Recension av Britax Smile 3
Inköp: Ordinarie pris för Britax Smile 3 är cirka 7300 kr för vagnen med sittdel, och omkring 9000 kr för vagnen som komplett duovagn med liggdel och sittdel. Denna vagn är ett recensionsexemplar från Britax.
Tillbehör: Regnskydd, mugghållare, myggnät, fotsack, mjuklift och andra tillbehör kan köpas till separat.
Typ av vagn: Duovagn.
I januari 2013 publicerade jag min recension av Brio Smile, som under slutet av år 2012 precis hade släppts till försäljning. Våren 2016 hade BRIO Barnvagnar köpts upp av Britax sen en tid tillbaka och jag kunde då rapportera om hur Brio Smile hade uppgraderats till Britax Smile 2. Och nu befinner vi oss i slutet av 2019 och kan välkomna Britax Smile III. För det är så namnet ska skriva – med romerska siffror. Men att kalla vagnen Britax Smile 3, med arabisk siffra, lär säkerligen bli en vanlig syn det också. Den stora frågan nu är – är Britax Smile 3 lika bra som Smile 2? Har den rentutav blivit bättre än sin föregångare? Och vilka är skillnaderna mellan Britax Smile 2 och Britax Smile 3?
Britax Smile 3 är en duovagn med separat sittdel och liggdel. Men eftersom att sittdelen har ett ryggstöd som kan fällas till plant liggläge så går det även att använda Smile III som en kombivagn. Detta genom att man placerar en mjuklift i sittdelen och däri lägger sin bebis. Det är smidigt för den som bor några trappor upp utan hiss och behöver ställa barnvagnen i ett förråd. Då kan man enkelt och smidigt bära upp endast mjukliften. Men det är också en billigare lösning, då en mjuklift kostar mindre än en liggdel.
Britax Smile 3 i siffror
- Britax Smile 3 är 57 cm bred över bakhjulen.
- Maxvikten i liggdelen är 9 kg.
- Maxvikten i sittdelen är hela 22 kg, i enlighet med den nya barnvagnsstandarden EN 1888:2018.
- Britax Smile 3 väger 13 kg med sittdelen på.
Ombonad liggdel med rejäl vädringslucka
Det är ytterst osannolikt att jag kommer få flera egna barn att rulla i en liggdel. Mina barn har dessutom konsekvent avskytt att ligga i liggdel ändå, så i praktiken ingen förlust. Men det innebär att jag får testa liggdelar teoretiskt numera. Efter att ha kört fler än 180 barnvagnar känner jag mig dock trygg med att jag kan göra en rättvis utvärdering av en liggdel utan att lägga en bebis däri. Med det sagt så är jag mycket nöjd med den nya liggdel som hör till Britax Smile 3.
Först av allt så blir denna liggdel mycket mindre ihopfälld än den tidigare versionen. Detta eftersom att fästena för att sätta fast liggdelen på chassit kan vikas in. Bilden överst till vänster i collaget ovan föreställer liggdelen innan den monterats. Dock utan madrass och liggdelslock. Lika liten kan liggdelen bli igen, om man vill resa med vagnen eller om man vill förvara liggdelen i vänta på fler barn till familjen.
För det andra så är hela stilen på liggdelen väldigt tilltalande i mina ögon. Klädseln har en perfekt passform och alla tyger känns mjuka, mysiga och ger en ombonad känsla. Suffletten kan öppnas upp baktill, så att man släpper in mer luft i liggdelen. antingen kan man vika upp tyget halvvägs och så håller det sig på plats med (helt tysta) magneter. Eller så kan man vika upp det hela vägen fram mot sufflettkanten. Inte lika snyggt men då släpper man in maximalt med svalkande luft.
Inbyggt bärhandtag och riktigt smidiga memory-knappar
Men liggdelen har inte bara blivit snyggare, den har blivit klart bättre också. Precis som tidigare har även liggdelen till Smile 3 ett inbyggt bärhandtag i suffletten. Under finns en solkeps som kan fällas ut. För att vinkla fram suffletten tar man bara tag i den och drar framåt. För att vinkla ned den så måste man först trycka in knapparna på insidan av sufflettfästena. Det är både enkelt och smidigt, då knapparna väldigt lätt pressas in.
Precis som på liggdelen till Britax Go Big så sitter liggdelslocket på Smile 3 nu också fast med tysta magnetfästen. Det är snyggare och det låter inget alls vare sig när man tar bort dem eller sätter dit dem. Vill man fälla upp kanten på liggdelslocket så kan de fästas på insidan av suffletten med tryckknappar.
Men absolut bästa uppdateringen är hur man lossar liggdelen från Britax Smile 3. Från en otroligt krånglig lösning på Brio Smile, till en förbättrad lösning som dock ändå krävde två händer på Britax Smile 2 har Britax nu adderat memory knappar på liggdelen till Smile 3. En i taget kan man nu pressa ned knapparna på båda sidorna av liggdelen, där den fäster vid chassit. När den gröna markeringen inte syns (se bilden längst ned till vänster i collaget ovan) så är liggdelen inte längre låst på den sidan. När båda knappar pressats ned kan man sedan lätt lyfta liggdelen i handtaget. På så sätt kan liggdelen smidigt tas loss med bara en hand.
För den som gillar skräddarsydda tillbehör så kommer Britax sälja både liggdel och insektsnät som passar perfekt till Smile 3s nya liggdel.
Vändbar, vanlig sittdel med fullt liggläge
Britax Smile 3 har en vanlig sittdel, inte en ergonomisk sittdel. Läs gärna mer om skillnaderna mellan vanlig och ergonomisk sittdel. På en vanlig sittdel fälls endast ryggstöd och på Smile 3 kan man ställa det i 3 positioner. Ett väldigt bra och upprätt sittläge, som inte har 90-gradig vinkel (det vore inte så bekvämt) men nära på. Därefter finns ett tillbakalutat viloläge och det tredje steget är ett nästintill helt plant liggläge. På bilden med liggläget har jag placerat en tvåliters läskflaska där barnets huvud skulle ligga. Med ett riktigt barn i sittdelen kommer ryggstödet tyngas ned ytterligare en aning.
För att justera ryggstödet så tar man tag i spärren på sittdelens baksida, och böjer den försiktigt uppåt. Både att fälla ned och fälla upp sittdelen kan med lätthet göras med en hand.
Smart, delbar sele och förbättrad swing away-bygel
Selen i Britax Smile 3 har samma upplägg som i Smile 2, med remmar som enkelt kan tas isär. Det gör det lättare att sätta i en åkpåse eller sittdyna i vagnen. Överst på ryggstödet finns också två små tygöglor, vilka passar perfekt ihop med de knappar som finns på Britax egna åkpåsar. På så sätt kan man fästa fast åkpåsen så att den inte glider nedåt i sittdelen. I Smile 3 är det enkelt att justera höjden på selens axelremmar. Istället för att behöva lossa och sedan trä om banden så kan man bara dra dem upp och ned längs en i ryggstödet fastsydd rem.
Smile 3 har en praktisk och lättanvänd swing away-bygeln. Bygeln kan öppnas i båda sidorna och svängas ur vägen, så man enklare kan sätta i eller ta ur barnet. Knappen för att öppna bygeln sitter på utsidan och är enkel att komma åt.
Förbättrad och snyggare klädsel
Jag hittar inga bättre ord för att beskriva den nya klädseln till Smile 3 än att den sitter slickat på sittdelen. Det är mycket färre rynkor och andra veck. Klädseln känns överlag rejält mer påkostad, den är mjukare utan att tumma på tålighet och smutsavstötning. Min erfarenhet är att denna klädsel enkelt kan hållas ren om man snabbt torkar bort fläckar med en våtservett. Smile 3 har dessutom fått en sittdel med klädsel som kan tas av och maskintvättas. Så att hålla sin barnvagn ren även om en större smutsolycka är framme kommer inte vara ett problem.
Så stora barn ryms i Britax Smile 3
Den vanligaste kritiken mot de äldre versionen av Smile är att sittdelen är liten. Vilket den jämfört med de flesta andra duovagnar faktiskt är. På Smile 3 har Britax prioriterat att förstora sittdelen och det märks. Varken min 2,5 år gamla dotter eller hennes prick 2 år gamla kusin får plats till fullo i Smile 2 men i Smile 3 kan min dotter sitta bekvämt. Och hon, som egentligen slutat sova dagtid för nästan ett år sedan, somnade till och med i vagnen. Men även i liggläget kunde hon rymmas bekvämt. Fotstödet börjar bli lite på gränsen i längd men det funkar. Generellt skulle jag säga att Smile 3 har åtminstone ett år länge användningstid än dess föregångare. Och förutom att sittdelen är större så har ju maxvikten också höjt. Britax Smile 3 tar 22 kg, mot de 17 kg som var maxvikten i Britax Smile 2.
Lång sufflett med tittlucka och förlängning
Suffletten på Britax Smile 3 kan justeras i många olika lägen. Fullt utfälld, med förlängningen öppen och solkepsen framvikt så ger den skugga ned till barnets knän. Det går även att dra igen förlängningen med dragkedjan och vika tillbaka solkepsen, om man främst vill skugga barnets huvud men samtidigt ge hen en bra möjlighet att se ut från vagnen.
Justerbar kombinerad titt- och vädringslucka
Suffletten på Smile 3 är utrustad med en rejäl lucka på panelen innan förlängningen. Den kan alltså användas oavsett om suffletten är i sitt korta eller långa läge. Suffletten kan hållas uppe halvvägs med magnetfästen, eller också vikas helt över så att hela luckan blottas. Tittluckan är klädd i svart meshtyg, så den funkar även utmärkt för att släppa in luft. På så sätt kan man göra det lite svalare inne i sittdelen under en varm sommardag.
Bilden längst till höger i collaget ovan visar Smile 3 med sittdelen nedfälld till liggläge och suffletten maximalt utfälld. I mina ögon är det såhär alla suffletten borde se ut. Det finns inte en chans att solen någonsin kan lyckas leta sig in till barnets ögon, eller ens till överkroppen. En riktigt solig sommardag får man kanske lägga en tunn filt över bara fötter. Men sufflettmässigt är Britax Smile 3 en fullpott.
Ställbart fotstöd och lätthanterad fotbroms
Fotstödet på Smile 3 kan vinklas i ett flertal olika lägen. Det kan fällas ned helt. Det kan ställas i vågrätt läge, så att liggytan förlängs när barnet ska sova i vagnen. Och det kan även vikas upp en bit, ett läge jag vet att många använder för att göra sittdelen mer ombonad för en mindre bebis eller för att bättre hålla en mjuklift på plats. För att vinkla fotstödet trycker man in knapparna som finns på båda sidorna av det.
Fotbromsen på Britax Smile 3 är av typen som klickas nedåt både när den ska läggas i och när den ska läggas ur. En liten färgmarkering visar tydligt om bromsen är låst (röd markering) eller upplåst (grön markering). Inte en enda gång under min testkörning har bromsen missat att ta när jag tryckt ned den, så min bedömning är att den är mycket tillförlitlig.
Ett avtagbart grenband jag inte förstår mig på
Jag säger inte att min åsikt om hur en barnvagn ska vara är den rätta åsikten. Det här är verkligen en produkt där både behov, känslor och åsikter kan variera kraftigt från förälder till förälder. Och sen tillkommer förstås barnets preferenser. Men när Britax berättade att de gjort grenbandet på Smile 3 avtagbart så blev jag väldigt förvånad. Enligt uppgift ska det vara en efterfrågad funktion men under min 8 år som barnvagnsbloggare har jag aldrig sett någon sakna den här funktionen. Själv har jag inte ens tänkt tanken. Vill jag inte använda grenbandet så lossar jag det från bygeln och låter det ligga platt, exempelvis under åkpåsen på vintern.
Med det sagt. Britax Smile 3 har ett avtagbart grenband och till ingens överraskning så är jag inte helt förtjust i det. Man fäster grenbandet inuti sittdelsklädseln med kardborre, från två håll. Det svåra är att få det att hamna precis rätt. Inte för långt in. För då blir grenbandet lite kort och svårt att knäppa runt bygeln. Men inte heller för långt ut, för då sitter det inte fast tillräckligt väl och kan lossna. Även runt bygeln fästs grenbandet med kardborre. Har man då fäst bandet lite för långt in i sittdelen så kan det hända att kardborren vid bygeln går upp.
Använd alltid selen i sittdelen
Nu är det visserligen så att man alltid, under alla omständigheter, ska använda selen när man har ett barn i sittdelen. Men jag vet många som struntar i det och gärna använder endast grenbandet som ett sätt att hålla kvar barnet i sittdelen. På Smile 3 skulle jag faktiskt inte våga göra det, för har man inte monterat det helt korrekt så kan det lossna. Och till de som säger att deras barn inte gillar selen så blir mitt svar att barn inte vet sitt eget bästa. Och att man på Smile 3 enkelt kan koppla bort axelremmarna och spänna fast barnet bara över höften. Det ger en ökad rörlighet i sittdelen, men förhindrar att barnet kan falla ur.
Ställbart knäledshandtag i fuskskinn
Smile 3 har ett knäledshandtag klätt i fuskskinn, vilken färg handtaget (och bygeln) har beror på vilket utförande på vagnen man har köpt. Britax Smile 3 finns även med handtag och bygel i svart fuskskinn. Mitt på handtaget sitter en plastplatta med Britax-logga på. Den är inte bara där som designdetalj. Den fyller också funktionen att vara den del av handtaget som tar i golvet när man fällt ihop chassit. På så sätt kan Smile 3 ställas direkt på marken utan att handtaget tar skada eller repas.
Handtaget kan vinklas i många olika lägen. De två små bilderna nederst till höger i collaget ovan visar handtaget maximalt uppfällt samt maximalt nedfällt. Att handtaget kan vikas in så tight mot vagnen är absolut en fördel i trånga utrymme. Som i en liten hall eller på bussen. Handtagets många olika vinklar gör det enkelt att hitta en höjd som känns bekväm, även när man är två olika långa föräldrar. Det ihop med att Smile 3 inte har något stag mellan bakhjulen gör att man kan ta bekvämt långa kliv, även om man är lång.
Smile 3 har stora, svängbara luftdäck
Hjulen på Smile 3 är i grunden inte annorlunda mot förgående versioner av vagnen. En reflexrand har adderats till hjulsidan, så att vagnen syns bättre i mörkret. Och spärren för att låsa framhjulen i fast läge har flyttats. Nu sitter den som en liten spak baktill på framhjulets infästning i chassit. Spaken ska dras i sidledes för att växla mellan rörligt och fast läge. Men själva hjulen, de luftfyllda däcken, är samma som innan och lika stora.
Fördelen med luftdäck är i mitt tycke att de ger något extra till körkänslan som inte ens de bästa av skumdäck som kan imitera, även om en del varianter kommer bra nära. Luftdäck brukar generellt också vara bäst på vintern när man ska köra i snö, och givetvis fixar de terräng bra också. Nackdelen är att man måste underhålla däcken för att de ska må bra. Det omfattar att regelbundet pumpa dem så att alla hjul har rätt tryck. Vilket tryck det ska vara står på själva hjulet, inpräntat i gummit.
Det finns också en risk för punktering, vilket förstås är otroligt jobbigt när det inträffar. Men om man håller rätt tryck i däcken så är det ändå rätt sällsynt. På åtta år har jag varit med om punktering endast två gånger, varav ena gång var direkt vid leverans så troligtvis något som gått fel vid montering eller under frakten. För den som har en barnvagn med lufthjul rekommenderar jag att man också har en luftpump med tryckmätare i sin ägo.
Rymlig varukorg som man kommer åt från alla håll
Varukorgen på Britax Smile 3 är godkänd för att packas med 7 kg och ska enligt Britax vara större än varukorgen på Smile 2. Jag kommer jämföra detta mer längre ned i recensionen. Men att det här är en rymlig varukorg råder det i alla fall inga tvivel om. Enklast kommer man åt den bakifrån. Det är också från det håller man kan packa ned stora föremål. Från sidorna och framifrån kan man lägga ned mindre saker i varukorgen, eller plocka upp småsaker som redan finns däri. Jag har med lätthet fått ned en stor skötväska, regnskydd och barnens jackor i Smile 3s varukorg. Jag hade kunnat packa i ännu mer ovanpå. Att ställa ned en hel matkasse kommer gå utmärkt.
Fälla ihop Britax Smile 3 – med eller utan sittdelen på
Kör man Britax Smile 3 med liggdel på så måste man alltid ta bort den innan man fäller ihop chassit. Sittdelen kan dock sitta kvar på. Man kan däremot argumentera över huruvida vagnen blir särskilt smidig när den fälls så. Med sittdelen bakåtvänd så blir Britax Smile 3 både lång och klumpig om den fälls ihop i ett stycke (1). Det går, men jag skulle inte rekommendera det. Har man istället sittdelen framåtvänd så blir hela paketet betydligt mer kompakt (2). Ihopfälld på detta sätt är Smile 3 hanterbar och man kan lyfta hela vagnen in i bilens bagagelucka.
Själva ihopfällningen är enkel. På undersidan av båda sidorna av handtaget sitter svarta spärrar (3). Dessa drar man samtidigt uppåt, mot sig. Då kommer man märker att en spärr inuti chassit lossar och att handtaget börjar vika ihop sig nedåt mot marken (4). Fäller man chassit separat så är det väldigt platt och kompakt. Smile 3 kan förvaras stående på högkant (5) men kan givetvis också läggas platt på golvet eller bak i bilen (8). Chassit låser sig automatiskt med en liten spärr på höger sida (6).
Britax Smile 3s chassit blir 84 x 27 x 57 cm stor när det fälls ihop. Fäller man vagnen med sittdelen på, framåtvänd, så mäter Smile 3 90 x 40 x 57 cm. Mest kompakt tycker jag att Smile 3 blir om man fäller chassit separat och sedan balanserar sittdelen ovanpå, med bygeln borttagen (7).
Fästa Britax-babyskydd på Smile 3 – utan adaptrar
Ett begrepp som allt mer letar sig in också i den svenska barnvagnsvokabulären är travel system. Det innebär att en barnvagn är konfigurerad för att funka även ihop med babyskydd. Med hjälp av babyskyddsadaptrar anpassade för Smile 3-chassit kan man alltså fästa babyskydd från de flesta märken på vagnen.
Men vill man slippa krångla med adaptrar så är det faktiskt fullt möjligt med Smile 3. Britax egna babyskydd kan nämligen fästas direkt på chassit. Allt man behöver gör är att först ta loss liggdelen (eller sittdelen). Sen klickar man bara ned sitt Britax-babyskydd direkt i fästena på chassit. På bilderna har jag monterat ett Britax Baby-Safe2 i-Size babyskydd på Smile 3-chassit. Då behöver man inte vika fram handtaget eller göra något annat för att låsa ihop delar. De klickar ihop automatiskt. När man sedan vill lossa sitt Baby-Safe-babyskydd så tar man bara tag i den grå spärren bakom babyskyddets ryggstöd. Jag använde den tidigare versionen av detta babyskydd till mitt yngsta barn, då ihop med en Britax Go Big. En kombination jag var mycket nöjd med.
Prisa gudarna, Smile 3 har fått en mugghållare!
Åh det är en så otroligt löjlig grej att bli exalterad över, men ändå blir jag det. Smile 3 har på båda sidor av chassit inbyggda fästen för Britax nya mugghållare. Det tar en sekund att klicka fast den på fästet, och går lika snabbt att ta loss den igen. Mugghållaren har en bra form och har funkat för barnens vattenflaskor, min egen vattenflaska men också för större termosmuggar med kaffe eller dylikt. Mugghållaren köps som tillbehör.
Britax regnskydd för Smile 3 med sittdel
Britax har tagit fram ett nytt tillbehörspaket för Smile 3. Det innehåller insektsnät för liggdelen samt regnskydd för sittdel och för liggdel. Delarna kan även köpas separat. Det jag gillar med dessa regnskydd är att de inte är helt gjorda i klarplast. Sådana regnskydd är klumpiga, tar upp en massa plats när de ska förvaras och tenderar att bli immiga och stela med tiden. Regnskyddet som hör till Smile 3 är istället gjort av ett tunnare och mycket mer följsamt material. Förvaringsväska som kan fästas på chassit medföljer till både regnskydd och insektsnät.
Först var jag lite tveksam till den vattenavstötande förmågan i detta regnskydd, då regndropparna inte pärlar sig på ytan på samma sätt som jag är van vid med många universalregnskydd. Men jag har även testat att hålla regnskyddet under kranen och spolat vatten med ganska stor kraft. Tyget kändes då kallt, men det blev aldrig blött inuti. Passformen på regnskyddet är toppen. Man fäster det innanför ramen, så det inte kan glida iväg under användning.
Fotsack för Britax Smile 3
Jag borde kanske anlita någon annan bara för att skriva bara det här korta stycket om fotsacken som hör till Smile 3. För jag själv brukar ta fotsacken direkt efter leveransen av en vagn, och prydligt packa ned den i en påse i en garderob. Men för den som gillar fotsack så tycker jag ändå att den till Smile 3 verkar fungera som tänkt. Den fästs runt sittdelsramen med elastiska remmar. Kanten kan vikas över bygeln om man vill. Eller så fäster man fotsacken så den går över bygeln, då kan man fortsätta använda grenbandet inuti sittdelen. Ihop med en utfälld sufflett så ger fotsacken ett bra vindskydd. Men den är inte fodrad, så den ersätter inte en åkpåse.
Britax Smile 2 jämfört med Britax Smile 3 – vad är skillnaden?
Samtidigt som jag hade tillgång till Britax Smile 3 så fick jag också låna den senaste, och sista, versionen av Britax Smile 2. Det är jag väldigt glad över. Det var trots allt några år sedan jag sist körde Smile 2. Och det var först med vagnarna ståendes sida vid sida som jag noterade vissa skillnader jag annars hade missat.
Jag kommer nedan jämföra Smile 2 med Smile 3 på tre olika punkter:
- Skillnader och likheter på de två sittdelarna
- Hur chassit förändrats från Smile 2 till Smile 3
- Smile 2s liggdel jämfört med liggdelen till Smile 3
Skillnader och likheter mellan sittdelen på Smile 2 och Smile 3
Lås oss börja med sittdelen, jag tycker ändå att det är den del av Smile 3 som har sett flest uppdateringar. Det man noterar först är att Smile 3 har ett märkbart bättre liggläge än Smile 2. Men man ser också att sittdelen på Smile 3 är lägre placerad än på Smile 2. Gillar man en högt placerad sittdel är detta förstås ett minus med Britax Smile 3. Samtidigt tycker jag att Smile 3 känns mycket mer stabil, vilket såklart är en följd av att tyngdpunkten fått en lägre placering.
Jag upplever också suffletten som längre, både i hur bra skugga den ger och i hur långt ut från sittdelen den sträcker sig. Vädringsfickan på suffletten till Smile 3 är mycket större än på Smile 2. Gissningsvis kommer det därför gå att få till bättre ventilation i Smile 3 om sommaren. Britax Smile 3 har fått ett avtagbart grenband, medan det på Smile 2 alltid sitter fast. Smile 2 och Smile 3 har samma typ av sele och selspänne. Men på Smile 2 måste man trä om remmarna för att ändra selens höjd vid barnets axlar på. Smile 3 kan man bara dra remmen upp och ned, vilket är en smidigare lösning.
Måtten nedan har jag själv uppmätt med ett måttband. Vilket inte är en exakt vetenskap, när jag utför mätningarna i alla fall. Det innebär att det kan diffa något, både mot verkligheten och mot Britax uppgivna mått.
Mina mått på Smile 2 vs Smile 3 – sittdelen
Britax Smile 2 | Britax Smile 3 | |
Längd på fotstöd | 24 cm | 23 cm |
Totalt ligglängd | 88 cm | 91 cm |
Höjd på ryggstöd | 41 cm | 48 cm |
Avstånd mellan ryggstöd och bygel | 17/21 cm | 24 cm |
Höjd från golv till sittyta | 61 cm | 53 cm |
Enligt Britax ska fotstödet vara lika långt, vilket kan stämma då det var svårt att få till en bra jämförelse mätning. Detta eftersom att fotstödet har väldigt olika form. Jag är förvånad att det inte skiljde mer i måttet på totalt ligglängden, då Smile 3 upplevs som mycket rymligare och med tanke på att ryggstödet är 7 cm högre. Något som gör stor skillnad i praktiken. I samband med denna mätning noterade jag även att ryggstödet på Smile 3 är mycket tystare när det fälls upp, medan det på Smile 2 klickar rätt högt för varje läge man passerar.
De två olika måtten för avståndet mellan ryggstöd och bygel på Britax Smile 2 beror på att avståndet varierar beroende av åt vilket håll man fäster bygeln. På Smile 3 är det samma avstånd oavsett. Och även om 3 cm skillnad kan låta lite så har det effekt på hur vagnen är att använda.
Skillnader och likheter mellan chassit på Smile 2 och Smile 3
Britax Smile 2 och Smile 3 är jämnbreda baktill, men Smile 3 är bredare över framhjulen. På Smile 3 lossas framhjulen med ett enkelt klick ovanpå, och man låser dem i fast läge genom en spak på hjulfästningen insida. Varukorgen på Smile 3 är något kortare, men den är djupare och mittbalken som löper genom varukorgen är smalare. Därmed får man plats med mer i Smile 3s varukorg. Vagnarna har samma storlek på hjulen.
På Smile 3 kan man vika in handtaget mer mot vagnen, oavsett om man viker det uppåt eller nedåt. Det är också överlag smidigare att trycka in knapparna på Smile 3 än på Smile 2. De är märkbart mindre tröga och generellt bättre placerade så man kommer åt dem utan att leta.
Mina mått på Smile 2 vs Smile 3 – chassi
Britax Smile 2 | Britax Smile 3 | |
Bredd framtill | 33 cm | 39 cm |
Bredd över bakhjulen | 57 cm | 57 cm |
Höjd från golv till övre kant av fäste | 68 cm | 63 cm |
Skillnader och likheter mellan liggdelen på Smile 2 och Smile 3
Trots att sittdelen är högre upp på Britax Smile 2 än på Smile 3. Och trots att själva fästet för sittdel, liggdel och babyskydd också är högre placerat på Smile 3, så hamnar liggdelarna på samma höjd. När jag mäter avståndet från marken till över kanten av liggdelens sida så får jag det till 74 cm på både Smile 2 och Smile 3.
Liggdelen till Britax Smile 3 har fått magnetfästen till locket istället för kardborre. Locket går också upp betydligt högre, och kan knäppas fast upp mot suffletten. Knapparna för att vinkla suffletten sitter på insidan av fästena istället för på utsidan. Klädseln har en mycket bättre passform, men Smile 3 har ingen förvaringsficka på utsidan av liggdelens fotända. På Smile 3 är bärhandtaget i suffletten klätt i konstläder.
Man ser tydligt om liggdelen är korrekt monterad på Smile 3 tack vare de gröna markeringarna på sidan. Man kan också lossa liggdelen med en hand. Att ta loss liggdelen från Smile 2 kräver att man använder båda händerna samtidigt. Man kan också fälla ihop Smile 3-liggdelen mycket mer kompakt, om man vill resa med vagnen eller långtidsförvara den.
Kan man använda delar från Smile 3 på Smile 2 och vice versa?
Svaret från Britax på denna fråga är att sittdelarna inte är testade på andra chassin än det de tillhör, vad gäller stabilitet och annat. Liggdelarna är däremot godkänt kompatibla och testade. Så en Smile 3-liggdel får användas på ett Smile 2-chassi och tvärtom.
När jag själv provade att sätta Smile 3-sittdelen på Smile 2-chassit så funkade det, och tvärtom också. Men det är lite trögt att få på plats. Passformen är helt enkelt inte 100%.
Så är det att köra Britax Smile 3
Körkänslan i Britax Smile 3
Jag är stormförtjust i körkänslan i Smile 3. Den här vagnen är lättstyrd, lättrullad och generellt en fröjd att promenera runt med. Smile 2 är också en lättrullad vagn men jag tycker att detta blivit något bättre på uppföljaren. Något som delvis kan ha att göra med vagnens fjädring. Britax Smile 3 har fjädring både i framhjulen och i chassit. Det är inte ett lika mäktigt gung som i Britax Go Big. Men Smile 3 är mjukare än Smile 2 och jag gillar det.
Tack vare lufthjulen har körkänslan varit precis lika bra oavsett om jag kört på asfalt, stenlagd trottoar, gräsmatta eller grusväg. Hjulen kör aldrig fast sig och Smile 3 känns aldrig tung att manövrera. Min dotter väger omkring 13-14 kg, så med en liten bebis i liggdelen kommer Smile 3 antagligen kännas fjäderlätt att hantera. Jag har givetvis inte kunnat testa Britax Smile 3 i snö. Men eftersom att hjulen har samma storlek så är min gissning att det kommer funka lika bra, det vill säg helt okej, som det gjort med Smile 2. Vill man ha en riktig terränggående vagn så bör man satsa på en modell med större hjul.
Britax Smile 3 i kollektivtrafiken
Britax Smile 3 är en smal vagn. Normal bredd är runt 60 cm, och 57 cm är kanske inte mycket smalare än det. Men den känns väldigt smidig i alla lägen, och i synnerhet i kollektivtrafiken. Jag har testat Smile 3 både på bussen, i tunnelbanan och på spårvagn. Man känner sig inte ivägen men den här vagnen och den tar sig genom såväl smala hissdörrar som tunnelbanespärrar utan krångel. Att handtaget kan vikas in gör större skillnad än vad man kan tro för hur mycket utrymme man tar upp när vagnen står parkerad inne på bussen.
Är Britax Smile 3 lika prisvärd som Smile 2?
När man jämför Britax Smile 2 med Britax Smile 3 så ska man vara medveten om att Britax har höjt priset på vagnen med flera tusenlappar. En procentuellt sett rejäl ökning. Men då bör man också känna till att priserna på barnvagnar generellt har stigit under åren sen Smile 2 släpptes. För en komplett Britax Smile 2 med sittdel och liggdel får man betala omkring 9000 kr. Då får man en duovagn av ett känt märke, av god kvalitet och med en bra garanti som god tillgänglighet av reservdelar. Av de andra större barnvagnsmärkena så är det t få som säljer en komplett duovagn för 9000 kr år 2019. Och de mindre, mer okända no brand-tillverkarna säljer vagnar som i princip alltid är av sämre kvalitet. Jag gissar även på att Smile 3, precis som dess föregångare, kommer ha ett väldigt rimligt andrahandsvärde.
Mitt omdöme av Britax Smile 3
Med det sagt är jag imponerad av hur Britax har uppdaterat och förbättrat Smile 3. Allt jag hade önskat mig finns där: rymligare sittdel, bättre körkänsla, högre ryggstöd och dessutom ännu bättre liggläge, varukorg och sufflett. Sittdelen har placerats lägre, utan tvivel en minuspunkt för vissa. Men det sitter fortfarande inte lågt liggdelen förblir högt upp. Personligen irriterar jag mig mest på det knepiga grenbandet. Och hade jag fått önska någon ytterligare förbättring av Smile så hade det varit vagnens storlek ihopfälld med sittdelen bakåtvänd.
Utan tvivel kommer Britax Smile 3 ta över den roll på barnvagnsmarknaden som Smile 2 innehar idag, trots att den prismässigt (och tack vare att den funktion- och materialmässigt) har uppgraderats till Britax Premium-segment. Och jag tycker det är helt välförtjänt. Britax Smile 3 hör hemma på toppen av prispallen för riktigt prisvärda duovagnar.
Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!
Se pris för Britax Smile 3 hos: Baby V
Se pris för Britax Smile 3 hos: Babyland
75 kommentarer
Hejsan. Stort tack för en väldigt bra och tydlig recension av Smile 3, precis vad jag har sökt efter. VI väntar barn nr 1 i slutet av december och håller på att välja barnvagn. Som det ser ut nu så väljer vi mellan Smile 3 och Bugaboos Fox. (såg att den uppdateras i april, men vi kommer behöva köpa innan dess). Tar vi foxen beställer vi troligtvis den från Nederländerna då vi fått ett pris på ca 11300 därifrån (då inkl tillägg att få classic navy collection). Jag tycker att den är både snyggare och gissar på ett högre andrahandsvärde. Men hur är det med sittdelen, att den inte går att få ”platt” så att barnet inte kan ligga i sidoläge, är det ett problem skulle du säga? Och är Smile 3 likvärdig i övriga funktioner med Foxen enligt dig? Prismässig får man ju till även babyskydd och bilfäste till den för samma pris. Vi har varit och fingrat på dem i affären och de känns båda lättstyrda och lättviktiga, har stora varukorgar, enkla att fälla ihop osv. Sammanfattningsvis, beslutsångesten har infunnit sig så alla tips och råd är välkomna. Vilken är bäst enligt dig, om man kan säga så? (vi bor också i Sthlm så har samma väderförutsättningar som ni). Tusen tack för all hjälp och 5 stjärnor för en superblogg! Vänligen Hanna
Hej Hanna!
I frågan om ergonomisk sittdel vs vanlig sittdel så finns det inga rätt svar, allt handlar om preferenser. Och vad ens ofödda barn har för preferenser är absolut omöjligt att veta. Så just vilken typ av sittdel vagnen har skulle inte väga så tungt, för mig iaf.
Det märks att Bugaboo Fox är en dyrare vagn, tycker jag. Den är lättare, den blir mer kompakt när den packas in i bilen, den känns lite lyxigare överlag. Men Smile 3 är ju klart mer prisvärd, som du säger kan man köpa den som komplett Travel System för vad Fox kostar med bara sittdel liksom!
Skulle jag välja en av dem så skulle jag välja Fox, bara för att jag älskar körkänslan i den. Men jag skulle absolut kunnat ha Smile 3 till en bebis och vara riktigt nöjd med den, så försök testköra båda och se om det finns någon som känns lite bättre för er!
/Anna
Tusen tack för att du tog dig tid att svara! Jag håller med dig och lutar helt klart mot Foxen, då den känns lyxigare. Och det tycker jag att man är värd. 🙂
Tycker Britax är en vidrig vagn. Haft 3 chassin på 6 månader och alla har missljud. Britax hävdar att inget är fel på vagnen och vägrar ta tillbaka den, trots att de bytt chassit för samma fel två gånger. Skulle aldrig köpa en Britax 🙁 ångrar köpet något fruktansvärt.
Tror du att regnskyddet till treans sittdel passar även till tvåan?
Hej,
Det borde det kunna göra. Tvärtom blir nog svårt, regnskyddet som hör till 2an bör vara för litet för att sitta bra på Smile 3 med sittdel!
/Anna
Hej,
Finns där någon ståbräda till Britax smile 3?
Hej Kelly!
Britax har ingen ståbräda för Smile 3, men Bumprider funkar på vagnen!
/Anna
Hej! Grymt bra jämförelse och recension! Vi är sugna på Smile 3 men med mjuklift istället för liggdel. Men då är frågan hur regnskyddet funkar till mjuklifte?
Hej Ted!
Jag skulle tro att originalregnskyddet funkar lika bra även då. Det finns lite utrymme för att barnets ben och fötter ska få plats innanför regnskyddet till sittdel, och jag är rätt säker på att det går in en mjuklift där under också!
/Anna
Heej! Grymt bra recension. Jag har provkört denna och älskar den. Nu på fredag får man ett bra erbjudande, paket pris inkl babyskydd 9000 kr.. funderar på att slå till..
Dock undrar jag om Emmaljunga nxt60 är lika bra? Den får jag för 7000. Sittdel, liggdel o ett regnskydd på köpet.
Kan dock lägga till att vi egentligen kan få låna min brors babyskydd..
Vad jag gillar med britax är att den är så smidig att fälla ihop, har bla. Längre sufflett…
Vad tycker du? Hjälp en förvirrad person.
Hej!
9000 kr för allt det är ett väldigt bra pris tycker jag, tveksamt till om Smile III kommer släppas till så mycket bättre erbjudande såhär nära på releasen. Jag gillar absolut NXT60 också, de är rätt olika i hur de fälls ihop och i hur de är att köra. Men båda är bra! Om du ska använda babyskyddet på vagnen, så kolla att modellen du kan få låna har adapter för vagnen du till slut väljer.
/Anna
Hej!
Vi väntar vårt första barn och har börjat kolla på vagn men det är en hel djungel…
Vi har en Volvo v60 med hundbur i bagaget så vi är ute efter en bra vagn som får plats i bilen. Vi har varit och testat joolz day3 och britax smile lll och båda får plats bredvid hundburen.
Eftersom att vi har hund så är vi mycket ute och går i alla väder och i all terräng, mkt grusvägar/skog. Tror du att någon av dessa vagnar skulle passa oss då eller är framhjulen för små? Eller rekommenderar du någon helt annan vagn? Antar att det är mest optimalt med större hjul.
Tacksam för svar!
Hej Alexandra! Ska man gå mycket i skog och terräng så brukar lufthjul eller större foamhjul vara det bästa valet. Så Smile III funkar absolut. Day 3 borde också gå bra, om du köper till terränghjulen. Alla vagnar blir ju rätt stora med liggdel på, men den använder man å andra sidan bara en kort period. Så för er del skulle jag lägga mer fokus på att vagnen känns smidig att fälla ihop med sittdelen på. Kolla på tex Britax Go Big, den kan du fälla med sittdel på oavsett hur den är vänd.
Men är det mindre viktigt så skulle jag kanske lägga till Emmaljunga NXT60, med lufthjul eller de punkteringsfria, till er lista. Prisvärd, liten och smidig men samtidigt ganska rejäl. Och fantastisk körkänsla!
/Anna
Hej. Väldigt bra recension och känner att du får med dom bästa punkterna. Jag har hört mig för lite extra kring Britax då det står mellan den och Bugaboo Fox, det jag hört är att Britax har hög reklamation statistik då chassit knarrar väldigt mycket. Är det något du märkt när du har provkört dom? Knarrande ljud är ett big no no för mig och jag vill göra mig säker på att det är något som Britax åtgärdat.
Hej Michaela!
Jag märkte INTE av det när jag testade Smile III för mer än ett år sedan. Men sedan dess har jag tyvärr hört väldigt många vara missnöjda med just missljud samt även med vobblande framhjul. Vilket är supertrist. Nyligen sa någon att Britax uppdaterat Smile 3-chassit nu denna höst och att det ska ha blivit bättre men jag vet inte om det stämmer.
/Anna
Tack för recensionen! Utseendemässigt tycker inte jag de är någon annan Britaxvagn som slår Smile 2. Den är en fröjd för ögat och jag tycker nog inte de verkar vara så många förbättringar så att jag skulle valt en Smile III framför Smile 2 ändå. Bara en sådan sak som att grenbandet går att ta av, de känns som en nedgradering för mig. Likaså att axelremmarna sitter fast i ryggstödet på en ”rem”, de ser ut att kunna vara väldigt obekvämt att sitta med dem i ryggen för de barn som åker. Att ryggstödet blivit längre är kanon, men enligt mig ser även varukorgen sämre ut i Smile III. Skulle jag få smått igen och köpa vagn hade jag valt Smile 2 framför Smile III alla dagar i veckan, trots att den inte går att använda så länge som en Smile III kanske gör.
Hej! Vi väntar vår första och våra preferenser för barnvagnar är lika med noll. Vi bor på landet och kommer gå många och långa promenader, ofta ojämna grusvägar eller bredare skogsstigar. Vi är dock också i behov av att smidigt kunna ta bilen och packa in allt där, vi har en mindre SUV och ingen kombi. Vi har varit till butik och testat britax III, Emmaljunga superviking och NXT90 och faller mest för Britax pga priset och smidigheten när man fäller ihop och tar av/på de olika delarna. Superviking kändes dock stabilare att köra och liggdelen kändes så mjuk och gosig (är det ett fånigt argument?). NXT90 tyckte vi kändes lite styv och trög (kan det bero på outdoor hjul istället för lounge som det var på superviking?) så den gillade vi inte så mycket, samt priset!! Nackdelen för superviking var annars att den inte hade lika smarta ihopfällnings funktioner samt hur man får av/på liggdel och babyskydd (adaptrar) medan sittdelen kändes smidig. Supervikingen får plats i vår bil men lite på gränsen.
Har du någon input? Vet knappt vad jag vill fråga men du verkar så otroligt hjälpsam. Tror vi är mest oroliga att vi kommer sakna den stadiga körkänslan som vi hade med supervikingen om vi tar Britax. Kan den vanliga vikingen vara ett alternativ om vi vill ha en snäppet mindre vagn för bilen? Funderar i så fall på om vi skulle köpt en sittvagn för 5500 och sen köpt en liggdel begagnat, då bör vi komma upp i ca samma pris som britax men vi behöver då ”krångla” (som jag ser det” med adaptrar för babyskyddet…
Hej Sara!
Min första reflektion var, haha, att får du in Super Viking i bilen så är det knappast en särskilt liten bil. Den vagnen är STOR ihopfälld. Framför allt lång. Men väldigt rejäl. För den typ av användning du beskriver skulle nog en Super Viking med lufthjul vara ett väldigt bra val. Jag skulle för terrängkörning föredra den framför NXT90. Britax Smile III är också bra och borde fixa samma typ av terräng. Varukorg slår inte i marken, det har jag bara sett på någon enstaka vagn under alla mina år.
Men ja, vanliga Viking tycker jag också kan duga för en del terräng – om ni väljer lufthjulen. Och den blir ju mindre ihopfälld. Men är fortfarande inte liten. Både Viking och Super Viking har ju precis utgått hos Emmaljunga så OM ni vill köpa nytt så är det ju de sista exen som säljs i butikerna just nu. Vill du ha förslag på fler modeller att kolla på, bara för att sondera terrängen, skulle jag kolla på Britax Go Big och Kronan Duo/S. Men överlag, låter som att ni är inne på rätt spår!
/Anna
juste! Tyckte Britaxens varukorg var så nära marken, släpar den i om man går på annat underlag än asfalt och/eller i butiker!?
Hej!
Idag var jag och min man och provkörde barnvagnar för första gången. För mig blev det lite av en besvikelse då vi gillade helt olika vagnar. Jag föll direkt för Bugaboo Fox Pga att den var så lättkörd och lättsvängd. Gillade även bromsen mycket. Det jag blev tveksam över var hur smidigt det blir att använda foxen med babyskydd som kräver adapter vill inte ha bugaboos babyskydd). Min man gillade däremot inte den så mycket utan föredrog Britax go big eller britax smile 3. Jag gillade inte körkänslan i smile riktigt och upplevde den som långsammare att svänga än foxen samt att jag riskerade att trampa på vagnen då avståndet var ganska kort. Det enda jag gillade med den var bromsen och smidigheten i att byta till babyskydd utan adapter. Go big upplevde jag något bättre körkänslan mer som lite mer otymplig. Vi bor i Stockholm men går ändå en del promenader ute på landet, mest grusvägar. Kände inte att expediten i butiken var så kunnig tyvärr utan bar mer intresserad av att sälja det dyraste alternativet. Vi ska självklart provköra mer men skulle ändå vara tacksam för lite råd!
Hej!
Visst är det svårt att enas! Och just körkänslan är så subjektiv, en del gillar vad andra hatar.
Smiles lösning med babyskydd utan adapter är hyfsat unika, så gott som alla andra vagnar kräver adapter. Kanske ska ni kolla på Cybex Priam och Emmaljunga NXT60 också? Och sen skulle jag kolla på Joolz Day3 också, den kommer som Day+ senare i vår och den har jag höga förhoppningar på!
/Anna
Varför talar ni inte om att Britax är en vagn från Kina ( Dorel LTD) som kostar massor med pengar att transportera runt halva Jordklotet på ett miljövidrigt sätt, och att Uppababy och många andra vagnar från Dorel är samma vagn med lite olika designer på tygerna .
Dorel klistrar bara etiketter på sin tillverkningen enl. kundens önskemål .
Rocky
Hej, en majoritet av alla vagnar som säljs i Sverige är tillverkade i Kina, Smile är inget undantag. Det du skriver om att andra märken har samma modell stämmer inte. Du kanske tänker på den äldre varianten Brio Sing? Den, eller mycket snarlika vagnar, såldes under många varumärken. Men inte heller det är något ovanligt eller konstigt, titta på exempelvis Carena Kobbe – den finns med en massa andra namn från många olika tillverkare världen över. Alla har köpt rätten till samma gjutform och har sedan anpassat klädsel och annat för att göra modellen mer märkesspecifik.
/Anna
Hej och tack för dina recensioner!
Vi har börjat leta vagn till vårt första barn. Vi bor på landet och ser att vi har ett behov av en vagn som är smidig att resa med (främst med bil) samt huvudsakligen gå promenader på (ibland leriga/snöiga) grusvägar och kuperade stigar i skogen. Har fastnat lite för Britax Smile 3 då både ligg- och sittdel samt bilbarnstolen verkar smidiga att varva mellan, dock är jag lite orolig för att framhjulen är lite för små för grusvägar och skogsstigar. Därför har jag också tittat lite på och läst dina recensioner om Britax Go big och Emmaljungas NXT60 . Vilken skulle du rekommendera av de tre utifrån våra förutsättningar?
Stort tack på förhand!
Mvh,
Ellen
Hej Ellen!
Jag tycker du hittat tre bra modeller som alla är allround och funkar både för lite mer terräng men utan att kännas klumpiga i bilen eller i stadsmiljö. Jag skulle kunna rekommendera alla tre, men de har ju olika styrkor. Go Big är nog den som känns störst, men den är smidigast att fälla ihop med sittdel på – vilket man uppskattar väldigt mycket om man ofta ska ha vagnen i bilen.
Smile III är ju smal och smidig, NXT60 är om jag minns rätt just nu bara 1 cm bredare dock så ingen större skillnad. Jag kört just nu NXT60 årsmodell 2020 för att recensera för bloggen och jag är lite kär i den vagnen. Den är väldigt rejäl! Där kan man ju dessutom välja mellan vanlig och ergosittdel. Och Smile III har en grym varukorg, superbra sufflett och en högt placerad sittdel – högre än de andra två. Alla tar 22 kg i sittdelen. Jag skulle säga att Go Big är mest rymlig. och NXT60 med Flat-sittdel kommer tvåa i det avseendet.
Så, vilken är bäst för er? Det beror på! Men kan varmt rekommendera att ni provkör alla om ni inte redan gjort det. Oavsett vilken ni väljer så är det ju tre väldigt bra vagnar av hög kvalitet!
/Anna
Hej,
Underbart att hitta en så utförlig och bra recension av Britax Smile III 🙂
Vi har en fundering innan vi vågar slå till på vagnen. Ser i texten att det är uttalat att det går bra att sätta en Britax Smile II liggdel på chassit för Smile III, men fungerar enhandsgreppet då, alltså att man kan ta bort liggdelen med en hand?
Fungerar tidigare Britax babyskydd till chassit generellt om de inte är för gamla?
/Marielle
Hej Marielle,
ja liggdelen lossas på samma sätt oavsett vilket chassit den sitter på. Och ja alla Britax-skydd går att fästa på chassit!
/Anna
Hej,
Jag ska få mitt första barn i augusti och är helt vilse i barnvagnsdjungeln just nu.
Jag har hittills två vagnar jag känt mest för och det är Emmaljunga NXT90 och Britax Smile III.
Vi bor i Stockholm i en två:a men är mycket på resa till Norrland och Dalarna och älskar uteliv i skogen. Vad är den största skillnaden mellan dessa två?
Bra terrängdäck är ett krav men sedan är jag osäker på vad jag ska leta efter.
Jag är inte så lång medans sambon är 180 cm, vi har en kombi bil men jag är inte den starkaste i mina armar då vänster arm är skadad sen innan.
//Josefine
Hej Josefine,
både NXT90 och Smile III kan ju köpas med lufthjul (för NXT90 finns ju även andra hjul). NXT90 är lite större och mer rejäl, eftersom att den även ska fixa belastningen när man använder den som syskonvagn. De väger nästan exakt samma (13,8 mot 13 kg). Sen finns ju även NXT60 som är lite nättare än NXT90, men den väger ungefär samma den också. Ska man ha en vagn som fixar terräng så är de ofta lite tyngre. Jag skulle rekommendera er att köra båda vagnarna, för körkänslan skiljer sig åt rätt mycket.
/Anna
Vilka babyskydd som säljs nu går att ha till britax smile 2
Hej Monia,
du kan fästa Britax babyskydd direkt på Smile III utan adapter. Du kan också köpa till dessa adaptrar: https://www.babyshop.se/smile-iii-adaptrar/p/352289
Med dem kan du fästa de flesta babyskydd från BeSafe, Maxi Cosi och Cybex på vagnen!
/Anna
Hej!
Vi väntar vårat första barn och hwt börjat kolla på vagnar och fastnat för Britax, antingen smile 3 eller go big. Vi har hund är är mycket ute i skog och mark och åker också ganska ofta bil. Dels är det bra om vagnen är smidigt att fälla ihop och dels behöver vagnen rymmas i bilen, men det får vi ju prova oss fram till (och vi måste oavsett köpa en ny bil för att rymma barnvagn och hundar), men ffa funderar vi på hur de vagnarna är i terräng om man jämför dem? Go big har ju större hjul, men gör det så stor skillnad i praktiken?
Är det någon annan vagn vi missat och borde titta mer på?
Hej Matilda!
De har rätt olika körkänsla ändå. Go Big har mycket mer, kännbar fjädring än vad Smile III har. Men en del verkar ändå uppleva den som för hård för skogspromenader. Jag tror det beror på vilken sorts hjul det är. De som rör sig mycket i terräng med vagnen verkar föredra lufthjul och det är även vad jag skulle rekommendera.
Ni skulle även kunna kolla på Emmalunga NXT90 (med lufthjul, vilket verkar vara borta som val för årsmodell 2021 men äldre modeller har det), den blir även rätt kompakt när man fäller ihop den!
/Anna
Hej Anna!
Vilken mjuklift passar till Smile 3?
Har en ganska så smal trapp upp till våran lägenhet och då känns det som att mjuklift är smidigare.
Hej, då låter mjuklift som helt rätt val! Jag skulle säga att de flesta, om inte alla, funkar i Smile 3. Men definitvit Britax egna, och Najells och Phil&Teds Coocon funkar också!
/Anna
Hej! Tack för bra inlägg och redogörelse för de olika modellerna! 🙂
Undrar lite över om handtagen skiljer sig åt för smile 2 resp. 3? Har köpt en svart smile 3 via blocket men sneglar nu mot läderhandtagen i cognacfärg som ser snyggt ut. Detta verkar bara finns som tillbehör till smile 2 där man fäster detta med dragkedja. Vad tror du – är handtagen i princip lika? Vågar man beställa nytt handtagsskydd avsett för smile 2 och testa på smile 3?
Med vänlig hälsning,
Linnea
Hej Linnea,
jag är faktiskt inte helt 100% säker på hur det ligger till med handtaget. Så jag törs inte säga varken bu eller bä är jag rädd. Har något vagt minne om att det är något med formen som ändrats… men jag kan ha blandat ihop det. :/
/Anna
Tack för en bra beskrivning
Hur upplever du chassi fjädringen fungerar? På vår vagn knisslar fjädringen på en sida. Ett metalliskt liknade ljud, som är väldigt irriterande. Har smörjt alla rörliga delar utan att få det tyst. Det verkar vara nåt inne i fjädringsarmen som man inte kommer åt utifrån.
Hej Matias,
det känner jag inte igen som ett problem – vare sig på den Smile III jag körde eller på vad jag hört av andra som har vagnen. För mig brukar sånt missljud lösas om man sprayar RIKLIGT med siliconspray in i skarvarna runt området ljudet kommer ifrån, och sen låter stå så över natten. Men har du redan testat det så får du kanske ta kontakt med butiken där du köpte vagnen!
/Anna
Hej Anna! Tack för recension! Vi funderar på en Smile3 eller en Bugaboo donkey 3.. bugaboon är ju mycket dyrare, skulle du säga att den är värt det? Vi bor i stan och kommer mest köra på grusvägar i naturen. Har dock en supersmal trapp till förrådet och bugaboos tvåhjulslösning verkar bra för det.. Har du några råd att ge? Tusen tack!!!
Hej Josefin,
det är många som väljer mellan just Fox och Smile III vad jag hör, och förstås funderar de flesta över prisskillnaden. Det är svårt att säga exakt vad som motiverar den men absolut känns Fox lite lyxigare. Sen i övrigt är de två väldigt olika. Fox har ergosittdel, teleskophandtag och punkteringsfria däck. Smile III har vanlig sittdel, knäledshandtag och lufthjul. Väldigt olika körskillnad. Vad gäller priset så bör man, i mitt tycke, väga in att Bugaboos vagnar har betydligt bättre andrahandsvärde.
Ang tvåhjulslägen så har jag personligen använt det sjukt sällan. Och oavsett så får ingen av vagnarna egentligen dras i trappor…
/Anna
Tack för en bra och hjälpsam recension!
Vi väntar vårt första barn i slutet av juli och har då tänkt köpa en Britax Smile 3. Det vi funderar på är om det går att använda Najells Sleepcarrier som mjuklift direkt i sittdelen, och på så sätt slippa köpa liggdelen? Vi har frågat Najell och de säger att den funkar i sittdelen, men det jag funderar på om den är tillräckligt stabil som mjuklift för att vara säker. Har du någon uppfattning om detta?
Hej Titti!
Najells mjuklift har ganska mjuka sidor, även för att vara en mjuklift. Vissa liftar, tex Britax, har ju plastskivor i sidorna som helt klart ger en extra stadga. Med det sagt så tror jag inte att säkerheten skulle påverkas. Och inte att det skulle vara mindre säkert än en vanlig liggdel heller. Förutsatt att man noga fäster mjukliften i sittdelen, förstås! Najells SleepCarrier är väldigt mysig, skulle själva överväga den som mjuklift om jag skulle ha fler barn (men det ska jag icke!).
/Anna
Tack för ditt svar! Det låter ju bra. Är det lätt att fästa sleepcarriern i sittdelen? Jag är komplett nybörjare på barnvagnar så vet inte hur det brukar se ut.
Bra recension! Vi köpte vår smile 2 i slutet av sommaren eftersom bebis var väntad i november. Jag har dock ångrat mig lite till och från och beklagat mig lite över att vi inte väntade och köpte en smile 3 istället. Nu känns det ändå lite bättre, även fast smile 3 är lite snyggare.
Så till min fråga: vi köpte inget regnskydd till sittdelen, som det nu snart är dags att byta till, när vi hämtade ut vagnen. Nu hittar jag det inte till försäljning någonstans(?!). Tror du att regnskyddet tillhörande sittdelen för smile 3 skulle passa på smile 2?
Tack på förhand!
Hej Emilia,
som jag minns det så kan du ha Smile 3-regnskyddet på Smile 2 men det är lite större så kanske sitter lite pösigt. Men det ska funka enligt vad jag hört, jag tror dock inte att jag testade det själv tyvärr.
/Anna
Hej.
Undrar bara om hur viktigt det är att ha något slags solskydd över suffletten på Britax Smile 3? Behövs det? Tänker att det är ett tjockt tyg och borde räcka? Eller ska man ha något slags solskydd över själva sufletten?
Tack för en super bra recension, den hjälpte oss att välja Britax Smile 3.
Mvh
Mikael
Hej Mikael,
nej du behöver absolut inget mer solskydd än själva suffletten! Det räcker mer superbra för att skydda!
/Anna
Tusen tack för recensionen. Vi har varit så himla inne på emmaljunga nxt90, vi provkörde den & fastnade för den. Den fick plats bredvid hundburen i bilen & kändes kanon. Nu hade sambon googlat & läst att många recensioner var negativa kring nxt90. Så han blev osäker så nu kollade vi Britax smile 3, men läst att många tycker den känns ”plastig” & en del säger det känns som den ska ramla ihop. så orolig att välja ”fel”. Skiljer det sig mycket mellan dessa 2?
Hej Malin!
Det där är så himla svårt, jag ser ju även många med NXT90 som är otroligt nöjda med sin vagn så allt beror ju kanske mer på hur väl vagnen passar den som köpt den om att den skulle rent objektivt vara sämre eller bättre. Smile III är en jättehärlig vagn men jag ska säga att den på sistone verkar ha lidit av rätt mycket barnsjukdomar, har hört en hel del om vobblande framhjul och andra problem. Jag har visserligen också hört att en ny version av chassit ska ha släppts nu, så det kan ju vara åtgärdat – mer än denna luddiga info har jag dessvärre inte.
/Anna
Hej.
Tack för en super bra recension, vi valde att köpa en Britax Smile 3 🙂
Undrar bara om man behöver ha solskydds paraply eller något annat UV skydd ovanför suffletten, eller om sufletten är UV skyddande?
Mvh
Mikael
Hej! Tack för en jättebra blogg och bra recensioner, det hjälper oss mycket nu när vi är på jakt efter vår första barnvagn! Vi bor tre trappor upp utan hiss, så vi är inne på att köpa endast en sittdel och använda med mjuklift. Jag är kort och min sambo är lång (190cm). Vi är mest inne på Britax Smile just nu, men har också kikat på Britax Go Big. Vilken skulle du rekommendera, vad är de största skillnaderna mellan dessa?
Stort tack på förhand!
Mvh Jessica
Hej Jessica!
Go Big är lite lägre i sittdelen, men å andra sidan mycket smidigare att fälla ihop. Smile III är högre, lite smalare och något bökigare att fälla. Men är man över 190 cm så tror jag man trivs bättre med Smile III. Den har inget bakre stag, så man kan gå normalt bakom den även med långa ben. Och den funkar toppen med mjuklift, tror ni skulle bli nöjda med den!
/Anna
Hej! Upplever du något problem med att framhjulen på britax smile III vagnen vobblar? Vi kan inte gå ut och gå utan att låsa framhjulen, annars känns det som att hela vagnen ska rasa ihop… Vi är inne på vårt tredje chassi och väntar besked från återförsäljare!
Hej Elin,
det är inte alls ovanligt med vobblande framhjul på vagnar med luft- eller skumhjul, är min erfarenhet. Har dock inte hört att Smile III skulle ha några särskilt stora problem med detta faktiskt, minns inte att någon annan hört av sig om just den modellen så förhoppningsvis har ni haft otur. Även om det låter märkligt att det uppstår samma fel med 3 olika chassit. :/
/Anna
Vilken mjuklift skulle du rekommendera till Britax smile lll?
Hej Becky!
Jag skulle nog valt Britax mjuklift till Smile III. Den är rätt stor, så då utnyttjar du ju ytan maximalt. Vilket är extra bra om man ska använda mjukliften under vintenr, när man behöver ha extra filtar och extra mycket kläder på bebisen också.
/Anna
Hej!
Helt toppen att läsa en sån bra recension i denna djungel av barnvagnar 🙂
Jag undrar var krokarna till skötväskan är ifrån?
Hej Amanda!
Skötväskekrokarna du ser på bilderna hör till en Elodie Details Brilliant Black-skötväska: https://ombarnvagnar.com/2018/03/elodie-details-brilliant-black-skotvaska/
Jag använder dem dock inte till skötväskan utan jag hänger min handväska (som inte väger mer än 1 kg) på handtaget för att ha plånbok och mobil nära till hands!
/Anna
Hej Anna!
Vi har i dagsläget en NXT90F, gillar den väldigt mycket med tanke på hur stadig den är och att den i framtiden går att komplettera för ett eventuellt syskon. Tyvärr upplever jag den tung och klumpig att få in och ur bilen när jag är själv. Har varit och provkört smile III och tyckte den kändes mycket lättare och smidigare när jag är själv. Vi bor både nära skog, land och stad och rör oss i många olika miljöer därav. Det jag undrar är om du tror smile III är en bra komplettering till NXT90? Vår dotter är alldeles för liten för att sitta framåt än så länge.
Med vänlig hälsning, Hannah
Super bra recension! Jag ska köpa en Brutax smile 3 men blir inte helt klok på babyskyddet och om man kan fästa alla Britax babyskydd? Vet att Primo ocj I-size 2 funkar men är det samma för I-size 3 och Isense? Eller behövs adaptrar för dom? Får inget direlt svar. Vill helst köpa I-size 3 eller Isense men ska kunna Göstas utan adaptrar. Vet du om det funkar att fästa alla direlt på chassit?
Hej Linnéa, jag är också osäker på detta. Som jag förstått det har i-Size 3 och iSense fått nya fästena och det jag har hört, dock inte från Britax då mina kontakter där är på semester, är att dessa istället ska ha samma fästen som Maxi Cosi. Det vill säga de ska gå att fästa på Smile III men du behöver Maxi Cosi-adaptern. Men detta är hörsägen, jag ska kolla med Britax vad som verkligen gäller!
/Anna
Hej! Undrar bara om du möjligtvis vet hur bred suffletten är på britax smile 3? Lite konstig fråga kanske men vill köpa ett hänge och ha men vet inte hur bred den är och vågar inte chansa om den inte passar. Tacksam för svar!
Hej Erica, tyvärr, jag har inte det måttet!
/Anna
Hej. Hoppas på svar även fast inlägget är flera år gammalt 🙂
När regnskyddet är på sittdelen och man har den i liggläge, går det att fälla ut suffletten fullt ut? Det ser ut som på bilderna att det endast går att ha den utfälld halvt, alltså såsom när dragkedjan är stängd.
Mvh Anna
Hej Anna!
Absolut, jag får ett mail för varje kommentar som kommer till bloggen så jag svarar på alla kommentarer!
Jag minns inte exakt hur det blev när man gjorde så som du beskriver, man jag tror inte man kunde ha suffletten fullt utfälld då. Utan man får ha förlängningen stängd för att regnskyddet ska passa.
/Anna
Vill bara tacka för en fantastiskt välskriven recension! Vi ska ha vårt första barn i mars och din blogg och i synnerhet det här inlägget var verkligen vad jag letade efter i barnvagnsletandet 🙂
Hej Lisa, och tack själv för dina fina kommentar! Så roligt att jag kunde vara till hjälp!
/Anna
Hej!
Bra recension!! Vet du om det funkar med Britax 3 hjul på en Britax 2? Vi har svårt att hitta reservdelar till våran Britax 2 och behöver nya hjul och inte bara slang!
Hej Anna!
Nej det vet jag tyvärr inte med säkerhet. Testa att kontakta Britax direkt och fråga!
/Anna
Hej!
Vi ska ha vårt andra barn snart och överväger britax smile 3. Eller, vi blev ngt avskräckta när vi var och kollade på den och försökte förstå hur vårt stora barn skulle få plats på en sitt/ståbräda bakpå. När de satte på en ståbräda i butiken såg det ut som att barnet skulle få hänga bakåt eller stå framåtböjd för att inte slå huvudet i barnvagnens handtag. Också hört att universalståbrädor inte är bra och att det blir otroligt tungkört. Vad är din uppfattning om hur bra det funkar för det stora barnet med ståbräda på smile 3, och hur bra funkar universalbrädor?
Vi har även övervägt bugaboo, dels verkar deras egen ståbräda bättre och dels ser avståndet mellan handtag och liggdel/sittdel större ut så att det stora barnet får bättre plats. Är det värt att lägga mer pengar på bugaboo (ska tilläggas att ha en lättkörd vagn är verkligen prio denna gång 🙂 Tusen tack på förhand!
Hej Maja,
Du har gjort en korrekt bedömning, väldigt många vagnar är inte roliga att köra med ståbräda. Och många av dem lämnar också väldigt lite plats för det äldre syskonet, när man kombinerar ståbräda och liggdel på samma vagn. Bugaboo är det bästa undantaget skulle jag säga, och jag har testat ståbräda ihop med de flesta duovagnar. Så jag skulle utan tvekan valt någon Bugaboo-vagn, med Bugaboos egen ståbräda, om jag visste att jag skulle köra mycket med ståbräda!
/Anna
Heeej
Tack vilken bra recension, jag är sugen på antingen denna britax smile 3, eller talos s lux/ talos s2 in 1.
Vilken av dem skulle du säga att du rekommenderar mest ? Tacksam för svar
Hej!
Jag skulle välja bort Talos S 2-in-1 om inte barnet absolut föredrar ergonomisk sittdel, för Talos S Lux är så mycket smidigare att fälla ihop och blir mindre ihopfälld. Och det är nog Talos främst styrka jämfört med Smile, mkt smidigare att fälla ihop. Smile är lite mer stabil och rejäl, jag skulle säga att den fixar en aning mer snö och terräng. Smile III har också något högre ryggstöd som jag minns det. Men båda har bra körkänsla, lång sufflett, vändbar sittdel, bra varukorg osv. Så det är lite en smaksak helt enkelt!
/Anna