Viktigt följa maxvikt?

av Anna

Frågan om en barnvagns maxvikt är sällan något som blivande föräldrar tänker på när de inhandlar sin första vagn. Först när barnet blivit lite större och det är dags att övergå till en mindre sittvagn kan det bli aktuellt, i synnerhet om man är stolt mamma eller pappa till ett barn som inte är av minimodell. Faktum är att även liggdelar har en maxvikt men de flesta barn vill sitta upp innan de ätit upp sig tillräckligt för att spränga den. I vilket fall som helst kan det här med maxvikt vara en väldigt viktig fråga och därför tänkte jag försöka reda ut lite kring begreppet.

För det första – 15 kg är den gyllene siffran. De allra flesta duovagnar har en sittdel med en maxkapacitet om 15 kg. Hur gammalt är barn är när det väger 15 kg varierar förstås kraftigt men utgår man från BVCs skalor väger man däromkring vid ungefär 3 års ålder. En del barn har redan slutat med vagn då, andra kommer åka vagn länge till. Att det är just 15 kg som är gränsen beror inte på att någon någonstans tycker att då bör barn kunna gå själva. Det handlar istället om vikten på den testdocka som en barnvagn säkerhetstestas med. De dockorna råkar väga just 15 kg och därför godkäns inte vagnarna för mer än så. Faktum är att en del vagnar som funnits väldigt länge på marknaden tidigare hade en maxvikt på mer än så men efter de mer moderna säkerhetstesten fick den sänkt. Har jag nu någon källa på detta? Framför allt baserar jag där här på mina egna samlade erfarenheter, andra barnvagnsentusiasters input och information jag lyckats skrapa fram i mina kontakter med barnvagnsbranschen.

Hur helig är maxvikten? Jag tror att man med säkerhet kan utgå från att de allra flesta vagnar egentligen tål något mer än så. Har man ett barn som närmar sig gränsen men samtidigt också verkar fasa av barnvagnsperioden i livet ser jag ingen anledning till att skynda ut och köpa en ny barnvagn. Men har man en bjässe till 1,5-åring och ska gå långa promenader varje dag så kan det nog vara en god idé att införskaffa en barnvagn som fungerar en längre tid. Dels för att vagnen ska hålla, dels för att barnet ska få en vagn där det kan sitta bekvämt och med gott om utrymme för att kunna röra sig lite också.

Är det alltid 15 kg som gäller? Nej. Vissa vagnar har till och med olika maxvikt i olika länder, fast de tillverkas i samma fabrik allihop. Det är upp till dig som konsument att avgöra hur du gör din bedömning, kanske finns det en poäng i Sveriges strikta säkerhetstester, kanske håller vagnen för några kilo mer med tanke på att den är godkänd för att klara det i exempelvis USA. En vagn som överbelastas mår förstås inte bra av det och med tiden kan chassit ta skada och antingen knäckas, men mest troligt bara böjas. Ibland går de att se riktigt sorgliga exempel på detta på femton år gamla sulkys med handtaget i knähöjd på den som kör.

Vad finns det för urval om en maxvikt om 15 kg inte är nog? Faktiskt ganska mycket. På bilden ovan finns några olika vagnar representerade, de har alla olika maxvikt. Emmaljungas Scooter precis som Brios Race och Spin har 15 kg som max, medan alla Bugaboos vagnar är godkända för upp till och med 17 kg. Nuna Pepp kan ta 18 kg barn och Brio Sitty klarar 20 kg. Mountain Buggys klassisker Urban Jungle Single tar hela 35 kg och borde därmed kunna täcka behovet även för de med äldre eller större barn som behöver rullas fram. Det finns givetvis många fler barnvagnar än dessa som har maxvikter på mer än 15 kg, detta är endast ett ett litet urval.

Min rekommendation är att barn bör ha en barnvagn som har kapaciteten nog att klara av den belastning som barnet utgör. Jag tror personligen ett barnvagnar generellt tål lite mer men jag skulle själv inte överbelasta en vagn annat än undantagsvis. Det handlar lika mycket om mina barns säkerhet som det handlar om deras bekvämlighet. En viktigt aspekt är också att garantin inte gäller för vagnar som inte används som avsett, och i det räknas maxvikten givetvis in!

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar