Sittdynor i ull – smart för stora barn på vintern

av Anna

ulldynor_outlook_bugabooInför vintern är åkpåsen kanske det första barnvagnstillbehöret man kommer att tänka på. Står du inför det svåra valet att hitta rätt åkpåse för ditt barn, din vagn, ditt klimat? För lite tips, läs min guide från förra året om hur man kan tänka så att man gör ett val man känner sig nöjd med: konsten att välja rätt åkpåse. För lite större barn som kanske främst är uppe och rör på sig, och därför har full vintermundering i form av kläder och skor, så kan en tjock åkpåse bli lite kaka på kaka. Dels eftersom att åkpåsar är tänkta att fungera som något som värms upp av barnets kropp och sedan bibehåller den värmen, vilket också är hur overaller är konstruerade och därför funkar inte åkpåsen riktigt likadant om de används ihop. Dels för att en tjock åkpåse och en rejäl overall lätt även kan få den rymligaste av sittdelar att känns trång.

För stora barn kan jag tips om en kombi av en varm sittdyna och en filt, som både för mys och lite extra värme och vindskydd kan viras runt om barnet om hen ska sova i vagnen eller sitta still däri en längre tid. Och när det gäller värme, så sägs det ju att ull ska vara det absolut bästa! På bilderna ovan syns två olika ulldynor – den ena är från Outlook och kostar cirka 500 kr i butik, den andra är från Bugaboo och kostar cirka 1100 kr. Båda sittdynorna är vändbar. Båda har uttag för fempunktssele (Bugaboo dynan har knappöppningar så att selen ej behöver pillas upp när dynan ska sättas i vagnen) och båda känns riktigt tjocka och varma. Jag har precis börjat använda dessa dynor och mitt första intryck är att Bugaboo-dynan, givetvis, sitter som ett smäck just i Bugaboos vagnar men att båda har en tillräckligt universal passform för att funka i de flesta olika sorters sittdelar. Outlook-dynan är riktigt smidig även i paraplyvagnar och enklare sittvagnar. När vinterkylan har hållit i sig ett tag här i Stockholmstrakterna så återkommer jag med en mer utförlig utvärdering av de två sittdynorna.

Du kanske också gillar

7 kommentarer

Helene 11 december, 2013 - 12:57

Återkom gärna med utvärdering av dynorna! Jag är särskilt nyfiken på vad du tycker om Bugaboo-dynan.

Reply
Anna 11 december, 2013 - 20:25

Hej, det ska jag absolut göra! Just nu åks det inte så jättemycket vagn tyvärr men jag hoppas på att förbättra oss på den punkten inom kort! 🙂
/Anna

Reply
M 12 januari, 2014 - 23:02

Hej! Kan man ha outlookdynan i en bugaboo donkey? Tacksam för svar!

Reply
Anna 13 januari, 2014 - 10:00

Hej, ja det kan du absolut, sett till passformen så sitter den bra i Donkeyns sittdel! Dock är den nog lite mer benägen att glida i sittdelen, men sådant kan ju avhjälpas om man spänner fast den i sittdelstyget, t.ex. med vanthållare.
/Anna

Reply
Bugaboos ulldyna 25 mars, 2014 - 09:26

[…] slutet av november skrev jag ett blogginlägg om två olika sittdynor i ull för barnvagnen, och nu har jag hunnit använda Bugaboos dyna tillräckligt för att tycka till om […]

Reply
Karin 17 september, 2018 - 16:44

Jag går i tankar att ha en ulldyna/fårskinnsdyna tillsammans med ullfilt i en tunnare åkpåse (Kronan duo s med tillhörande kronan-åkpåse) för att göra sittdelen mer ombonad för liten bebis nu på vintern. Tankarna går att en sittdyna sen går att använda i vår och även nästa vinter.
Jag gillar att outlooks dyna inte är gjord i fårskinn (inget får har dött osv.), sånär specifikt intresserad av den. Men vad har du för tankar kring att placera een i en åkpåse? Tack på förhand och tack för en fin blogg!

Reply
Anna 25 september, 2018 - 14:18

Hej Karin, jag förstår hur du tänker men jag har aldrig själv kombinerat sittdyna och åkpåse så jag törs inte ge någon input på hur det funkar. Jag kan gissa mig till att det i en del mindre sittdelar (eller om man har större barn) finns en risk för att det blir trångt men med en bebis så borde det ju funka. Och isf finns det ju inga hinder!

/Anna

Reply

Lämna en kommentar