Britax B-Agile M

av Anna
Recension av Britax B-Agile M

Recension av Britax B-Agile M

Inköp: Ordinarie pris för Britax B-Agile M är cirka 2500 kr.
Tillbehör: Mugghållare, regnskydd och bygel medföljer.
Typ av vagn: Sittvagn, sulky.

När Britax visade upp nyheter under sensommaren 2020 så fick jag se B-Agile M för första gången, och jag ägnade den säkert två sekunders uppmärksamhet. Max. För allt mitt fokus då låg på den stora nyheten – Britax Smile III. Sen glömde jag nog lite grann bort resten som visats upp, fram tills att jag började få frågor om Britax B-Agile M. Och frågorna slutade aldrig komma. Då insåg jag att det här kanske ändå var en modell värd att ägna lite tid åt.

Efter att ha kört snart 200 barnvagnar så har jag byggt upp en rätt bra magkänsla för vilka modeller som komma funka, och vilka som kommer försvinna lika snabbt som de kom. Och jag tror jag ratade B-Agile M baserat på att många andra sittvagnar från Britax harvat på i år utan att bli någon familjefavorit. Men nu har jag testat Britax B-Agile M och det är jag glad att jag gjorde, för det finns oväntat mycket bra i den.

Britax B-Agile M i siffror

B-Agile M har nya standardmaxvikten på 22 kg i sittdelen, och varukorgen kan packas med 4 kg prylar. Mugghållaren tål tydligen hela 2 kg belastning, de tär mycket dryck! Och vagnen i sig väger 10 kg.

Över bakhjulen, den bredaste punkten, mäter Britax B-Agile M 55,5 cm och den blir 69 x 55,5 x 36 cm stor när vagnen fälls ihop. Det fasta handtaget är cirka 102 cm från marken.

Britax B-Agile M har vanlig sittdel med sele som kan delas

Vanlig sittdel med lättjusterad sele

B-Agile M har en fast framåtvänd, vanlig sittdel. Klädseln är väldigt fin, den blå färgen på vagnen jag har kört heter Navy Inc. Selen är smarta, och känns igen av den som ägt eller använt någon annan barnvagn från Britax. Selremmarna är enkla att ta isär i fem separata remmar, så man snabbt kan sätta i en sittdyna eller åkpåse i sittdelen. Lika enkelt kan man justera höjden på selen vid barnets axlar. Man bara drar axelremmarna upp och ned längs med remmarna som sitter fast i ryggstödet.

Så stora barn ryms i Britax B-Agile M

Så stora barn ryms i Britax B-Agile M

Maxvikten i sittdelen är 22 kg och mina två yngsta barn, snart 3 och 6 år gamla, kommer inte ens nära det. Jag skulle gissa på att de väger cirka 15 och 17 kg, kanske. Men även om vagnen lastats med 17 kg barn plus en välfylld varukorg så har det känts som att B-Agile M fixar den belastningen väl.

Utrymmesmässigt tycker jag också att Britax B-Agile M har en rimligt stor sittdel. Min treåriga dotter sitter väldigt bra. Hon gillar att låta benen hänga och dingla utanför fotstödet, men har egentligen bra med benutrymme och själva ytan för fötterna funkar också väl för henne. I ryggstödet har hon bra med stöd för nacke och huvud, och skulle kunna sova i vagnen. Sexåringen behöver böja rejält på benen, men kan åka om det kniper. Och suffletten fick jag upp över hans huvud, om han bara böjde sig en aning. Väl utfälld så kan han sitta raklång utan problem där under.

Britax B-Agile M har ett ryggstöd med tre lägen

Ryggstöd med tre fasta lägen

Till min överraskning så har Britax B-Agile M fasta lägen på ryggstödet. Steglöst fällbart jämfört med fasta lägen handlar nog mest om personliga preferenser, jag tycker båda sätten att fälla ryggstödet har sina fördelar. Det är ofta enklare att smyga ned ett steglöst ryggstöd, men ett med fasta lägen är betydligt smidigare att vinkla både upp och ned med bara en hand.

B-Agile M har ett sittläge som har en svag sluttning bakåt. Det ser dock mer tillbakalutat ut på bilder från sidan än vad det är i verkligheten, eftersom att klädseln på sidorna skymmer var ryggplattan befinner sig. Viloläget är rätt exakt mitt emellan och liggläget är så gott som helt plant. Som vanligt när jag fotar en vagn för recension brukar jag langa in en 1,5 liters läskflaska på ryggstödet för att bättre visa hur liggläget blir med tyngd i. Med 10-15 kg barn tror jag ryggstödet faller ned ytterligare en bit. Det är inte helt plant men nära på. Spärren för att vinkla ryggstödet sitter högst upp på sittdelens baksida.

Britax B-Agile M har en förlängningsbar sufflett

Förlängningsbar sufflett med invikbar kant

Oväntar bra solskydd på Britax B-Agile M, måste jag säga. Suffletten fullt utfälld har även en liten solkeps, som en kant som kan vikas in och ut. Men suffletten går också att förlänga. Öppnar man upp dragkedjan som köper tvärs över kan suffletten dras ut en extra panel. Då får man till ett superbra solskydd, även om barnet ligger och sover i liggläge kommer ansikte och överkropp vara skuggade.

Suffletten på Britax B-Agile M har stor tittlucka och vädring i sidorna

Stor tittlucka och vädring i sidorna av suffletten

Baktill på B-Agile M sufflett finns en stor tittlucka. Locket sitter på plats med kardborre, så det blir ett litet ritsch-ljud när luckan öppnas. Vill man hålla den öppen får man vika den över och framåt, den fastnar rätt bra i det läget. Och sikten in till barnet är toppen, det går att få ögonkontakt och att se om barnet sover eller är vaket.

Tittluckan funkar förstås även som vädringslucka. Men förlänger man suffletten på B-Agile M så blottas även två mindre, triangelformade vädringsluckor på båda sidorna. Det släpper in ytterligare luft genom vagnen om man kör i solen en varm sommardag.

Britax B-Agile M har ställbart fotstöd och fast handtag

Ställbart fotstöd och fast handtag

Handtaget på B-Agile M är inte ställbart, och mäter man från golvet till övre kant av handtaget så får man det till cirka 102 cm. Jag hade gärna sett att handtaget varit lite högre. Inte egentligen för själva höjden, utan för att man hade behövt få ut handtaget en bit mer från vagnen för att få till en riktigt bra hävning när man ska köra B-Agile M över kanter.

Vagnen har ett ställbart fotstöd. Det är ett plus både för att få ett längre, och mer bekvämt, sovläge i sittdelen. Men också för att det kan ge ett lite bättre sittstöd för mindre barn som ska åka i Britax B-Agile M. För att vinkla upp fotstödet är det bara att dra det uppåt. När det ska fällas ned igen så måste man hålla in de två spärrarna på fotstödets undersida, sedan kan man vinkla det nedåt.

Britax B-Agile M har EVA-hjul det tyvärr fastnar stenar i

Punkteringsfria hjul med känslig yta

Så kommer vi till den detalj hos B-Agile M som lär utgöra brytpunkten för många som funderar på ett köp: hjulen. Vagnen har fyra punkteringsfria hjul. Framhjulen är svängbara, men kan låsas i fast läge. Hjulen är så kallade EVA-hjul, och detta material på vagnshjul är känt för att det kan fastna (mer eller mindre) mängder med sten i hjulens yttre lager. Hjulen på Britax B-Agile M är inget undantag.

Kör man på grusväg eller annat underlag med småsten så kommer det fastna stenar i däckytorna. Det ser tråkigt ut. Och kör man på släta innegolv, som i butiker och shoppingcentrum, så kan större stenar i hjulen få vagnen att låta. Det påverkar inte vagnens förmåga att rulla. Min erfarenhet av EVA-hjul är dessutom att de är som känsligast i början, men att materialet lite grann härdas med tiden? Personligen stör jag mig mest på det estetiska. Att det helt enkelt ser fult ut med stenarna eller med groparna som blir om man, som jag, pillar ur stenarna ur hjulen.

Rymlig och lättpackad varukorg på Britax B-Agile M

Rymlig varukorg som är lätt att packa

Det finns riktigt gott om utrymme i varukorgen under B-Agile M. Maxvikten är 4 kg men vad gäller volymen så kan man få in betydligt mer. Varukorgens sidor är höga. Så det är inga problem att packa in många mindre föremål utan att de faller ur. En till två normalstora matkassar får plats, även om det är enklast att packa matvarorna en och en, än att trycka in en hel kasse under vagnen. Bäst kommer man åt varukorgen rakt bakifrån, men även från sidorna kan man stoppa i eller ta ur en normalstor skötväska.

Medföljande mugghållare och avtagbar bygel på Britax B-Agile M

Praktiska tillbehör såsom mugghållare och bygel

När man köper en Britax B-Agile M så får man med tre tillbehör på köpet: mugghållare, regnskydd och bygel. Regnskyddet är en klassisk modell i klarplast. Jag själv är inte ett fan av stora, otympliga regnskydd som kanske är kompakta när de är nya men som efter första gången de vecklats upp aldrig går att få så där små igen, och därefter tar upp halva varukorgen. Så jag använder universala regnskydd på mina vagnar. Dock är det egna regnskyddet B-Agile M smart, i och med att det inte behöver fästas runt fotändan för att funka.

Mugghållaren som ingår klickas bara på det inbyggda fästet, som sitter uppe vid handtaget på höger sida av chassit. För att lossa mugghållaren igen så drar man bara rakt upp. Bygeln till B-Agile M är klädd i samma tyg som resten av vagnen, så den matchar snyggt. För att fästa bygeln så trycker man, lite bestämt, in den i fästena lite halvt gömda bakom klädseln i vagnens sidor. När bygeln ska lossas så får man trycka in de runda knapparna vid bygelns både fästen. Bygeln till B-Agile M har ingen swing away-funktion.

Britax B-Agile M har en fotbroms som sitter på insidan av höger bakhjul. Det är en klassisk konstruktion, där man pressar ned bromsen med foten för att låsa vagnen. Och sedan får man peta upp bromsen med skospetsen när det är dags att börja rulla igen.

Britax B-Agile M är enkel att fälla ihop med en hand

B-Agile M fälls enkelt ihop med en hand

Att fälla ihop Britax B-Agile M går lätt som en dans. På höger sida av vagnen, en bit ned på chassit, sitter en liten knapp (1). Den släta delen av knappen ska tryckas uppåt, in under den räfflade delen. Och sedan pressar man in hela knappen, in mot vagnen (2). Knappen stannar i intryckt läge och det innebär att en spärr inuti chassit nu är upplåst (3). Därefter lyfter man lite på klädseln mitt i sittytan och hittar då vagnens hopfällningsrem (4). För att fälla ihop Britax B-Agile M så lyfter man sedan hela vagnen i ihopfällningsremmen. Bäst resultat får man om man gör det med ett ryck.

Ett tips är att fälla ned ryggstödet till viloläge innan man fäller ihop B-Agile M. Är ryggstödet i sittläge så har jag märkt att ryggplattan ibland fastnar i klädslen, så att vagnen inte kan fällas ihop helt och hållet. Med ryggstödet i viloläge eller liggläge är detta aldrig något problem. Väl ihopfälld så låser vagnen sig med en vanlig spärr, som också sitter på höger sida av vagnen. För att fälla upp vagnen lossar man bära spärren och lyfter upp B-Agile M i ett handtag, gärna med ett knyck i handleden.

Ihopfälld blir Britax B-Agile M platt och ganska kvadratisk. På bilderna ovan sitter bygeln kvar på vagnen. Men tar man bort den blir barnvagnen förstås mindre. B-Agile M kan stå på hög kant när den fälls ihop. Den mäter då 69 x 55,5 x 36 cm. Eftersom att den bara väger 10 kg och då alla hopfällningsmoment kan göras med en och samma hand så är det en lätt match att fälla ihop och packa in Britax B-Agile M i bilen medan man bär barnet på andra armen.

Körkänslan i Britax B-Agile M

Körkänslan i Britax B-Agile M

Själva rullet i Britax B-Agile M utmärker sig varken åt det positiva eller åt det negativt hållet. Det är inget magiskt bra rull, men heller aldrig trögt eller segt. Jag kan gå en rejäl promenad med treåringen i vagnen, utan att känna mig trött i armarna. Jag har kört i stadsiljö, på grusväg, på kullersten i Gamla Stan, kryssat mig fram genom tunnelbanan och försiktigt lotsat vagnen in i hissar och butiker. Och min åsikt är faktiskt att Britax B-Agile M funkar i alla dessa olika miljöer.

Vagnen är bara 55,5 cm bred så den känns väldigt smidig i stadsmiljö men tar sig faktiskt fram på lite gropigt underlag också. Med tanke på priset är B-Agile M en rätt bra allroundvagn. Det enda jag inte har kunnat testa, är att köra den i snö. Ett lättare snöfall är troligen inget problem. Djup och blöt snö blir nog ingen succé så för långa och snörika vintrar är det inte en optimal sulky.

Det jag dock märkte var, framför allt när min sexåring fått åka i vagnen, att hävkraften inte är den bästa. Vid högre trottoarkanter får man ta lite extra och trycka ned handtaget, för att komma över. Hade handtaget gått att höja hade hävningen förstås varit bättre. I övrigt funkar handtagshöjden bra för mig som är 170 cm. Och tack vare chassits utformning baktill har jag kunnat gå helt normala steg, utan att sparka i vagnen eller varukorgen.

Mitt omdöme av Britax B-Agile M

En vagn man inte gillar blir inte använd. Det är i synnerhet sant om man är så lyckligt lottad som jag, som alltid har många vagnar i hallen och kan välja och vraka. Lite till min egen förvåning så har B-Agile M ofta varit mitt förstahandsval medan den stått i mitt hus. Till viss del har det kanske med priset att göra. Att det är lite bekvämt att ha en vagn man inte behöver vara riktigt lika rädd om. Och då tänker jag på små repor eller att den ska bli smutsig, ta väl hand sin barnvagn gör man förstås oavsett prisklass.

Britax B-Agile M har varit enkel att slänga in i bilen vid utflykter. Den är smidig att ha redo i hallen för en tur till matbutiken och tålig nog att kunna rulla hem sandiga barn från förskolan i. Vagnen bockar av alla de viktigaste funktionerna: bra liggläge, ställbart fotstöd, hög maxvikt, rymlig varukorg, lång sufflett. Att hävkraften inte är den bästa kan jag leva med. Och faktum är att jag kan leva med de grusätande hjulen också. Det ser för tråkigt ut, men vagnen rullar på samma sätt med eller utan stenarna i hjulen. Är man inte petig med detaljerna, och accepterar att man för ett lägre pris inte kan få samma material som vid ett högre pris, då får man ändå bli himla nöjd med den vagn som Britax B-Agile M är.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Britax B-Agile M hos: Babyland
Se pris för Britax B-Agile M hos: Baby V

Du kanske också gillar

27 kommentarer

Linda 29 januari, 2020 - 16:36

Kan du rekommendera ett bra universal regnskydd som kan fungera på agile-m men även till BJ city tour 2? Ogillar verkligen dessa stela plastiga som tar all plats. Har en från Elodie till min Go Big2 men den kan inte användas till de andra vagnarna. Tack på förhand.

Reply
Anna 30 januari, 2020 - 22:29

Hej Linda, tyvärr kan jag inte det för jag känner inte till något bra universalregnskydd som funkar på trehjulingar eller vagnar som inte har någon direkt ”främre kant” för regnskyddet att fästa runt. Så med de modeller brukar jag tyvärr bita i det sura äpplet och använda originalet… :/
/Anna

Reply
Frida Håkansson 28 februari, 2020 - 19:25

Vilken gedigen recension. Är tyget tvättbart i maskin?

Reply
Anna 1 mars, 2020 - 16:10

Hej, och tack! Ja det går att tvätta i maskin.
/Anna

Reply
Ida 19 mars, 2020 - 21:04

Hej har du tips om en barnvagn som tar liten plats i bilen, gärna svänghjul

Reply
Anna 22 mars, 2020 - 13:11

Hej Ida, det finns många barnvagnsmodeller som stämmer in på den beskrivningen. Vill du ha en vändbar sittvagn kan jag rekommendera dig om det här inlägget: https://ombarnvagnar.com/2019/11/topplista-11-sma-vandbara-sittvagnar/ Tänker du dig något ännu mindre, resevagnsaktigt kanske du hittar tips på modeller här: https://ombarnvagnar.com/2018/04/allt-du-behover-veta-om-resevagnar/
/Anna

Reply
Ida 23 mars, 2020 - 15:08

Okej, det är inget måste. Nått som passar till en 1,5åring, vad skulle du tipsa om 🙂

Reply
Anna 24 mars, 2020 - 10:45

Hej,
finns många bra, små resevagnar! Kolla tex på Ergobaby Metro, Baby Jogger City Tour 2 eller för en lite större vagn kanske Britax B-Agile M eller B-Agile R?
/Anna

Reply
Ida 24 mars, 2020 - 15:31

Okej, ja jag har tänkt på B Agile R, har du testat den?

Reply
Anna 24 mars, 2020 - 15:35

Hej, jag testar den just nu, enda jag skrivit om den hittills hittar du här: https://ombarnvagnar.com/2020/03/skillnaden-mellan-britax-b-agile-m-och-b-agile-r/
/Anna

Reply
Ida 24 mars, 2020 - 16:24

Okej Vad gör du med alla vagnar du testar

Reply
Camilla 15 maj, 2020 - 22:17

Hej,
Jag har precis köpt en Britax b agile r. Jag har aldrig haft en sulky innan så jag är inte så kunnig just i detta området. Jag upplever att framhjulen skramlar väldigt mycket när jag är ute och går. Minsta ojämnhet så skramlar dem. Är det så på alla vagnarna eller är det något fel på just min vagn tror du?
Tack

Reply
Anna 17 maj, 2020 - 22:20

Hej Camilla!
Väldigt svårt att svara på en fråga om ljud tyvärr. Men det är ju inte samma typ av hjul och konstruktion i enklare framåtvända sittvagnar, som Agile-R, som det är i de större duovagnarna. Ett tips är att testa att smörja vagnen om den låter, eller åtminstone börja med att rengöra så det inte är grus som kommit in och orsakar missljud.
/Anna

Reply
Nina 16 maj, 2020 - 15:04

hej!
har du tips om en barnvagn till en nyfödd, något inte så dyrt som Emmaljung men som ändå kan vara bra.

Reply
Anna 17 maj, 2020 - 22:19

Hej Nina,
det var en väldigt bred fråga! Men ett tips är Britax Smile, antingen Smile III som säljs ny i butik nu, eller en begagnad Smile 2 som man brukar kunna hitta väldigr prisvärd på t.ex. Blocket.
/Anna

Reply
Caroline 3 december, 2020 - 21:30

Hejsan! Jag har nyligen köpt denna vagn och vill göra den lite mysig. Minns du vilken sittdyna du har i vagnen på en av bilderna precis under rubriken i detta inlägg? Tack!!

Reply
Anna 4 december, 2020 - 10:05

Hej!
Jag är rätt säker på att den gråa på översta bilden i detta inlägg är Bozz Klippt lammskinnsdyna, som du kan läsa mer om i detta inlägg: https://ombarnvagnar.com/2020/03/topplista-lammskinnsdynor-for-barnvagnen/
Men jag använde flera olika lammskinnsdynor när jag testade B-Agile M, skymtar en ljusare variant på några av bilderna och det tror jag är dynan från Nordlys!
/Anna

Reply
Fanny 28 februari, 2021 - 22:25

Hejsan,
Jag äger exakt en sådan du skriver om, men jag undrar i vad och hur jag ska tvätta tyget ?:)

Reply
Anna 2 mars, 2021 - 09:22

Hej Fanny, jag har för mig att det står i manualen hur klädseln ska tas. Tvättråd står på själva klädseln!
/Anna

Reply
Amanda 6 mars, 2021 - 22:13

Hej!

Har du testat att köra denna i snö efter inköpet?
Vi funderar nämligen på denna vagn, men behöver veta om den funkar i snö

Reply
Anna 9 mars, 2021 - 09:56

Hej Amanda, nej vintern då jag testade B-Agile M var inte så snörik. Men jag har kört vagnar med liknande hjul i snö och det är inte särskilt kul. Framkomligheten är rätt dålig om snön är blöt och hyfsat djup.
/Anna

Reply
Erika 30 augusti, 2021 - 17:56

Hej Anna,
Tack för bra recensioner!
Vi söker en liten, smidig barnvagn som kan användas från nyfödd och letar en sulkymodell, som är vändbar för att ha även till spädbarn. Du gjorde ett toppenbra inlägg 2019 men tyvärr verkar flera modeller ha försvunnit sen dess. På flera av de som finns kvar framgår dessutom att det är obligatoriskt att köpa till liggdel hos återförsäljaren, trots att du skriver att det går bra med mjuklift i vagnen när den är i platt läge… hur ligger det till? Och finns det kanske en ny modell som är aktuell?
Tack på förhand!

Reply
Anna 1 september, 2021 - 18:54

Hej Erika, jag gissar att du tänker på detta inlägg: https://ombarnvagnar.com/2019/11/topplista-11-sma-vandbara-sittvagnar/
Jag vet att Stokke Beat och UppaBABY Cruz har utgått. Balios S har också utgått, men nyare versioner finns till salu och kan köpas utan liggdel (tex Cybex Balios S Lux, samt snarlika modeller Cybex Talos S Lux). Alla modeller som återstår kan köpas utan liggdel.

Men det är bra att du påtalar inlägget, jag ska lägga ut ett nytt på samma tema under hösten för jag vet att det är en populär barnvagnstyp som många söker efter!
/Anna

Reply
Lisa 15 juni, 2022 - 23:18

Hej, går hjulen att ta av? Tänker om den godkänns att ta med som handbagage på flyg.

Reply
Anna 17 juni, 2022 - 13:54

Hej, du kan ta av hjulen men även då är vagnen för stor för att vara godkänd som handbagage.
/Anna

Reply
Inger Ensby 19 oktober, 2022 - 22:45

Hei og takk for en flott hjemmeside med grundig gjennomgang av ulike vogner! Endelig en side med god informasjon som var lett å forstå for en førstegangs mamma:)

Jeg har brukt en flott 1983 modell Brio bagvogn til min gutt som nå er 7 måneder gammel. Han trenger nå en større ”vanlig” vogn. Vil du si at denne vognen kan brukes fra 7-8 mnd alder, eller blir han for liten for denne vognen? Ønsker ikke kjøpe duovogn, da vi uansett allerede har den andre vognen med bag. Takk for svar:)

Reply
Anna 20 oktober, 2022 - 21:25

Hej Inger, och tack för de fina orden!

Jag tror att du kommer uppleva B-Agile M som lite stor och öppen i sittdelen för en 7-8 månaders. Det kan dock avhjälpas om du köper till en Inovi Large-sittdyna. För problemet kommer nog vara att han glider/sjunker ihop sidledes. Jag skulle nog valt en sittvagn med lite mer uppbyggd sittdel för ett barn i den åldern! Vill du ha just en framåtvänd sulky så tänker jag att tex Thule Spring kan vara intressant?
/Anna

Reply

Lämna en kommentar