Luftpump till barnvagnen!

av Anna

En fråga jag ofta ser är hur man ska tänka kring en vagn med lufthjul. En del föredrar någon typ av punkteringsfria hjul eftersom att man är rädd för punktering. Och visst är det supertrist med punka på ett barnvagnshjul, speciellt som att det alltid verkar hända när det passar som sämst. Men min upplevelse är att det inte är så vanligt som man kan tro. För sex år sedan köpte jag min första barnvagn med lufthjul och under den tid som passerat sedan dess har jag varit med om punktering en enda gång. Kanske har jag haft tur? Kanske har jag haft glädje av de råd jag en gång fick av en barnvagnsreparatör: ha alltid rätt tryck i däcket.

Idén var att hjulet skulle vara mindre utsatt för risken för punktering om det är rätt tryck i däcket. Men det finns också fler fördelar med att ha koll på detta – vagnen rullar ju som bäst om hjulen är lagom hårda. Efter det såg jag till att skaffa en bra pump. Modellen jag har är inköpt på närmsta cykelbutik och det viktiga är att den kan pumpa både cykel- och bilventil, då de flesta barnvagnar har den senare typen av ventil på sina däck. Det är också viktigt att det finns en tryckmätare, och har man en fotpump så blir pumpande desto effektivare. Vilket tryck som är det rätta står allra oftast inskrivet på däcket, väldigt praktiskt tycker jag. Samma information brukar även återfinnas i instruktionsboken. Känns en barnvagn med lufthjul plötsligt tungkörd eller seg att styra så kan för lite luft i däcken vara problemet. Min rekommendation är att se över däcktrycket varje till varannan månad, och kom ihåg att även en vagn som inte används tappar luft.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar