UPPAbaby Vista V3

av Anna
Recension av UPPAbaby Vista V3

Recension av UPPAbaby Vista V3

Inköp: Ordinarie pris för UPPAbaby Vista V3 är 13,999 kr. Denna vagn är recensionsexemplar från UPPAbaby.
Tillbehör: Regnskydd och myggnät ingår, tillbehör som babyskyddsadaptrar, syskonadaptrar, terränghjul etc köps till separat.
Typ av vagn: Duovagn som kan göras om till syskonvagn.

Första gången jag skrev om UPPAbaby på bloggen var i början av år 2015, i samband med att Vista skulle lanseras på den svenska marknaden. Under 2017 publicerade jag sedan en full recension av UPPAbaby Vista och därefter har Vista uppdaterats, släppts som Vista V2 och nu i september 2024 lanserades alltså UPPAbaby Vista V3. Märket har aldrig riktigt fått samma genombrott i Sverige som i USA, där det är av de dominerande barnvagnsmärkena på marknaden. Men UPPAbaby har konsekvent lanserat både nya barnvagnsmodeller och uppdaterade versioner av existerande modeller.

Ett bra exempel på en sådan uppdatering var lanseringen av UPPAbaby Cruz V2. Första versionen av Cruz hade en körkänsla snarlik den hos en misshandlad kundvagn, medan Cruz V2 bjuder på både fjädring, bra rull och utmärkt komfort för barnet. Vista V3 har fått en snarlik makeover. Visst var även Vista V2 en positiv förbättring jämfört med tidigare, men denna senaste uppdatering är betydligt mer omfattande.

Skillnaden mellan UPPAbaby Vista V2 och Vista V3

Kortfattat har uppdateringen av UPPAbaby Vista V3 till stor del fokuserat på att maximera vagnens ventilation och luftcirkulation. Med tanke på rådande klimatförändringar, med höjda temperaturer, ligger det väl dessvärre helt rätt i tiden att anpassa barnvagnarna så att de kan erbjuda en bättre svalka för barnet. Vista V3 har uppdaterats med följande:

  • Ny sittdel, så kallad komfortsits, med meshnät i ryggstödet för bättre ventilation
  • Magnetiskt selspänne och mer vadderade axelremsskydd
  • Förbättrad fjädring i chassit, så kallad Flex-Ride
  • Uppdaterad design, bland annat ett chassi utan synliga nitar och med mörkare funktionsknappar
  • Nya lättviktshjul med inbyggda reflexer
  • Ny liggdel som fått ventilationspaneler i huvud- och fotända samt förbättrad meshmadrass
  • Uppdaterad Rumble seat som också fått komfortsits, magnetiskt spänne och nu även ställbart fotstöd
  • Nytt tillbehör i form av terränghjul som säljs i pack om fyra

Vista V3 i siffror

Så mycket plats tar Vista V3 upp i hissen

Jag mäter som vanligt alla vagnar med eget måttband, vilket alltid lämnar utrymme för en viss felmarginal. Det är svårt att mäta en barnvagn helt exakt på millimetern. UPPAbaby Vista V3 är 65,5 cm bred, mätt över bakhjulen. Vagnens teleskophandtag kan ställas i fyra olika lägen. Som lägst mäter handtaget 100 cm från golv till övre kant, som högst 107 cm. Hissmått för Vista V3 är hur liten vagnen kan bli i olika konfigurationer, utan att den fälls ihop. Det vill säga, mått som kan vara hjälpsamma för den som vill kunna få in Vista V3 i en liten hiss, utan att behöva fälla ihop vagnen eller ta ut barnet. Vista V3 är som kortast 93,5 cm lång med liggdel på, med sittdelen framåtvänd i sittläge och med sittdelen bakåtvänd i sittläge. Fäller man ned den bakåtvända sittdelen till liggläge blir Vista V3 cirka 98,5 cm lång.

Mått för Vista V3 ihopfälld

Vista V3 kan fällas ihop i ett stycke med sittdelen framåtvänd, och blir då som minst om man viker in fotstödet. Vagnen kan itne fällas ihop med bakåtvänd sittdel. Då får man istället ta loss sittdelen, fälla chassit separat och sedan stapla sitsen ovanpå. Samma gäller om Vista V3 ska fällas ihop när vagnen körs med liggdel. Alla måtten är mätta med hjulen kvar på chassit givetvis.

UPPAbaby Vista V3 – mått ihopfälld
Endast chassi65 x 81 x 29 cm
Med framåtvänd sittdel65 x 85 x 34 cm
Med bakåtvänd sittdel
Med sittdel löst staplad på chassit65 x 88 x 36 cm
Med liggdel löst staplad på chassit65 x 94 x 42 cm

Mått för sittdel och liggdel

UPPAbaby Vista V3 har en liggdel vars bäddmått mäter 33 cm på bredden och 76 cm på längden. Från madrass till kant är det cirka 19 cm. Liggdelens botten befinner sig 54 cm från golvet, medan liggdelens kant är 78 cm från golvet.

Sittdelen har ett ryggstöd som är 51 cm högt. Ryggstödet är 26 cm brett på insidan, eller 31 cm om man mäter från kan till kant av sittdelsramen. Själva sittytan är 26 cm bred och 22 cm djup. Fotstöd är 25 cm långt och 31 cm brett, mätt mitt på. Har man bygeln på sittdelen så är avstånd mellan sittyta och upp till bygelns underkant 20 cm, medan det är 25 cm från bygelns insida till ryggstödet. Vista V3 har en ligglängd som är 87 cm lång om man mäter från ända till ända av sittdelsramen. Låter man istället måttbandet följa den ergonomiska sitsens form, så är liggläget 100 cm.

Från sittytan upp till insidan av suffletten är det 53 cm, och måttet tvärsöver suffletten är 40 cm. UPPAbaby Vista V3 har en sittdel som är placerad 59 cm över golvet.

Liggdel med maxad ventilation

UPPAbaby Vista V3 med sin välventilerade liggdel

En sak är väl i princip säker, i UPPAbaby Vista V3 blir inga bebisar stekta av sommarhettan. Såväl solskydd som ventilation är på toppnivå. Liggdelen har vädringspaneler både i fot- och huvudändan. Där öppnar man upp klädseln med två blixtlås och viker ned den, så luft kan cirkulera genom liggdelen. Suffletten har även den en stor vädringslucka, som också öppnas och stängs med dragkedja. Vista V3 har även en lång solkeps på liggdelens sufflett, med meshnät på sidorna och heltäckande tyg på mitten. Alla dessa valmöjligheter gör att man lätt kan anpassa liggdelen så att bebisen ligger i skugga men frisk luft ändå kan komma in.

Luftig madrass och ytterligare ventilationshål

Vista V3 har en liggdel med ventilation under madrassen

Få barnvagnstillverkare tar väl det här med ventilation på lika stort allvar som UPPAbaby. Vista V3 har en liggdel som är godkänd för att användas som säng, det vill säga bebisen kan sova i den över natten. Liggdelens madrass utgörs av mesh, vilket kanske kan låta stelt men tvärtom – jag tycker den här madrassen känns väldigt mjuk. Komforten för bebisen är precis samma som i de flesta andra liggdelar.

Väljer man att lyfta ur madrassen så ser man att hela liggdelens botten är perforerad, så att luft ska kunna cirkulera. I botten finns tilt och med en lucka man kan öppna, för att släppa in extra mycket luft. Snyggt, och smart, är att själva locket till luckan fästs upp med kardborre oavsett om den är öppen eller inte, så inget fult tyg hänger ned från liggdelens botten.

Vista V3 har en liggdel som enkelt klickas av från chassit

Liggdel som är enkel att ta loss från chassit

Vidare har Vista V3 förstås ett liggdelslock, som går att ta av helt men som även kan öppnas upp från sidorna och lämnas hängande i fotändan. Liggdelslockets kant är inte så hög. Och liggdelens solkeps fungerar bäst för varmt väder, även om den ger lite mer vindskydd än ingenting. Vädringsluckorna i själva liggdelen kommer inte påverka hur varmt eller kallt det blir för bebisen så länge man bäddar efter vädret. Men om man inte har solkepsen ut så är liggdelen ganska öppen för kalla vindar.

Ett plus med liggdelen är hur enkelt man kan ta loss den från chassit. När suffletten är uppfälld så formas ett bärhandtag överst. Där finns även en grå knapp. Med en hand runt handtaget kan man dra knappen åt sidan med tummen. Då lossar liggdelen från vagnen och man kan med samma hand lyfta upp den och bära iväg, med bebisen i liggdelen. Tyvärr behövs två händer för att fälla ned suffletten igen. När den ska fällas ut är det bara att dra i den, men när suffletten ska tillbaka så får man trycka in båda de runda, grå knapparna på sufflettfästenas insida för att suffletten ska låsas upp från sitt utfällda läge.

UPPAbaby Vista V3 har en ergonomisk, vändbar sittdel

UPPAbaby Vista V3 har en vändbar, ergonomisk sittdel

Vista V3 har en ergonomisk sittdel som kan fästas på chassit vänd framåt, eller bakåtvänd mot den som kör vagnen. Medan liggdelen kan klickas av och på med en hand, så kräver sittdelen båda händerna för att vändas. På sitsens sidor finns silvriga knappar som trycks ned samtidigt, varefter man kan lyfta upp sittdelen. Här hade jag gärna sett att Vista V3 fått memoryknappar, som så många andra barnvagnar har numera. Då kan man ha barnet på ena armen, trycka in knapparna för att lossa sittdelen en i taget och så fastnar de i upplåst läge. När båda knapparna är intryckta kan man, fortfarande bärandes på barnet, enkelt använda en hand för att ta loss helt eller vända på sittdelen.

Smidig sele med magnetfäste och svängbar bygel

Smidig sele med magnetspänne

En nyhet hos UPPAbaby Vista V3 är alltså det magnetiska selspännet. Det kan låta som en gimmick men jag tycker dessa spännen faktiskt kan underlätta en del när man ska spänna fast barnet. Först parar man ihop de två axelremmarnas spännen med varandra, och de klickat då ihop bara man håller dem nära. Sen tar man det nu hopparade spännet och håller mot fästet, och vips har hela selen klickat ihop sig. Vista V3 har axelremmar som kan dras upp och ned längs ryggstödet, för att hamna i ett bra höjdläge för barnets axlar. Precis som i princip alla andra duovagnar har numera, så har även den här sittdelen en svängbar bygel. Bygeln kan öppnas upp på båda sidorna och enkelt vikas ur vägen, så man enklare kan ta ur eller sätta i sitt barn.

Uttagbar sittdyna gör även sittdelen luftig

UPPAbaby Vista V3 har ventilation i sittdel tack vare en uttagbar sittdyna

Det som gör Vista V3 lite mer unik, är förstås den nya komfortsitsen. Detta är inte den första sittdel att ha meshnät i ryggstödet, det har vi sett tidigare bland annat på Joolz Day 2 (till vilken man kunde köpa till en separat sittdelsklädsel av mesh) och på Cybex Mios (som precis som Vista V3 hade en uttagbar dyna). Men UPPAbaby har en väldigt smidig lösning på denna funktion.

Hela ryggpartier av sitsen är en dyna, som klickas fast på båda sidor av sittdelsramen med hjälp av en skena av plast. Att båda ta loss och sätta fast dynan går på sekunder. Under den blottas ett stort parti meshnät på ryggstodet, precis där barnet lutar sig med ryggen. Är det riktigt varmt på sommaren kan sval luft då cirkulera runt barnets kropp på ett annat sätt.

Fotstöd som kan vinklas i flera positioner

Ergonomisk sittdel med ställbart fotstöd

En ofta efterfråga funktion hos ergonomiska sittdelar, är att fotstödet ska gå att vinkla. Den funktionen har UPPAbaby Vista haft länge, och den funkar lika fint på V3 som den gjort tidigare. Fotstödet kan ställas i flera olika vinklar, inkluderat ett vågrätt läge för att förlänga sovytan samt ett bakåtvikt läge, för barn som börjat få riktigt långa ben. Det är faktiskt väldigt praktiskt med ett fotstöd som helt kan vikas ur vägen. För har man sittdelen vänd framåt kan ett äldre och längre barn då sitta i vagnen och istället för att behöva böja benen för att kunna ta stöd mot sitsen fotstöd, så kan barnet vila fötterna mot det fotstöd som finns inbyggt framtill på chassit.

UPPAbaby Vista V3 har en sittdel som smidigt fälls till liggläge

Vista V3 har en liggdel som fälls ned till liggläge

Ofta kan ergonomiska sittdelar vinklas i tre lägen: sittläge, viloläge och liggläge. På Vista V3 slår UPPAbaby till med hela fem lutningar. Sittläget innebär att ryggstödet har en bra, upprätt position. Och liggläget innebär att ramen är helt vågrät mot marken. Eftersom Vista V3 har en ergonomisk sittdel är liggläget förstås alltid skålat. Att vinkla sittdelen görs lätt med en hand, med hjälp av den grå spärren på ryggstödets baksida. Denna upplevs smidig att trycka in, och krånglar inte.

Förlängningsbar sufflett med två vädringsluckor

Förlängningsbar sufflett med två vädringsluckor

När det gäller sittdelens sufflett så finns det inte mycket att anmärka på. Jag gillar sufflett som ser ut som, och fungerar som, den gör på Vista V3. Suffletten har en förlängning som enkelt öppnas upp med blixtlås. Helt utfälld går suffletten en bra bit ut över barnet, och skuggar åtminstone från midjan och uppåt. Ingen risk för sol i ögonen, inte ens på våren när solen står lågt.

Suffletten har två vädringsluckor. Den ena sitter i förlängningen, och har inget locket. Det är väl kanske det enda jag skulle ändra på, jag gillar att kunna ha suffletten helt utfälld men ändå ha helt mörkt inne i sittdelen. Den andra vädringsluckan, som sitter mitt på suffletten, har ett lock som kan vikas ur vägen när man vill släppa in luft. Vädringsluckorna fungerar även fint som tittluckor, så man ser in till barnet när man kör vagnen med framåtvänd sittdel.

Ställbart teleskophandtag som kanske inte riktigt blir så högt som man kan önska

Ställbart teleskophandtag

Vista V3 har ett teleskophandtag som justeras med ett enhandsgrepp runt knappen på handtagets mitt. Handtaget kan ställas i fyra lägen, och justeras då mellan en höjd på 100 och 107 cm. Då har jag mätt från golvet till handtagets övre kant. För de flesta är detta ett fullt tillräckligt höjdspann. Men tar man riktigt rejäla kliv, eller är väldigt lång, så hade man nog önskat att handtaget gick att höja ytterligare ett snäpp eller två. För mig, som är 170 cm lång men tar långa steg, så räcker handtagets höjd fint. Enda gången jag sparkar i vagnen är när jag har varukorgen fullpackad i den bakre ändan. Då buktar varukorgen ut något, och jag kommer ibland åt att snudda den med tåspetsarna. Vista V3 har ett handtag som är klätt med ett läderöverdrag och, enligt min uppfattning, har en lagom stort och därmed bekvämt omfång.

Vista V3 har en enorm varukorg med hög maxvikt

UPPAbaby Vista V3 har en enormt stor varukorg

Varukorgen beskrivs faktiskt bäst som gigantisk. Kanterna är höga, men lätta att se in genom eftersom att de är av meshnät. Jag är en aning skeptisk till meshpartier på en varukorg. När det är blött och geggigt ute så kommer det stänka smutsvatten och lera från vagnens hjul. Det är jobbigt att tvätta bort från mesh, och kanske även kan ta sig in genom nätet?

Men det är egentligen det enda negativa jag har att säga om den här varukorgen. Om man, som jag, älskar att ha med sig mycket packning när man ska iväg med barnen så kommer man aldrig ha problem med att få in sakerna under vagnen om man kör Vista V3. Dessutom ha varukorgen en väldigt hög maxvikt, den är godkänd för hela 13,7 kg. Det är således inget problem att storhandla utan bil om man har den här barnvagnen. Att varukorgen är så öppen gör det dessutom lätt att ställa ned en hel matkasse. På varukorgens insida, precis vid bakhjulen, finns dessutom en liten ficka för att ställa vattenflaskan. Smart!

Punkteringsfria hjul som kan låsas i fast läge och har reflexer

Punkteringsfria hjul med reflexer

Vista V3 har punkteringsfria lättviktshjul, säger UPPAbaby. En nyhet är att hjulen, utöver att ha blivit mer slimmade, också fått inbyggda reflexer. Reflexerna är väldigt diskreta i dagsljus, som de två övre bilderna till vänster i collaget ovan visar. Men fotar man med blixt så ser man att reflexpartier finns inlagt både på fram- och bakhjulen, och även på kanten av varukorgens meshparti.

Alla fyra hjul kan enkelt klickas av från chassit. Framhjulen går att låsa i fast läge, något man gör genom att trycka in de gråa knapparna ovanpå framhjulens infästning i chassit. I hjullåsen finns en liten indikator som visar grönt eller svart, så man visuellt kan se om framhjulen är låsta i fast läge eller om de är rörliga. Även fotbromsen, placerad vid höger bakhjul, har en färgindikation. Den röda pedalen trycks nedåt med foten, och med röd och grön färg ser man enkelt om bromsen är ilagd eller upplåst.

UPPAbaby Terränghjul är ett riktigt bra tillbehör

UPPAbaby Vista V3 har egna terränghjul som köps till som tillbehör

UPPAbaby överraskar rejält med ett barnvagnstillbehör jag gillar skarpt, och som jag önskar fanns till fler barnvagnar. Nämligen terränghjul, som köps i ett set om fyra och levereras i sin egen, praktiska förvaringsväska. Vista V3 har fått förbättrad fjädring i chassit, och även om vagnen inte har den sortens gung som barnvagnar hade som standard för tjugo år sedan, så är det här absolut ett chassi med en mjuk följsamhet i sig. Terränghjulen gör inte om UPPAbaby Vista V3 till en pansarvagn. Men efter att ha testat att köra Vista V3 på samma skogsstig två gånger, en gång med terränghjul och en gång med de vanliga hjulen, så tycker jag faktiskt att det finns en märkbar skillnad.

Vid riktigt stora rötter eller ett litet nedfallet träd spelar hjultyp ingen roll. Då får man oavsett häva Vista V3 över hindret. Men när stigen är täckt av små rötter, stenar, och gropar så upplever jag att terränghjulen inte kör fast sig på samma fäst utan faktiskt tar sig över ojämnheterna oftare och framför allt smidigare än vad de vanliga hjulen gör.

Skillnaden mellan Vistas terränghjul och de vanliga hjulen

Så funkar terränghjulen till Vista V3

Det är främst två skillnader mellan de vanliga hjulen tillhörande Vista V3, och terränghjulen. Den första är storleken. Terränghjulen är en aning större, och höjer faktiskt upp hela vagnen med ett ungefär ett par centimeter. Det andra är hjulens mönster. Medan de vanliga hjulen är släta så har terränghjulen ett grövre mönster, som ska ge bättre grepp. Eftersom jag har kört vagnen under sensommaren så kan jag inte säga något om hur Vista V3 är i snö. Men min bedömning är att man med terränghjulen faktiskt kommer kunna promenera normalt även när det har snöat. Men då är det en Stockholmsvinter jag relaterar till förstås.

Så fäller man upp och ihop UPPAbaby Vista V3

Så fäller man ihop UPPAbaby Vista V3

Vista V3 kan fällas i ett stycke med sittdelen på. Kör man med bakåtvänd sittdel får man antingen ta av den, eller vända dem framåt, innan vagnen kan gällas. Liggdelen måste alltid tas av innan hopfällning. Vista V3 är enkel att fälla ihop, men hopfällningen kräver två händer. På båda sidor av chassit finns hopfällningsspärrar i mörkgrått, som man samtidigt drar uppåt mot sig. Chassit låser då upp sig och börjar vika sig på mitten. Helt ihopfälld låser UPPAbaby Vista V3 automatiskt ihop sig. Spärren sitter på chassits vänstra sida. För att fälla upp vagnen igen trycker man på spärren och sen är det bara att lyfta upp Vista V3 i handtaget, så fälls chassit ut och klickas i läge.

Vista V3 ihopfälld med sittdel och med liggdel

Vista V3 ihopfälld med sittdel och liggdel

Vista V3 blir inte direkt liten hopfälld. Det kan en vagn som är 65 cm bred aldrig bli. Men den blir åtminstone kompakt i förhållande till sin storlek. Smidigast är det förstås när den fälls i ett stycke med den framåtvända sittdelen. Men det går även att staplar sittdelen löst på chassit, och samma med liggdelen. Vista V3 är självstående om man har handtaget i utfällt läge när vagnen fälls ihop. För att skydda läderhandtaget finns det två utstickande stöd på plastpartier på handtagets mitt, och det är bara de som nuddar vid marken. Det är dock förutsatt att Vista V3 står på en helt plan yta.

Superenkelt att göra om Vista V3 till syskonvagn

Enkelt och smidigt att göra om UPPAbaby Vista V3 till syskonvagn

Jag får ofta frågor om vilken barnvagn man bör välja om man planerar att skaffa täta syskon. Mitt råd är att alltid välja en barnvagn för här och nu. Vem vet när nästa barn kommer, vem vet om det blir en eller flera bebisar, och framför allt – vem vet hur livet ens ser ut då? Med det sagt, känner man sig övertygad om att man vill utöka familjen med fler barn i rask takt, så kan det förstås vara en god framtidsplanering att välja en duovagn som även kan göras om till syskonvagn.

Till Vista V3 finns två uppsättningar med adaptrar att köpa till – Nedre Adapter och Övre Adapter. Adapterparen säljs separat, och Vista Övre Adaptrar kan man köpa till för att använda ihop med liggdelen, om man vill att den ska komma högre upp. Man får dock inte använda Vista V3 som singelvagn med sittdelen på de övre adaptrarna.

Adaptrarna kostar omkring 500 kr per par. Det innebär att man för en tusenlapp kan göra om sin Vista V3 duovagn till en syskonvagn, åtminstone så länge bebisen kan använda liggdelen. Det är en rätt billig lösning för första tiden med ett till barn, särskilt om man inte riktigt vet hur behovet av syskonvagn kommer se ut. Om man därefter bestämmer sig för att köra Vista V3 även med två sittdelar, så får man köpa till UPPAbabys syskonsäte Rumble Seat.

Mitt omdöme av UPPAbaby Vista V3

Mitt omdöme av UPPAbaby Vista V3

Vista V3 är utan tvivel den hittills bästa versionen av den här vagnen. Den förbättrade fjädringen gör vagnen mjuk att rulla. Vista V3 är väldigt lättstyrd och kan enkelt köras med en hand. Jag har kört äldre versioner av Vista som syskonvagn, då är den förstås märkbart med trögsvängd. Men som duovagn är körkänslan riktigt bra.

UPPAbaby har valt att lägga väldigt mycket krut på ventilation. Även om bor i Norden är det i mitt tycke ingen nackdel att en liggdel har ventilationspaneler eller att suffletten har vädringsluckor. Vill man inte använda dem kan man bara ha dem stängda. Liggdelen funkar förstås lika fint året om. Men man får ju mer användning för alla funktioner om man väntar barn till våren eller sommaren.

Sittdelen är också riktigt bra. Den är rymlig, funkar med lätthet för barn upp till 3-4 års ålder. Suffletten är lång, fotstödet kan vinklas och även sitsen har ju ett meshparti. Varukorgen superb. Mest positivt överraskad kanske jag ändå blev av att UPPAbaby tagit fram terränghjul till Vista V3. Eller ja. Faktum är att de funkar även på äldre versioner av Vista. Bor man någonstans där man får snö på vintern, eller vet med sig att man kommer köra många promenader på andra underlag än asfalt, så tycker jag att terränghjulen känns som ett riktigt värt tillbehör.

Jag har tidigare känt att UPPAbaby varit ett väldigt amerikanskt varumärke, som kanske inte riktigt helt passat in för hur vi kör barnvagn i Sverige. Men Vista V3 håller samma nivå som många av marknadens mest populära duovagnar. Kanske är det nu som UPPAbaby Vista blir en mer vanlig syn på svenska gator?


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd.

Se pris för UPPAbaby Vista V3 hos: Jollyroom

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar