Baby Jogger City Mini 2 4W

av Anna
Recension av Baby Jogger City Mini 2 4W

Recension av Baby Jogger City Mini 2 4W

Inköp: Ordinarie pris för BJ City Mini 2 4W är cirka 5400 kr. Denna vagn är ett recensionsexemplar från Baby Jogger.
Tillbehör: Regnskydd, mugghållare, bygel, snack tray, liggdel och andra tillbehör kan köpas till separat.
Typ av vagn: Sulky, sittvagn.

Jag har varit förtjust i Baby Joggers vagnar i många år, och använde den tidigare modellen Baby Jogger City Mini 4W bland annat som resevagn, med stor nöjdhet. Baby Jogger genomför år 2019 och 2020 ett arbete med att uppdatera många sina barnvagnar till en ny generation – både vad gäller design och funktion. Jag har tidigare skrivit om Baby Jogger City Mini GT 2 och Baby Jogger City Tour 2. Samt alldeles nyligen om en modell som är mycket, mycket snarlik City Mini 4W 2 – den trehjuliga versionen med namn Baby Jogger City Mini 2.

Först funderade jag på att slå ihop recensionerna av City Mini 2 och City Mini 2 4W i ett och samma inlägg, det är ju egentligen bara mängden hjul som skiljer dem åt. Samtidigt är det bra vagnar, som förtjänar varsin egen recension. Och här är vi nu.

City Mini 2 4W i siffror

Den totala maxvikten för vagnen är 28 kg. Som jag förstått det så ingår i den summan då maxvikten för varukorgen, vilket är cirka 4,5 kg, samt förvaringsfickan på ryggstödets baksida, och den tar 1 kg. Vilket innebär att maxvikten i själva sittdelen då blir 23 kg. Matten går inte helt ihop här, vilket beror på att maxvikten ursprungligen är angivna i engelska mått och sen översatta till svenska.

Vagnen i sig väger 10 kg. Den är 66 cm bred på bredaste punkten, vilket är över bakhjulen. Fäller man ihop BJ City Mini 2 4W med hjulen på så blir vagnen 78 x 66 x 19,5 cm stor. Tar man sig en halv minut till att klicka av alla hjulen så blir vagnen märkbart mindre, och mäter då ihopfälld 77 x 53 x 19,5 cm. För daglig ihopfällning är det tveksamt om man tar av bakhjulen för att få ned storleken. Men ska man packa bilen riktigt fullt så kan det vara värt att veta att det går att göra vagnen mycket mer kompakt.

Sittläge och liggläge i Baby Jogger City Mini 2 4W

Rymlig sittdel med ryggstöd som fälls ned till liggläge

City Mini 2 4W har en icke vändbar sittdel med en generöst rymlig sittyta. Ryggstödet är steglöst fällbart, vilket betyder att dess vinkel regleras genom att man antingen släpper på eller drar åt remmarna på baksidan. Det är enkelt att fälla ned ryggstödet med en hand. Då håller man bara in klämmen och släpper ryggstödet nedåt. När man ska fälla upp till sittläge igen så tycker jag att det görs enklast genom att man med en hand trycker ryggstödet uppåt och håller klämman öppen samtidigt som man med andra handen drar i remmarna.

Ryggstödet på City Mini 2 4W har en lite tillbakalutad position i sittläget. Det går dock att trycka fram ryggstödet framför suffletten. En del använder sig också av så kallade (adlink) PS Selection Sit up straps, med vilka man spänner fast ryggstödet i ett rakare läge.

Mycket luftigt liggläge med bra ventilation

Förutom att själva liggläget är bra så finns det också gott om ventilation för det sovande barnet i Baby Jogger City Mini 2 4W. När ryggstödet är nedfällt i liggläge så kan man ta bort det övre lagret vid barnets huvud, rulla ihop det och fästa fast det uppe vid handtaget. Under finns ett lager meshnät, som mycket effektivt släpper in luft i vagnen och låter den cirkulera vidare under suffletten och ut genom barnets ben. På så sätt kan man få ned temperaturen något inne i vagnen när det är som soligast.

Sele, handtag och fäste för mugghållare på Baby Jogger City Mini 2 4W

Smart, justerbar sele och fast handtag

City Mini 2 4W har inget ställbart handtag, det kan varken vikas med en knäled eller höjas som ett teleskophandtag. Så det gäller att man är bekväm med handtaget. För mina behov (jag är 170 cm lång) är det dock på en bra höjd och även min man på 183 cm går bekvämt bakom vagnen.

Det är alltid svårt att fånga svarta detaljer på en helsvart vagn, men jag har gjort det bästa. När klädseln tonar lite mot rött är det för att kunna visa detaljerna bättre, i verkligheten är vagnen förstås helsvart. Baby Joggers sele är väldigt smart. Dels kan man fästa axelremmarna i flera olika höjdlägen, så att de hamnar i rätt höjd även när barnet växer. Remmarna kan sedan enkelt tas isär till fem separata, vilket är toppen om man vill använda City Mini 2 4W med en åkpåse eller sittdyna.

Baby Jogger City Mini 2 4W har en utfällbar sufflett med två tittluckor

Sufflett med bra tittluckor och ställbart höjdläge

Suffletten pår City Mini 2 4W är väldigt komplicerad. Det är inga dragkedjor som ska öppnas eller knappar som ska tryckas in. Man fäller den ut, eller trycker tillbaka den. Fullt utfällt ger suffletten ett bra solskydd, även om man en riktigt solig dag kan vilja komplettera med något extra när man har barnet i liggläge. I synnerhet med mindre barn vars huvud hamnar längre ned på ryggstödet.

På suffletten finns två stora tittluckor. De har lock som täcker för dem, så man kan välja om man vill ha det helt mörkt inne i vagnen eller om man ska kunna titta in till barnet. För framåtvända sittvagnar känns en tittlucka i suffletten som ett måste i många. Det kan ge tillbaka lite av den kontakt man trots allt tappar med barnet jämfört med om det sitter bakåtvänt. Tittluckornas lock hålls på plats med kardborre, som tyvärr kan låta lite när man öppnar dem. Vill man ha fri sikt in i vagnen så rullar man ihop båda locken eller bara ett och fäster fast med en snodd.

En nyheter för City Mini 2 4W är att suffletten numera kan justeras i höjd. På chassits sidor finns sufflettfästen i två olika lägen. Med ett mindre barn bör man ha suffletten på det nedre läget, då blir barnet bättre skuggat. När barnet börjar bli länge så är det väldigt enkelt att bara dra sufflett uppåt för att lossa den från fästena. Sen trycker man ned och fast den igen på de högre sufflettfästena. På så får ett långt barn plats under suffletten en längre tid.

Så stora barn ryms i Baby Jogger City Mini 2 4W

Så bra sitter större barn i City Mini 2 4W

Baby Jogger är kända för att vara rejäla och rymliga barnvagnar som man kan använda länge, både vad gäller vikt och längd. Inget av mina två yngsta barn, som var 2,5 och 5,5 år gamla när bilderna ovan togs, kommer ens nära sittdelens maxvikt på 23 kg. Men snart sexåringen är mer än en meter lång och sitter riktigt bra i vagnen. Benen får han ha lite mer böjda, men inte så det stor. För huvudet finns det gott om utrymme, och då har jag suffletten i det övre läget på båda vagnarna. Det här är en sittvagn som har riktigt lång användningstid.

Även min 2,5-åring sitter bra i City Mini 2 4W. För henne är benutrymmet helt perfekt och hon har massa space mellan hjässa och sufflettens kant. Nu sover hon så gott som aldrig dagtid längre, men med ryggstödet nedfällt och fotstödet uppfällt så hade hon fortfarande fått plats att sova bekvämt om hon hade blivit trött.

Baby Jogger City Mini 2 4W har ställbart fotstöd som ger ett långt liggläge

Praktiskt men samtidigt lite opraktiskt ställbart fotstöd

Å ena sidan så tycker jag att det ställbara fotstödet är en av de absolut förbättringarna hos City Mini 2 4W. Det gör så stor skillnad om man har ett barn som sover i vagnen, att benen slipper hänga och dingla. Fotstödet är också bra i längd och lika vadderat och bekvämt som övriga ytor i sittdelen. Å andra sidan så tycker jag att det inte är riktigt en fullträff hur fotstödet är konstruerat.

När man har fotstödet nedfällt så kan man låta det hänga löst. Men snyggast och bäst blir om man trycker fast det i fästet som sitter bakom fotstödet. Det kräver en del kraft för att trycka ihop fotstödet mot vagnen, så man måste lägga i bromsen först för annars rullar vagnen bara bakåt. Och sen när fotstödet ska lossas för att fällas upp så behöver man också ta i en del. För att ha fotstödet uppfällt så vinklar man ut ett metallstöd, som också det ska tryckas i fästet. Jag vet egentligen inte om jag har någon bättre lösning men det krävs lite finger- och armstyrka när man justerar det här fotstödet.

Baby Jogger City Mini 2 4W har punkteringsfria däck och en rymlig varukorg

Punkteringsfria hjul och rymlig varukorg

De fyra hjulen på City Mini 2 4W är alla lika stora, och mäter 20 cm i diameter – vilket betyder 8″. Hjulen är punkteringsfria. Jag har försökt förhöra mig om vilket material de är tillverkade av men har inte fått några klara besked. De ser ut som hjul det skulle kunna fastna några stenar i, men under den period som vagnen kördes så hände det så gott som aldrig. Kanske kan man skönja någon liten grop men jag har inte behövt pilla loss några gruskorn.

City Mini 2 4W har en tydlig, grå fotbroms som sitter på mitten av chassits bakaxel. Man får pressa ned med foten när man ska bromsa vagnen, och sen pilla upp bromsen igen när det åter är dags att börja rulla.

Varukorgen på Baby Jogger City Mini 2 4W är mycket bra i storlek. Sidorna är lite elastiska, så man kan lätt packa in större föremål både från höger och vänster. Sen kommer man även åt varukorgen bakifrån, men bara begränsat om man har ryggstödet i liggläge. Under City Mini 2 4W får man in allt man behöver för en utflykt med familjen, och packar man in produkterna en och en så kan man utan bekymmer även middagshandla med vagnen.

Så enkelt är det att fälla ihop Baby Jogger City Mini 2 4W

Så fäller man ihop Baby Jogger City Mini 2 4W

Inte för att andra funktioner hos City Mini 2 4W är komplicerad, men om det finns något som är riktigt enkelt med den här vagnen så är det ihopfällningen. Och med all rätt, för Baby Jogger är även kända för sin enhandsfällning. Och på City Mini 2 4W har den verkligen uppdaterats i jämförelse med äldre versionen av samma vagn.

I sittdelens sittyta finns två remmar. En är lite mindre, den står det 1 på. En är längre, och den står det 2 på. Det man gör är att man först drar i rem 1 för att lossa spärren i chassit, och sedan lyftet man vagnen uppåt – gärna med ett litet knyck – i rem 2. Då viker sig vagnen snabbt på mitten och fälls alltså ihop på hälften. Väl ihopfälld blir City Mini 2 4W platt och kompakt. Man kan lyfta in den i bilen antingen genom att bära i hopfällningsremmen eller genom att ta tag i handtaget.

City Mini 2 4W är som sagt 66 cm bred, men tar man av bakhjulen så blir den 13 cm smalare och känns då liten att packa in bilens bagageutrymme. Jag hade den äldre versionen av 4W som resevagn. Givetvis fick vagnen då checkas in, inpackad i en transportväska, när jag skulle flyga med den. Men min upplevelse är att den var perfekt som en mer rejäl och väldigt rymlig resevagn som ändå ska vara smidig och inte stjäla för mycket utrymme från övrig packning.

Både bygel och snack tray finns som tillbehör till Baby Jogger City Mini 2 4W

Ska man välja bygel eller snack tray?

Baby Jogger har flera olika tillbehör som passar till City Mini 2 4W. Ett av de populäraste skulle jag säga är bygeln, som för denna modell på sätt och viss finns i två varianter. Dels är det en vanlig bygel, som klickas i fästena på sidan av chassit. Bygeln har inte swing away-funktion, den kan alltså inte öppnas upp i sidan och vikas ur vägen när barnet ska kliva i. Tycker man att den är ivägen då så får man ta bort bygeln helt. Däremot kan bygeln vinklas i olika lägen, genom att man trycker in knapparna som sitter vid bygelns fäste. Jag tycker att det är ett begränsat värde i hur användbar funktionen att vinka bygeln är. Jag använder den sällan eller aldrig.

Dels finns en snack tray för City Mini 2 4W. Den har ju en bygels funktion på så sätt att den är ett stopp som hindrar barnet från att falla ur vagnen framåt, eller att smita ur. Såklart ska man alltid använda selen på barnet för ett säkert barnvagnsåkande. Till skillnad från bygeln har snack trayen faktiskt swing away-funktionen. Den kan också funka som en bricka, med inbyggd mugghållare, antingen för barnets mellis eller för ett barn att ha lite leksaker eller sin pinnsamling på. Skulle jag välja ett av dessa tillbehör till en Baby Jogger City Mini 2 så skulle jag direkt säga att snack tray är det bättre valet.

Vilken vagn ska man välja av Baby Jogger City Mini 2 4W eller City Mini 2 med tre hjul?

Vilken ska man välja av City Mini 2 och City Mini 2 4W?

Skillnaderna mellan City Mini 2 med tre hjul och City Mini 2 4W med fyra hjul är följande:

  • City Mini 2 4W väger mer
  • 4W blir också större ihopfälld än 3W
  • det finns lite mer utrymme i fotstödet City Mini 2 4W
  • City Mini 2 4W är mer stabil

Många är rädd för att välja en trehjuling, oron handlar då oftast om att vagnen ska välta. Risken är ju lite större för det när vagnen har tre hjul mot när den har fyra, men lär man sig rätt teknik så kan även en trehjuling upplevas som väldigt stabil. Då handlar det främst om hur man ska göra när man tar sig upp över en kant, eller ombord på en buss. Men det kan också vara en fördel med fyra hjul om man vill att vagnen ska vara stabil när ett äldre barn klättrar i och ur vagnen på egen hand.

Vilken av modellerna man ska välja är således en smaksak. Jag föredrar generellt City Mini 2 4W framför trehjulingen, mycket för att jag rent allmänt ogillar dubbelhjul – som ju City Mini 2 med tre hjul har framtill. Men eftersom att jag körde dessa vagnar samtidigt kunde jag verkligen jämföra körkänslan i realtid, och den är minimal.

Körkänslan i och användning av Baby Jogger City Mini 2 4W

Körkänslan i Baby Jogger City Mini 2 4W

Jag tycker att körkänslan i vagnen är. Det är ingen magiskt lättrullad vagnen, men inte heller är den på något sätt trög att styra eller svänga. Det finns ingen fjädring i chassit och hjulen i sig är relativt stumma. Så Baby Jogger City Mini 2 4W är inte rätt vagn för terrnängkörning. Den äldre versionen av 4W var inte heller någon höjdare att köra i mer än ett tunt lager snö. Så detta är en barnvagn som lämpar sig bäst för plana underlag, och funkat utmärkt som en mer rejäl vagn för shopping, att ha i bilen, för resor och för dagliga promenader till och från förskolan.

Även om City Mini 2 4W har en rak bakaxel så finns det tillräckligt med utrymme för att gå med en normal steglängd. Och City Mini 2 4W känns som sagt stabil, vilket väl är det minsta man kan vänta sig från em vagn som är 66 cm bred. För bredden är väl tilltagen, många större duovagnar är smalare än såhär. Är man mån om att ha en sittvagn som känns smal och smidig är det här ett dåligt väl. Men den som rör sig där dessa extra centimetrar inte betyder något hinder så får man i City Mini 2 4W en vagn som står pall för många barn som klättrar och klänger.

Mitt omdöme av City Mini 2 4W

För den som vill ha en stabil sittvagn som kan användas väldigt länge, och som lätt kan fällas ihop och ställas in i ett hörn av hallen när den inte användas så är Baby Joggers City Mini-modeller exemplariska. Jag som använt vissa av dessa vagnar i flera hål är mycket nöjd med att vagnarna är enkla att hålla rena och har en tålig klädsel som fixar mycket slitage utan att faktiskt bli sliten. Det är ett minus att vagnarna har blivit lite bredare med uppdatering. Men alla fördelarna – det ställbara fotstödet, suffletten som kan justeras i höjd och den snyggare klädseln – tycker jag klart väger över till Baby Jogger City Mini 2 4Ws fördel.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Baby Jogger City Mini 2 4W hos: Babyland
Se pris för Baby Jogger City Mini 2 4W hos: Jollyroom

Du kanske också gillar

15 kommentarer

Ida 7 februari, 2020 - 13:28

Hej!
Ska du göra recension av Babyjogger city mini GT 2 double? Är intresserad av måtten i sittytan jämfört med enkelvagnen? Jag har den äldre versionen av city mini GT, men vi funderar på att skaffa den nya dubbelvagnen.

Reply
Anna 7 februari, 2020 - 19:02

Hej Ida!
Jag håller just nu på och testa BJ City Elite 2. Jag gissar att jag kommer testa City Mini GT 2 Double men den är inte inlagd i mitt recensionsschema än, så jag vet inte när det kommer bli av!
/Anna

Reply
Fatima 8 februari, 2020 - 10:20

Hej! Har du möjlighet att testa cybex balios s 2 in 1? Vänligen Fatima

Reply
Anna 8 februari, 2020 - 20:31

Hej Fatima,
jag är osäker på om jag kommer testa Cybex Balios S 2-in-1 faktiskt. Det kommer andra, helt nya modeller från Cybex i vår – bland annat Talos S som är som en Balios S fast med lufthjul – som jag har högre prio på att skriva recensioner av. Men vi får se!
/Anna

Reply
Jennifer 6 juni, 2020 - 20:05

Skulle du säga att det är en vagn som skulle fungera som en sovvagn på förskolan? (Vi vill inte att den ska stå på förskolan då de står under tak utomhus hela tiden.) Är inte sugen på att ha donkeyn som sovvagn, (eller ska man ha det?) eller bee3.. Har tittat på begagnade Emmaljunga nitros men alla jag tittta på har varit mögliga…

Reply
Anna 7 juni, 2020 - 18:27

Hej!
Jo men det tycker jag nog att den kan göra, absolut. Den är ju stabil, och ganska låg i sittdelen, vilket är bra på förskolan där barnet ska kunna klättra i och ur själv. Och i och med det ställbara fotstödet blir det ju en bra sovyta också!

Annars brukar Brio Happy också vara populär som sovvagn på föris!
/Anna

Reply
Georg 24 januari, 2021 - 11:05

Hej Anna!
Prisskillnaden mellan Baby Jogger City Mini2 4W och Baby Jogger City Mini 4W är ganska stor men jag hittar ingen bra redogörelse för skillnaden dem emellan. Babyland, som exempel, har båda vagnarna i sitt sortiment till 3 709:- respektive 1 595:-. Jag ser att det är ett tag sedan du recenserade första versionen men jag hoppades att du kan beskriva skillnaderna och ge ett kort utlåtande om ifall dessa är värda prisskillnaden ovan?

Tack för en i övrigt mycket bra och utförlig hemsida!

Vänligen,
Georg

Reply
Anna 29 januari, 2021 - 16:21

Hej Georg!
Skillnaderna är främst det ställbart fotstöd, som ger ett bättre & längre liggläge, samt den allmänna designuppdateringen. Plus att man kan fästa suffletten i två olika höjdlägen! Har man ett barn som inte ska sova i vagnen så har det ställbara fotstödet antagligen mindre betydelse och då kan man nog bli lika nöjd med den äldre varianten av 4W.
/Anna

Reply
Caroline 7 februari, 2021 - 22:26

Står i valet och kvalet mellan bj city mini gt2 och city mini2 4w när småsyskon kommer i maj. Sonen som nu är 2 har redan vuxit ur foxen som vi älskar och donkeyn upplever jag också som för kort (han är ca 97 lång och tar nu i suffletten). Gillar egentligen inte tre hjul och tyckte att gt2 kändes lite otymplig och stor. Har dock inte kunnat prova 4w. Vet du hur den är den storleksmässigt och körmässigt mot för gt2? Vagnen kommer att användas på blandat underlag och troligen sovas lite i.

Reply
Anna 24 februari, 2021 - 17:06

Hej Caroline!
För blandat underlag så föredrar jag och nog de flesta andra med mig absolut GT. Foamhjulen gör stor skillnad, 4W är en vagn jag gillar men på ojämnt underlag och snö/is så är den ganska hopplös tyvärr.

Ett helt annat tips kan vara Thule Spring? Den kör jag min fyraåring i nu. Den är lite grann mitt emellan GT och 4W. Bättre på ojämnt underlag än 4W men hoppigare än GT. Dock mycket mindre och smidigare än GT. Är sjukt nöjd med Spring!
/Anna

Reply
Therese Engström 2 mars, 2021 - 00:31

Hej!
Har nyligen fått ärva en Babyjogger City Mini 4W den min syster, då hennes barn inte åker vagn längre. Den är troligen årsmodell 2011. Det finns ingen bygel till den, så jag tänkte kolla om du vet om bygeln till City Mini2 4W passar även på den vagnen? Har svårt att hitta bygel när jag googlar på det 🙂

Reply
Anna 2 mars, 2021 - 09:29

Hej, nej tyvärr, gamla 4W och nya City Mini 2 4W har helt olika fästen för bygel är jag rädd. Bara den gamla bygeln funkar på första versionen av BJ City Mini 4W.
/Anna

Reply
Karin 22 april, 2021 - 07:14

Hej Anna! Tack för en bra blogg! Vi har en Buffalo till yngsta dottern och har kvar en City Mini GT från äldre barnen. Vill gärna byta över till en vagn som blir mindre i bilen än Buffalo och tycker GTn är toppen på många sätt – förutom att det är tre hjul och dumt att det saknas fotstöd när man ska sova. Det måste vara en vagn som klarar grusvägar och lite skog. Har du tips på någon annan modell som kan passa oss (med 4 hjul)? Har inte alls koll på de vagnar som kommit de senaste 3 år åren även om jag hade väldigt bra koll innan dess 🙂 Tack på förhand!

Reply
Anna 22 april, 2021 - 12:15

Hej Karin!
Hm, jag tycker fortfarande – fast den just nu inte tillverkas – att Kronan Sulky/S är en väldigt bra vagn om man vill ha
– fyra hjul
– kompakt hopfällning
– ändå viss terrängframkomlighet

Den har ju också plant liggläge och ställbart fotstöd. Sen vet jag även att en del väljer Britax B-Motion 4 Plus för typ samma slags användning, den tycker jag dock personligen har en rätt omysig körkänsla och att den är trög att häva.
/Anna

Reply
Karin 23 april, 2021 - 09:07

Tack för svaret!

Lämna en kommentar