Sommartillbehör till barnvagnen

av Anna

Jag får ofta frågan om jag verkligen behöver ha sex barnvagnar samtidigt. På samma sätt som jag betraktar ordet ”behöver” i den meningen bör man betrakta om man behöver sommartillbehör till sin barnvagn. Antagligen överlever du utan dem, men det kan ju absolut finnas sommartillbehör som är roliga, fyller en funktion och som du kanske VILL ha! Här kommer en lista över tillbehör samt min åsikt om deras behovsfaktor:

Parasoll
Parasollets vara eller icke vara är en rätt känslig fråga, verkar det som. Själv har jag länge varit en anhängare av ”but why!?”-sidan men måste erkänna att jag börjat vackla och faktiskt tänkt att parasoll är en rätt finurlig idé vid vissa tillfällen. Som jag ser det är nackdelen med parasoll att det främst fyller en funktion om vagnen står still alternativt om du promenerar men aldrig byter riktning. För om du byter riktning, så måste ju parasollet justeras om efter solens position. Lite bökigt. Står vagnen parkerad är det problemet löst, men jag tycker inte att man ska parkera en barnvagn i gassande solsken om man inte absolut måste. Dels för att det blir onödigt varmt för barnet däri, dels för att tyger solbleks och jag är mån om att hålla mina vagnar fräscha. Anledningen till att jag vacklar är att jag börjar inse att ibland kanske man befinner sig på en uteservering en sommardag i juli och då är en liten bit skugga över barnet i vagnen bättre än ingen skugga alls. Är barnet dessutom vaket och därför inte skulle uppskatta att en (tunn och luftgenomsläpplig) filt hängs för suffletten så är ju parasoll en smart utväg.
Dom: Ett parasoll är långt ifrån nödvändigt, men inte ett helt onödigt köp om man vet med sig att man kommer tillbringa mycket tid där skugga inte finns tillgängligt.
Köp: Många barnvagnsmärkena har sina egna parasoller men det finns även universella. Det viktiga är att du är säker på att fästet på parasollet fungerar med utformningen av ditt chassi.

Mugghållare
I en del barnvagnsannonser på Blocket omnämns mugghållare som lattehållare på fullt allvar. Själv har jag aldrig druckit en kopp kaffe i hela mitt liv och skrattade, innan jag fick barn, rått åt alla med Bugaboo och mugghållare. Tänk att man alltid får äta upp sånt man trodde sig vara bombsäker på? Nu är jag i alla fall ett stort fan av mugghållare. Herregud, användningsområdena är oändliga! I mugghållaren har jag, förutom den uppenbara vattenflaskan till mig, även haft barnens drickmuggar, halvätna bananer, glasspapper, mobiltelefonen, ett paket näsdukar eller en solhatt som slitits av ett litet och svettigt huvud. Jag använder mugghållaren lika mycket på vintern som på sommaren om sanningen ska fram. Och när jag glömt sätta på den på vagnen så saknar jag den.
Dom: Långt ifrån nödvändigt men jag kan nästan garantera att du kommer använda dig av den när den väl sitter på vagnen.
Köp: Samma här; de flesta märken har en egen mugghållare men de finns universella som funkar på många olika modeller. Vet även att Bugaboos mugghållare med rätt fäste, det finns fyra olika, funkar på Brio Go. Prova i en barnvagnsbutik, är mitt tips. Och ett råd, fäst den så att muggen hamnar på insidan av styret, man vill aldrig göra sin vagn bredare än nödvändigt!

Myggnät/UV-nät
Är du jätteräd för att ditt barn ska bli attackerat av vildsinta getingar? Bor du i ett myggtätt område? I så fall är myggnät en god idé. Själv har jag aldrig använt mina när jag varit i stan, men när vi är på Gotland där myggorna lurar i skuggan så drar jag alltid på det över vagnen när barnen sover middag utomhus. En del myggnät har inbyggt UV-skydd och det skadar ju förstås inte, men åter igen – jag tycker att man i princip aldrig ska lämna sin vagn stående i solsken.
Dom: Nödvändigheten korrelerar med vilken miljö du kommer rulla barnvagn i och hur ofta du har den stillastående utomhus i insektsvänliga miljöer.
Köp: Skulle nästan rakt av rekommendera att köpa något universellt märke. De som tillhör barnvagnarna brukar vara dubbelt så dyra med exakt samma funktion. De flesta myggnät funkar på de flesta barnvagnar.

Barnvagnsdraperi
För mig är barnvagnsdraperier som ett hallelujah i kyrkan. Att hänga en tjock fleecefilt över vagnen är inte bara farligt utan också kontraproduktivt, om vi utgår från att man hänger över filten med sitt barns bästa som avsikt. Barnvagnsdraperiet däremot, det är precis perfekt för ändamålet. Luft släpps in och kan cirkulera i vagnen, men solljus utestängs och i viss mån även ljus. Till skillnad från en filt som lätt blåser av så sitter draperiet alltid på plats och dras för eller ifrån. Ska det inte användas är det enkelt att ta av men lika enkelt att bara vika med in i suffletten. Jag äger ett draperi per barn och använder dem även på vintern, som skydd mot lättare snöfall in i liggdelen:
Dom: Ingen far illa om du inte har ett barnvagnsdraperi men oj så smidigt det är att använda sig av.
Köp: Jag gillar det från AddStroller/AddBaby, det är inbyggt UV-skydd i det. Är man sykunnig fixar man lätt ihop ett eget.

Sommarsufflett
Exempelvis Bugaboo har särskilda solsuffletter till sina vagnar. För mig lite vanskligt att uttala mig om då jag ännu inte ägt någon, å andra sidan har jag aldrig känt ett behov av att äga en och kanske är det talande? Men jag skulle himla gärna testa. Idéen är ju att sommarsuffletten ska släppa in mer luft så att det ska bli mindre varm för barnet, hur väl det funkar jag vet således inte.
Dom: Vågar ändå påstå att det inte är nödvändigt, men kanske inte onödigt heller?
Köp: Kolla om solsufflett finns till din barnvagn.

Lite övriga sommartillbehör
Solkeps: En del vagnar har rätt kort sufflett och istället för att förlänga suffletterna har barnvagnsindustrin hittat något de kallar för solkeps. Ännu ett tillbehör att sälja. Visst kan en solkeps vara smart att ha men själv blir jag lite grinig på suffletten som är så korta att de inte täcker barnets ansikte i utfällt läge.
Gallerfilt: Rent tekniskt inte ett barnvagnstillbehör men gallerfiltar kan både hålla värme och svalka av, så vill man ha något över sitt barn trots det vackra, varma vädret så är en gallerfilt att rekommendera. Finns lite varstans, du kan med fördel hitta en begagnad för då är de precis så mjuka och gosiga som bebishud förtjänar.

Mitt bästa tips är att ge dig ut i sommaren med barn och barnvagn och känn efter – vilka sommartillbehör skulle jag använda? Och vilka behöver jag verkligen inte?
/Anna

Du kanske också gillar

6 kommentarer

Linda 20 maj, 2012 - 10:57

Tack, vilket bra inlägg. Som blivande mamma så är det ju en djungel o var skönt att läsa lite goda råd!

Reply
alltombarnvagnar 20 maj, 2012 - 16:28

Vad snällt av dig, tack! Roligt att jag kunde vara till hjälp!
/Anna

Reply
sabina 24 maj, 2012 - 19:59

Använder mitt mygg uvnät sågott som dagligen under sommaren när vi promenerar då de ger lite skugga och uv-skydd. ställer heller aldrig vagnen i solen men när man promenerar och byter riktning som sagt så skyddar det från alla håll och sonen har ”fri sikt” . kör just nu urban jungle, har haft nät till phil & tedsén som jag haft och nu står duetet och väntar på lillebror även den laddad med uv-myggnät.
Tack för en superblogg!

Reply
susanna 14 april, 2013 - 10:22

Hej!
Tack för en superbra blogg som har varit en kompass i barnvagnsjungeln för en nyblivande mamma. Tänkte fråga dig om du vet något bra insektsskydd som passar på brio go? Kanske tuulsa eller brios egna? Är inte förtjist i brio go’s egna skydd.

Tack på förhand 🙂

Reply
alltombarnvagnar 14 april, 2013 - 21:23

Hej Susanna! Jag har använt Brios insektsnät, tror det är med inbyggt UV-skydd, på alla mina vagnar – inklusive Go. Och det har funkat toppenbra!
/Anna

Reply
Amanda 29 juni, 2015 - 02:02

Hej. Jag tycker inte tullsas universal myggnät fuckar alls på min donkey.. Jag blir så besviken och har ingen aning om vad jag ska hitta på. Det håller inte tätt då myggorna tar sig in under ifrån. Vad har du på din donkey? Hälsningar Amanda

Reply

Lämna en kommentar