Vad ska jag tänka på när jag väljer skötväska?

av Lofsan

Här är en guide till blivande föräldrar med tankar kring vad man kan tänka på när man väljer skötväska.

När du väljer skötväska till din vagn är det flera detaljer du kan och bör ta hänsyn till. Många barnvagnsmärken, till exempel Brio, Teutonia, Bugaboo och Emmaljunga tillverkar egna väskor som ska matcha vagnen men det finns också företag som bara säljer tillbehör till barnvagnar. Skiphop har flera modeller och färger till exempel och danska Gaia Ko har flera spännande material och designer. OiOi är en mer exklusiv variant mer modeller i äkta läder.

Ett urval av skötväskorna som finns att köpa på Mamas&Papas och John Lewis i London. 

Utseende

Vid en kortare undersökning bland några småbarnsmammor över vad de anser vara viktigast vid valet av skötväska kommer utseendet högt upp. Att ha en snygg väska, kanske inte alltid matchande vagnen i tyg men i stil är också viktigt. Med den stora marknad som barnvagnstillbehör har blivit så har du möjlighet att välja exakt den skötväska du klickar med. Det finns blommiga, enfärgade, rutiga, svarta, gula randiga skötväskor, en stil för varje förälder. Mörka färger håller sig fina på längre sikt medan en ljus är kul som variation. Det kan vara en bra idé att välja ett material som går att torka av med en fuktig trasa.

Funktion

För många är antalet fack och storlekarna på dem avgörande vid val av skötväska. Vissa vill ha många små fack att sortera i medan andra tycker att två stora fack och tre små är perfekt. Har man en bebis som kräks mycket är möjligheten att kunna packa ner flera ombyten viktigt medan en flaskbebis skötväska kan behöva flera fack för att förvara termos och flaskor stående i. Vissa skötväskor har en skötbädd som ingår medan andra har utrymmet för den men det får du köpa till. Om du rör dig mycket i offentliga rum och utomhus kan en egen skötbädd vara en bra investering. De allra flesta vill ha en skötväska med ett ordentligt lock man fäller över, gärna mdd magnetknäppning så att man med en hand med lätthet kan öppna och stänga väskan. Tänk bara på att magneten inte får vara i närheten av dina kontokort eftersom de kan bli avmagnetiserade. En skötväska täcks sällan av vagnens regnskydd så materialet bör tåla vatten.

Bekvämlighet

Med tanke på att du både har en bebis, kanske ett äldre syskon, en bärsele, matkasse och så vidare att kånka på samtidigt som skötväska är bekvämligheten att ta hänsyn till. Finns det en längre, bred rem så att du kan trä väskan över huvudet eller kan väskan bara bäras som en portfölj? Vissa skötväskor som till exempel Dadgear går till och med att bära som ryggsäck.

Placering

Köp inte väskan innan du beställt din vagn eftersom väskor sitter olika bra beroende på modell på chassi, vagnens handtag, placering av ståbräda och så vidare. Vissa skötväskor har så kallad snabbknäppning så att du enkelt kan fästa väskan direkt på chassit medan andra väskor bara hängs rakt över handtaget. Var noggrann med att väskan inte är i vägen när du åker med raska steg. Det finns flera modeller på marknaden som är avsedda att fästas på ett specifikt ställe på en specifik vagn. Phil & Teds har sina så kallade pannier bags som sitter som cykelväskor på sidorna, Bugaboo har sin Organizer som fästs direkt på sitt- eller liggdel och Orbit har varukorgar man hakar på och kan fälla in. Dessa lösningar är absolut värda att undersöka och provas men kom ihåg att de inte alltid kan fästas på andra barnvagnar om ni har flera.

Säkerhet

Oavsett vilken skötväska du väljer finns det vå säkerhetsaspekter att tänka på vid användning:

  • När du hänger skötväskan på chassit bör du vara försiktig med och ta hänsyn till att tyngdpunkten på vagnen förändras och vagnen kan välta. Flera vagnmodeller är inte gjorda för att ha väska hängandes över handtaget, läs vad som står i manualen för just din vagn.
  • Tänk även på att inte förvara värdesaker i skötväskan som kan stjälas. Ta alltid med dig skötväskan från vagnen när du lämnar vagnen obevakad, tillfället gör tjuven.


Du kanske också gillar

1 kommentar

AnnSofie 28 mars, 2012 - 14:49

Det finns en hel uppsjö av väskor att välja mellan. Det viktiga är att väskan, förutom är din stil, är praktisk och rymlig och även för många att den är modern.

Jag skriver till er från Spanien var jag importerar ett märke som inte finns i Sverige för tillfället. Gr8x har tidigare funnits på den svenska marknaden men för tillfället saknas distributör.

Här på vår webshop kan du hitta praktiska och moderna väskor, just ny några till kanon pris.
http://outittutlet.xopie.com/

Have a gr8 day!

Reply

Lämna en kommentar