Gästblogg: Emmaljunga Mix 'n' Match!

av Anna

Nu lämnar jag över bloggutrymmet till en tjej med grundlig koll på Emmaljungas utbud av vagnsmodeller och som erbjuder lite nya perspektiv på hur man som konsument kan använda sig av det utbudet!
/Anna

Emmaljunga Mix ’n’ Match
Först två små friskrivningar;

  • Jag ser på bilderna från 2013 års kollektion att det är lite annorlunda design på Easy Fix fästena, men kan inte från bilderna vara säker på att det bara är en ytlig ändring eller om det är så att de ändrat något i funktionen.

  • Dessa kombinationer är ingenting som Emmaljunga godkänner, så är du första ägaren till din vagn kan din garanti bli förverkad om du använder fel delar på den. Som andra (eller tredje, fjärde, femte osv) köpare har du ingen garanti och kan således blanda bäst du vill.

Min kärlek till Emmaljunga började tidigt, redan långt innan jag själv gick i barntankar. När det sedan var dags att välja vagn testade vi idogt igenom Babylands sortiment och det bästa för oss var en Emmaljunga Edge med sportchassi. En exakt sådan hade vi fått erbjudande om att ärva om vi ville. Jag älskade vagnen från första stund, ända tills det var dags för sittdelen och allt jag såg av vagnen var svart, och det tyckte jag var tråkigt. Hittade en klädsel på loppis för 60 kr, frågade hur de hade fått av sufflettyget, de erbjöd mig suflettramen mot avhämtning och där började mitt intresse för att blanda delar till min ultimata vagnkombination. På denna resa har jag lärt mig att alla Emmaljunga-delar med Easy Fix fästen kan kombineras fritt, med tre undantag. De är Twin Cangaroo och dess mini-citykorg som enbart passar ihop med varandra (och möjligtvis med Monkey? Ren spekulation från min sida.) samt City Jets chassi som har en balk som hindrar användandet av traditionell sittdel, dock fungerar liggdelarna och Ozone sittdelen utmärkt.

Här följer några kombinationer som jag själv testat, och kört runt med.

En Edge Sport och vad som ser ut som en Ozone City för ett otränat öga. Egentligen är det en City Jet sittdel. På första bilden ser man att sitthöjden är densamma på de båda vagnarna. På bild två har sittdelarna bytt plats och genast blir det en väldigt stor skillnad i hur högt upp barnet är. Som synes spelar det ingen roll att Edge Sport är ett mycket bredare chassi enligt alla mått, samma sittdelar passar lika bra på båda vagnar, rent tekniskt.

Här är Jet sittdelen monterad på ett Supreme chassi, som egentligen är par till den enorma Big Star liggdelen på andra bilden. Dessa vagnar finns enbart till nyförsäljning i Danmark, och även fast dessa tillverkas i Emmaljungas svenska fabrik kan man inte ens specialbeställa dem från något annat land. Detta chassit har 12” lufthjul och liggdelen har samma funktioner som Edge/Mondial liggdelarna, den är bara mycket längre.

Detta kan vid första anblick tänkas vara en Nitro City, och skillnaderna är hårfina, nämligen att sittdelen är från en City Cross som tillverkades 3 år innan chassit. Denna design på vagnklädsel finns alltså inte på Nitron som orginal. Sittdelen passar även ypperligt på Supreme chassit, och blir då den ultimata vinter/snö/terrängvagnen för den som vill ha barnet mot sig. I kanten på bilden skymtar även Big Star liggdelen på Nitro chassit.

Här är Big Star liggdelen kombinerad med Emmaljungas båda minsta chassin Nitro City chassit och City Cross chassit. När Monkey lanseras är de inte längre minst, men i skrivande stund finns inget mindre på Emmaljunga marknaden.

Citykorgen liknar lite en dockvagn brevid Big Star. Med all rätt, eftersom den är 24 cm kortare.

City Cross med Citykorg, Edge Duo Combi med Sport chassi, Big Star Supreme

Många säger att en Edge tar upp hela trunken på deras bil, i min får det även rum ett Supreme-chassi i mitten! Jag vill även slå ett slag för de lite äldre vagnarna, de från början av 2000-talet, för denna Edge/Classic på översta bilden (ett ihop-plock av användbara delar och den första loppisklädseln) var det skönaste jag någonsin kört i vagnväg innan jag fick köra Supremen.

På vissa vagnar kan man blanda mer än sittdelar och chassin. På de äldre modellerna kan man byta hjul ganska hejvilt, och även använda Brio-hjul. Här har min Softy och min Scooter provat lite olika hjul. Softyn har Scooterhjul, Edgehjul och Supremehjul, medans Scootern har Softyhjul och Supremehjul. Vid hjulbyte är det viktigt att tänka på att man förändrar vagnens tygndpunkt och den kan tex tippa lättare. Det är inte heller säkert att bromsen passar. I dessa kombinationer ovan så är båda vganarna försedda med kuggbroms i navet, vilekt gör att med varandras hjul, och med Edgens, så funkerar bromsen, men Supremehjulen som bromsas på traditionelt sätt på orginalchassit är obromsade. Om man som jag i stort sett aldrig bromsar vagnen har det inte så stor betydelse, men det är endå en säkerhetsrisk som man bör vara medveten om. I hopfällt läge är dock Scootern bromsat fast det är Supremehjul, då handtaget låser hjulen.

Sist men inte minst, två bilder som sätter lite perspektiv på det jag skrivit ovan. Det är inte helt lätt att ”pimpa” sin Emmaljunga, åtminstone inte om man jämför med tex Bugaboos vagnar, men visst kan man ha roligt med dem endå, och jag lovar att jag får fler blickar på stan med en Big Star Nitro, eller ”monster Scooter” för den delen, än vad fina sufletter får 🙂

Kom ihåg, inget av detta blandande understöds av tillverkaren, så allt sker på egen risk!
/Linda Henriksson

Du kanske också gillar

23 kommentarer

Christin 6 juli, 2012 - 10:10

Var och en blir salig på sin sak . Men jag måste nog ändå säga att Emmaljungas tillverkare och designers har haft en tanke när dom valt vad som hör ihop med vad. I mitt tycke ser det helt galet ut med de oproportionerliga ihopsättningarna, en jätteliggdel till ett minichassi t ex. Jag förstår att folk tittar! Men smaken är som baken och tur är väl det, för det är ju ganska trist om alla går omkring med sina helsvarta Bugaboo vagnar ;- )

Allt gott till alla barnvagnsfantaster!

Reply
Linda H. 7 juli, 2012 - 17:18

Ja, det är uppenbart att Nitrons chassi inte är gjort för en så stor liggdel, det var inte behagligt att släppa vagnen för att ta tre steg bort och ta den bilden, men den var fantastisk att köra 🙂
För mig väger en 97 cm lång liggdel upp det mesta vad gäller utseende, men vi är alla olika och tur är väll det 🙂

Reply
Therese 3 augusti, 2012 - 05:48

Har köpte en emmaljuga city jet..
Passar Alla emmaljungas delar till den? eller bara vissa? är mest ute efter en liggdel.. och kan man ta avsufletten?

Reply
alltombarnvagnar 3 augusti, 2012 - 09:05

Hej Therese, jag kan tyvärr inte svara på denna fråga men jag ska be Linda göra det!
/Anna

Reply
Linda H. 3 augusti, 2012 - 12:48

Hej Therese!
På en City Jet passar tyvärr inte en vanlig sittdel (jag har inte testat själv testat, men fått berättat av mig av en som försökt) pga en balk som tar emot men liggdelarna som blir högre upp ska passa. Emmaljungas Citykorg fanns att köpa till den när den såldes, och senast igår såg jag en på stan. Årsmodell spelar ingen roll, alla citykorgar passar på din Jet. Även Ozone sittdelen borde passa, men den är ju ganska samma lika som du redan har.

Sufletten går att ta av, där den fäster i ramen så finns det på sidan två runda knappar, de ser lite ut som en 8, de trycker man in och så drar man sufletten rakt upp. Detta kan vara ganska trögt, speciellt jämfört med andra emmaljungor med samma fäste, då man sällan tar av den på jet. När man sedan tagit av den är det samma princip som övriga äldre emmaljungor, man skruvar upp ena fästet, kom ihåg vilken ordning delarna skall vara i (här kommer digital/mobilkameran verkligen till pass) och dra av tyget. Ibland är tryckknappen där man fäster footsacken monterad igenom suflettbågen, då får man ta en tång eller avbitare och bända bort den. Sedan slår man i en ny, ta med footsacken till sybutiken så hjälper de dig få rätt sorts rockknäppe, det finns bara en storlek och det är samma som emmaljunga använder. Det gör ingenting att den bara blir i tyget, det håller endå, lite pilligt men inte svårt.
Sufletten kan sedan tvättas med övrig klädsel i 40° på skonsamaste tvättprogramet, inget sköljmedel, och spänn gärna upp sufletten på stommen direkt och låt den torka där så behåller den formen lättast. Sätt en lite bredare tejpbit över ändan på suflettstommen så blir det lättare att träda den. I mitten på sufletten finns en kanal att trä stommen i, den börjar en bit innanför tyget, helt klart värt pillet att använda den.

Hoppas att mitt svar hjälpte dig något =)

Reply
Anna 30 januari, 2013 - 23:14

Hej Linda,
Har en fundering ang min ozone tror du att man skulle kunna byta ut däcken även på den och bibehålla funktionen med svängbara framhjul?
Fick syn på Kronans Duo s vagn och skulle vilja ha den modellen på däck.
Även om ozonen är en cityvagn så blir den något för skumpig på kullerstenar och grusade gångbanor. (nu har jag två chassi ett gammalt med 4 fasta luftdäck och kör på vintern) men det skulle ju vara det ultimata om detta gick.

Sedan en fundering ang den nya Monkey går det att använda City korgen och ozonen sittdel till den eller är fästena ännu smalare?

tack på för hand Anna

Reply
Linda H. 31 januari, 2013 - 15:34

Hej Anna!

Tyvärr passar inte några av de luftdäck som Emmaljunga har, på Ozone/Nitro chassit, de fäster inte på hjulaxeln, jag har prövat 🙂 De nya TPU-däcken ska passa, men jag vet inte om de ger en bättre körkänsla. Jag trodde länge att Edge DuoS chassit skulle komma med lufthjul, men tyvärr så blev det punkteringsfria igen.

Monkey är smalare, och är ett undantag från mix’n match. Det samma gäller andra vägen, så man kan inte använda en monkey sittdel på sitt vanliga chassi heller 🙁

Reply
Anneli 21 februari, 2013 - 12:39

hej, undrar om man kan sätta en citykorg på en emmaljunga duo edge sport?? tror jag har en sådann, liggdelen är liite för stor och då jag vill ha en ”nyare”vagn hade det vart suveränt att byta liggdel;D maila gärna svaret ochså, för risken är att jag inte hittar hit igen:D

Reply
Erica C. Wahlbeck 7 juli, 2013 - 14:56

Hej Linda!

Jag är kär i Big Star Supreme och eftersom vi har nära till Danmark kan vi tänka oss att åka över och köpa en. Har tittat på Emmaljungas hemsidan men tycker att det är svårt att få en överblick på måtten, speciellt nerfälld. Den ska ju gärna få plats i bilen, vi har en Golf variant. Vad är måtten på chassit, hjul till hjul? Jag vet att hjulen kan tas av, men hade varit skönt att slippa det.

Maila gärna ditt svar.
Tack på förhand.
Med vänlig hälsning
Erica

Reply
Linda H 30 augusti, 2013 - 08:37

Hej Erica!
Ledsen för sent svar! Från hjul till hjul har jag dålig koll på, min älskade biggis har fått lytta vidare, men det blir något längre än ett nitro chassi ihopfällt (nitro blir längst av de andra) och är ungefär lika smalt.att ta av hjulen gör inte mycket för bredden då hjulaxlarna sticker ut, utan det påverkar mesthöjden på vagnen.
Med vänlig hälsning, Linda

Reply
Maja 22 april, 2014 - 17:25

Hej!

Jag har köpt en äldre emmaljunga scooter årsmodell 05 tror jag och min undran är om den finns nån ståbräda som passar den?
Du verkar ha väldigt bra koll på alla dess möjliga vagnar så tänkte att du kanske vet det? 🙂

Mejla gärna ditt svar.
Tack på förhand!

Reply
Anna 23 april, 2014 - 10:39

Hej Maja,
mitt bästa tips blir nog Bumprider, jag har en hemma och den har hittills funkat på alla vagnar jag testat den på!
/Anna

Reply
Linnea 28 april, 2014 - 15:49

Hej! Jag undrar om en citykorg från årsmodell -11 till -14 kan passa på ett duo classic chassi från -06? Skicka gärna svaret till min mail också 🙂 tacksam för svar..

Reply
Jenny 13 maj, 2014 - 15:47

Hej! Jag undrar om en citykorg från årsmodell -11 till -14 kan passa på ett duo classic chassi från -06? Skicka gärna svaret till min mail också 🙂 tacksam för svar..

Reply
Maria 5 juni, 2014 - 07:43

Den ljusblå city jet klädsel är så snygg. Har du kvar den fortfarande? Och isf undrar jag om du skulle vilja sälja den till mig ;-)?

Reply
Linda H. 31 augusti, 2014 - 17:45

Linnea, Jenny:
Ja, det borde passa 🙂

Maria:
City Jet sittdelen har jag kvar, ja, men jag är inte intresserad av att sälja den.

Reply
Malin 28 juni, 2015 - 23:43

Hej, har ett Nitro chassi och undrar vilken sorts sittdel du rekommenderar till en 3 åring? Vet du möjligtvis även hur bromsen funkar, min är trasig och har inte lyckats klura ut hur jag ska laga den.
Tack för en bra sida

Reply
sofie 26 oktober, 2016 - 19:37

ska köpa ett begangat äldre nitro chassi
kan man byta hjul på det chassit?
jag vet ej årsmodell på chassit

Reply
Anna 27 oktober, 2016 - 15:34

Hej Sofie, jag är tyvärr inte tillräckligt insatt i Emmaljunga för att våga svara på den frågan!
/Anna

Reply
Sara 9 april, 2017 - 16:24

Hej! Vet du om det finns några Brio lufthjul som passar på en Sitty? Om inte vet du någr hjul som passar på Sitty men inte äter grus?

Reply
Anna 9 april, 2017 - 22:09

Hej Sara, du borde kolla in Nordic Crown! http://crownproducts.eu/sv/
De har tagit över rätten till gamla Brio Sitty, Spin och Race och tillverkar de nu under eget namn. Brio Sitty kallas nu Nordic Crown Sporty. De hjulen ska även funka på din Sitty om jag förstått rätt, så kontakta dem och se om du kan köpa som reservdel! Alt kontakta en återförsäljare som säljer Nordic Crown!
/Anna

Reply
Beatrice Persson 3 november, 2018 - 09:30

Hej, kan jag byta de svängbara dubbelhjulen på en Emmaljunga monkey till vikinghjul? Mvh Beatrice

Reply
Anna 4 november, 2018 - 12:55

Hej Beatrice,
jag har inte superduperkoll på detta med Emmaljungas alla olika hjul men vad jag vet så ska det inte vara möjligt, tyvärr. Men dubbelkolla med en EL-återförsäljare!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar