Synas i mörkret

av Anna

Reflexer – en livräddare, på riktigt! Det är så lätt att tro att man syns i trafiken men inifrån en bil är det den här tiden på året ibland ruskigt svårt att särskilja en skugga från en annan. Jag har minst en reflex hängande från både mina och barnens ytterkläder, och mina vagnar är förstås behängda som julgranar.

Det finns många olika reflexer att välja på, både utseende och funktionsmässigt. En oerhört viktig sak att vara medveten om är att reflexer är en färskvara, medellivslängden är ungefär 3 år så de man haft liggande i fickan på vinterjackan de senaste åren har antagligen en väldigt begränsad effekt. Dags att skaffa nya och här kommer en liten kartläggning över utbudet!

1 – Busen. Den här lilla figuren har två lysdioder och kan blinka snabbt, långsamt och ha ett fast ljus. Mina barn tycker att de ser superroliga ut och en bra sak är att de går att fästa runt det mest och lämnar inga märken på vagnen.
2 – En vanlig rund hård reflex. Finns i många former och färger, en riktig klassiker!
3 – En variant av en Glimmisreflex. En mjukare typ av reflex som finns i ett i princip oändligt utbud av former och kulörer.
4 – En mjuk reflex med den logga, en hjärtformad barnvagn, som jag har designat för barnvagnsgruppen på FB. Den har fram till nu varit tillgänglig endast för gruppens medlemmar, nu finns det dryg 40 exemplar kvar och sen är de slut för alltid.
5 – Otroligt smarta cykellysen, en vit och en röd, som fästs fram och bak på barnvagnen (eller kanske cykeln som det var tänkt ursprungligen) med en elastisk snodd.
6 – Många barnvagnsmärken har sina egna reflexer, dessa är de som Bugaboo har delat ut på sin roadshow.
7 – Reflex av slap wrap-typ, dvs man slår dem mot chassit så rullar de runt sig. Väldigt bra modell som kan flyttas runt om man använder flera olika vagnar. Finns på många ställen, just detta är inköpt på Apoteket.
8 – En slap wrap från shoppen på Spårvägsmuseet, de har även haft hårda reflexer i form av en buss.
9 – Ett reflexband med LED-ljus, som har både resår och kardborre så den har också många användningsområden. Även dessa ljus kan regleras i frekvens beroende på hur väl man vill synas.
10 – Slap wrap inköpt i Berlin, mest för att illustrera att även dessa finns i lite roligare varianter!

På den här bilden har min vagn dels mjuka reflexer och på mitt äldsta barns jacka är en hård reflex fäst. De syns förstås inte på bilden eftersom att det inte finns något ljus som kan reflektera dem. Däremot syns de två Busarna, en fäst runt handtaget och en runt sittdelsn bygel, och reflexbandet med LED-ljus. Väldigt praktiskt om man som vi promenerar på i princip helt oupplysta stigar där cykeltrafiken är tät och snabbt.

Kort och gott, för allas väl och ve – se till att synas i mörkret!

 

 

Du kanske också gillar

6 kommentarer

Angelica 23 november, 2012 - 23:18

Hej! Du skulle inte kunna ta reda på om face to face passar till en explorer MED syskonsits? Är oerhört intresserad av en sådan sits om det funkar ihop! =)

Reply
alltombarnvagnar 24 november, 2012 - 22:13

Hej Angelica!
Intressant fråga. Måste bara fråga, för att förtydliga, menar du med syskonsitsen på nedtill eller framtill? Och med huvudsitsen på eller av vagnen?
/Anna

Reply
Angelica 24 november, 2012 - 23:57

Med den vanliga syskonsitsen nedtill =) om det går att ha lillen i facen upptill och storebror i vanliga syskonsitsen nedtill =) Antar att vagnen inte är godkänd för att ha så, men vore intressant att veta om det går, känns lite tidigt att ha lillen framåtvänd när han är 4-5 mån och det vore ju toppen om det funkade med en facetoface då =)

Reply
Christina 24 november, 2012 - 02:01

Hej! Var köper man en sån där ”Buse”? 🙂

Reply
alltombarnvagnar 24 november, 2012 - 22:14

Hej Christina, klicka bara på ordet Busen så blir du länkad till sidan den kommer ifrån! 🙂
/Anna

Reply
Synas i mörkret – Pogu barnvagnsreflexer 8 december, 2014 - 19:50

[…] årets inlägg om reflexer och andra ljus som kan fästas på barnvagnen hittar man här, och sen vill jag passa på att säga stort grattis till Kronan Barnvagnar som precis vunnit pris […]

Reply

Lämna en kommentar