Thule Coaster cykelvagn

av Anna


image004

Det finns redan en del information om cykelvagnar med multipla användningsområden här på bloggen, man hittar dem under Chariot-kategorin. Själv saknar jag egna erfarenheter av den typen av aktivt barnvagnsanvändande. Jag har visserligen joggat med en Brio Spin en handfull gånger, ingen hit direkt, men inte mer än så och cykelvagnar har jag inte mer än sneglat åt. Nu med tre barn i familjen så funkar det inte längre med cykelsitsar bakpå våra cyklar, vi är helt enkelt en förälder kort och även om vår äldsta kan cykla själv så orkar han inte några längre sträckor och är alldeles för liten för att släppas fri i trafiken. Så inför våren och vår kommande sommar på Gotland är jag riktigt nyfiken på hur barnvagn och cykeln kan användas, och just därför fastnade jag för informationen om denna nya cykel- och promenadvagn vid namn Thule Coaster. Vagnen finns hos återförsäljare från nu i mars och ska vara en säker vagn som samtidigt är bekväm för barnen. Thule Coaster är lite mer basic i sina funktioner men har därför också ett i mina ögon väldigt resonabelt pris, det uppges ligga på 3799 kr.

 

image001

Vagnen ska vara enkel att ändra mellan cykel- och promenadläget och det finns utrymme i vagnen för att förvara promenadhjulet när vagnen är kopplad till cykel. Vagnen har även ett extra lastutrymme vid behov, lämpligt om man har både barn och lite matkassar eller annan packning. För att vara bekväm även som promenadvagn så är handtaget ställbart.

image002

Själva vagnen väger 11 kg, vilket är samma vikt som för en vanlig duovagn ungefär. Man kan ha två barn i vagnen samtidigt och den funkar från 0 till 6 års ålder, det finns alltså tillbehör för att även bebisar ska kunna ligga i vagnen. Maxbelastning för vagnen totalt är 45 kg, så två barn som väger upp till 22 kg kan sitta däri utan problem. Vagnen mått ihopfälld är 94 x 77 x 28 cm. Vagnen är således ganska bred och klarar inte Stocholmsmåttet om max 75 cm, men för mig som inte är lika insatt i cykelvagnsutbudet så känns det ändå helt okej att den är 77 cm bred då det innebär att den ändå tar sig igenom standarddörrar och en cykelvagn är troligtvis inte mitt förstaval för att ta med in till stan ändå.

 Förhoppningsvis kommer jag under 2014 få tillfälle att skriva lite mer också om den här typen av vagn!

Du kanske också gillar

10 kommentarer

Jenny/ Ekomamma i stan 18 februari, 2014 - 22:45

Intressant att läsa!

Jag inbillar mig ibland att jag skulle ut och jogga om vi hade en springvagn (vi bor rätt bra till för det) men än så länge har motivationen inte varit helt hög utan peppen har mest bestått i att läsa om vagnar och se bilder av mig i huvuet när jag är ute och springer.

Att jag blev lite extra peppad nu handlar mer om cykelfunktionen. Innan vi fick barn brukade jag cykla till jobbet men jag slutade med det för att jag inte fick ihop det med att maken inte kunde cykla utan lämnade med vagn och då kunde jag ju inte hämta med cykel. En sån här typ av vagn gör ju att en skulle kunna lämna med cykel och den andra hämta med vagn. Det här tål att tänkas på… Om jag nu får ett nytt jobb inom cykelavstånd dvs. Och sen kvarstår ju problemet att cykeln står kvar med punka och fastlås med ett lås med borttappad nyckel på gamla adressen…

Reply
Anna 19 februari, 2014 - 11:42

Ja precis som du tänker har jag också tänkt! Det vore ju himla trevligt om det gick att få till smidigt så en kan cykla och en kan köra som vanlig vagn, och det borde ju funka med denna!

Reply
Hannah 20 februari, 2014 - 14:11

Åh, nu blev det ännu svårare ju! Har i flera dar dammsugit nätet på information om Chariots cykelvagnar och fastnat för en model som heter Chariot Chinook 2 men som är betydligt dyrare än denna. Är ute efter en vagn som man kan cykla med men som också funkar att promenera med i lite tuffare terräng. Vet du om promenadhjulet är det lilla som syns på bilden ihop med cykelfästet eller finns det ett större? Har försökt hitta mer info om vagnen men verkar inte finnas så mycket. Tror du man ska vända sig till Thule direkt om man vill veta mer?

Reply
Anna 20 februari, 2014 - 21:15

Hej, jo jag är ganska säker på att det är promenadhjulet! Jag tror det kommer mer info när vagnen når marknaden, och då bör ju återförsäljarna vara pålästa också!

Reply
Sofia 20 februari, 2014 - 15:34

Jag tror att Chariot numera ägs av Thule group va? I så fall borgar det ju för att vagnen håller hög kvalitet, det är nämnligen ett av Chariots signum! Det ser ut på bilderna som att vissa av tillbehören (hängmattan och sittstödet) är identiskt med chariots. Ett tips dock: fundera på om du/ni ska investera i en vagn med eller utan stötdämpning. Chariot cougar och CX har stötdämpning och jag skulle inte sätta mitt minsta barn (1,5 år) att åka bakom en cykel i en vagn utan dämpning. Stora, 3,5 år, skulle nog fixa det utan problem dock.

Reply
Anna 20 februari, 2014 - 21:13

Hej, ja det stämmer! Och det var en intressant input, tack så mycket. Har inte tänkt på det, finns mycket nytt att ha i åtanke när man lämnar de ”vanliga” barnvagnarna!
/Anna

Reply
Helena 20 februari, 2014 - 18:55

Jag funderar på hur de där dubbla vagnarna blir om/när en kör med ett barn i? Vet du?

Reply
Anna 20 februari, 2014 - 21:12

Nej tyvärr inte, har för mig att några har flyttbart säte så om man bara har ett barn i så kan man centrera ett säte? Tror det är olika för olika modeller, de bör ju ha tänkt på det och hur vagnen ska balanseras. Tycker man!
/Anna

Reply
Emil 30 september, 2015 - 19:40

Hej,

vi har en Thule Coaster och är supernöjda! Innan hade vi en SunBee Cruiser och det var verkligen en skitvagn som kunde slutat i mycket allvariga skador på våra barn. Där gick nämligen stången mellan cykeln och vagnen av precis när vi kommit upp över krönet efter en lång backe. Hade det hänt en meter tidigare så hade vagnen med barnen i åkt baklänges ned för hela backen och ut i bilvägen där nere. Thule Coaster är mycket stabilare och har en mycket högre kvalité.

Det lilla hjulet på stången är promenadhjulet. Det tar man loss och fäster i samma fäste som det sitter i på bilden, fast på undersidan. Man kan även skjuta in stången ca 10 cm så att den blir LITE kortare. Vi upplever den dock fortfarande som ganska lång och otymplig om man går runt i t.ex. affärer. Där hade vår tidigare vagn (SunBee Cruiser) ett annat hjul som man fäste direkt i ramen på vagnen och stången kunde vikas bort helt, vilket var mycket smidigare.

Vi har två barn i vår vagn. En tvååring (ca 15 kg) och en treåring (ca 17 kg). Vi får också plats med en del packning bakom deras ryggar i lastutrymmet (t.ex. tre sparkcyklar, fika, extrakläder m.m.). När man kör ett barn så ska man, enligt manualen, placera barnen på den vänstra platsen (om man tittar in i vagnen). Där hade vår gamla vagn en fördel för i den kunde man placera ett barn i mitten istället och då användes en bältesdel från vardera sida och kunde fästas centrerat. Det märks dock ingen skillnad när man cyklar vart i vagnen barnet sitter och enda skillnaden mellan ett och två barn vid cykling är den extra vikten.

Reply
Åsa 28 augusti, 2019 - 00:38

Thule Coaster XT är en suveränt bra och prisvärd vagn. Jag är ensamstående och saknar bil och har kört den dagligen i ur och skur året runt under fyra år, först med ett barn och nu med två. I stadsmiljö behåller jag hjulet på undersidan även under cykling. Enkel då att koppla av och använda som barnvagn, t ex för att handla på hemvägen med ett barn som hunnit somna. Den har följt med på många veckopendlingsresor med Öresundstågen. Tyget har utsatts för ett enormt slitage med grusiga vinterkängor men håller förbluffande nog fortfarande. Har trillat med cykeln någon gång i vinterhalkan och tack vare det rörliga fästet håller sig vagnen stabilt upprätt ändå. Det enda jag saknar är att kunna luta sätena när något barn somnat, vilket är möjligt med de lite dyrare modellerna.

Reply

Lämna en kommentar