Baby Jogger City Mini GT 2 Double

av Anna
Recension av Baby Jogger City Mini GT 2 Double

Recension av Baby Jogger City Mini GT 2 Double

Pris: Ordinarie pris för Baby Jogger City Mini GT 2 Double är cirka 8500 kr. Denna vagn är ett recensionsexemplar från Baby Jogger.
Tillbehör: Liggdel, babyskyddsadapter, bygel, regnskydd och andra tillbehör köps till separat.
Typ av vagn: Syskonvagn.

Baby Jogger har låtit genomföra en rejäla uppdatering av så gott som samtligs barnvagnsmodeller under den senaste tiden. Jag har tidigare skrivit om förbättrade Baby Jogger City Mini GT 2 och de nya versionerna Baby Jogger City Mini 2 och City Mini 2 4W. Även Baby Jogger City Elite har lanserats i en ny version. Och nu, två år efter att jag skrev om den första versionen av Baby Jogger City Mini GT Double så har jag ju även färdigställt en recension av syskonvagnen Baby Jogger City Mini GT 2 Double.

Och ja. Produktnamnet är verkligen väl tilltaget i längd. Men det viktiga med det långa namnet är att det säger en hel del om vagnen. Det första är det handlar om en GT-modell, alltså med de mer rejäla och skumfyllda hjulen och med ett ställbart handtag. Det andra att det är en Double – alltså med två sittdelar. Och det tredje att det rör sig om en GT 2 – där tvåan står för att det är den senaste varianten av vagnen.

Baby Jogger City Mini GT 2 Double i siffror

City Mini GT 2 Double är en syskonvagn för två barn. Maxvikten per sits är 23 kg. Det är den maxvikt Baby Jogger själva uppger. Som den uppmärkesamme noterar är sittdelarna märkta med blåa lappar där det står max 22 kg per sittdel. Det beror på att det är den högsta maxvikt en vagn kan testa och godkännas för inom EU, enligt barnvagnsstandarden EN 1888:2018. Den totala viktkapaciteten är 51,5 kg. Förutom 46 kg i sittdelarna räknas då även varukorgen (4,5 kg) samt förvaringsfickorna på baksidan av ryggstöden in.

GT 2 Double är 75,5 cm bred över vagnens bredaste punkt. När vagnen fälls ihop mäter den 84 x 75,5 x 30,5 cm. Vagnens hjul är 22 cm i diameter, det motsvarar 8,5 tum i storlek.

Baby Jogger City Mini GT 2 Double har vanliga sittdelar med delbar sele

Framåtvända sittdelar med enkelt delbar sele

Många tänker nog på City Mini GT 2 Double som en syskonvagn för större barn. Mycket för att sittdelarna är fast framåtvänd, och de flesta vill kunna ha mindre barn vända mot sig. Men det går alldeles utmärkt att använda GT 2 Double från födseln. Då köper man till en eller två bakåtvända liggdelar, som man fäster på chassit. Till skillnad från gamla versionen av GT 2 Double så går det att sätta ett babyskydd på Baby Jogger City Mini GT 2 Double. Men bara ett babyskydd, inte två samtidigt. Det innebär att vagnen är mindre lämplig för tvillingar.

När liggdelarna är urvuxna, och alla liggdelar har en maxvikt på 9 kg, så är det dags för sittdelen. City Mini GT 2 Double har två fast framåtvända sittdelar som är vanliga, inte ergonomiska. Läs mer om skillnaden mellan vanliga och ergonomiska sittdelar. Klädseln på GT 2 Double har uppdaterats och känns, i mitt tycke, lite mer ombonad. Lite mindre hal och glansig än jämfört med tidigare.

Selen i sittdelarna är busenkel att dela i separata remmar. Det innebär att man snabbt och smidigt kan sätts i en åkpåse eller en sittdyna i City Mini GT 2 Double. Det gör det också lätt att välja om man vill spänna fast hela barnet med selen, eller bara sätta fast selen över höfterna.

Så stora barn ryms i Baby Jogger City Mini GT 2 Double

Så stora barn ryms i City Mini GT 2 Double

Mina två yngsta barn är numera 6 respektive 3 år gamla. Sexåringen är omkring 115 cm lång och treåringen cirka 95 cm lång. Treåringen ryms fint i City Mini GT 2 Double. Hon sitter med utrymme kvar under suffletten och benen hamnar i en väldigt bra position. Hon är precis lagom lång för att fötterna bekvämt ska kunna ta spjärn mot fotstödet.

Sexåringens ben är förstås för långa för att han ska kunna ha dem helt rakt, utan hans sittposition i City Mini GT 2 Double blir med mer böjda knän. Toppen av hjässan ligger något mot sufflettebågen när suffletten är nedfälld. Än går han dock in under. Det är däremot riktigt gott om plats kvar för honom i City Mini GT 2 Double med suffletten utfälld.

Baby Jogger City Mini GT 2 Doubles ryggstöd kan fällas ned till liggläge

Steglöst ställbara ryggstöd med liggläge

Baby Jogger City Mini GT 2 Double har framåtvända, vanliga sittdelar med steglöst ställbara ryggstöd. Ryggstöden regleras individuellt, med remmar på baksidan. En vanlig kritik mot den här typen av sittdelar är att sittläget blir lite för tillbakalutat. Det är fallet även med GT 2 Double. I maxat sittläge sluttar ryggstödet ändå bakåt något. Det går att trycka fram ryggplattan något, pressa den framför sittdelsklädseln. Men det är inte en optimal lösning. Har man ett barn som är kinkig med att sitta upprätt så är det bra att ha i bakhuvudet att detta är svårt att uppnå med Baby Joggers syskonvagn.

Däremot behöver man inte oroa sig det minsta för liggläget i GT 2 Double – det är nämligen helt exemplariskt. När barnet har somnat eller ska sova, så trycker man ihop klämman på ryggstödets baksida. Då glider ryggstöd tyst och smidigt ned till ett plant liggläge. Ryggstödet sluttar något på mina bilder, men det beror på att sittdelen är tom när jag fotar vagnen. Med ett tyngre barn i så kommer sittdelsklädseln tyngas ned till liggläget.

Baby Jogger City Mini GT 2 Double har ställbara fotstöd

Individuellt ställbara, vadderade fotstöd

Något som är ett stort plus för GT 2 Double, i synnerhet ur det sovande barnets perspektiv, är att syskonvagnen numera har individuellt ställbara fotstöd. De är väldigt diskreta, man förstår knappt att de finns där efter som att fotstöden trycks fast i ett fäste när de är nedfällda. Själva fördjupningen för barnets fötter blir lite grundare på GT 2 Double än på gamla GT Double, som ej hade uppfällbart fostöd. Men det funkar fortfarande för barnet att ta stöd mot, tycker jag.

Fotstöden kan regleras i två lägen – nedfällt och uppfällt. Man behöver inte trycka in några knappar för att ändra läge. Men man måste vara stark. Och man måste lägga i vagnens broms innan man sätter igång. Jag tycker fästet blir smidigare ju fler gånger man använt fotstöden men under den första perioden är det riktigt trögt både att trycka fast fotstödet i de två olika lägena, men också att lossa dem. Det är inget man gör smidigt med en hand… I alla fall lyckas inte jag med det. Väl uppfällda så innebär fotstödet att liggläget i Baby Jogger City Mini GT 2 Double förstås blir mycket bättre. Ett barn som ska sova i vagnen behöver inte göra det med benen hängandes.

Baby Jogger City Mini GT 2 Double har suffletter som ger bra skugga

Suffletter som ger en bra skugga i sittdelen

Baby Joggers suffletter på City Mini-vagnarna är väldigt rakt på sak. Suffletten monteras på vagnen efter inköp, då bara låter man dessa sufflettspännen glida ned och förankra sig på fästena på chassit. Lätt som en plätt. Suffletterna kan ställas i olika lägen men personligen brukar jag antingen ha dem helt utfälld, eller inte använda suffletterna alls.

Suffletten har två hårda bågar i sig. Som bilden längst ned till vänster i collaget ovan visar så hamnar dessa bågar lägre ned på sittdelen är stången som löper tvärs över vagnen. Man kan tycka att det stjäl lite av barnets utrymme på höjden i vagnen. Jag har dock inte upplevt detta som något större problem. Kan min sexåring sitta okej i vagnen så innebär det för mig att de flesta barnvagnsåkande barn kommer rymmas väl i GT 2 Double.

Baby Jogger City Mini GT 2 Double har tittlucka i suffletten och vädring i sittdelen

Båda tittlucka och vädring i GT 2 Double

Det som man kan uppleva som negativt med framåtvända sittdelar är förstås att kontakten med barnet ska försämras. Baby Jogger har dock inte snålat med möjligheterna att se in till barnet även om suffletten är utfälld. Varje sufflett innehåller två, stora tittluckor i klarplast. Luckorna har magnetfästen när de är förtäckta, så att man helt ljudlöst kan kika in till barnet. Vill man ha tittluckorna helt öppnar så rullar man upp dem en och en och fäster i den elastiska snodden.

En varm sommardag kan det lätt bli varmt inne i vagnen med utfälld sufflett. Det man vill undvika är förstås att luften i sittdelen blir stillastående när barnet ligger och sover i vagnen. Samtidigt vill man ju verkligen skugga sitt barn ordentligt när solen skiner. När man har GT 2 Doubles sittdelar i liggläge så kan man rulla upp bakstycket och fästa undan det. Då blottar man ett lager meshnät. På så sätt kan luften röra sig rätt genom vagnen, vilket får en nedsvalkande effekt. Samtidigt som den utfällda suffletten skuggar ovanifrån.

Baby Jogger City Mini GT 2 Double kan ha individuella byglar och har en smidig handbroms

Individuella byglar, handbroms och förvaringsficka

Gamla GT Double hade en bygel, men endast en dubbelbygel som löpte över båda sittdelarna samtidigt. Som jag minns det innebar det att bygel inte kunde användas om man ha en liggdel på vagnen. På Baby Jogger City Mini GT 2 Double är upplägget för att använda bygel så mycket bättre. Båda sittdelarna har individuella fästen, vilket innebär att det är en bygel per sittdel. Och då går det också utmärkt att ha bygel på ena sittdelen men inte på den andra, eller att ha bygel på sittdelen och en liggdel bredvid.

På baksidan av ryggstöden finns som sagt förvaringsfickor i nät. Så länge sittdelarna har ryggstöden i sittläge så är förvaringsfickorna perfekt för sånt man vill ha nära till hands. Vinklar man ned i liggläge så bör man inte ha hårda tunga saker däri. Till exempeln en mobiltelefon upplever jag kan råka glida ut. Men extra vantar, en snuttefilt, näsdukar – sånt passar perfekt i förvaringsfickan.

Handbroms och ställbart knäledshandtag

GT 2 Double har en praktisk handbroms på höger sida av vagnen. När man ska bromsa vagnen så drar man bara spaken nedåt och bakåt. När man vill börja rulla vagnen igen så drar man först den grå spärren på handbromsen mot sig. Sedan kan man vika ned och fram bromsen, och påbörja sin promenad igen.

Ovanför handbromsen syns också de knappar som finns på båda sidor av handtaget. Knäledshandtaget kan vikas hela vägen in mot vagnen, vilket gör GT 2 Double lite mindre på längden om man exempelvis åker buss med vagnen. Handtaget kan ställas i flera olika positioner. Både jag på 170 cm och min man på 183 cm kunde hitta ett läge på handtaget som kändes bekvämt och som också skapade tillräckligt mycket avstånd mellan vagn och den som kör, så man kan gå normalt bakom GT 2 Double.

Varukorgen under Baby Jogger City Mini GT 2 Double är rymlig och enkel att komma åt från sidorna

Stor men inte helt lättåtkomlig varukorg

Under City Mini GT 2 Double finns en stor varukorg. Den rymmer mycket, men man måste packa rätt. Det här är inte varukorgen man med lätthet ställer ned två matkassar i. Men om man jobbar med många mindre föremål och packar in från sidorna så får man in väldigt mycket under vagnen. Absolut ryms en normal middagshandling. Man får också in en vanlig skötväska och en hel del annat utan problem.

Det är lättast att packa från sidorna eftersom att de är lite elastiska, på så sätt kan man också få in lite större föremål. Rakt bakifrån är det desto svårare. Där löper ett steg mellan de delar av chassit som leder ned till bakhjulen. Så bakifrån kan man bara lägga in små saker. Dessutom är varukorgen ändå mycket svår att komma åt bakifrån om man har sittdelarna i liggläge.

Baby Jogger City Mini GT 2 Double har punkteringsfria, skumfyllda hjul

Punkteringsfria däck och chassi med fjädring

GT 2 Double har 8,5 tum stora hjul som är punkteringsfria och skumfyllda. Det yttre lagret på hjulen är gjort av rejält gummit, här fastnar inga stenar eller grus i däcken alls. Hjulen är inte jättestora, men de är tillräckligt stora för att fixa grusväg och gräsmatta utan några problem. Jag har inte kört just Baby Jogger City Mini GT 2 Double i snö, men jag har kört GT som singelvagn i snö och det har också gått bra. Ska man enkom promenera i djup snö och grov terräng så skulle jag dock välja en syskonvagn med större, gärna luftfyllda hjul. För blandad körning funkar GT 2 Double väldigt bra.

Alla vagnens hjul är mycket enkla att snabbt klicka av från chassit, om man exempelvis vill göra GT 2 Double mindre när den är ihopfälld. Framhjulen kan lätt låsas i fast läge genom att man vrider på den gråa ringen. Det kan göra vagnen lite mer terrängtålig, i just snö eller på gräsmatta och liknande underlag.

En stor förbättring med Baby Jogger City Mini GT 2 Double, som faktiskt överraskade mig rejält vid första promenadtillfället, är fjädringen. De två bilderna längst ned till vänster har fokus på fjädringen som sitter baktill på chassit. Bilden längst till vänster är när vagnen stor parkerad normalt. Bilden till höger är när jag pressar handtaget hårt nedåt. Man kan se hur fjädringen har tryckts ihop. Denna fjädringen ger en märkbara effekt på körkänslan. Givetvis till det bättre, GT 2 Double känns mycket mindre stötigt i körningen än sin föregångare.

Det är mycket enkelt att fälla ihop Baby Jogger City Mini GT 2 Double

Kompakt syskonvagn som lätt fälls ihop

Tänk om ändå alla syskonvagnar var så här enkla att fälla ihop? Och blev så här kompakta, fast de är så rymliga? Nu är det långt ifrån fallet. Men av de bästa fördelarna med GT 2 Double är just hopfällningen. Den är så enkel att det inte går att göra fel. I varje sittdel finns en hopfällningsrem. Allt man behöver göra för att fälla ihop Baby Jogger City Mini GT 2 Double är att lyfta vagnen i hopfällningsremmarna, en hand runt varje. När man gör det viker vagnen automatisk ihop sig på mitten. En spärr på ena sidan av chassit låser ihop GT 2 Double, vilket gör den mycket enkelt att lasta in i bilen.

City Mini GT 2 Double blir 84 x 75,5 x 30,5 cm stor när vagnen fälls ihop. Vagnen är självstående ihopfälld, vilket underlättar om man har en trång hall som man behöver förvara syskonvagnen i. För att fälla upp GT 2 Double igen så trycker man ihop vagnen lite lätt, lossar spärren på sidan och lyfte upp vagnen i handtaget, gärna med ett litet tryck. Både fälla ihop och att fälla upp GT 2 Double går på mindre än tio sekunder. Det finns få eller inga syskonvagnar som är smidigare att fälla än Baby Jogger City Mini GT 2 Double.

Körkänsla och användning av Baby Jogger City Mini GT 2 Double

Körkänslan och terrängkörning med GT 2 Double

Jag gillade att köra gamla Baby Jogger City Mini GT Double. Därför utgick jag förstås ifrån att GT 2 Double skulle vara förbättrad vad gäller detta. Men verkligheten överträffade faktiskt mina förväntningarna. Gamla GT Double kunde kännas lite trög i rullet och när man skulle svänga den. Nya GT 2 Double känns betydligt mer lättrullad. Min tanke är att det måste vara något med hjulen som har ändrats, eller hur hjul och chassi möts. För GT 2 Double har ett riktigt bra rull. Och det gäller även på grus och gräs, och med två stora barn i sittdelarna. Jag är imponerad.

Fjädringen bidrar förstås också till att jag upplever körkänslan som bättre. Jag visste att GT 2 Double hade fått fjädring i chassit men jag hade inte förväntat mig att man skulle känna av den så tydligt. Det går faktiskt att få till ett litet gung om man pumpar handtaget upp och ned. Åkturen blir bekvämare för barnen och jag tycker vagnen känns klart mindre stötiga att köra, speciellt när jag promenerar runt i skogen där underlager är knöligt och ojämnt. Kan bara säga det igen, är imponerad av hur stor skillnad – till det bättre – som Baby Joggar har fått till hos körkänslan i GT 2 Double.

När kan man använda en syskonvagn med framåtvända sittdelar?

För mig personligen går syskonvagnar med endast framåtvända sittdelar bort under barnets första år. Jag tycker det är mysigt, roligare och smidigare att kunna se små barn tydligt. Med större barn är framåtvänt inget problem. De kan lätt vända sig om för att prata och är så pass verbala att det inte blir några bekymmer att ha kontakt med dem. Jag får också ofta frågan om barn som ska få småsyskon, och som är på gränsen till att behöva syskonvagn. Eller kanske är lite för stora för syskonvagnar med vändbara sittdelar. Då kan ju faktiskt en vagn som GT 2 Double funka utmärkt. För under första 5-6 månaderna ligger ju bebisen i den bakåtvända liggdelen ändå, och det större barnet kan åka framåtvänd. När bebisen ska börja sitta kanske det större barnet klarar sig utan vagn, eller kan stå på ståbräda bakom en singelvagn med vändbar sittdel.

Mitt omdöme av Baby Jogger City Mini GT 2 Double

Så länge man är med på att sittdelen är vända framåt så tycker jag att Baby Jogger City Mini GT 2 Double är en toppenbra syskonvagn. Sittdelarna är rymliga för stora barn, och har fullt liggläge och ställbart fotstöd för mindre barn. Körkänslan är som sagt riktigt imponerande. Och hopfällningen är så himla himla härlig. GT 2 Double är i princip den enda syskonvagn jag skulle orka ha om jag regelbundet skulle packa den in och ut ur bilens bagageutrymme. Suffletten ger en bra täckning, varukorgen får absolut godkänt.

Det är mycket positivt att GT 2 Double fått individuella byglar, fjädring i chassit och ställbara fotstöd. Jag tycker fotstöden är alldeles för tröga att lossa och fästa. Men om GT 2 Double är som Baby Joggers andra vagnar med samma lösning för fotstödet så kommer det bli enklare ju mer man använder den. För att vara en uppdaterad version av en redan omtyckt syskonvagn så måste jag säga att det inte finns mycket kvar att förbättra hos Baby Jogger City Mini GT 2 Double.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för BJ City Mini GT 2 Double hos: Babyland
Se pris för BJ City Mini GT 2 Double hos: Baby V

Du kanske också gillar

1 kommentar

Stina 7 maj, 2022 - 13:06

Hej! Har du ngn erfarenhet kring ståbräda till city mini GT double? Tycker att jag har läst att det blir trångt på den modellen men att det är bättre på 2an. Jag har nämligen första versionen och skulle behöva ha en ståbräda till min äldsta..

Reply

Lämna en kommentar