Geggamoja Åkpåse

av Anna
Recension av Geggamoja Åkpåse

Recension av Geggamoja Åkpåse

Vad gäller barnvagnstillbehör så älskar jag säsongsuppdaterade mönster, snygga detaljer och möjligheten att matcha med andra tillbehör precis lika mycket som vilken annan barnvagnsnörd som helst. Men jag vet också att verkligen uppskatta ett tillbehör med smarta funktioner när jag ser det. Och Geggamojas åkpåse är precis en sådan grej!

Missförstå mig rätt. Jag älskar den rosa, bjärta färgen och tycker att innefoder i grått känns helt rätt för tiden. Men det här är inte en åkpåse som säljer sig på sitt utseende och det ska den ha respekt för. Åkpåsens utsida är tillverkad av nylon taslan. Den beskrivs av Geggamoja vara helt vind- och vattentät, delvis för att den behandlats med en miljövänlig impregnering. Jag har inte upplevt något som talar emot den beskrivningen. Utsidan känns väldigt tålig och slitstark, men även bra för smuts. Trots användning vid geggigt väder har åkpåsen hållit sig mycket fin. All fukt och allt regn har runnit av utan att tränga igenom det minsta. Insidan är klädd med mysig fleece. Kollar man på tillverkarens materialbeskrivning så skulle denna åkpåse lätt kunna misstas för en ytterst funktionell vinteroverall. Att vattentåligheten är hela 10000 mm i vattenpelare imponerar – det är bättre än galon!

Geggamoja åkpåse öppnas på framsidan med en centrerad dragkedja som går ändå ned till barnets fötter. Själva fotändan är övervikbar med en elastisk kant. Baksidan av åkpåsen har upphängningsremmar samt antiglidmaterial vid ryggen och nere i fotändan.

Insidan av Geggamoja Åkpåse

Mysig insida och rymlig i längd

Användarvänligheten tycker jag Geggamoja till största delen har varit bra på att ta fasta på. Man har även satsat på att göra användningstiden lång. Åkpåsen mäter 110 cm på längden, och locket är 78 cm långt. Bredden får jag till omkring 46-47 cm. Detta är alltså en ganska långsmal åkpåse. Min minsting är inte så liten längre. Han fyller strax 3 år och är omkring 95 cm lång. Som bilderna visar täcker åkpåsen honom väldigt väl ända upp till hakan. Och på bredden hade han inget problem med att rymmas heller, trots flera lager kläder på sig. (Detta eftersom att han varvade att gå själv med att vila i vagnen.)

Pluspoäng får åkpåsen för mysfaktorn i att man kan dra åt huvudändan lite runt barnets huvud, lite som en kapuschong. Vad som förvånar mig lite är de individuella selhålen. Jag har förstått att de finns de som föredrar dessa framför avlånga selhål med kardborreöppning. Detta eftersom att små hål isolerar åkpåsen bättre. Jag förstår den ståndpunkten, men delar den inte. Kanske för att jag är mer benägen att ofta byta åkpåse i en vagn och flytta samma åkpåse mellan flera olika vagnar. Och då är det lite av ett gissel att behöva trilskas med selremmar som ibland måste träs om.

Så varm är Geggamoja Åkpåse

Åkpåsen är verkligen mysig. Som bilden ovan visar kan den öppnas upp helt och bli som en fäll på golvet, som man sedan kan svepa in sitt barn i. Den är inte den tjockaste och kanske inte den jag skulle välja om jag bodde där vintern är lång med konstanta minusgrader. Delvis för att fotändan ändå släpper in en del kyla. Men för nollgradigt eller några plusgrader funkar den utmärkt och den känns som sagt väldigt användbar om den ska användas ihop med ett barn som kanske även är uppe och går och därför redan har några lager på kroppen.

Geggamoja Åkpåse har en öppningsbar fotända

Öppningsbar fotända och praktisk förvaring

Geggamojas åkpåse kommer i en liten förvaringstub med dragsko, inte helt olik påsen till ett tält. Väldigt praktiskt för de säsonger då åkpåsen inte används. Men även om man vill ha den tillgänglig under vagnen för sporadisk användning men inte vill att den ska ligga där och bli smutsig under tiden. Annars kommer åkpåsar vanligtvis i en plastpåse, eller i en lite större förvaringsväska. Jag gillade verkligen formen på denna, som även är i samma material som åkpåsen. Så när åkpåsen användes la jag lite annat smått och gott jag ville hålla torrt och rent inne i förvaringspåsen. Praktiskt!

Jag gillade också den öppningsbara fotändan. Med ett lite mindre barn kanske poängen med denna funktion inte är lika uppenbar, men har man ett barn som varvar att gå för egen maskin med att sitta i vagn så är det superpraktiskt att man kan låta fötterna sticka ut. Det krävs dessutom inte att knappar eller dragkedjor ska öppnas, det är bara att vika åkpåsen bakåt eller fram upp över skorna.

Mitt omdöme av Geggamoja Åkpåse

Första intrycker av Geggamojas åkpåse var gott men efter att ha använt den vid flera tillfällen så blev jag riktigt förtjust i just hur funktionell den är. Den gör sig bäst i sittdelar där remmarna på baksidan på något sätt kan träs över ryggstödet, annars får man jobba lite mer med att få den att inte glida ihop som en säck potatis i sittdelen – antiglidmaterial har lika stor effekt på denna åkpåse som på alla andra jag använt, det vill säga en ytterst marginell sådan. Det här känns som en åkpåse för den som gör mer än finpromenerar, den tål både slitage, väta och smuts! Härligt tycker jag, och tar utan tvekan med denna vid nästa skogsäventyr där treåringen kan förväntas tappa orken i benen efter halva tiden och då vilja bli omsvept i vagnen istället.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar