BOZZ Åkpåse Lammskinn

av Anna
Recension av BOZZ Åkpåse Lammskinn

Recension av BOZZ Åkpåse Lammskinn

De senaste veckorna har varit sparsamma vad gäller snö, men har faktiskt bjudit på flera dagar med minusgrader här där jag bor. Och då är det perfekt tillfälle att börja recensera åkpåsar. Först ut detta år är en modell som jag på grund av milt väder endast hann använda ytterst sparsamt förra vintern. BOZZ Åkpåse med långhårigt lammskinn är en rejäl vinteråkpåse.

BOZZ har många produkter med lammskinn och det hedrar dem att de är så noga med dessa skinn. Alla är babysafe, det vill säga tumlade så att det inte finns taggar eller skadliga ämnen i dem. De är garanterat kromfria, garvningsmetoden som används kallas ”whitan tanning”. Skinnen är även ÖKO-Tex certifierade samt Woolmark certifierade. Ursprungsland för skinnen är Nya Zeeland. Många lammskinn som säljs billigt är avsedde för annat bruk, mattor till exempel. och är inte tänka att användas av barn. Jag som nu främst kör min 10 månader gamla bebis tänkte direkt på detta när hon smakade på och drog i lammskinnet i BOZZ-åkpåsen. Hur viktigt det är att hår inte lossnar och kan utgöra en kvävningsrisk. Mattor och skinn för inredning har helt andra (lägre) krav på sig.

BOZZ Åkpåse Lammskinn i siffror

Denna åkpåse mäter 100 cm på längden, 48 cm på bredden och locket är cirka 65 cm högt. Öppningen är v-ringad upptill. Åkpåsen har uttag för fempunktssele, men det är separata selhål. Utsidan utgörs av ett väldigt vind- och vädertåligt material som också har en viss vattenresistans.

Så ser BOZZ Åkpåse Lammskinn ut på insidan

Helt öppningsbar åkpåse med bra upphängning

Åkpåsen öppnas upp med en dragkedja på mitten, som går hela vägen ned till fotändan. Där finns en kant fäst med tryckknappar. Öppnar man upp så finns ytterligare en dragkedja som går runtom åkpåsens nederkant (1). Tack vare denna konstruktion kan BOZZ Lammskinsåkpåse öppnas helt och således enkelt användas som en fäll eller lekmatta på golvet (2).

Åkpåsen är ganska tung och lammskinnets tjocklek gör att den är lite klumpigare än många andra åkpåsar. Detta i det avseende att den har svårare att forma sig efter sittdelen. Det finns dock en bra ficka baktill, så att åkpåsen kan hängas upp ordentligt genom att den träs över ryggstödet (3). Detta funkar dock bara på barnvagnar där sittdel och sufflett inte sitter ihop. Jag tycker dock jag fått åkpåsen att sitta bra i Britax Go Big ändå. Ett tips är att med hjälp av vanthållare, som träs genom knapphålen överst på Britax Go (och Smile) vagnarnas ryggstöd, binda upp åkpåsen.

För- och nackdelar med långhårig åkpåse

En risk med lång päls är förstås att håren letar sig in i och fastnar i dragkedjan, vilket är galet irriterande. BOZZ har framgångsrikt förebyggt detta genom att ha en rejäl textilkant innanför (4). Den hindrar nästan all päls från att nå fram till dragkedjan. Det gör att det inte alls är så bökigt att öppna och stänga åkpåsen. När det gäller åkpåsar med dragkedja på mitten istället för på sidorna så blir det lite annorlunda när man vill ha den halvöppen. Är dragkedjan på sidorna kan hela fronstycket vikas ned. På denna BOZZ-åkpåse blir det istället att man får vika de två framstycken lite å sidan när man vill ha barnet bara delvis omstoppad (5). Är barnet väldigt rörligt tenderar dock sidorna att falla tillbaka igen. Detta då det inte finns någon knapp eller annat spänne som håller dem i halvöppet läge.

Så funkar BOZZ Åkpåse Lammskinn i barnvagnen

Passform i barnvagnen och hur håller den värmen

BOZZ Lammskinnsåkpåse har ingen hög wow-faktor vad gäller funktionerna. Den är väldigt rakt på sak. Men mysfaktorn slår däremot i taket. Det är väldigt svårt att på annat sätt uppnå en såhär ombonad känsla. Åkpåsen är riktigt varm. Den håller mitt barn perfekt tempererad även efter en milslång promenad i minusgrader. När hon var på väg att vakna fick jag ha åkpåsen lite halvöppen. Detta eftersom att hon inledningsvis irriterade sig på hår som kittlande henne i ansikte. Men efter att hon somnat så kunde jag lätt dra upp åkpåsen lite mer och ha henne inbäddad som i en lammskinnscocoon. Både jag och min bebis var precis lika nöjda med denna åkpåse. För den som har en vagn med rymlig sittdel, där det inte gör något om åkpåsen är lite ”klumpig” till formen, så är BOZZ Lammskinnsåkpåse en riktigt hit.


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Köp BOZZ åkpåse hos: Babyland
Köp BOZZ åkpåse hos: Jollyroom

Du kanske också gillar

11 kommentarer

Ella 26 december, 2017 - 16:18

Hej!
Jag har köpt en bugaboo donkey i andra hand som har den gamla selen med 3-punktsbälte. Jag ska köpa åkpåse till den nu och tänkte fråga om du vet om modellerna Carena Fårö Trend eller Petite Cherie passar till den äldre versionen?
Petite cherie har lite olika hål för sele beroende på vilken modell man väljer. Vet du vilka hål/utgångar en åkpåse ska ha för att passa en vagn med 3-punktsbälte?

Tack på förhand!

Reply
Anna 26 december, 2017 - 21:59

Hej Ella! Donkey har alltid haft fempunktsele, även den gamla selen är fäst i fem punkter i sittdelstyget (två axelfästen, mellan benen, och två fästen bak i ryggen). Se bilder här: http://ombarnvagnar.com/2015/10/nya-sittdelstyget-och-selen-till-bugaboo-donkey/
I och med att gamla selen är knepigare att få upp skulle jag rekommendera en åkpåse med kardborreöppning, iaf om du ofta och smidigt vill kunna sätta i och ta ur åkpåsen ur sittdelen!
/Anna

Reply
Ella 28 december, 2017 - 09:22

Ah ok! Super! Tack snälla för hjälpen 🙂

Reply
Erika 28 december, 2017 - 09:56

Hej! En fråga som inte hör hemma i just detta inlägg, men ändock. Jag har en Bugaboo Buffalo och undrar om dessa pilar som sitter under bygeln och sedan på chassit (den svarta stora grejen där man sätter fast liggdelen/sittdelen). Vad fyller de för funktion och hur ska de vara? När jag har liggdelen går pilarna inte mot varandra, men liggdelen är i låst läge. Tänker om det ska vara så, eller om pilarna ska vara mot varandra mer? Funderar även över sittdelen, när jag testade den förut tyckte jag att den i det mest liggande läget blev väldigt liggande, men det kanske bara är en synvilla? Många funderingar… 🙂

Reply
Anna 28 december, 2017 - 16:37

Hej Erika!
Pilarna är för att visa hur sittdelen ska vara vinklad när du ska fälla ihop vagnen med sittdelen på! Dvs korrekt hopfällningsläge. Svårt att svara på det du säger om sittdelen dock. Vet att det är lätt att den ser lite konstig ut i vissa vinklar men vill du kolla mer noga så ställ den på plan yta, se till att alla hjulen pekar åt rätt håll och ta ur ev åkpåse samt ta loss suffletten. Då kan du se bättre om ramen är rak eller ej!
/Anna

Reply
Johanna 28 december, 2017 - 21:00

Hej! Jag skulle behöva ha hjälp att välja en vagn till min 8 månaders bebis!
Det ska vara en vändbar vagn, som fungerar att köra på grusvägar och Stigar. Gillar
Svängbara framhjul, har du något bra tips?
Med vänliga hälsningar Johanna

Reply
Moa 6 januari, 2018 - 18:52

Hej och tack för en bra blogg! Min fråga hör delvis hemma här och delvis i inlägget där du recenserade miniåkpåsar. Jag väntar mitt första barn i slutet av februari, bor i mellansverige och kan för mitt liv inte komma ihåg hur länge kylan brukar hålla sig kvar? Vi har köpt en Emmaljunga viking, vilken ju är lite mindre än många andra vagnar. Därför har jag fått för mig att det smidigaste vore en miniåkpåse om vi nu ska satsa på åkpåse, vilket jag förstått vore bra. Det jag funderar på är då om det är värt att lägga de extra pengarna det innebär att köpa en miniåkpåse med lammskinn, eller om användningtiden blir såpass kort att det kommer att kännas ovärt. Alternativet lutar mot en Bozz miniåkpåse i fleece, med antingen lammskinnsfäll alternaitvt en sittdyna i lammskinn under?

Skulle bli så glad över tips som kan få mig att ta ett beslut i frågan!

Hälsningar Moa

Reply
Anna 6 januari, 2018 - 20:43

Hej Moa!
Haha, ja jag kan ju inte bestämma över dig men om jag var i precis din sits så skulle jag aldrig i livet betala dyrt för en miniåkpåse med lammskinn. Kanske om du fyndar en på någon rea men nja, jag skulle inte köpa en ens då. Användningstiden är så himla kort. Vikings liggdel tycker jag inte ens är så liten, du får plats med en normalstor åkpåse som du viker till i den utan problem!
/Anna

Reply
Sabina 15 september, 2019 - 09:00

Hej! Jag har en likadan från bozz men vehöver en till nu när vi fått ett till barn! Om du vill sälja din köper jag gärna! 🙂

Reply
Joanna 21 november, 2019 - 10:06

Hej!
Skulle du mer rekommendera en kortklippt päls? Jag vet inte riktigt vilken jag ska köpa, långhårig eller kortklippt.
Tack!

Reply
Anna 24 november, 2019 - 00:36

Hej Joanna, det är en smaksak skulle jag säga. En del tycker att det långhåriga är mysigare. Men personligen tycker jag nog att det korthåriga är lite mer praktiskt, så jag hade nog valt det ändå.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar