eftersom nätet är helt fastsytt vid huvuddelen. Vill inte att den ska halka ner/åka av.

Mvh Hanna

Reply
Louise 3 september, 2014 - 11:16

Hej!
Jag undrar vilka åkpåsar som passar Bugaboo Donkey, förutom Bugaboos egna. Selens fästen sitter ju annorlunda än andra vagnars. I så fall, är några av dessa åkpåsar gjorda för ergonomiska sittdelar, så att de sitter snyggt i en donkey?
Mvh, Louise

Reply
Hanna 3 september, 2014 - 11:25

Jag är helt ny på det med åkpåsar så din hjälp är precis det jag behöver 🙂 Jag älskar utseendet på elodies åkpåsar, de är så fina! Men hur är deras kvalité? Jag bor på Gotland där luftfuktigheten är hög och det blåser jämt och vill ha en åkpåse som passar höst-vinter-vår. Har tittat på de i lammskinn och voksi, men är rädd de blir för varma. Jag promenerar mycket.

Jag vill ha en åkpåse som min dotter inte växer ur på direkten ( hon är 6 månader nu) och som håller. Kvalité framför kvantitet och givetvis skall påsen ha den där fickan bak (som du tidigare skrivit om) som gör att den inte glider ned. Har en brio go.

De flesta åkpåsar verkar vara i fleece och blir det inte väldigt instängt och andas väl inte som de i naturmaterial?

Så vilken rekommenderar du och tycker är bäst? 🙂

Reply
Hanna B 3 september, 2014 - 15:59

Hej!
Har en Kronan Duo/S och skulle behöva tips på bra åkpåsar som passar (med tanke på att det är integrerat ryggstöd och det inte går fästa bakom). Har en 6-månaders bebis och bor i Göteborg = mycket fuktigt.

//Hanna

Reply
Johanna 3 september, 2014 - 17:39

Hej vet du hur kronans åkpåse till duo s sittdel är?
Mitt barn är 5 månader.
Johanna

Reply
Frida 3 september, 2014 - 19:14

Har funderingar kring elodie details, bugaboos och bozz.

EDs, är dom värt det priset? Sätt en del som är missnöjda med kvaliteten samt att en del har färgat av sig och att det läcker in luft så fötter bli kalla.

HP påsen, är den värt sitt pris? Jag gillar att det är två lock. Man vet aldrig vad för vinter det blir här i östergötland så att ha två åkpåsar i ett känns mest smidigast men den är rätt så dyr. Funkar den i en brio go next?

Bozz med lammskinn, hur varmt blir det? Min tös är varm av sig så jag tänkte ifall hon skulle svettas massor i en sådan.

Reply
Sani 3 september, 2014 - 20:43

Hej
Har du hunnit testa Elodie Detailes nya dun åkpåsar? Har hört att dun är inte bra för småbarn. Är det någon som vet mer om det?

Reply
Jassi 4 september, 2014 - 00:17

Hej! Har en bugaboo donkey.behöver en åkpåse men har ingen aning vilken som är bra. Är de dyra åkpåsarna som bugaboos HP eller elodie details värt priset? Söker en åkpåse som passar sittdelen.Vill att den ska vara varm för jag kommer vilja gå ut och promenera i kylan^^

Reply
Hanna 4 september, 2014 - 07:45

Hej, glömde och säga att det var BOZZ lammskinn som jag menade, men ser att fler undrar över den 🙂

Längtar tills du sammanställt alla frågor och svaren och hoppas det blir till helgen!

Reply
sandra 4 september, 2014 - 12:50

Hej!
Våran bebis kommer i okt och har köpt en emmaljunga mondial. Funderar över en little jalo eller en hesba lammskinn men funderar på hur de skulle passa i vagnen? Eller är jag fel ute som vill ha lammskinn? Hälsningar Sandra

Reply
Anna 4 september, 2014 - 13:41

Vi har en Kronan City till våran 5veckors bebis och liggdelen är mycket smal. Vilka åkpåsar passar? Elodie har fin design men de liksom många andra ser mycket breda ut för att passa Cityns liggdel. Vad bör man tänka på när man köper en åkpåse?

Med vänlig hälsning, Anna

Reply
Caroline 4 september, 2014 - 21:09

Vilka åkpåse har upphängningen/ fickan bak? Har Elodie och bozz det? Trevlig helg! 🙂

Reply
Carolina 4 september, 2014 - 21:09

Vilken åkpåse ska jag ha i Brio Go 2014? Min lilla kille är 4 mån nu vilket innebär att han kommer sitta i sittdelen till vintern.. Ska han ha overall under? Blir det inte supervarmt?

Reply
S 5 september, 2014 - 19:57

BB cocon åkpåsen hur är den i storlek? Är den mindre än de andra bb påsarna? Passar den för ett växande barn? Hur stora är annars de olika bb påsarna i storlek och tjocklek i förhållande till varandra?

Reply
Caroline 6 september, 2014 - 16:19

Hej, fantastiskt initiativ! 🙂 jag har en Brio go next sittvagn till min flicka på 9 månader. Jag undrar om Brios shiny åkpåsar är bra? De känns rätt tunna. Sitter de bra tror du? Är EDs nya zebrarandiga påse tjockare? Läste att EDs åkpåsar har farliga dragkedjor med flärpar som kan lossna, stämmer det?

Vilka kläder har man i en åkpåse?

En till fråga, när ett barn börjar gå ute, stoppar man vanligen ned barnet med blöta skor i åkpåsen? Bör man ha en påse med öppning nedtill?

Reply
Victoria 7 september, 2014 - 01:22

Hej! Jag har fått ärva en Bugaboo cameleon från 2008 (sittdelen). Dock ingick inte någon åkpåse. Vet du om Bugaboos nya åkpåse passar även en äldre modell? Vet du om det finns andra märken som också passar?
Tack på förhand!
Victoria

Reply
Maria 7 september, 2014 - 12:43

Hej!

Jag skulle vilja ha tips på åkpåsar som passar äldre barn. Jag har en 4-åring som jag brukar ha med mig när jag är ute och springer. Eftersom det blir rätt kallt att sitta still i vagnen på hösten och vintern och det är så jobbigt med filtar som aldrig ligger still så tänkte jag att jag skulle försöka hitta någon åkpåse att ha istället.

Eftersom hon egentligen är för lång för de flesta åkpåsar så tänkte jag att det kanske ändå skulle funka med en påse som går att öppna vid fötterna så att hon kan ha dom utanför. Vet du någon åkpåse som är så lång som möjligt och som är öppningsbar nere vid fötterna? Jag föredrar dessutom åkpåsar som går att öppna på sidorna istället för enbart framtill. Om den dessutom kan vara lite vattenavstötande och vindtät vore det perfekt! Jag har en Mountain Buggy Terrain och bor Stockholm om det hjälper 🙂 .

Tack för hjälpen!

Reply
Britta 7 september, 2014 - 12:47

Hej!
Vi väntar vårt första barn i december, bor i Kiruna så räknar med att de kommer bli roligt kallt. Bör man då ha en åkpåae i liggdelen eller är det bättre att bädda med täcke/filt? Vi kommer ha en emmaljunga edge.

Tack för hjälpen i förväg! 🙂

Reply
Cecilia 7 september, 2014 - 15:45

Hej!

Jag har en Brio Go Next och har tänkt köpa en Elodie dunåkpåse, tycker att den ljusrosa är helt ljuvlig! Tänker också att den är i varmaste laget så jag vill ha en lite tunnare också. Passar en Bugaboo orginalåkpåse i passform till en Brio Go Next? Men inser nu att det kanske är smartare att köpa en Bugaboo HP med två olika lock istället, passar den Brio Go Next? Fast den där Elodie var så fin! När min äldre dotter var liten fanns det åkpåsar helt i fleece (Teutonia och Brio hade det), vilket jag tyckte var bra på vår och höst, men det verkar inte finnas längre?
Tack på förhand!

Reply
Madelene 8 september, 2014 - 12:32

Hej!

Jag undrar vilka åkpåsar som passar i Brio Smile? Köpte en Buppa innan bebis och vagn ens var i planeringen – men den passar inte i Smile – så nu vill jag ha bra tips att byta till 🙂

Reply
Anne 8 september, 2014 - 12:50

Hej! Vilken åkpåse passar bäst i donkeyns sittdel? Hur funkar selen om man inte använder bugaboos egna åkpåse/ dynor? Tycker att bugaboos hp är i dyraste laget. Är den väd det
Tacksam för svar!
Anne i Göteborg

Reply
Malin 9 september, 2014 - 08:26

Hej.
Har en brio smile som nu ska utrustas med en åkpåse. Barnet blir 6 månader i november så jag tänker att en åkpåse som passar sittdelen vore bra.

Har tittat lite på bozz,kaxholmen Grönland samt buppa brand.
Har även kikat lite på brio shiny men tycker den verkar så tunn.

Tanken är att barnet ska klara sig med en fleeceoverall eller eventuellt lite tjockare vanliga kläder.

Hur hade du tänkt i min situation?

Reply
Terese 11 september, 2014 - 11:06

Hej! Jag har en son som blir väldigt varm. Han blir nio månader i december. Vilken åkpåse är bäst för ett varmt barn som vill sitta? Vilken sitter bäst i buffalo (ej åker ner etc) och vilka åkpåsar är bäst? Dragkedja i mitten eller sidan? Åh så många frågor ☺️

Reply
Jassi 11 september, 2014 - 12:18

Hej! Undrar även vad som är skillnaden mellan bugaboos 2 olika åkpåsar?
tack på förhand

Reply
Elma 13 september, 2014 - 22:38

Hej,
Jag har en 2 månaders bebis hemma, och jag undrar vilken är den bästa åkpåsen för en Bugaboo Buffalo. Vi kommer antagligen ha bytt till sittdelen, ska man satsa på Bugaboos HP åkpåse?

Reply
Karin 14 september, 2014 - 16:55

Jag undrar om det går att ge riktlinjer för vid ungefär vilka temperaturer/väder åkpåse behövs i sittdelen, och vilken typ av åkpåse som då är lämplig. Min bebis är beräknad vilken dag som helst och kommer åka mjuklift till att börja med. Jag räknar med att hon kommer vilja sitta upp från 5-6 månaders ålder, dvs i februari-mars. Jag gissar att vi kommer behöva en åkpåse av något slag då.

Reply
Petra 16 september, 2014 - 20:37

Jag har tänkt köpa performance varianten av Bugaboos åkpåse. Jag undrar om du har tips på vad min bebis på nu 5 månader kan tänkas behöva ha för overall under till vintern. Har kollat på Polarn & pyrets vindtäta overall (den klassiska i rött alt. blått) men jag är orolig att lillplutten blir för varm. FYI – bor i Skåne så våra vintrar är ju inte jättekalla men däremot blåsiga. Ok, detta var en väldigt specifik fråga men du kanske kan skriva mer generellt om vad du rekommenderar att en bebis under 1 år har på sig i en åkpåse. Tacksam för svar!:)

Reply
Petra 16 september, 2014 - 20:40

Såg en snarlik fråga ovan. 🙂 men då kan jag tillägga att min bebis inte sover i vagnen (vi bor i lägenhet), förutom under promenader på 30 min-1 h. Tack igen!:)

Reply
Ann-Sofie 16 september, 2014 - 22:04

Hej!
Min son är snart 5 månader. Kommer alltså att byta till sittdelen nu till hösten/vintern. Är helt ny på området 🙂 Så undrar vad jag ska ha för åkpåse eller ”bädda” med i min icandy apple sittdel? 🙂

Reply
Camilla 18 september, 2014 - 05:55

Hejsan! Jag väntar barn nu i slutet av september. Jag har en Brio Smile och funderar på om Bozz åkpåse i dun fungerar i denna. Har hittat en på Blocket som jag funderar på att köpa. Mvh/Camilla

Reply
Kanske världens längsta inlägg om bara åkpåsar! 19 september, 2014 - 09:36

[…] kanske inte riktigt förväntat mig att ni skulle ha så många frågor om åkpåsar när jag la ut detta blogginlägg, men så blev det och nu har jag äntligen hunnit läsa igenom och besvara en stor del av […]

Reply
hanna 24 september, 2014 - 18:38

Hej!

jag har en bugaboo camelon 3 och en 1mån gammal liten kille. Försöker förstå vilken åkpåse som är bra för höst/vinter i sthlm. Eller om de ens ör en åkpåse som gäller eller om man ska klä och bödda in lillkillen i något annat. Lika svår djungel som att köpa barnvagn 🙂

Reply
Anna 27 september, 2014 - 21:36

Hej Hanna!
Det finns väl egentligen tre olika lösningar skulle jag säga:
1) Ha två olika åkpåsar: en tunnare för höst/vår och en varmare för vintern (förutsatt att det blir en kall vinter i Stockholm i år!).
2) Ha en åkpsåe med utbytbart lock eller som på annat sätt kan anpassas, tex Bugaboos egen HP-åkpåse eller 7AMs le sac igloo med uttagbart fleecefoder, finns förstås fler åkpåsar som kan anpassas.
3) Köra med filt nu och en varmare åkpåse när vintern kommer, eller en tunn åkpåse nu och stoppa i en filt när vintern kommer!

Med en Cameleon som du har, så kan jag rekommendera Bugaboos egna åkpåsar. Behöver absolut inte vara HPn, den är väldigt dyr, den vanliga modellen är varm den också men det bra med Bugaboos egna åkpåsar är att de är gjorda för den ergonomiska sittdelen och har en flärp under rumpan på åkpåsen som kläms fast under sittdelsplattan i vagnen, garanterat glidfritt!
/Anna

Reply
Anna 13 november, 2014 - 23:39

Vi har en Kronan City till våran 3månaders bebis och liggdelen är mycket smal. Vilka åkpåsar passar? Elodie har fin design men de liksom många andra ser mycket breda ut för att passa Cityns liggdel. Vad bör man tänka på när man köper en åkpåse?

Med vänlig hälsning, Anna

Reply
Anna 16 november, 2014 - 21:21

Hej Anna, i ert fall skulle jag framför allt tänka på att köpa en åkpåse som ni också kan använda i sittdelen, antingen ifall ni vill byta till sittdel under vintern och i annat fall till nästa vinter. De flesta åkpåsar är egentligen för stora för de flesta liggdelar, man får vika ihop dem lite eller rulla upp fotändan lite. Det finns vissa miniåkpåsar, t.ex. en från Bozz, och den borde funka bra i storlek även i Kronan Citys liggdel!
/Anna

Reply
Helena 14 september, 2015 - 15:19

Hej! Jag har en Brio Smile och jag vet inte riktigt vilken åkpåse som kan vara bra. Har en dotter som är 7 månader nu, hon är sjukt nyfiken och vill därför gärna sitta upp och kolla ut. Tycker därför inte om att bli fastspänd. Därför vill jag ha en åkpåse som man kan fästa uppe i öglorna som finns längst upp i sittdelen. Vet du om det endast är brios egna åkpåsar som har som små ”krokar” som passar öglorna? Har tänkt att bara ha en vindfleece från PoP o en åkpåse, mer borde inte behövas i vinter hoppas jag… Vad tror du? 🙂

Reply
Anna 17 september, 2015 - 14:00

Hej Helena!
Ja Britax/BRIOs egna åkpåsar sitter ju väldigt bra. Britax Shiny är perfekt i Smile. Men det funkar även bra med t.ex. Elodie Details och Petite Chéries åkpåsar som har pälskant, för den kanten sitter fast med knappar och då brukar det gå bra att använda samma knappar för att hänga upp åkpåsen i Smiles sittdel.

Haha, beror helt på hur kall vintern blir och vilken åkpåse du väljer! 😉
/Anna

Reply
Vanessa 10 november, 2015 - 11:37

Hej!
Jag är föstagångsmamma 🙂 Min lilla kille kommer i Mars men vi har redan börjat titta på åkpåsar.
Vi har köpt en Cameleon + och undrar nu om du har nån erfarenhet av märket UMAMI?
Vi har nämligen hittat en åkpåse från dem som vi tycker är riktigt snygg. Men den ska ju såklart vara funktionel, lagom varm och passa vår vagn.
Supertacksam för svar!

Din blogg har verkligen hjälpt oss i denna babyprylsdjugeln 🙂

Vänligen,
Vanessa

Reply
Anna 10 november, 2015 - 22:32

Hej Vanessa,
tyvärr har jag ingen erfarenhet alls av UMAMIs åkpåsar. Så den kan jag säga varken bu eller bä om! Men generellt passar nästan alla åkpåsar i Cameleon, både sitt och liggdel. Jag har själv ett barn född i mars och skulle väl rekommendera en som inte är supervarm, för det blev vår rätt snabbt och de tjockaste åkpåsarna blir för svettiga då. Samtidigt lär ni ju behöva åkpåsen även nästa vinter, så kanske en med utbytbara lock kan vara något? I vilket fall som helst, vet att båda Bugaboos egna, Elodie Details, Petite Chéries mfl ska sitta bra i Cameleon+!
/Anna

Reply
Annett 18 november, 2015 - 20:48

Hej
Jag har en Brio Smile (sittdel)och en son på 2 år som snart ska skolas in i en ny förskola. Denna förskola har utomhusvila och eftersom jag är rädd för att han ska frysa undrar jag, vilken åkpåse som rekommenderas? Någon med lammskinn kanske? Vet heller inte vilken som passar för denna vagn.
/Annett

Reply
Anna 20 november, 2015 - 11:30

Hej Annett, Voksis åkpåsar är väldigt varma, men jag tycker även att Elodie Details åkpåse är varm. Även åkpåsar med lammskinn. Varmast av de åkpåsar jag testat hittills är nog EasyGrow!
/Anna

Reply
Pernilla 14 oktober, 2020 - 08:08

Hallå! Har mini rodinis åkpåse med pingvin på och grönt fleecefoder inuti å jag har läst på alla lappar och jag hittar inte hur många minus den klarar snälla kan du hjälpa mig med det? Har läst det någonstans men har ingen aning om var! Mvh Pernilla

Reply
Anna 14 oktober, 2020 - 08:19

Hej Pernilla! Jag skulle säga att det är extremt ovanligt att en tillverkare anger en viss temperatur för en åkpåse. Den enda jag kan komma på som gör det är UPPAbaby, även om det säkert finns någon till. Jag tycker dessutom att det beror väldigt mycket på om det blåser eller inte blåser, vilken vagn man har åkpåsen i (tex hur väl sittdelstyg och sufflett skärmar av) samt mest av allt förstås – hur barnet är klätt. Mini Rodinis åkpåse är inte en av de varmare modellerna, jag hade en för flera år sedan och jag skulle säga att den fixar minusgrader men inte är lika varm som Voksis och EasyGrows vinteråkpåsar tex.
/Anna

Reply
Pernilla 14 oktober, 2020 - 09:11

Tack för svar mvh

Reply

Lämna en kommentar