Phil & Teds Dash

av Anna

PhilTeds-Dash-frontRecension av Phil & Teds Dash
Inköpspris: Dash kostar cirka 7700 kr i paket med syskonsätet och cirka 6000 kr som singelvagn med endast sittdel. Liggdelen kostar cirka 2000 kr. Detta exemplar är ett recensionsex direkt från P&T.
Andrahandsvärde: Har ännu inte sett någon P&T Dash begagnad. Notera dock att det finns en äldre modell från P&T som också heter Dash men är en helt annorlunda vagn.

Phil & Teds som barnvagnsmärke var så stort för 4-5 år sedan och jag har tidigare skrivit om två av deras modeller här på bloggen. Senast om P&T Promenade och dessförinnan, en av de äldsta recensionen på Allt om barnvagnar, om P&T Vibe V2 som jag hade som syskonvagn när mitt andra barn var nyfödd. Sen försvann märket nästan helt från marknaden under en period och är nu, tyvärr, riktigt svåra att hitta hos fysiska återförsäljare. Men produktutvecklingen hos P&T har inte direkt legat i dvala. Tvärtom spottar märket ur sig nya modeller, även om de i det här fallet förvirrar oss alla genom att återanvända gamla modellnamn. Nya P&T Dash är alltså en syskonvagn enligt Phil & Teds inlinemodell, och givetvis kan den även användas som singelvagn. Jag har testat den i båda konfigurationerna, men eftersom att min yngsta är två år så har jag inte testat Dash vare sig med liggdel eller mjuklift, och därför inte heller i kombon mjuklift under – syskonsäte upptill.

PhilTeds-Dash-barn-storlekP&T Dash är antagligen det närmsta en vagn har kommit att ha en sittdel stor nog för mig. Min sjuåring satt riktigt bra i Dash och galet nog så väger han precis lagom för att faktiskt kunna köras i vagnen utan att bryta mot tillverkarens rekommendationer. Maxvikten för huvudsätet när Dash körs som singelvagn är 25 kg, när den körs som syskonvagn 20 kg. Syskonsätet tar 15 kg och varukorgen är godkänd för en belastning av 5 kg. Dash fotstöd är kanske inte execeptionellt lång, utan det är ryggstödet som gör sittdelen så rymlig. När jag fällde upp suffletten över sjuåringens huvud så fanns det luft nog för att få mig att tro att han skulle kunna rymmas bra även om han blev en hel decimeter längre. Helt logiskt satt förstås även femåringen bra i Dash och tvååringen ska vi inte snacka om, han gled runt som i en regelrätt fåtölj med riktigt hög komfort. Som bilden längst ned till höger kan få illustrera så vill jag också slänga in en kort kommentar om hur mycket jag uppskattar att fotstödet är gjort i lättstädad hårdplast, det gjorde det mycket enklare att fräscha upp vagnen efter att ha kört hem barn med väldigt leriga skor.

PhilTeds-Dash-vilolageP&T Dash är väldigt smal för att vara syskonvagn, endast 64 cm bred vilket snarare är att jämföra med en singelvagn som är lite bredare än normen. Vagnen har tre hjul och huvudsätet är endast framåtvänt. Sittläget är väldigt upprätt, ser man till att pressa fram ryggstödsplattan ordentligt så är det i princip helt upprätt (1). Ryggstödet hålls uppe med en rem (2) och kan fällas ned till ett viloläge (3), som verkligen bara är ett viloläge som bilden visar. Men det lutar tillräckligt mycket för att barnets huvud i alla fall inte ska falla framåt om det somnar i vagnen. Med Dash medföljer en sittdyna för huvudsätet (4) och selen kan fästas i tre olika höjdlägen och har ett bra, lättanvänt spänne (5).

PhilTeds-Dash-mjuklift-bebisVill man använda P&T Dash som syskovagn från nyfödd, eller kanske som singelvagn med nyfödd, så kan vagnen med några enkla dragkedjedrag byggas om för precis det syftet. På insidan av sittdelen, längs med ryggstödets kant, finns en dragkedja som ska dras ned i båda riktningar. Då lösgör man ryggstödsplattan och kan lägga ned den till en plant yta för mjukliften att passas in i. Som fotot i mitten av collaget ovan visar så kan detta läge inte användas som liggläge för ett större barn, eftersom att utrymmet för mjukliften är nedsänkt efter fotstödet. Maxvikten med ryggstödet i detta läge är 9 kg. På de äldre P&T-vagnarna var det öppet baktill när man fällde ned huvudsätet för bebis, men här har Phil & Teds tänkt om till det bättre.  För att skärma av runt bebisen finns nu både ett lager meshnät, men också ett heltäckande lager som fungerar bra som skydd mot både vind och sol. Luft kommer in till bebisen framifrån, under suffletten.

PhilTeds-Dash-sufflettSuffletten på Dash är ett kapitel för sig. Inte nog med att klädseln är otroligt snygg i gråmelerat, den här suffletten är också välkonstruerade med tre rejäla paneler. Den yttersta är en väl tilltagen solskärm som snyggt kan vikas undan så den inte syns, om man vill skärma av mer men ändå ge barnet en bättre chans att kunna se ut. På sidan av suffletten finns också en praktiskt förvaringsficka med dragkedja.

PhilTeds-Dash-detaljerNågot man märker snabbt med en barnvagnstillverkare som hängt med länge, är att de hunnit fundera några varv kring smarta tekniska lösningar och funktioner. Jag är ett stort fan av selen i P&T Dash sittdel, den är löjligt enkelt både att spänna upp och att knäppa ihop (1). I och med att den delar sig i fem delar så är det också lätt att sätta i sittdynor eller åkpåsar i vagnen. Dash har en lättanvänd och väldigt tydlig handbroms, med röd markering för låst läge och grön markering när vagnen är redo att rulla (2). Fotstödet är också smart (3). Det handlar om en funktion det tog mig ett tag att märka men under sittytan finns alltså ett litet stöd som går att dra ut, och när man gjort det så får man en lite längre sittyta (4).

Varukorgen på Dash är riktigt, riktigt stor. Som singelvagn är det här absolut en vagn man kan fylla med ett par, tre matkassar utan minsta trubbel (5). Som syskonvagn är läget ett annat. Då äts större delen av utrymme upp av barnets ben, några småsaker får plats framför fötterna och något under sätet men det är inte längre en vagn man vill ha med på storhandlingen. Dash är utrustad med punkteringsfria hjul, med luftkanaler. Jag tycker dessa hjul är riktigt bra, och vagnen är mycket lättrullad och klarar av både lite terräng och grusig asfalt. Bakhjulen har täckte sidor för att ett barn i syskonsätet inte ska kunna stoppa in fingrarna i dem (6). Framhjulen kan låsas i ett fast läge (7).

PhilTeds-Dash-ihopfallningAtt få till fällningen av P&T Dash på ett smidigt sätt tog mig några försök, men när man fattat hur momenten ska utföras så var det faktiskt inte svårt. Men fortfarande väldigt annorlunda tillvägagångssätt jämfört med en ”normal” fällning av en barnvagn. Först  får man vika upp fotstödet mot ryggstödet genoma greppa tag om metallramen under sittytan och dra den uppåt (1). När man gjort det är chassit i position för att fällas ihop, och ska alltså vikas bakåt (2). Sedan drar man ut spärren i ena sidleden och när låssymbolen är i rätt läge (4) så är det bara att fälla ihop vagnen. På chassit finns en spärr som håller det låst i hopfällt läge (5). Vagnen är inte självstående men kan förvaras på högkant lutad mot en vägg (6). Bilden på Dash ihopfälld i vår baklucka är tyvärr lite mörkt, men här syns det tydligt att detta är vagn som alltså kan ta två barn men ändå ta upp väldigt lite plats i bilen (3).

PhilTeds-Dash-syskonsateTill syskonsätet! Som jag nämnde ovan kan detta säte även fästas upptill på vagnen men jag har endast kört P&T Dash med syskonsätet nedtill, bakom huvudsätet. En mer än vanlig kritik mot denna typ av vagn är att det undre barnet hamnar så väldigt långt ner och att det är dålig sikt ut. Och visst är sätet låg placerat, men när min tvååring sitter baktill så har han varit väldigt nöjd och aldrig klagat på att han inte skulle sett ut. Sikten åt sidorna är ju tvärtom väldigt god. Dahs syskonsäte klickars i två fästen längst bak på chassit (1). På det ena fästet finns en knapp på insidan som kan pressas in så att syskonsätet kan vinklas. Sittläget är något tillbakalutat som det är (2) och jag hade gärna sett att det haft ett mer upprätt läge – men då hade det kanske kommit lite för nära ryggstödet på huvudsätet. Viloläget på syskonsätet (3) känns dock riktigt bra. Som jag förstått det finns det ingen sufflett för syskonsätet, det hade kanske varit önskvärt med något litet skydd men med ett vaket barn i syskonsätet har jag inte saknat det.

Med hjälp av fästena på chassit är det enkelt att klicka av syskonsätet, men också att böja fram det in under huvudsätet – så att syskonsätet kan sitta kvar när vagnen fälls ihop (4). Ihopfälld med syskonsätet på blir P&T Dash marginellt högre än när den fälls som singelvagn, men fortfarande mycket kompakt. Klickar man av bakhjulen blir den förstås ännu mindre (5). Utrymmet för en normal steglängd hos den som kör vagnen är fortfarande bra med syskonsätet på, handtaget kan vinklas i ett vågrätt läge och även om själva syskonsätet sticker ut en del så har det finns utrymme nog för mina fötter att röra sig under det (6).

PhilTeds-Dash-bygelJag vet att många tycker att en bygel nästan är ett måste för att en vagn ska vara bra, och Dash bygel är ett trevligt exemplar. Den klickas på ramen, så vill man vara utan bygel slipper man fula fästen som stör och sticker ut. Bygeln kan vinklas ner vilket gör att den inte är i vägen när vagnen är ihopfälld heller. Som jag nämnt tidigare så finns även en vanlig liggdel som tillbehör till Dash.

PhilTeds-Dash-korkanslaHur är då körkänslan i P&T Dash och hur är den som singelvagn kontra som syskonvagn? Jag blev positivt överraskad över hur lättrullad den här vagnen är. Vanligtvis föredrar jag lufthjul, i synnerhet på syskonvagnar som ska belastas väldigt tungt, men på Dash tänkte jag aldrig på att hjulen inte var luftfyllda. Och att få till ett så bra resultat utan att behöva oroa sig för punktering är ju verkligen toppen. Med två barn i vagnen och en totalt belastning på cirka 20 + 12 kg så var Dash ändå löjligt enkel att promenera med, jag kunde både köra och styra den med en hand. Att handtaget är ställbart och dessutom ganska långt efter leden gjorde också att jag kunde gå med en för mig normal, och bekväm steglängd. Jag tycker också att Dash var lätthävd, även med två barn i. Som singelvagn känns P&T Dash åt det större hållet och är kanske inte det allra smidigaste alternativt när man vill ha något kompakt på bussen, men eftersom att den också har så rymlig sittdel så tycker jag storleken är fullt rimlig. Och vi snackar som sagt om en vagn på 64 cm i bredd. Det är inget märkligt egentligen om man tänker på att det finns många populära singelvagnar som är 61-62 cm breda.

PhilTeds-Dash-syskon-singel-bussSom singelvagn är Dash största plus att den har en mycket stor sittdel och en mycket hög maxvikt. Nackdelen är att den inte har något liggläge och att huvudsätet endast är framåtvänt. Det går dock att fästa sykonsätet bakåtvänt på chassit, men då är det alltså den lilla sittdelen vi talar om – som tar 15 kg och som är låst i en 45-gradig vinkel. Stor förbättring mot tidigare då Phil & Teds vagnar överhuvudtaget inte möjliggjorde att man hade barnen mot sig. Som syskonvagn finns dock inte funktionen alls, då är det endast två framåtvända sittdelar som gäller. Med två barn i lite större åldrar, säg från cirka 1,5 år och uppåt, så funkar denna lösning bra. Mina barn var nöjda i vagnen, den yngsta visade tydligt att han ville sitta i syskonsätet. Att han hamnade bakom/under störde honom inte, däremot märkte jag att han gärna hade velat sitta mer upprätt. Hade han varit yngre hade jag som föräldrar dock uppskattat det utmärkta viloläget på syskonsätet, men saknat en sufflett att skärma av med.

Huruvida man gillar Phil & Teds vagnar som syskonvagn eller inte handlar enkom om vad man tycker om inlinesystemet. Jag tycker det är riktigt smart för den som kör mycket i stan, har en hiss med smal öppning eller vill ha en syskonvagn som verkligen blir liten i bilen. Bara man är okej med att ha barnet framåtvända och att möjligheten till ögonkontakt inte är samma som i en syskonvagn på bredden med bakåtvända sittdelar, så har man en riktigt bra vagn i Dash. Vill man dessutom enkelt kunna omvandla syskonvagnen till singelvagn och tvärtom så tycker jag att Dash är bra även i det avseendet. Det är en speciell typ av vagn men jag tycker fortfarande att Phil & Teds modeller fyller en viktig funktion på marknaden och nya Dash är ett av de bättre exemplen på det.

Du kanske också gillar

2 kommentarer

Stina 8 februari, 2021 - 13:09

Hej! Är det en vanlig sittdel eller ergonomisk? Vet du hur det är med dem som säljs nu 2021?

Reply
Anna 24 februari, 2021 - 17:03

Hej Stina!
Den Dash jag testade har en vanlig sittdel, det är ryggstödet man fäller – inte hela sittdelen. MEN den har ändå en något skålad sittyta, så något slags hybrid?
Jag vet inte hur det är med senaste årsmodellen av Dash dock.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar