Gästblogg: Recension av Babyjogger City Mini GT

av Anna

Jag har haft en City Elite två gånger, dock bara korta stunder. Första gången hade min dotter inte ens kommit till världen och det kom ingen liggdel till Sverige i tid. Andra gången var i vintras, men då ville inte dottern sitta framåt. Men jag tänkte många gånger att ”en mindre version av City Elite hade jag inte tackat nej till”. Jag hade en Emmaljunga Nitro City men ville ha en vagn som tar mindre plats i bilen men ändå är rejäl. Såg i februari på Babyjoggers sida att GT skulle komma och jag sa direkt till sambon ”den ska jag ha!”. Efter många besök och telefonsamtal var jag först ut till Barnens Hus och köpte den i april, packade upp vagnen och både jag och sambon var supernöjda redan vid första anblicken.

Körglädje? Ja så in i norden, om man frågar mig. Den kan lätt uppfattas som stum men så är inte fallet. Det är fjädring på framhjulet och fjädring i hela chassit som gör att man får en skön gång över gropiga gräsmattor mm, ja lite guppigt blir det men inte alls så jag eller dottern störs av det. Den tar sig fram på de flesta underlag, det enda stället det nästintill tog stopp var i en lekpark med rejält småkornigt djup sand. Den styrs lätt och är väldigt snäll om man styr med bara en hand på handtaget – multitasking är alltså inga större problem. Handtaget är skönt att hålla i och ställbart. Funkar utan problem för både mig på 163 cm och sambon på 190 cm. Det är 8,5” punkteringsfria lufthjul på vagnen och jag älskar dessa. Jag behöver inte vara orolig för att få punktering men får samtidigt känslan av lufthjul, de rullar på jättebra. Dessa små hjul gör den väldigt liten ihopfälld också. De är även superlätta att ta av. Tryck in en knapp och dra. Stången sitter på hjulen så vagnen blir väldigt smal när man tar av dessa.

Sittdelen är stor – enorm! Min tjej på 77 cm och 12 kg sitter jättebra. Sitsen är så pass stor att hon inte ens har fötterna ner för fotstödet än. Den klarar 30 kg tunga barn så denna kommer hon kunna ha länge. Hon har även gott om plats ovanför huvudet.

För liggläge så drar man i remmar i ryggen, väldigt lätthanterlig och du får fullt liggläge. Fullt sittläge finns ej utan det är lite lätt bakåtlut. I liggläge kan du välja om du vill täcka för vid barnets huvud eller ha öppet med nät för, detta är perfekt under varma sommardagar då det inte blir instängt i vagnen. I liggläge blir det även som en liten ”vagga” och min dotter somnar gott speciellt om det är guppigt underlag. Sufletten är rejäl och går att ställa i 3 lägen, det finns även två titthål (så man kan se barnet oavsett om man har sufletten halvt utdragen eller helt). Dessa öppnas med kardborreknäppning.

Selet går att ha i 5 olika höjder och dessa lägen är lätta att ändra, man flyttar en liten hake. Jag har dock på lägsta läget och remmarna under dotterns armar då hon inte tycker om att sitta fast mot ryggstödet. Det finns även hakar på sidorna där man kan sätta fast selet så det bara sitter över höften. Det är även lätt att ändra längden på selet.

Förvaring finns det. Varukorgen sväljer väldigt mycket och klarar upp till 9 kg (har packat tyngre och det har gått det med) och den är väldigt lättåtkomlig både i sittläge och liggläge. I sittläge kommer du åt den från sidorna och bak och i liggläge från sidorna. Det finns även ett stort fack bak på ryggen där jag ofta har sånt som man behöver ha med sig på en kortare promenad alternativt ett snabbesök i ett köpcentrum. Det står att du inte ska hänga någon skötväska på handtaget men det har jag gjort ändå ibland och det går jättebra men såklart ska man känna ordentligt så att vagnen inte blir för baktung så den faller (men detta gäller ju alla vagnar).

Denna vagn är perfekt de som kör mycket bil. Med Babyjoggers ”Quick fold” teknologi så går det på ett kick att få ihop den och det är möjligt med bara en hand. Dra i remmen som sitter på sittdelen och vagnen fälls ihop och låser sig automatiskt. Du kan ha saker i varukorgen men då fälls den inte helt platt. Tänk dock på att tömma facket bak på ryggen på lösa föremål då de lätt glider ur (facket hamnar upp och ner vid fällning). Den väger bara 9.5 kg så bära den i fällningshandtaget med barnet i famnen upp för en trappa är inga större problem vilket gör denna vagn perfekt för mig som bor 1 tr upp. För de som åker mycket kollektivt så tar denna vagn plats med sina 112 cm i längd och 61 cm i bredd. Jag har åkt buss och haft tur att vara själv då jag har ställt vagnen på längden, ska man ställa den på bredden så sticker den ut och kan stå lite ivägen för andra passagerar som gärna vill förbi. Det är handbroms på vagnen och ingen fotbroms, jag är bara positiv till detta. Den är lätt att låsa och låsa upp och man kan låsa även om man står framför vagnen.

Jag älskar denna vagn och har sen jag fick den inte tittat åt någon annan. Den är precis vad jag behöver. En vagn som klarar terräng men samtidigt är smidig att gå med i city och i köpcentrum. Den är rejäl och ombonad samtidigt som den tar enormt liten plats i bilen. Jag ser min dotter jättebra trots att hon sitter framåt. Jag kan gå och handla en hel del i matbutiken och får lätt ner allt i varukorgen. Dottern kan ligga med armarna ovanför huvudet eller ligga på sidan när hon sover utan större bekymmer.
/Marie Erlandsson

Du kanske också gillar

19 kommentarer

Maria 7 juni, 2012 - 19:06

Perfekt! Vilken bra recension! Vi var precis idag och kände på en Mini GT. Står i valet och kvalet mellan den och City Elite. Åker bil med vagn och barn varje gång så det lilla formatet är ett plus. Men hur skulle ni sätta poängen mellan City Elite och Mini GT när det gäller besvärligt underlag..? Håller på att bli galen på vår Teutonia Mistral (-08) som ungen håller på att studsa ur så fort det kommer lite sten eller grus, och tycker således det är viktigt med just detta- hur den hanterar svårt underlag!

Reply
alltombarnvagnar 8 juni, 2012 - 09:13

Hej Maria!
Bägge vagnarna har ju punkteringsfria hjul så det är ju klart bättre stötdämpning på dem än på din Teutonia!
/Anna

Reply
Maria 8 juni, 2012 - 10:10

Jo det är sant! Om jag hamnar i valet mellan Urban Jungle och City Elite då, vad tror ni då..? 🙂

Reply
Marie 9 juni, 2012 - 18:44

Det är en smaksak! Jag själv är ju en babyjoggerälskare då de har många funktioner som jag tycker UJ saknar….bland annat att de har punkteringsfria däck….:) Tycker även att dra upp och ner ryggstödet är lättare på City Elite och bättre suflett….:)

Reply
Maria 10 juni, 2012 - 14:39

Tack! Då är det bestämt, det blir en Elite!

Reply
linda 3 mars, 2013 - 22:24

Varför inte en city mini gt, står också nu i kvalet mellan mini gt o elite. Vad dkiljer mer än hjulstorlek?

Reply
Hanna 25 september, 2012 - 20:49

Hejsan, tack för en jättebra recension. Jag är på jakt efter en bra och smidig sittvagn till min dotter. Har varit ute och letat mycket och länge nu på alla möjliga sidor och har verkligen fastnat för GT:n. Speciellt då jag bor på landet och önskar en vagn som jag kan använda även på promenaderna med vår hund (då vi går på grusvägar). Är nyfiken på att höra från någon som har denna vagn om du tycker att den är körvänlig även på grusvägar?

MVH
// Hanna

Reply
alltombarnvagnar 26 september, 2012 - 09:42

Hej Hanna, som du förstår har inte jag skrivit denna recension men jag ska försöka jaga hit någon som kan svara på din fråga! 🙂
/Anna

Reply
Anna I 26 september, 2012 - 10:06

GT rullar jättebra på grusvägar, det är skön svikt i chassit och bra fjädring på framhjulet. En stor fördel är att det inte fastnar grus i de punkteringsfria däcken 🙂 GT är en utav de bästa vagnar jag haft!

Mvh Anna I, inkallad för att svara 😉

Reply
Hanna 26 september, 2012 - 20:00

Hej igen!

Tack för svar! Nu är det bestämt vi ska köpa oss en GT – NU 🙂

MVH
// Hanna

Reply
Agneta 15 oktober, 2012 - 20:07

Hejsan,

Har idag varit och testat en city mini gt och den känns verkligen jättebra! Var ute efter en rejäl sulky, då jag inte gillar vår nuvarande sittvagn och lillkillen är snart 10 mån och så upptäckte jag denna vagn, som egentligen både är sulky och vagn. Det enda jag funderar lite över att man inte kan fälla upp fotstödet. Vet du vad din gästbloggare tycker om det? Sover barnen bra ändå när de blir lite större med benen neråt. Tippning bakåt är det en risk?
Tack för en jättebra recension

Reply
Marie 19 oktober, 2012 - 21:10

Hej Agneta!

Det var inga problem att man inte kunde fälla upp fotstödet, hon sov så gott ändå 🙂
Risk för tippning bakåt upplevde jag aldrig. Det är en supervagn och om ni köper den tror jag inte att ni kommer ångra er! 🙂

Mvh/Marie (gästbloggaren)

Reply
Fatima 30 november, 2012 - 20:44

Hej Hanna! Vilken bra recension! Jag står mellan den vagnen och en mountain buggy swift. Jag förstod inte riktigt skillnaden mellan dem. Vad tycker du är bättre med babyjoggern? Hur är det med kvaliten ?

Reply
AC 1 januari, 2013 - 18:57

Hej!
Förlåt om jag ”lägger mig i” här… Men jag har nog svaret på din fråga 🙂
Swiften blir större/längre när den är hopfälld. GT har mycket rymligare sits och kan därför användas myyycket längre än Swiften. GT är lättare i vikt än Swift (det skiljer inte många gram men ändå).
Och suffletten…. Den är OSLAGBAR på GT i jämförelse med Swift. Sen är det ju det här med sittläget på ryggstödet. Detta har blivit mycket mer upprätt i Babyjoggers vagnar sedan 2012 års modeller. Det innebär att barnet sitter mer rakt i ryggen än vad de gör i Moountainbuggys vagnar (där de alltid sitter lite bakåtlutade och det kan kännas lite ”jobbigt”)

Hoppas mina svar varit till hjälp!?

Reply
Katarina 23 januari, 2013 - 07:58

Jag håller med! Vår tjej är lite längre (Snart 2år, ca 86cm och ungefär samma vikt) men får ändå plats bra! Vi köpte vagnen då den kom i våras och hon har älskat den sedan dess. Vi också! Den är lätt, vilket är skönt om man har ont i ryggen och skall lyfta den. Den fälls ihop och ut hur smidigt som helst. Den känns stadig trots vikten och att den bara har 3 hjul. Den är skön att köra för oss som är långa! Handbromsen kan ta ett tag att vänja sig vid men jag är mer nöjd med den funktionen än jag trodde vid köpet. En superbra vagn helt enkelt!

Reply
anna 16 februari, 2013 - 20:58

Hej, tack för all info i recensionen! Min man är också lång o jag blir orolig att vagnen inte ska passa honom. man slår inte i fötterna i vagnen om man är lång o tar långa kliv? Vad säger din man?

Reply
Marie 18 februari, 2013 - 19:54

Hej! Min sambo på 190 slår inte i vagenen, inget han någonsin klagat på 🙂
Detta är hans favoritvagn av de 14 vi haft hemma.

Med vänlig hälsning, Marie

Reply
Sofia 27 juli, 2016 - 11:04

Generell varning om Baby jogger: de är inte så starka i konstruktionen och kan lätt gå sönder. Jag har en baby jogger city mini double, där själva sitsen gick sönder efter helt normal användning, båda barnen långt under viktgränsen. Kontaktade baby jogger Sverige, som sa att man inte kan räkna med att den håller för mer än ett syskonpar, och att den inte gick att reklamera, då fabrikationsfel visar sig tidigt (efter ett halvår måste man själv bevisa att felet fanns från början), och de avrådd från att handla med deras vagnar i andra hand, vilket ju sänker andrahands-värdet. I övrigt var vagnen jättebra, liten och lätt att fälla ihop.

Reply
Louise 18 oktober, 2018 - 22:58

Hej! Gammal tråd jag vet men jag har hittat en GT från 2012 och funderar på om de är något som uppdaterats på vagnen fram till nu och vad de är i så fall? Så svårt att hitta klok info om dessa vagnar tycker jag! Tack på förhand! Mvh Louise

Reply

Lämna en kommentar