Baby Jogger City Mini 2

av Anna
Recension av Baby Jogger City Mini 2 med tre hjul

Recension av Baby Jogger City Mini 2

Inköp: Ordinarie pris för BJ City Mini 2 är cirka 4500 kr. Denna vagn är ett recensionsexemplar från Baby Jogger.
Tillbehör: Regnskydd, mugghållare, bygel, snack tray, liggdel och andra tillbehör kan köpas till separat.
Typ av vagn: Sulky, sittvagn.

Sex år tillbaka i tiden skrev jag en recension av Baby Jogger City Mini 4W, vilket känns som en evighet sedan. Och då hade vagnen dessutom funnits ett tag. Under dessa år har modellen i stort sett förblivit sig lik. Men nu har det blivit omtyckta City Mini 4Ws tur att också omfattas av Baby Joggers stora uppdatering.

Under 2019 har så gott som alla vagnar från Baby Jogger fått sig ett lyft, både vad gäller design och funktioner. Hittills med stor framgång. Både Baby Jogger City Mini GT 2 och Baby Jogger City Tour 2. För den som gillar spoilers så är min åsikt att även City Mini 2 och City Mini 4W 2 har blivit klart bättre i sina nya versioner.

Baby Jogger City Mini 2 i siffror

Baby Jogger City Mini 2 3-wheels tar totalt 28 kg i vikt. Varukorgen har 4,5 kg som maxbelastning, och sen tar förvaringsficka på ryggstödets baksida 0,5 kg i vikt som jag förstått det. Det innebär att maxvikt för BJ City Mini 2 är 23 kg i sittdelen.

Vagnen väger 9,5 kg och är 66 cm bred. Vilket är brett. Vill man göra vagnen mer kompakt för att packa in den i bilen eller för resor så kan hjulen snabbt klickas av, och ihopfälld blir City Mini 2 då endast 77 x 53 x 20 cm stor.

Skillnaderna mellan gamla och nya City Mini

Till ytan sett så är Baby Jogger City Mini 2 väldigt lik sin föregångare. Åtminstone för den som inte granskat modellen närmare. Båda vagnarna har tre hjul, ett fast handtag och en huvudsakligen snarlik formgivning. Det här är vad som har uppdateras på Baby Jogger City Mini 2:

  • Helt ny, mer stilren design
  • Uppfällbart fotstöd
  • Enklare ihopfällning
  • Förbättrad hjuldesign
  • Uppdaterad sele
  • Sufflett som kan justeras i höjd
Sittläge och plant liggläge i Baby Jogger City Mini 2

Fast framåtvänd sittdel med liggläge

BJ City Mini 2 har en sittdel som endast är framåtvänd, och som har ett ryggstöd som steglöst fälls ned till ett så gott som plant liggläge. För att fälla ryggstödet så trycker man, med en hand, ihop klämman som remmarna löper genom. Då, om barnet sitter i vagnen, glider ryggstödet nedåt. Liggläget blir något mer plant med ett barn i vagnen än det är på mina bilder, där vagnen är tom. När ryggstödet ska upp till sittläge igen får man dra i remmarna och samtidigt trycka ryggstödet uppåt. Något som enklast genomförs med två händer.

Med ryggstödet väl nedfällt i liggläge så försvinner möjligheten att använda förvaringsfickan på baksidan. Eller, nog kan man använda den men tyngre saker tenderar att glida ur. Och så blir fickan svår att komma åt. I sittläget är den dock utmärkt placerad för sånt man vill ha nära till hands under promenaden.

När det är varmt så erbjuder Baby Jogger City Mini 2 en väldigt bra ventilation medan barnet sover. Bakstycket sitter fast med kardborre och kan därför lätt lossas. Rullar man ihop det så kan man fästa upp tyget så att lagret med meshnät under blottas. På det här sättet kan rikligt med luft enkelt cirkulera genom vagnen.

Ställbara sele, handtag och fäste för mugghållare på Baby Jogger City Mini 2

Sittdel med genomtänkta detaljer

En relativt unik detalj som Baby Jogger adderat till flertalet barnvagnsmodeller som uppdaterats under år 2019 är de dubbla sufflettfästena. Det innebär att suffletten kan, och är anpassad för, att fästa i två olika höjdlägen. Jag har genomgående använt det högre läget, för det skapar tillräckligt mycket utrymme för huvudet att även min snart sexåring kan sitta bekvämt när det behövs.

Baby Jogger City Mini 2 har ett fast handtag, som varken kan vinklas eller förlängas. Det gör det viktigt att man är bekväm med handtagets höjd innan man köper vagnen. För mig på 170 cm funkar handtaget bra. Även min man på 183 cm har gått bekvämt med City Mini 2.

På sidan av chassit finns fäste för Baby Joggers egen mugghållare. Och i sidan av vagnens mittnav finns även uttag för att fästa en bygel eller Baby Joggers snack tray. Selen i City Mini 2 kan fästas i fyra olika höjdlägen i ryggstödet och remmarna kan enkelt tas isär i fyra separata. Något som underlättar om man vill ha en sittdyna eller åkpåse i vagnen. För den som vill fästa en åkpåse i Baby Jogger City Mini 2 så finns det i nuläget tyvärr ingen särskild modell som sitter extra bra eller inte glider ned. Mitt tips är därför att fästa åkpåsen i barnvagnen med vanthållare.

Baby Jogger City Mini 2 har förlängningsbar sufflett med två tittluckor

Förlängningsbar sufflett med stora tittluckor

Baby Jogger är kända för att sällan snåla med suffletten, åtminstone inte på deras klassiska modeller ur City Mini-serien. City Mini 2 är inget undantag. Suffletten kan fällas ut steg för steg. Fullt utfälld ger den ett mycket bra solskydd, och skuggar barnet väl även i liggläge.

Baby Jogger City Mini 2s sufflett är försedd med två stora tittluckor i klarplast. Båda har luckor över sig. Luckorna hålls på plats med kardborre, vilket förstås ritschar lite när man öppnar den. På Baby Joggers något mer påkostade modeller brukar tittluckorna fästas med magneter, för att inte låta när man ska titta till barnet.

Tittluckornas placering och storlek kan man inte klaga på det minsta. Vill man ha dem öppna så rullar man upp luckorna och fäster dem med en elastisk snodd. Man kan välja att ha en eller båda luckor öppna. Att de finns där betyder att man kan se in till barnet, även när suffletten är fullt utfälld.

Baby Jogger City Mini 2 har ställbart fotstöd som skapar ett långt liggläge

Uppfällbart fotstöd förbättrar sovytan

Den kanske mest märkbara uppdateringen på Baby Jogger City Mini 2 tycker jag är det ställbara fotstödet. För brist på ett sådant brukade vara bland den vanligaste kritiken mot den föregående modellen. Fotstödet på City Mini 2 har lite samma problem med tröghet som det på City Mini GT. Vilket inte är så konstigt, för konstruktionen är identisk. Det tröga är alltså när man ska pressa i fotstödet i sitt fäste, för att ha det i nedfällt läge. Man måste ta i så väldigt mycket för att få själva stödet, ställningen under fotstödet, in i fästet. Lika så krävs det en del styrka för att lossa det. Min uppskattning är dock att detta blir enklare med varje användning.

Med fotstödet uppfällt får ett mindre barn bättre sittstöd, för då hänger benen inte fritt nedåt. Framför allt så skapar det ju ett längre liggläge, och en klart bättre sovyta. Ska Baby Jogger City Mini 2 användas med ett barn som ska sova i vagnen så gör detta fotstöd en enorm skillnad till det bättre.

Så stora barn ryms i sittdelen på Baby Jogger City Mini 2

Så stora barn ryms i Baby Jogger City Mini 2

Så många vagnsmodeller har i enlighet med den nya säkerhetsstandarden EN 1888:2018 för barnvagnar höjt sin maxvikt till 22 kg, utan att på något annat sätt anpassa vagnen för ett större barn. Baby Jogger har alltid haft en hög maxvikt som de själva garanterat. Och de har också alltid haft fog för det, då deras vagnar faktiskt rymmer barn med den vikten i sittdelen.

Baby Jogger City Mini 2, på bilderna ovan ställd bredvid Baby Jogger City Mini 2 4W, kan utan problem användas av barn upp till 5-6 års ålder om behovet finns. Min 2,5-åring sitter utmärkt i vagnen och skulle även kunna sova bekvämt, med fotstödet uppfällt. Med suffletten i högsta läget har hon en massa utrymme kvar för huvudet. Men även min 5,5-åring kan sitta riktigt bekvämt i City Mini 2. Benen blir lite mer uppböjda, men inte så det stör. Och han har bra med stöd för både rygg, nacke och huvudet. Suffletten kan fällas ut och in, utan att den slår i hjässan.

Punkteringsfria däck, rymlig varukorg och låsbart framhjul på Baby Jogger City Mini 2

Lättpackad varukorg och punkteringsfria hjul

Varukorgen på City Mini 2 kan med lätthet kommas åt bakifrån, men oftast väljer jag att packa den från sidorna. Tyget är där lite elastiskt och kan dras nedåt. Det är också mycket enklare att få in eller ta ur grejer ur varkorgen från sidan, när ryggstödet är nedfällt till liggläge. Varukorgen rymmer mycket och det är lätt att bygga på höjden tack vare ett relativt bra djup. På bakaxelen, under varukorgen, sitter den gråa fotbromsen. Den är enkelt att hitta med foten.

Baby Jogger City Mini 2 har tre hjul. Alla hjulen är punkteringsfria. Det är inte gummihjul, så det finns en liten risk att små stenar fastnar i ytskiktet. Jag har dock inte upplevt det som något större problem med City Mini 2. Endast ett fåtal gropar efter grus ses i hjulen efter ett antal promenader.

Alla tre hjul är enkla att klicka loss från chassit, om man vill göra vagnen smalare och mindre när den fällts ihop. Framhjulet är ett dubbelhjul, vilket inte är en hjultyp jag håller särskilt kär. Dubbelhjul är generellt ett lite billigare sett att göra en vagn stabil framtill, oavsett om den har tre eller fyra hjul. Nackdelen är att de ibland känns klumpiga och i princip alltid är sämre i snö och terräng. Men City Mini 2 är tänkt som en stads- och shoppingvagn, och på sådana underlag funkar framhjulet toppen. Vill man ändå öka på framkomligheten något, så kan man låsa framhjulet i fast läge.

Baby Jogger City Mini 2 fälls snabbt och enkelt ihop till ett platt paket

Snabb och smidig ihopfällning

Det stämmer att Baby Jogger har förbättrat ihopfällningen av City Mini 2. Men den var knappast dålig innan. Nu är i alla fall de röda säkerhetsbanden på undersidan av sittdelen borttagna. För att fälla ihop BJ City Mini 2 så behöver men endast dra i två band, både placerad i själva sittytan. Först drar man i det kortare bandet, märkt 1, för att lossa spärren som håller chassit låst i uppfällt läge. Därefter kan man, med resten av samma hand, lyfta upp vagnen i remmen 2 – den längre av dem. Vips viker sig vagnen på mitten.

På ena sidan av chassit finns en spärr som håller ihop vagnen när den fällts ihop. När man ska fälla upp vagnen igen lossar man bara spärren och lyfter upp vagnen med ett ryck i handtaget. Lika snabbt som den fälldes ihop har nu Baby Jogger City Mini 2 fällts ut igen, och är omedelbart redo att börja användas.

Både bygel och snack tray finns som tillbehör till Baby Jogger City Mini 2

Tillbehör till City Mini 2 – bygel och snack tray

Man ska alltid använda selen i barnvagnen. Det finns visserligen ingen lag som säger det, men sunt förnuft och tillverkarens rekommendationer bedyrar detta. Samtidigt är det väldigt vanligt att inte spänna fast större barn i vagnen, och Baby Jogger City Mini 2 är en typisk modell som mer rörliga barn använder lite mer dynamiskt. De hoppar i, de kliver ur – allt kan hända. Det är en av anledningarna till varför många gärna har en bygel på City Mini. Då kan barnet inte falla ur handlöst

Till City Mini 2 finns både en bygel och en snack tray att köpa till som tillbehör. Bygeln kan vinklas i ett antal olika positioner, men är inte swing away. Det vill säga, det kan inte öppnas upp i sidan och vikas undan när man ska ta ur eller sätta i barnet.

Snack trayen för Baby Jogger är swing away, vilket gör att jag faktiskt föredrar den framför bygeln. Den är enkel att vika ur vägen och den inbyggda mugghållaren är väldigt praktiskt för barnets vattenflaska. Själva brickan kan absolut användas till mellanmål, men funkar också för andra småsaker som barn ju gärna sitter och pillar med. Oavsett om man har en snack tray eller en bygel på City Mini 2 så kan den sitta kvar när vagnen fälls ihop.

Vilken vagn är bäst - Baby Jogger City Mini 2 eller City Mini 2 4W?

Skillnaderna mellan City Mini 2 och City Mini 2 4W

En vanliga fråga för den som funderar på att köpa en Baby Jogger City mini är huruvida man ska välja den med tre hjul, eller den med fyra hjul? City Mini 4W, som varianten med fyra hjul heter, är lite tyngre och kanske en aning större ihopfälld – om man behåller hjulen på. I övrigt är de mycket snarlika, förutom till priset. Baby Jogger City Mini 4W 2 kostar omkring 1000 kr mer än trehjulingen.

Många föredrar ändå 4W. En del tycker att det är läskigt att köra en trehjuling, då det kräver lite annan teknik exemplevis när man ska över en trottoarkant eller ska upp på bussen. En vagn med två framhjul är dessutom lite mer stabil. Även om min åsikt är att detta främst märks av om man kör i väldigt kuperad terräng, eller om man har ett barn som själv ska klättra upp i vagnen och lyckas placera all sin vikt på sidan av fotstödet.

Ingen av modellerna är, enligt mig, bättre än den andra. Jag trodde dock att jag skulle föredra 4W ändå, av skälen angivna ovan. Men eftersom att jag kunde rulla City Mini 2 och City Mini 2 4W samtidigt så insåg jag snabbt att skillnaden är mycket mindre märkbar i realitet än vad jag trodde att den skulle vara.

Körkänslan i och användning av Baby Jogger City Mini 2

Körkänslan i Baby Jogger City Mini 2

City Mini 2 är en lättkörd och rakt igenom okomplicerad barnvagn. Det här är den typen av modell man med lätthet kan sticka åt en mor- eller farföräldrar, och de kommer fatta direkt hur den funkar. Är man väldigt kort eller väldigt långt, då är det fasta handtag en avgörande funktion. Men oftast tar man inte ut sina steg som mest när man går på stan eller handlar, så det kanske inte alltid behöver vara så att City Mini 2 är vagnen som även ska funka för powerwalks eller långpromenader.

Det går att köpa till en liggdel till Baby Jogger City Mini 2. Men för mig faller modellen bort som duovagn eftersom att man inte kan vända sittdelen bakåt. För äldre barn så är dock Baby Joggers vagnar mina favoriter. De är rymlig och tåliga. De har hög maxvikt. Klädseln är enkel att hålla ren. Vagnen fälls ihop på nolltid och klarar av att slängas in och ut ur bilen gång på gång.

Körkänslan på asfalt eller släta underlag är bra. Vagnen rullar och jag uppfattar den som sagt som normalt stabil, trots att den ”bara” har tre hjul. Jag har inte kört City Mini 2 på vintern, men baserat på min erfarenhet av andra, liknande framhjul i snö så tror jag att det funkar okej om det är plogat. Men detta skulle aldrig vara mitt förstahandsval för vinter- och terrängkörning.

Mitt omdöme av City Mini 2

Den här typen av barnvagn är toppen som förskolevagn, som bilvagn eller som en lite mer rejäl resevagn. Jag har kört många modeller från Baby Jogger och jag vet att de har en lång livslängd och funkar för många olika sorters användning. Vilket gör dem till väldigt prisvärda. Å ena sidan kan jag sakna ställbart handtag och bättre hjul. Å andra sidan finns ju City Mini GT om det är vagnen man är ute efter. För sitt syfte så funkar City Mini 2 utmärkt. Och med uppdateringarna Baby Jogger på denna modell så är vagnen så mycket bättre än tidigare.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Baby Jogger City Mini 2 hos: Jollyroom
Se pris för Baby Jogger City Mini 2 hos: Babyland

Du kanske också gillar

1 kommentar

Nygårds Helle Jonsson 22 december, 2019 - 20:06

Min stora tjej och jag fick sova på barnakuten några timmar under hösten, då var hon ca 126cm lång och vek hon ihop benen så sov hon riktigt gott i min 4w och då har jag den äldre versionen och hade inte köpt benstödet ännu. Så den är riktigt rymlig och trots att hon överskrider maxvikten med 6kg kan jag köra vagnen med henne i utan större ansträngning. Jag har verkligen längtat efter att min lilla ska börja klara framåtvänt åkande lite mer så jag kan börja använda 4w mer igen.

Reply

Lämna en kommentar