Konsten att välja rätt åkpåse

av Anna

Att välja åkpåse är ingen lätt sak. Utbudet är större än enormt och det finns åkpåsar i alla prisklasser, från några hundralappar och upp till flera tusen kronor. Jag har själv provat bara en handfull olika åkpåsar och kan inte uttala mig om vilka på marknaden som är bäst eller sämst, istället tänkte jag tipsa om vad som kan vara bra att tänka på när man väljer åkpåse inför vintersäsongen.

De allra flesta barnvagnstillverkare har sina egna åkpåsar – ibland flera olika modeller och tjocklekar, framställda för att passa perfekt i just deras vagnar. Exempel från bilden ovan är Emmaljungas vinteråkpåse, Brios åkpåse Brio Shiny och Bugaboos High Performance Footmuff. Fördelen med att ha samma märke på åkpåse som på vagn är förstås att passformen (förhoppningsvis) är perfekt och att upphängning eller andra eventuella fästen på åkpåsen är enkla att haka på barnvagnen. Åkpåsarna brukar också vara anpassade efter vilken slags sittdel vagnen har, både Donkeyn och Cameleon från Bugaboo har ergonomisk sittdel så deras åkpåsar är speciellt konstruerad för att sitta bra och på plats även på själva sittytan. Ofta kommer åkpåsarna i samma färger som vagnarna, så gillar man att matcha är det också en fördel. Sen finns det förstås också åkpåsar som är universella i den mån att de inte är tillverkade av ett barnvagnsmärke och därför i teorin ska funka i alla olika barnvagnsmodeller.

När man ska införskaffa en åkpåse så finns det flera aspekter man bör fundera över
1 För vilket slags väder vill jag att åkpåsen ska funka?
2 I vilken vagn eller vilka vagnar ska jag använda åkpåsen?
3 Att storleken på åkpåsen funkar för barnet/barnen som ska använda den.
4  Åkpåsens upphängning.
5 Åkpåsens konstruktion

För vilket slags väder vill jag att åkpåsen ska funka?
Att förutspå hur kall eller mild en vinter kommer bli vore väl en fantastiskt talang att ha, men sådant går ju bara inte att veta i förväg. Däremot så har man oftast en uppfattning om hur vintrarna brukar se ut där man bor och rent generellt är det skillnad på nordligaste Norrland och södraste Skåne. I vilket fall som helst så finns det för det första åkpåsar som är avsedda för milt väder och som främst är tänkta att användas på hösten och våren. The Buppa Brand har exempelvis åkpåsar i soft shell-material och Brio  har tunnare fleeceåkpåsar precis som Buggy Snuggle också har påsar av tunnare modell. För det andra finns det åkpåsar som är konstruerade för snöstorm och många minusgrader, av dem på bilden ovan är Voksi, Eskimo Star och 7 AM alla åkpåsar som kan få ett barn att svettas fast dina egna näsborrar fryser till is av kylan. Det är alltså viktigt att veta i vilket väder jag vill använda åkpåsen, ska den värma lite lagom under hösten eller utan på en overall, eller ska det gå att ha barnet nästan naket däri utan att hen fryser?

I vilken vagn eller vilka vagnar ska jag använda åkpåsen?
Vissa vagnar har smal sittdel, andra bred. Ergonomisk sittdel kontra vanlig sittdel. Eller åkpåsen kanske ska funka lika väl i liggdelen som i sittdelen? Det kan vara en smart sak att, om man har möjlighet, prova åkpåsen i den vagn man har och själv se hur den funkar storleksmässigt. Det är varken snyggt eller praktiskt med en åkpåse som hänger utan för fotstödet, eller en åkpåse som är för kort för ryggstödet. Mycket av det här handlar om estetik, men faktum är att en för stor åkpåse i en smal sittdel kan göra sittdelen ännu trängre med allt överflödigt tyg. Om det inte går att prova kan man höra efter vad andra med samma vagn har använt sig av för åkpåse och hur de tycker att kombinationen har fungerat.

Tänk även på vilken slags sele vagnen har och hur hålen för sele i åkpåsen ser ut! Vanligast är fempunktssele och de flesta åkpåsar har hål anpassade för dessa. Men det finns vagnar där axelfästet går att reglera i höjd och då kan det ju även vara bra om åkpåsen har flera hål för axelbandet, så att selen hamnar rätt anpassat för barnets längd. Det kan också vara klokt att titta närmare på storleken på hålen, en del vagnar har exempelvis väldigt bred grensele och denna ska ju kunna träs igenom åkpåsen.

Storleken på åkpåsen
Åkpåsar är helt enkelt olika stora! En del är tänkta mer för bebisar, andra åkpåsar finns att köpa i olika storlekar. 7 AMs Le sac igloo finns i S, M och L, Voksis åkpåsar har en förläning som man kan sätta dit i takt med att barnet växer. Framför allt är det just längden som kan bli ett problem, men man kan också ta hänsyn till bredden och hur mycket utrymme det finns för barnet att röra på benen i åkpåsen. Man får också överväga ifall barnet kommer använda åkpåsen iförd vanliga kläder eller kanske tunnare fleeceoverall, eller åkpåsen ska vara komplement till fullt vintermundering med overall och skor. Tänk på att det i vagnar med smal sittdel kan bli svårt att använda vinteroverall och tjock åkpåse samtidigt, men det är förstås främst en individuell fråga som också hänger på barnets storlek.

Åkpåsens upphängning
Jag har inga fysiska allergier men jag får mentala eksem av åkpåsar som glider. Varje gång man tar i och ur barnet så finns det så många roligare saker att göra än att samtidigt dra åkpåsen på plats eller hindra den från att kasa ned i sitsen. De flesta åkpåsar har en upphängning, vanligtvis en flärp, ett band eller en övervikbar kant som man fäster över sittdelens ryggstöd. En del åkpåsar har bara något slags antiglid eller friktionsökande material på baksidan men själv är jag lite skeptisk till det och tycker att en åkpåse som fästs så att den faktiskt inte kan glida är den bästa sortens upphängning. Det finns också andra lösningar; Brios påse Shiny har två som små knappar överst på bakstycket, perfekta att passa ihop med de två resåröglor som finns högst upp på Brio Gos ryggstöd, 7 AM Le sac igloo har band med kardborrfästning som man kan trä runt valfri stång på vagnen och hålls på plats på det viset. Har man en åkpåse som inte kan fästas ordentligt i vagnen eller sittdel som sitter ihop med suffletten så att det inte går att använda sig av den upphängning som kanske finns, så fick jag en gång ett tips av en riktigt barnvagnsguru med erfarenhet av över 50 stycken barnvagnar: vanthållare! Sådana med clips i vardera änden, de finns ofta att köpa i butiker som säljer barnkläder. Fäst i vagn och i åkpåsen och vips, så är ekipaget helt glidfritt!

Åkpåsens konstruktion
En del föredrar om åkpåsens lock går att öppna upp på mitten, så man snabbt kan anpassa temperaturen i vagnen när man exempelvis går in i en affär efter en promenad ute på vintern. Andra tycker att det är viktigt att locket går att ta loss helt eller att det går att dra ned dragkedjan på bägge sidor. Många åkpåsar har ett lock där den översta delen kan vikas ned och ofta även fästas runt vagnens bygel med hjälp av tryckknappar eller liknande. Det blir också allt vanligare med åkpåsar som ska vara multifunktionella och där bakstycket är tänkt att kunna användas som en sittdyna den del av året då man inte behöver locket. En annan sak att ha i åtanke är att en del vinteråkpåsar är stoppade med dun, vilket kan bli ett problem om någon i familjen är allergisk mot fjäderfän. Det finns förstås även en moralisk aspekt av att använda dunfyllda produkter och vill man avstå det så finns det många åkpåsar med alternativ stoppning.

Svart är alltid klassiskt snyggt och jag själv faller för den kulören gång på gång, men mitt slutgiltiga tips att välja en åkpåse som piggar upp vintermörkret! Det finns åkpåsar i alla färger och i massa härliga mönster så du som har ett barnvagnsåkande barn att värma i vinter, fega inte ur! Välj en åkpåse som passar er bäst, och välj en som gör dig glad!

Du kanske också gillar

21 kommentarer

Åkpåseguiden | Maersta 17 september, 2012 - 06:53

[…] publicerades en guide till dig som undrar hur man väljer rätt åkpåse, klicka in HÄR. This entry was posted on 17 september 2012, in barn, barnvagn, maersta tipsar, shopping and […]

Reply
jezzica 24 september, 2012 - 21:15

Hej Anna! du som är riktigt duktig tack för din fina sida här hittar man mycket bra! har en liten fundering i fall du kan svara? har ett barn som är 3 i nov och behöver en åkpåse som är varm då vi bor i Norr och ska passa till en UJ, vore väldigt tacksam för tips 🙂

Reply
alltombarnvagnar 25 september, 2012 - 13:18

Hej Jezzica! Jag tycker du ska titta på 7 AMs åkpåsar, B212-modelle. Deras åkpåsar är galet varma!
/Anna

Reply
Katarina 23 januari, 2013 - 07:47

Hej!

Vad skönt att hitta in till en välskriven och genomtänkt blogg! Vi har inte använt åkpåse alls men jag har funderat en del och nu fick jag fler bra tips att tänka på! Tack!

Reply
alltombarnvagnar 23 januari, 2013 - 21:04

Tack för din kommentar! 🙂
/Anna

Reply
Sittdynor i ull – smart för stora barn på vintern 26 november, 2013 - 11:41

[…] guide från förra året om hur man kan tänka så att man gör ett val man känner sig nöjd med: konsten att välja rätt åkpåse. För lite större barn som kanske främst är uppe och rör på sig, och därför har full […]

Reply
freja 17 januari, 2014 - 20:56

Hej!
Jag behöver hjälp med åkpåse till mina små, 5 mån och 15 mån. Bor i Haparanda och just nu är det -24

Har en emmaljunga double citycross men ingen aning om hur jag ska rymmas. Finns det någon åkpåse du kan rekommender, det sks alltså rymmas två. 🙂

Mvh
freja

Reply
karin 22 augusti, 2014 - 12:57

Hej, vi väntar smått i november och kommer således behöva en rejäl åkpåse. Förutsättningarna är: boendes i skåne, super nitro vagn, bebisen kommer ha en fleeceoveerall under. Har du några konkreta tips på åkpåsar som kan funka? Det hade varit super om den faktiskt gick att använda som vanlig sittdyna också, men inget krav. Däremot en som funkar för både liggvagn o sittdel. Tacksam för svar trots lite äldre inlägg! 🙂
Mvh

Reply
Anna 23 augusti, 2014 - 23:10

Hej Karin!
Urvalet av åkpåsar är såååå stort! Vad gillar ni för färger, vad har ni för budget? Elodie Details gör ju varma och snygga åkpåsar, funkar definitivt i en Nitro-sittdel och på dem kan man ta av locket och använda bakstycker som sittdyna! Annars så gillar jag också 7 AMs åkpåsar, Le saz t.ex. finns i tre storlekar och massa olika färger!
/Anna

Reply
Åsa 26 augusti, 2014 - 16:05

Hejsan!
Ska snart få vår lilla bebis och har köpt en Emmaljunga super Viking. Hittade på nätet en åkpåse från lundmyr åkpåse med päls. Vad tror du om den? Med vänlig hälsning, Åsa

Reply
Anna 31 augusti, 2014 - 21:31

Hej Åsa, den har jag tyvärr ingen erfarenhet, har nog bara sett den på bild. Men den funkar säkerligen i liggdelen och sen är det bara att du kolla om den har selhål som funkar med er sittdels sele, och gärna någon slags upphängning så den inte glider i sittdelen!
/Anna

Reply
Gabriella 20 september, 2014 - 21:56

Hej
Tänkte höra om du vet någon bra åkpåse till kronan syskonvagn? Enligt kronan själva ska deras egna åkpåse passa till syskonvagnen men när jag kollat bredden så är åkpåsarna mkt bredare än ligg och sittdelen…

Mvh Gabriella

Reply
Anna 21 september, 2014 - 20:02

Hej Gabriella!
Jo men det måste de ju vara för att kunna fluffa upp på höjden när barnet sitter i den och rör på benen? Tror så smala åkpåsar som sittdelarna är smala inte skulle gå att röra på sig i alls för ett barn!
/Anna

Reply
Maria 28 december, 2014 - 21:15

Hej!
Det vore jättespännande med ett inlägg om budgetåkpåsar för oss som inte vill eller kan lägga över 600kr. Tack för en bra blogg!

Reply
Anna 30 december, 2014 - 23:43

Hej Maria, det är en god idé. Jag skriver främst om vagnar och tillbehör jag själv testat så jag får satsa på att få till ett sådant inlägg till nästa vintersäsong!
/Anna

Reply
jessica 3 mars, 2015 - 10:42

Hej
Kan du ren en åkpåse som passar till brio sing sittdel?

Reply
Anna 10 mars, 2015 - 15:11

Hej, alla Brios-egna åkpåsar vet jag sitter bra i Sings sittdel. Har själv haft Brio Basic i den, men även Brio/Britax Shiny ska funka bra! Sen tror jag även att de flesta universalåkpåsar passar utan problem, har sett att många har Elodie Details åkpåsar i Sing.
/Anna

Reply
Hanna 22 november, 2015 - 18:50

Hej!
Vi har köpt en Emmaljunga Super Viking men har inte hunnit fixa med åkpåse än. Vår son skulle kommit i januari 2016 men kom 9 veckor för tidigt, så nu sitter vi på Neo och har ingen möjlighet att åka ut och titta.
Har du någon idé på vad vi kan kolla på/köpa som passar bra till?
/Hanna

Reply
Anna 24 november, 2015 - 10:58

Hej Hanna, och grattis till sonen! Det är omtumlande att bli förälder för tidigt, mina två äldsta är också prematurer men kom lite senare än er son så jag hade hunnit få allt klart hemma innan. Super Viking har en ganska rymlig liggdel, de flesta vanliga åkpåsar ryms bra och känns den lite för lång kan man rulla upp den i antingen fot- eller huvudändan. Om du har några mer specifika uppgifter om vilka åkpåsar ni gillar, maila mig på alltombarnvagnar@yahoo.com så kanske jag kan ge lite fördjupade tips!
/Anna

Reply
Linnea 14 augusti, 2016 - 22:16

Hej! Jag har en fundering. Har en Emmaljunga Viking till sonen på 14 mån. Blir det för trångt med åkpåse i den till vintern? Kommer hans rumpa få plats eller blir det trångt och obekvämt? Är det värt att uppgradera sig till en Superviking för att få de få extra centimetrarna? Tack på förhand! Kram

Reply
Anna 16 augusti, 2016 - 09:11

Hej Linnea, jag har inte själv kört Viking än men har ju kört Emmaljungas syskonvagnar, dock inte vintertid med åkpåsar i men på hösten med en tunnare softshell åkpåse i. Jag tror inte det kommer bli något problem alls för ditt barn att få plats! Skulle inte uppgradera till SV av det skälet!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar