Baby Jogger City Elite 2

av Anna
Recension av Baby Jogger City Elite 2

Recension av Baby Jogger City Elite 2

Pris: Ordinarie pris för City Elite 2 är cirka 5500 kr. Denna vagn är ett recensionsexemplar från Baby Jogger.
Tillbehör: Bygel, snack tray, regnskydd, liggdel och andra tillbehör kan köpas till separat.
Typ av vagn: Sittvagn.

Rymliga sittdelar och smidig hopfällning – det är oftast det första man tänker på när man hör Baby Jogger. Under de senaste åren har märket satsat stort framför allt på att ta fram ett utbud av riktigt kompakta vagnar, av alla sorter. Några bra exempel är lilla men ändå rymliga resevagnen Baby Jogger City Tour 2, den vändbara lilla sittvagnen Baby Jogger City Tour Lux samt en av de minsta syskonvagnar som finns tillgängliga – Baby Jogger City Tour 2 Double.

Därefter har Baby Jogger uppdaterat deras klassiska modeller, bland annat har Baby Jogger City Mini GT 2 sett dagens ljus och även syskonvagnen Baby Jogger City Mini GT 2 Double har nu fått den nya designen och förbättrade funktioner. Baby Jogger City Elite har sett i stort sett likadan ut under många år, men nu har alltså denna rejäla modell också fått sig samma rejäla ansiktslyft.

Baby Jogger City Elite 2 i siffror

City Elite 2 är en gedigen barnvagn som ändå bara väger 11,5 kg. Vagnens totalt maxviktskapacitet om 39,5 kg. Det är fördelat på 34 kg i sittdelen, 4,5 kg i varukorgen och 1 kg i förvaringsfickan på ryggstödet. I EU är Baby Jogger City Elite 2 förstås testad enligt rådande maxviktsbegränsningar, varför det står max 22 kg för sittdelen. I exempelvis USA testas exakt samma vagn enligt andra regler, därav olika rekommendationer kring maxvikt.

Även om City Elite 2 inte väger så mycket så är det en stor vagn. Över bakhjulen, den bredaste punkten, mäter den hela 68 cm. Normalspannet för en duovagn ligger på en bredd runt 60 cm. Ihopfälld blir City Elite 2 cirka 80 x 68 x 34 cm stor. Tar man av hjulen, som är 12 tum stora, så blir vagnen betydligt mindre – 77 x 53 x 31 cm.

Baby Jogger City Elite 2 har en rymlig sittdel, med smart och delbar sele

Rymlig sittdel med enkelt justerbara sele

City Elite 2 är en duovagn, i den meningen att man kan köpa till en liggdel att fästa på chassit. Men i och med att sittdelen endast är framåtvänd så är den ett sällsynt val av första vagn till en bebis. Elite 2 är mer av en väldigt rejäl sittvagn, man längre fram byter sin duovagn mot.

Sittdelen har en väldigt generös sittyta, sett både till bredd, djup och höjd på ryggstödet. City Elite 2 har en vanlig sittdel som regleras med en rem. Som så ofta är fallet med den typen av sittdelar så har även Elite 2 ett aningen bakåtlutat sittläge. Mina barn kan ibland protestera om de upplever att ett bakåtlutat sittläge så att säga tvingar dem att vila. De har dock inte klagat i City Elite 2. Det kan gå att pressa fram ryggstödet lite mer, framför suffletten, men det är rätt omständligt att få till.

Selen i Baby Jogger City Elite 2 är riktigt bra. Den kan fästas i flera höjdlägen i ryggstödet. Selremmarna är enkla att ta isär till fem separata remmar, vilket gör det mycket lätt att sätta i åkpåse eller sittdyna i vagnen. På så sätt kan man även välja om man vill spänna fast hela barnet, eller bara fästa selen över barnets höfter.

Så stora barn ryms i Baby Jogger City Elite 2

Så stora barn ryms i City Elite 2

Mina två yngsta barn ryms både utmärkt i Baby Jogger City Elite 2. Faktum är att de ryms utmärkt båda två – samtidigt – i City Elite 2. Nöden har ingen lag när promenaden hem från förskolan är lång och benen är alldeles för trötta. Särskilt bekvämt var det nog inte för barnen att bli staplade på varandra, men det gick. Och jag överskred inte ens maxvikten.

Att min treåring, som är strax under metern lång, ryms utmärkt i Elite 2 är förstås rätt väntat. Hennes ben hamnar helt perfekt längs med fotstödet och hon väldigt mycket utrymme kvar i ryggstödet och upp till suffletten.

Min sexåring var omkring 115 cm lång när vagnen testades. Han får sitta med benen betydligt mer böjda. men inte så att det blir obekvänt för honom. Precis som sin lillasyster så har han bra med utrymme för överkroppen. Suffletten kan, till och med med en liten marginal, fällas upp över hans huvud utan att den tar i hjässan. Man kan inte säga annat än att City Elite 2 har en lång användningstid.

Baby Jogger City Elite 2 har steglöst ställbart ryggstöd med bra liggläge

Steglöst ställbart ryggstöd med bra liggläge

City Elite 2 har ett ryggstöd som fälls steglöst ned till ett fullt liggläge. För att få ryggstödet att glida nedåt trycker man bara ihop den svarta klämman som sitter fast runt remmarna. Om ett barn sitter i vagnen så trycks ryggstödet ned av barnets tyngd. Detta görs alltså lätt med en hand. När man ska trycka upp ryggstödet till sittläge igen så behöver man dock båda händerna. Med den ena får man dra i remmarna, med den andra handen trycker man ryggstödsplattan uppåt.

Ryggstödet har en svag, svag sluttning uppåt på mina bilder. Med barnets tyngd pressad det nedåt och blir ännu lite planare, i synnerhet om barnet väger lite mer.

Precis under remmarna finns en halvstor förvaringsficka i meshnät. Med ryggstödet i sittläge är förvaringsfickan väldigt lätt att komma åt för den som kör vagnen. Jag förvarar gärna mina egna saker där i, såsom näsdukspaket eller vantar – grejer man snabbt vill kunna komma åt helt enkelt. När ryggstödet fälls ned i liggläge blir förvaringsfickan dels mycket svårare att nå. Dels kan små, tunga föremål riskera att falla ut då. Jag låter utan tvekan vantarna ligga kvar. Men jag skulle inte förvara mobiltelefonen i förvaringsfickan när ryggstödet är nedfällt.

Så fixar man bättre sittläge på Baby Jogger City Elite 2 + bra sufflett som skuggar väl

Vältäckande sufflett och tips för att fixa sittläge

Stör man sig på det bakåtsluttande sittläge så finns det som sagt ett sätt att trycka fram ryggplattan. Bilderna till vänster i collaget ovan visar ryggstödet i ett normalt, uppfällt läge. Med normalt menar jag att jag helt enkelt dragit åt remmarna så hårt det går. Bilden under visar när jag även tryckt fram ryggstödet framför klädsel och sufflettyget. Det kräver att man tar i, och sen måste man lirka en del för att få loss ryggstödet för att kunna fälla ned det igen.

Suffletten på Baby Jogger City Elite 2 kan inte förlängas på något sätt. Men det känns heller inte nödvändigt. Den är nämligen väldigt lång och vältäckande fullt utfälld som den är. I sittläget blir helt barnet som inkapslat under suffletten. Och med ryggstödet i liggläge så får man en bra skugga över barnets övre kroppshalva.

Baby Jogger City Elite 2 har en sufflett med bra tittluckor och vädring, även ryggstöd kan öppnas upp

City Elite 2 har både tittlucka och gott om vädring

Vad suffletten däremot har, är riktigt gott om smarta luckor. På en framåtvänd sittvagn känns det som ett måste med en tittlucka, för att man ska kunna se sitt barn även när suffletten är utfälld. Och Baby Jogger City Elite 2 har en stor tittlucka i klarplast, mitt på suffletten. Luckan har ett lock som hålls på plats med tysta magnetfästen. Vill man har luckan helt öppen så kan man rulla ihop den och fästa upp den med den elastiska snodden. Med luckan öppen och ryggstödet i liggläge så ser man barnets ansikte perfekt och kan enkelt hålla koll på om och när barnet somnar och vaknar.

På båda sidorna av suffletten finns mindre, trekantiga vädringsluckor. Det har en väldigt bra position, då man oavsett hur solen står alltid kan ha en av dem öppen utan att sol skiner in på barnets ansikte. Går man i skuggan eller solen står högt kan man förstås ha båda luckorna öppna samtidigt. Då kan svalkande luft ännu enklare passera genom sittdelen. Även dessa luckor har magneter som håller dess lock på plats, både när luckan är öppen och när den är stängd.

Men som det inte räckte med dessa vädringsluckor så bjuder Baby Jogger på rejält med ventilation när ryggstödet är nedfällt till liggläge. Då kommer man nämligen åt klädselns bakstycke, som utgörs av två lager. Det övre lagret är av samma material som resten av klädseln. Detta kan man lossas, rulla ihop och fästa undan. Då blottar man det undre lagret, som helt utgörs av meshnät. Med denna stora vädringslucka öppen när barnet sover finns det ingen risk att det blir svettigt varmt och syrefattigt inne i City Elite 2.

Baby Jogger City Elite 2 är utrustad med ett enkelt men funktionell ställbart fotstöd

Ställbart fotstöd ger ett längre och bättre liggläge

Även den äldre versionen av City Elite hade ställbart fotstöd. På City Elite 2 har konstruktionen förfinats och det ställbara fotstödet går nu hela vägen ned till chassit. Tittar man på fotstödet baksida ser man en liten ställning i metall. När fotstödet är nedfällt så trycker man fast det lilla fästet ovanför ställning i greppet som finns i chassit. Man får ta i en hel del för att få fotstödet att klicka fast. Att ta loss det igen är enklare.

När fotstödet ska fällas ut, och man lyfter upp det för att vinkla ut metallställningen och trycka fast den, så bör man först ha lagt i bromsen. För min upplevelse är att man måste trycka till så pass rejält för att få City Elite 2s fotstöd att klicka fast i uppfällt läge att vagnen kommer börja rulla bakåt. Alla moment med att hantera fotstödet kräver således två händer och en del armstyrka. Det jag kan säga dock är att detta var svårast när vagnen var helt ny, och blev smidigare med användning. När man fällt upp och ned fotstödet ett ental gånger krävs det förhoppningsvis inte längre lika mycket armstyrka.

Den stora fördelen med ett ställbart fotstöd är sovkomforten för barnet som sitter i Baby Jogger City Elite 2. Många barn verkar kunna sova bra även med benen nedåtvinklade. Men det ser onekligen mer bekvämt ut med en plan sovyta. Det fällbara fotstödet på City Elite 2 förlänger sittdelens liggläge rejält.

Baby Jogger City Elite 2 har en rymlig varukorg och ett ställbart knäledshandtag

Rymlig varukorg och ställbart knäledshandtag

City Elite 2 har en stor varukorg, av lite påsliknande form men jag gillar den. Varukorgen är väldigt enkel att komma åt från sidorna. Kanterna i meshtyg har en elastisk övre kant, så även relativt stora föremål kan packas in i sin helhet. Man kan även packa varukorgen bakifrån, men där sitter en metallstång som gör att man enklast stuvar in mindre föremål en och en. Det går att lassa in en matkasse under City Elite 2. och en normal packning för en utflyktsdag är inget problem alls att få in under vagnen.

För att bättre passa för föräldrar av olika längd så är Baby Jogger City Elite 2 försedd med ett knäledshandtag. Handtaget kan vinklas i totalt sex olika positioner. Det kan även fälls helt rakt upp mot taket, vilket gör vagnen lite kortare på bussen eller inne i en mindre hiss. För att justera handtagets vinkel så trycker man in knapparna på båda sidorna.

Baby Jogger City Elite 2 har stora, punkteringsfria hjul

Stora och tåliga punkteringsfria hjul

Baby Jogger City Elite 2 har tre stora, punkteringsfria hjul. Hjulen är av hög kvalitet med en gummerad uta som det inte fastnar ett enda gruskorn i. Alla hjul är väldigt enkla att lossa från chassit. Med ett snabbt knapptryck kan man dra loss dem. Det gör att det inte blir så jobbigt att få Elite 2 mer kompakt ihopfälld, exempelvis om man har trångt om plats i bagageutrymmet.

City Elite 2 har ett snurrbart framhjul. Det kan även låsas i ett fast läge, genom att man justerar spärren vid hjulets infästning i chassit. När man kör vagnen med framhjulet i fast läge så blir vagnens redan mycket goda terrängframkomlighet faktiskt snäppet ännu bättre.

Smarta detaljer på Baby Jogger City Elite 2, såsom fäste för bygel, handbroms och en sufflett som kan fästas i olika höjdlägen

City Elite 2 har gott om smarta detaljer

Något man kan förvänta sig av en uppdaterad version av en barnvagn som har funnits länge, är förstås riktigt genomtänkta detaljer. Inget kan förfina en modell så mycket som många års feedback från användarna. Det här tycker jag att Baby Jogger har gjort bra. Och inte behöver man tvivla på att det är en Baby Jogger man kör heller, loggan sitter tydligt mitt på chassit (1). Eventuellt är den lilla ringen runtom reflekterande, jag har inte riktigt lyckats få klarhet i det.

Ett roligt tillägg till City Elite 2 är att vagnen numera har sufflettfästen i två olika höjdlägen. Jag har hela tiden använt mig av det högre läget, eftersom att jag även velat kunna köra min sexåring i vagnen. Men lite längre ned på chassit sidor sitter alltså ett till par sufflettfästen (2). Ska man köra vagnen med ett lite kortare barn är det toppen att kunna fästa suffletten längre ned, så att den täcker en större del av barnet från solen. Att flytta suffletten mellan fästen är mycket enkelt och går snabbt att göra.

Lättåtkomlig och smidig handbroms

På höger sida av chassit sitter vagnens handbroms, som man bara drar nedåt och bakåt för att lägga den i låst läge (3). Vill man börja promenera igen så drar man den lilla grå spärren på handbromsen mot sig. Sedan kan man fälla bromsen nedåt och framåt, varpå den hamnar i upplåst läge (4) och man åter kan rulla vidare.

Det finns både bygel och snack tray som tillbehör till Baby Jogger City Elite 2. Använder man inget av dem så är fästet i sittdelens sidor snyggt dolt av en svart, elastisk yta (5). Vill man fästa en bygel så är det lätt att trycka materialet åt sidan för att komma åt fästena (6). Avslutningsvis en närbild på knäledshandtagets knapp för att reglera vinkel (7).

Baby Jogger City Elite 2 med snack tray som bygel

Att använda snack tray som bygel på Elite 2

Det finns som sagt både bygel och snack tray till Baby Jogger City Elite 2. Jag föredrar utan tvekan att använda snack tray. Detta eftersom att den har ledade sidor, vilket innebär att man kan öppna upp i ena sådan och vinkla snack tray ur vägen. Bygel kan justeras i lutning men har ingen swing away-funktion.

Med den här typen av sittvagn för lite större och mer rörliga barn så är min erfarenhet att barnen ofta går i och ur vagnen. Då blir det snabbt riktigt irriterande att behöva ta loss och fästa fast bygeln helt och hållet varje gång. Att bara snabbt kunna trycka in knappen i ena sidan och vika upp Elites snacktray är en mycket smidigare lösning.

Sen har både jag och barnen gillar att en snack tray blir som ett litet bord för barnet att samla sina upphittade stenar och pinnar på. Och mugghållare som finns inbyggd i snack tray är riktigt praktisk på sommaren, när man vill att barnet alltid ska ha dryck nära till hands om det är varm ute.

Självklart behöver man inte ha vare sig bygel eller snack tray till City Elite 2. Men det är ett sätt att hålla ett större barn, som kanske inte behöver spännas fast med selen på samma sätt, lite mer fast i vagnen. Så jag rekommenderar detta tillbehör mest av alla accessoarer man kan köpa till Baby Jogger City Elite 2.

Så fäller man ihop Baby Jogger City Elite 2

Lätt att fälla ihop och packa in i bilen

Man kan inte säga något annat om City Elite 2 än att den är löjligt enkel att fälla ihop. Vem som helst kan fixa det och det är i princip omöjligt att göra fel. I vagnen sittyta finns en längre rem och en kortare ögla. Den korta öglan är numrera med 1, den längre ihopfällningsremmen har siffran 2 på sig. För att fälla ihop Baby Jogger City Elite 2 så för jag in tummen i öglan och drar åt, så att chassits säkerhetsspärr låser upp sig. Sedan lyfter jag resolut upp hela vagnen i hopfällningsremmen.

Och så fort man böjar lyfta City Elite 2 så viker den sig på mitten till ett väldigt platt paket, i förhållande till hur stor vagnen är uppfälld åtminstone. Chassit låser automatisk ihop sig med en spärr på högra sidan. På så sätt kan man lyfta och hantera den hopfällda vagnen utan att den börjar fälla ut sig igen. City Elite 2 blir förstås inte smalare när den fällts ihop. Men den blir väldigt platt och är enkel att lasta in i bilen, oavsett om man vill ha den liggandes, ståendes eller vilande på högkant på sidan. Orkar man med det extra momentet att klicka av ett eller båda bakhjulen så går City Elite 2, trots sin storlek, även in i mindre bilar.

Körkänsla i och användning av Baby Jogger City Elite 2

Härlig körkänsla och grym terrängkörning

Visst kan man köra Baby Jogger City Elite 2 i stadsmiljö. Den känns med sina 68 cm över bakhjulen lite bred och klumpig inne i små butiker. För mig är detta inte ett förstahandsval för shopping. Men så fort jag ska bara lite off road så är det direkt City Elite 2 jag vill ta med mig ut på äventyr. Den här vagnen kör genom terräng som en varm kniv glider genom smör. Sandstrand? Inget problem. Grusväg? Rullar på. Snö? Det fixat Elite 2. Och att man lämnat asfalten för en grusväg märker man knappt av alls. Det är nästan löjligt hur terrängtålig den här vagnen är.

I övrigt är körkänslan mycket god. Vagnen är lättstyrd men kräver två händer på handtaget när man ska svänga om man har större, tyngre barn i sittdelen. Det känns dock aldrig tungt eller slitigt att manövrera City Elite 2. Som med alla trehjulingar krävs en särskild körteknik vid högre kanter. Det gäller att närma sig dem rakt på, istället för att snedda upp. Och gärna bara häva upp framhjulet först och sedan rullar hela vägen tills bakhjulen tar emot kanten innan man lyfter upp vagnens bakre del.

Jag har kört många trehjulingar och har aldrig vält med vagnen. Det var nära någon gång med min första trehjuling, just för att jag försökta ta en kant i vinkel så att tyngdpunkten hamnade fel. När man väl vet hur man ska göra så kommer det gå per automatik.

Mitt omdöme av Baby Jogger City Elite 2

Den främsta nackdelen med Baby Jogger City Elite 2 är att den är stor. Framför allt att den är bred. Den tar upp plats i hallen hemma och bakhjulen som sticker ut en hel del utgör en viss snubbelrisk för äldre syskon som ska gå bredvid. Har man ont om utrymme eller vill få plats i lokala matbutikens trånga gånger ska man vara medveten om att 68 cm är en bredd som (no pun intended) sticker ut från många andra barnvagnsmodeller.

Men. City Elite 2 är även just tack vare dess bredd väldigt stadig. Mina barn har fått klättra i och ur vagnen själva en hel del och den har inte vinglat till en millimeter. För den som är ute efter en smidig sittvagn så är City Elite 2 inte första valet man gör tänker jag. Men för den som vill ha något som fixar terräng på riktigt, jag körde inte fast en enda gång och då korsade jag med flit över riktigt gropiga, leriga åkrar – då är det här en riktig fullträff. Och för att vara så pass terränggående är Baby Jogger City Elite 2 dessutom relativt kompakt när den fälls ihop. De två goda egenskaperna i kombination med varandra, och ihop med den rymliga sittdelen, gör City Elite 2 en lång användningstid – i alla sorters miljöer.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Baby Jogger City Elite 2 hos: Babyland
Se pris för Baby Jogger City Elite 2 hos: Jollyroom

Du kanske också gillar

20 kommentarer

Rebecca 24 december, 2020 - 09:21

Tack för fantastiska inlägg om Babyjoggers vagnar! Jag står inför en knivig sits. Vi har idag en Cybex Balios S till vår 2,5 åring och jag tycker att vagnen är alldeles för ranglig. Jag tycker dessutom att hjulen är för små i vissa lägen. Jag står inför valet att köpa en Babyjogger istället och vet inte om jag vågar köpa en Mini Gt 2 (på grund av lika små hjul) eller om man ska gå på en Elite 2 eller om den kommer kännas som att gå tillbaka till en stor vagn. Hur hade du gjort? Med vänlig hälsning, Rebecca

Reply
Anna 31 december, 2020 - 16:07

Hej Rebecca!
Visserligen kanske hjulen på pappret är av samma storlek men känslan när man kör vagnen är faktiskt helt olika! Jag tror du skulle bli nöjd med GT 2 och om du inte vill ha en för stor vagn så är den det bättre valet jämfört med Elite. Men om framkomlighet i terräng är högsta prio så är Elite 2 många gånger bättre.
/Anna

Reply
Linnea 26 december, 2020 - 14:30

Hej!
Tack för en superbra blogg för oss som velar fram och tillbaka i vilken av alla vagnar man ska satsa på! 🙂
Vi velar mellan en BJ city mini GT 2 och denna city elite 2. Vi fastnade först för GT 2 då vi blev tipsade om att den hade ett långt liggläge (vi har ett långt barn för sin ålder, 90 cm vid 18 mån). Men vi bor på landet och har grusväg utanför huset där vi går de flesta promenaderna, därför lockar hjulen på elite 2 lite mer. Frågan är vad du upplevt för skillnad mellan dessa två vagnar rent längdmässigt och körmässigt? Fjädring?

Reply
Anna 31 december, 2020 - 16:08

Hej!
Elite känns större, både uppfälld och hopfälld. Men framkomligheten är minst dubbel så bra jämfört med GT 2, så ska du mest köra på grusväg så skulle jag absolut välja Elite!
/Anna

Reply
Linda 27 februari, 2021 - 09:04

Hej!
Vi står i läget att köpa ny vagn till vår 2 åring då vi upplever att sittdelen på vår Silver Cross Wave blivit lite liten. Då har vi kikat på den här Baby jogger city elite 2 och på Thule urban glide 2 men är lite rådvilla vilken vi ska välja. Även Thule Glide 2 har varit uppe på agendan men är lite osäker på om det blir jobbigt med fast framhjul.
Viktigast för oss är en vagn som funkar oavsett terräng, rullar lätt då vi ofta kör vagnen med en hand iom hund i den andra, samt att den är rejäl och rymlig. Vilket skulle du rekommendera?

Reply
Anna 27 februari, 2021 - 19:55

Hej Linda!
Jag skulle valt Elite då! Den är otroligt i terräng och känns smidigare i storlek än Urban Glide tycker jag. Vanliga Glide med fast framhjul är grym som löpvagn men så lång att den blir klumpig i andra sammanhang, typ på bussen eller i små butiker.
/Anna

Reply
Ameli 31 mars, 2021 - 17:50

Hej Anna!
Jag söker en resevagn som är lätt, smidig att fälla ihop och som helst tar liten plats i bagaget i bilen. Vagnen behöver även kunna byta till liggdel/sittdel.

Mvh Ameli.

Reply
Anna 2 april, 2021 - 14:43

Hej Ameli!
Så gott som alla resevagn har en liggdel du kan fästa på, även de allra minst som BJ City Tour 2 och Babyzen Yoyo. Vill du ha en resevagn med vändbar sittdel, vilket kan vara bra när bebisen vuxit ur liggdelen man kanske känns för liten för att vändas framåt, så finns en del tips i detta inlägg: https://ombarnvagnar.com/2019/11/topplista-11-sma-vandbara-sittvagnar/

Tror kanske att Baby Jogger City Tour Lux är en vagn som uppfyller dina önskemål väl!
/Anna

Reply
Ida 18 april, 2021 - 21:15

Hej Anna!
Jag är så pepp på elite 2 men är lite orolig över att den inte är vändbar då vår kille bara är 8 månader. Vi kör alla promenader i skogen, mycket terräng så vill gärna ha en vagn med stora hjul och bra fjädring. Finns det någon vändbar sulky som passar bra i terräng?

Reply
Anna 22 april, 2021 - 12:10

Hej Ida!
I mina ögon skulle jag nästan säga att definitionen för en sulky är en vagn som är just fast framåtvänd. Så man måste nästan alltid gå upp lite i storlek om man vill ha en vagn som funkar i terräng, det vill säga till en vanlig duovagn i princip. Men en sådan är kanske vad du har nu? Det har funnits två vändbara joggingvagnar – Bugaboo Runner och Emmaljunga NXT Challenge – men ingen av dem nytillverkas längre. Jag har inte testat NXT Challenge men har en Runner och tycker den tar sig fram väldigt väl i terräng.

Samtidigt finns det ju absolut de som byter till framåtvänd i den åldern, ska vagnen framför allt användas i skogen kanske det känns okej ändå. Men kontakten med barnen är inte samma. Har du en vändbar sittdel nu så kan du ju testa att köra med den sittdelen framåtvänd och se hur det funkar för er?
/Anna

Reply
Amanda 8 maj, 2021 - 08:19

Hej! Jag är sugen på att köpa en city elite 2 som duovagn. Jag har en annan vagn som går vända sittdelen på så det spelar ingen roll att det inte går göra på denna vagn. Hur som helst är jag väldigt kort, är bara 155 cm. Det jag undrar är om jag är för kort för att köra vagnen? Den ser ganska hög ut på bilderna och är rädd att jag inte kommer ”se över suffletten”. Hur hög är vagnen från marken upp till suffletten (när den är helt utfälld), tror du jag är för kort?

Reply
Anna 9 maj, 2021 - 15:59

Hej Amanda!
Jag tycker inte att Elite 2 är en särskilt hög vagn faktiskt. Jag är 170 cm och skulle säga att suffletten utfälld hamnar under brösthöjd, så det borde inte vara något problem för dig att se över suffletten tänker jag!
/Anna

Reply
Sanna 22 december, 2021 - 22:04

Hej,

Trevlig blogg, har läst den länge och fått bra tips. Tänkte lämna min första kommentar. Vi har en liten bil (VW polo) och har haft både joolz day 2 och nu cybex priam, dessa är ju duo vagnar som är små och smidiga. Dock tar de ALL plats i bagage. Tror du att denna vagnen också lär göra de?
Vi bor på landet för tillfället när jag arbetar på distans (annars på sommaren) men annars i storstad. Skulle du valt city elit eller mini GT 2?
Kan tillägga om du har några andra tips, vi båda är ofta ute och springer, gärna i skog på grusväg finns de någon sulky som kan matcha alla förväntningar? Kanske för löpning, land och liten bil. Tack

Reply
Anna 3 januari, 2022 - 11:13

Hej Sanna!
Ja, Elite kommer kännas stor i bilen också då. Kortare hopfälld, något plattare, men bredare. GT 2 är ju mindre, men skillnaden i storlek är mindre mellan GT 2 och Elite 2 än mellan de äldre modellerna av GT och Elite.

Ska man springa mycket så skulle jag satsa på en riktig joggingvagn med handbroms, så kanske en Thule Urban Glide eller Glide?
/Anna

Reply
Bea 23 februari, 2023 - 20:54

Hej!

Vet du om de finns någon typ av åkbräda eller liknande att sätta på för syskon till BJ City Elite 2?

Reply
Emma 10 maj, 2023 - 20:39

Passar bj city elite 2 sittdelstyget och suffletten bj city elite chassit ( alltså den äldre modellen )
/Emma

Reply
Anna 11 maj, 2023 - 12:17

Hej Emma, det vet jag tyvärr inte. 🙁
/Anna

Reply
Jennifer 24 februari, 2024 - 00:01

Vet du om det är någon skillnad på vagnarna runtom i världen? Jag köpte en City Elite 2 begagnad (men oanvänd) just för att jag ville ha en vagn som skulle klara av större barn. Men det står 22 kg maxvikt på mitt sittdelstyg, och när jag googlar står det detsamma på exempelvis tyska sidor men de svenska säger 36 kg. Jag antar att den jag köpte vagnen av har köpt den i ett annat land och att de kanske har en annan standard där. Men jag funderar på om det verkligen skulle vara någon skillnad på själva vagnen i olika länder?

Reply
Anna 27 februari, 2024 - 11:59

Hej Jennifer!
Det är lite olika det där. De flesta vagnar är likadana världen över men vissa länder har specifika krav. Exempelvis ska vagnar i Australien ha en röd broms, som jag förstått det? Så var det iaf tidigare. Och vagnar som säljs i UK behandlas med extra flamskyddsmedel, för så är lagen där. Även vad gäller maxvikt kan det variera, utifrån vad regionens har för säkerhetstester. I EU testas vagnar för 15 kg och för 22 kg, så maxvikt 22 kg i sittdelen är standard här. Men vissa barnvagnstillverkare gör även sina egna tester, och säger därför att de själva kan garantera en högre maxvikt.
/Anna

Reply
Baby Jogger City Elite 2 Sittvagn upp till 6år – Living by Miriam 16 februari, 2024 - 18:41

[…] bred (dubbel) att man knappt kommer in på Ica. Efter att ha kikat på vagnar ett tag och läst på Allt om barnvagnar så bestämde vi oss för Babyjogger City Elite […]

Reply

Lämna en kommentar