UPPAbaby Cruz V2

av Anna
Recension av UPPAbaby Cruz V2

Recension av UPPAbaby Cruz V2

Pris: Ordinarie pris för UPPAbaby Cruz V2 med sittdel är cirka 8400 kr. Denna vagn är ett recensionsexemplar från UPPAbaby.
Tillbehör: Regnskydd och insektsnät ingår. Liggdel, babyskyddsadaptrar och andra tillbehör kan köpas till separat.
Typ av vagn: Vändbar sittvagn, duovagn.

UPPAbaby är märket som länge varit riktiga giganter i USA, och nog kryllar det av deras modeller om man faktiskt tar sig till Nordamerika. I Sverige har utvecklingen varit lite mer blygsam men UPPAbaby Vista har funnits i flera år och varit en väldigt omtyckt modell av de som provat den. Jag publicerade en recension av UPPAbaby Vista år 2016, och en kort, uppdaterad variant av en recension av UPPAbaby Vista våren 2017. Och faktum är att jag testkörde den första varianten av UPPAbaby Cruz under samma tidsperiod i april 2017. Men den föll mig verkligen inte på läppen. Alls.

Skulle det vara så att fler än jag är något negativt färgade till UPPAbaby Cruz så vill jag inleda med att betona att Cruz V2 inte har något gemensamt med den äldre varianten. Annat än namnet förstås. För Cruz V2 är så himla mycket bättre, på alla sätt och vis.

UPPAbaby Cruz V2 kan köpas som en komplett duovagn med liggdel och sittdel, eller som en smidigare, vändbar sittvagn. Jag har endast testat Cruz V2 med sittdel. Färgen på vagnen jag har kört heter Finn.

UPPAbaby Cruz V2 i siffror

Cruz V2 har en maxvikt på 22 kg i sittdel. Liggdelen är, som alltid med liggdelar, godkänd för 9 kg. Den stora varukorgen tar även den 9 kg. Vagnen, med sittdel på, väger 11,6 kg. Det är relativt lätt, vilket innebär att Cruz V2 inte känns tung att exempelvis packa in i bilen.

Vagnen är 58 cm bred över bakhjulen, vilket är lite smalare än medel. Fäller man ihop UPPAbaby Cruz V2 i ett stycke med sittdelen på, den måste då vara framåtvänd, så blir vagnen cirka 84 x 52 x 48 cm stor. Bara chassit ihopfällt mäter cirka 76 x 58 x 30,5 cm.

Cruz V2 har ett ställbart teleskophandtag som i lägsta läget mäter cirka 102 cm från marken. Drar man upp handtaget till högsta läge så hamnar det cirka 109 cm över golvet.

UPPAbaby Cruz V2 har en vändbar, ergonomisk sittdel

Rymlig och vändbar ergonomisk sittdel

UPPAbaby Cruz V2 har en ergonomisk sittdel. Det innebär i korthet att sittdelen alltid är skålad, både i sitt- och liggläge, och att hela sittdelen vinklas bakåt när man ska fälla sitsen. Läs gärna mitt inlägg där jag mer ingående beskriver skillnaderna mellan vanlig och ergonomisk sittdel. Spoiler alert: Ingen sorts sittdel är bättre (eller sämre) än den andra sorten.

Cruz V2 gar en rymlig sittdel, med betydligt mer utrymme än vad den kanske ger sken av på bild. Selen kan lätt justeras i höjd vid axlarna. Man drar bara remmarna upp och ned längs med de remmar som är fastsydda i klädseln. Det är också lätt att förlänga och dra åt selbanden. Selen trycks fast i selspännet ett fäste i taget.

Mått för UPPAbaby Cruz V2 sittdel

Nedan mått är mätta av mig, med eget måttband, och det finns säkerligen en viss felmarginal på måtten men de ger en bra uppskattning av utrymmet i sittdelen.

Längd fotstöd24 cm
Sittdjup24 cm
Sitttbredd30 cm
Höjd på ryggstöd49 cm
Höjd från sittyta till insida sufflett57 cm
Längd på sittdelsramen90 cm
UPPAbaby Cruz V2 har en sittdel som kan vinklas mellan många olika lägen

Mycket lätt att vinkla ned till liggläge

UPPAbaby Cruz V2 har väldigt gott om lutningslägen. Oftast finns bara sittläge, viloläge och liggläge. Men Cruz V2 erbjuder ytterligare ett par lägen, så man kan hitta precis rätt vinkel. Att fälla sittdelen upp och ned från liggande läge till sittposition är mycket enkelt. På baksidan av ryggstödet finns en tydlig, grå spärr som är enkel att pressa in med en hand. Sittdelen glider smidigt mellan de olika positionerna.

Sittläget på Cruz V2 är upprätt och bra, ett bekvämt sittläge där ryggstödet bara är svagt sluttande, inte alls tillbakalutat. Liggläget är fullt, men såklart inte plant. Ska man ha vagnen till en bebis så måste man ha liggdel till, då man inte kan ha en mjuklift i sittdelen.

Så stora barn ryms i UPPAbaby Cruz V2

Rymlig sittdel med bra utrymme för större barn

Jag har bara kört UPPAbaby Cruz V2 med min treåring, vilket har funkat riktigt väl. Men jag ville ändå testa att sätta min sexåring i vagnen, då han befinner sig inom maxvikten för sittdelen (22 kg) och jag misstänkte att han faktiskt skulle rymmas. Och i framåtvänt läge så funkade det faktiskt. Trots att han numera är 115 cm lång så kändes sittytan rätt väldimensionerad för honom. Sittdelens ställbara fotstöd är såklart för kort men chassit har ett inbyggt fotstöd framtill, vilket gör att han kan få bra stöd för benen ändå. Han ryms att luta sig mot ryggstödet. Men suffletten tar i när man fäller upp den.

Min treåring har suttit helt perfekt Cruz V2. Ibland, med vissa kläder och om jag inte spänt fast hennes med selen (vilket man förstås alltid ska…) så kan hon efter en tid glida lite framåt i sitsen. Men sittytan har ett bra djup och fotstöd funkar fortfarande fint för hennes längd. Ryggstödet räcker till för både nacke och huvud. Att fälla upp suffletten över hennes huvud är inget problem alls, det finns gott om luft kvar.

UPPAbaby Cruz V2 har en förlängningsbar sufflett med vädringsluckor

Förlängningsbar sufflett med två luckor

Cruz V2 har en mycket vältäckande sufflett. I sitt normalt, utfällda läge ger den bra skugga i sitt- och viloläge. Men fäller man ned sittdelen till liggläge så blir man snabbt tacksam över att suffletten går att förlänga. Öppnar man upp dragkedjan som löper runt om så kan man dra fram en hel panel till.

I förlängningen döljer sig en mindre vädringslucka, som utgörs av ett smalt fält meshnät precis längs med ryggstödets övre kant. Det är en bra placering av en lucka som inte kan täckas för, då den släpper in luft samtidigt som ljuset inte kommer lysa barnet rakt i ansiktet.

Suffletten har även en större vädrings- och tittlucka mitt uppepå. Om man inte har suffletten förlängd så hamnar den luckan perfekt för att man ska kunna se in till barnet om sittdelen är vänd framåt. Luckan har samma svarta meshnät, och ett lock som kan vikas över eller undan beroende på hur man vill använda suffletten.

UPPAbaby Cruz V2 är utrustad med ställbart fotstöd och svängbar bygel

Tydliga knappar, svängbar bygel och ställbart fotstöd

UPPAbaby Cruz V2 är en vagn som det är lätt att förstå sig på. När man ska lossa sittdelen från chasssit, för att vända på den eller kanske för att fälla ihop vagnen, så trycker man in de gråa knapparna om sticker upp på båda sidorna av sittdelsramen (1). Knapparna måste pressas in simultant med att man lyfter sittdelen uppåt, till exempel i bygeln (2). Cruz V2 är utrustad med en smidig, swing away-bygel. Trycker man in den lilla gråa, runda knappen på bygelns undersida (3) så kan bygeln svängas åt sidan (4). Det underlättar mycket för att man snabbt ska kunna sätta i eller ta ur barnet ur sittdelen.

Det är inte helt vanligt med ställbart fotstöd på en ergonomisk sittdel, med Cruz V2 har just det. Den nedre delen av sittdelsramen har alltså en knäled, så att fotstödet kan böjas mellan ett antal olika positioner. Har man fotstödet helt nedfällt (5) så kan barnet ha barnen i en nittiogradig vinkel, eller använda det inbyggda fotstödet framtill på chassit. Fotstödet kan även vinklas upp till ett vågrätt läge (6) eller i ett ännu mer uppfällt läge (7). Oavsett om man ska fälla upp eller ned fotstödet så måste man trycka in båda knapparna på sidorna av sittdelsramen (8).

UPPAbaby Cruz V2 har en gigantisk varukorg

Exemplariskt stor och lättåtkomlig varukorg

Vad kan man säga om varukorgen på UPPAbaby Cruz V2, annat än bravo? Varukorgen är godkänd för att ta en belastning om 9 kg. Men i ärlighetens namn så känns det som man kan packa med sig halva hushållet och ett mindre barn i den. Den är väldigt lätt att komma åt. Baktill kan man rakt ned ställa in en hel skötväska av ryggsäcksmodell. Och då har man mer än halva varukorgen kvar att packa annat löst i. Det går dessutom att komma åt varukorgen framifrån också, om man bara fäller upp fotstödet först.

Baktill i varukorgen finns en liten förvaringsficka, känns som att den är formad som för en vattenflaska. Det finns också som ett fack i botten av varukorgen. Det använde jag mig aldrig av, utan jag sorterade upp sakerna i tygkassar. Packkapaciteten är absolut maxad i Cruz V2.

UPPAbaby Cruz V2 har punkteringsfria däck, och en tudelad broms

Punkteringsfria hjul och praktiska bromsar

UPPAbaby Cruz V2 är utrustad med fjädring på alla fyra hjulen. Hjulen är punkteringsfria med ett tåligt, yttre lager som det inte fastnar grus i. Framhjulen är mycket praktiskt konstruerade. De är svängbara men lätta att låsa i ett fast läge. Man trycker bara in den gråa knappen på framhjulens ovansida. När hjulen är rörliga syns en grön liten prick. När de är låsta i fast läge så försvinner den gröna pricken.

Alla hjul kan lätt lossas från chassit. Det enda man behöver göra är att trycka in små, smala metallknappar som hittas på insidan av de punkter där hjulen fäster i chassit.

Båda bakhjulen har varsin bromspedal, Lite okonventionellt, men det funkar. Vid vänster bakhjul sitter en grönmarkerad bromspedal. Den trycker man in när man vill börja promenera med vagnen. Vid höger bakhjul sitter den röda bromspedalen, som man förstår trycker in när man ska parkera vagnen.

Det är enkelt att justera teleskophandtag på UPPAbaby Cruz V2

Ställbart teleskophandtag med överdrag i läder

Handtagets design är en av ytterst få detaljer hos UPPAbaby Cruz V2 som jag inte förstår mig på. Att en tillverkare år 2020 väljer äkta läder på en barnvagn är obegripligt tycker jag. Jag har förstått att det är ett väldigt tåligt material. Men det känns onödigt. Det finns gott om läderimiterande material som hade funkat lika väl på handtaget.

Med det sagt så är handtaget mycket enkelt att ha att göra med. Teleskophandtaget kan höjas från 102 till 109 cm över marken. Man justerar det i höjdled med hjälp av knappen på handtagets undersida, så det görs lätt med bara en hand.

UPPAbaby Cruz V2 har läderhandtag med förstärkning, och inbyggda reflexer

Några detaljer hos Cruz V2

På båda sidorna av vagnen, där handtaget möter chassi, sitter grå spärrar med som små utstickande hakar. Det är hopfällningsknapparna, som man helt enkelt drar uppåt, mot sig, för att låssa spärren inuti chassit. Därefter kan man fälla ihop vagnen.

Mitt på handtagets ovansida finns en förstärkt del i hårdplast med två knoppar. Det skyddar det perforerade läderöverdraget från att skadas, när vagnen är ihopfälld och självstående placeras på golvet eller marken.

På sidorna av chassit finns vad jag tolkar som reflekterande ytor, vilket är ett smart sätt att få praktiskt användning av annars outnyttjade ytor av chassit.

UPPAbaby Cruz V2 kan fällas ihop med sittdelen på och är självstående

Så stor blir UPPAbaby Cruz V2 ihopfälld

Det går att fälla ihop Cruz V2 i ett stycke, om man har sittdelen framåtvänd. Se bilden överst till vänster i collaget ovan. Viker man fotstödet inåt och nedåt så blir vagnen väldigt behändig i formatet. Den kan dock inte fällas i ett stycke med sittdelen bakåtvänd. Utan då får man istället lossa sittdelen först och sen fälla chassit separat. Vagnen blir också något mer kompakt om den packas ihop i två delar, tycker jag.

Vagnen med sittdel, eller bara chassit för sig, är självstående. Chassit låser ihop sig automatiskt när man fäller UPPAbaby Cruz V2. Den lilla, ljusgråa haken för att låsa upp chassit sitter på vagnens vänstra sida. När man lossat den är det bara att lyfta vagnen uppåt i handtaget så fälls den ut igen.

Cruz V2 ihopfälld med sittdelen på blir cirka 84 x 52 x 48 cm stor. Fäller man ihop bara chassit för sig, så blir det cirka 76 x 58 x 30,5 cm.

Körkänslan i och mitt omdöme av UPPAbaby Cruz V2

Körkänslan i UPPAbaby Cruz V2

Det har varit en väldigt behaglig upplevelse att köra Cruz V2. Vagnen är mycket lättkörd och kräver inte att man pressar på för att den ska komma i rullning. Jämfört med första versionen av Cruz så är Cruz V2 ett under av fjädring. Men det är inte så att den har ett klassiskt jättegung, mer att den känns mjuk och behaglig under promenaden. Vagnen är enkel att svänga och styra bara med en hand, även om det lätt blir att man inte håller precis mitt på handtaget i och med att hopfällningsknappen sitter på undersidan. Att hålla lite vid sidan av har dock i mitt tycke inte påverkat hur vagnen är att köra.

De punkteringsfria hjulen är tåliga nog för lite gräsmatta och fixar en grusväg. Men UPPAbaby Cruz V2 är helt klart mer en stadsvagn än en terrängvagn. För shopping, kollektivtrafik, stadspromenader eller alla typer av promenader på asfalt och liknande så rullar vagnen lätt och ledigt, och funkade både för vardagstransport och långpromenader.

Mitt omdöme av UPPAbaby Cruz V2

Den första versionen av UPPAbaby Cruz var i mitt tycke hopplöst stel och stum. Och jag har nog, likt många andra, placerat den första versionen av Cruz i kategorin liten, smidig vändbar sittvagn. Det vill säga, den duger som extravagn att ha i bilen kanske.

Men det var den vagnen. Och UPPAbaby Cruz V2 är en helt annan vagn. Jag tycker att Cruz V2 känns som mycket mer än en extra vagn. Visst är den liten och smidig, men en liten och smidig duovagn snarare. Det vill säga, betydligt mer allround än sin föregångare. Och det är positivt!

Jag har inte kunnat testa Cruz V2 i vinterväglag, men den skulle antagligen klara sig helt okej när det är plogat. Med torra gator är den härlig att spatsera runt med. Och så gott som alla funktioner finns där. En förlängningsbar sufflett som ger utmärkt skugga, en överraskande rymlig sittdel, ställbart fotstöd och en absolut klanderfri varukorg. Fick jag ändra något så skulle det vara att kunna fälla ihop Cruz V2 i ett stycke även med sittdelen bakåtvänd. Men det är okej att man inte kan få allt i UPPAbaby Cruz V2, för man får himla mycket redan som det är.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för UPPAbaby Cruz V2 hos: Jollyroom

Du kanske också gillar

10 kommentarer

Veronica 10 september, 2020 - 07:48

Hej!

Jag har en 15 månaders på 84 cm och 12,7 kg och är ute efter en lätt och smidig men ändå rymlig sittvagn. Tanken är att jag ska sälja vår nuvarande Britax Smile 2 som jag tycker börjar bli lite på gränsen i ryggen. Vi kör mest på asfalterad väg men lättare terräng förekommer. Tycker Uppababy Cruz V2 ser riktigt bra ut! Hade du valt den framför Cybex Balios S lux och Joolz Hub i vårt fall? Någon annan vagn att rekommendera? 🙂

Reply
Anna 10 september, 2020 - 12:37

Hej Veronica!
Ja Smile 2 är ju väldigt snål med sittutrymmet tyvärr, Smile III är betydligt rymligare. Om du inte specifikt är ute efter en vanlig sittdel utan även kan tänka dig en ergonomisk så är ju Cruz V2 absolut ett bra val. Min treåring satt ju som du ser bra i den så för din lilla finns det massor med utrymme att växa. Mer än i Hub skulle jag säga, och den har ett bättre fotstöd än Balios S Lux också. Men är något större/klumpigare ihopfälld än Balios och Hub, så det är liten en avvägning vilka funktioner som är viktigast för dig!
/Anna

Reply
Mia 12 november, 2020 - 21:06

Hur är den jämfört med Bugaboo fox? Jag gillar min Bugaboo fox, förutom några detaljer. Är den här smidigare att lasta i bil? Det jag irriterar mig på med foxen är ”pinnen” mellan hjulen, i varukorgen. Den här vagnen ser ut attklara av större saker i varukorgen, stämmer det?

Reply
Anna 13 november, 2020 - 10:55

Hej Mia!
Den är lite tyngre, lite mer rejäl på något sätt. Menar inte det negativt men det är så skillnaden känns när man kör den. V2 är dock lättrullad, har bra fjädring och en väldigt rymlig varukorg. Det har ju i och för sig Fox också. Men du har nog rätt i att man får in större föremål under Cruz!

Hopfällningen är ju lite olika men jag tycker inte Cruz är så mycket smidigare i bilen, jo om du kör den med sittdelen framåtvänd för då kan du ju väldigt enkelt fälla i ett stycke.
/Anna

Reply
Mia 13 november, 2020 - 15:28

Tack för svaret!
Jag har även funderat på hur det skulle vara med en Cybex Talos S Lux. Hur är den jämfört med Fox och Cruz V2?
/Mia

Reply
Madeleine 13 maj, 2021 - 19:47

Hej!
Vi tittar på vagn till barn nr 3. Hade tidigare en Emmaljunga super nitro som nu slitits ut. I stort nöjda med vagnen förutom tung och stor ihopfälld, liten suflett (både ligg och sittdel) och att vi överlastade varukorgen så den gick sönder ganska snabbt. Har nu tittat på uppababy vista v2 alternativt cruz v2 som båda verkar betydligt bättre inom dessa områden. Det vi dock tror att vi kommer att sakna är knäledshandtaget som finns på emmaljunga, upplever att vinkeln på handtaget (på framför allt cruz v2) blir lite obekväm, är detta något du reagerat på när du kört uppababy? Är annars sugna på cruz v2 då den är billigare även om vi köper till liggdel. Vagnen används till största del på asfalt och grus, någon gång i månaden på skogsväg med jord och rötter, tror du att cruz v2 klarar det eller är vista v2 då bättre? Eller någon annan rekommendation?

Reply
Anna 22 maj, 2021 - 20:21

Hej Madeleine!
Jag tycker sällan att handtag varit obekväma, finns vissa väldigt runda handtag som jag inte trivts med vad jag kommer på såhär på rak arm. Detta var inget alls jag tänkte på med Cruz 2. Och ja, jag tror absolut att det räcker med Cruz V2 för er, låter som att den skulle uppfylla alla dina önskemål på både sufflett och varukorg!
/Anna

Reply
Emilia 6 juli, 2021 - 22:22

Hej!
Tror du att Cruz v2 funkar med andra ståbrädor än uppababys egen? Har hört att deras inte är jättebra…
Mvh Emilia

Reply
Stina 23 april, 2023 - 23:35

Hej! Vet du om någon ståbräda med sits passar på denna vagnen? Hittar inget om det någonstans..

Reply
Anna 24 april, 2023 - 11:03

Hej, jag har skrivit om universella ståbrädor här: https://ombarnvagnar.com/2019/04/stabrador-som-funkar-pa-alla-vagnar/
Bumprider borde funka på Cruz V2!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar