Carena Vinga

av Anna
Carena-Vinga-front

Recension av Carena Vinga
Inköp:
Carena Vinga ligger på omkring 4000 kr ordinarepris, men har även sålts för runt 2000 kr på kampanj/rea/erbjudande. Vagnen är ett recensionsexemplar från Carena.
Försäljning:
Går ej att säga, vagnen är för ny.
Typ av vagn:
Kombivagn, med liggdel som görs om till liggdel.

Nu testar jag något helt nytt, och vänder på recensionsprocessen! Carena Vinga har jag bara kört i två veckor, men intresset i sociala medier har varit stort så istället för att börja med ett kort inlägg om första intryck så börjar jag med en recension i full skala och om jag senare känner att intrycket har förändrats så skriver jag ett kompletterande inlägg. Det funkar inte med alla vagnar, en del är mer komplexa och kräver en annan typ av användning innan jag vet vad jag tycker. Och en del är bara svåra att få grepp om. Jag kan hata vagnen ena dagen, älska den nästa. Men Carena Vinga är en ganska enkel och okomplicerad barnvagn som jag faktiskt törs påstå att jag redan fått mig en ganska rättvis bild av. Det hjälper kanske till att det är den 90e barnvagnen jag kör, det har blivit enklare med tiden att avgöra vad en vagn går för.

Carena Vinga är en kombivagn, men med en lite ovanligare lösning på själva kombikonceptet. Sittdel och liggdel är samma. För att välja mellan de två olika lägena så spänner man ihop eller upp olika remmar på undersidan av klädseln. Det är väldigt snabbt gjort, går på max en minut när man väl har koll på hur allt ska fästas ihop. Madrass för liggdelen finns att köpa till separat, och det är väl ett måste om man inte tänkt använda liggdelen med mjuklift med egen bottenplatta i. Sittdelen är vändbar, suffletten förlängningsbar och vagnen kan fällas ihop i ett stycke oavsett riktning på sittdelen – dock med avsevärt bättre resultat om sittdelen är vänd framåt. Vingas sämsta egenskap är hjulen, som inte alls är så mycket att hurra över då de äter grus med ungefär samma goda aptit som jag åt kallskuret på julbordet. Carena har dock meddelat att de i början av 2016 kommer släppa en Vinga 2.0 med förbättrade hjul, vilka även kommer gå att köpa separat om man vill uppgradera sin Vinga av första generationen.

Carena-Vinga-sittdel

Vi börjar med sittdelen, den används längst och är därför i mitt tycke alltid viktigare än liggdelen! Carena Vinga har en ergonomisk sittdel, vilket syns tydligt på att sitsen är skålad (1) och att hela sittdelen fälls snarare än bara ryggstödet. Oavsett riktning på sittdelen så har Vinga tre stycken lägen: sittläge (2) med ett så gott som upprätt ryggstöd, viloläge (3) och ett fullt liggläge (ej att förväxla med plant liggläge, vilket bara en så kallad vanlig sittdel kan ha). När sittdelen är framåtvänd så skulle man kunna använda chassit som ett förlängt fotstöd, själva ramen är dock inte justerbar så sittdelen har inget ställbart fotstöd. I mitt tycke är sittdelen varken lågt eller högt placerad på chassit, utan det är en ganska normal höjd (5). För att vinkla sittdelen krävs ett tvåhandsgrepp, något jag aldrig ger en guldstjärna för direkt då jag verkligen föredrar enhandskontrollerade funktioner. Men knapparna på Vingas ram är i alla fall väldigt lättklickade, så det har inte varit något problem att vinkla sittdelen även om det suttit ett barn i.

Carena-Vinga-barn-i-sittdel

Sittdelen på Carena Vinga fungerar utrymmesmässigt alldeles utmärkt för en normalstor tvååring, och min minsting (som fyller två år om en månad) kan säkert rymmas något halvår till. Försöker man sätta en femåring i sittdelen så sticker hela huvudet upp. Det är alltså en sittdel som snarare är åt det mindre hållet, men samtidigt stor nog för att funka minst upp till den ålder då många ändå väljer att gå över till en sulky. Utrymmet på bredden är gott, även med tjockare vinterkläder och en åkpåse har min tvååring suttit bekvämt med luft kvar på sidorna. Suffletten tar inte i huvudet vare sig när den fälls ut eller när den är fullt utfälld.

Carena-Vinga-liggdel

För den som tänkt rulla bebis en Vinga kommer här en teoretisk genomgång av liggdelen. Undersidan av den övredelen av sittdelen är ihopknäppt när vagnen används som sittdel (1), och när det är dags att köra den med liggdel så spänner man upp och om spännena för att få till liggdelsdjupet i klädseln (2). Med Carena Vinga följer ett liggdelslock som träs runt liggdelens fotända (3), det vill säga den kan antagligen dubbeljobba som fotsack för ett mindre barn – det är dock inget som jag har hunnit testa än. Med suffletten fullt uppfälld och liggdelslocket på får Vinga väl godkänt för skyddet av bebis, det är avskärmat men inte helt igenstängt. För den med sommarbebis så kanske suffletten helt nedfälld känns luftigare (4). Vill man inte ha bygeln på så kan den förstås tas av helt. Liggdelen känns normal i storlek tycker jag, och madrassen man kan köpa till är ett par centimeter tjock och tillräckligt vaddera för att man ska kunna ha kvar selen under om man lägger den platt (5). Liggdelen har inga stödpinnar, det går alltså inte att ställa ned den på marken med bebis i för då sjunker den ihop.

Carena-Vinga-sufflett

Carena Vinga har en sufflett med inbyggd solkeps framtill. I detta vanliga utförandet så funkar suffletten bra i sittläge men känns kort i liggläget eller om man använder Vinga med liggdel. Därför är det verkligen positivt att suffletten kan öppnas upp med en dragkedja och förlängas med en tredje panel – som verkligen skuggar och skärmar av från kalla vindar precis som man vill att den ska. Den bakre panelen av suffletten har dessutom en rejält tilltagen vädringslucka med nät, som stängs med kardborre och kan rullas upp och då fästs ihop med ett elastiskt band. Tack vare denna vädringslucka så tror jag att Vinga kan funka bra på solsemester eller i andra varmare sammanhang.

Carena-Vinga-detaljer

Världens längsta bild med barnvagnsdetaljer kan skådas ovan, så nu gör vi bäst i att gå igenom dem noggrant tycker jag:
1 – Varukorgen är inte den största, inte den minsta. Jag har packat en normalstor skötväska, ett regnskydd, en liten matkasse samt klämt ned några tunnare jackor och det fick plats. Carena Vinga är kanske inte vagnen man storhandlar med men att gå till ICA och köra hem två kassar har funkat utmärkt. Med sittdel på, enda utförandet jag faktiskt kört vagnen i, så har varukorgen varit lätt att komma åt från båda hållen.
2 – Den här bilden skulle visa mekanismen för att hälla ihop chassit, det är en spärr på höger sida av handtaget som kläms in och dras uppåt, medan spärren på vänster sida endast dras uppåt. Tyvärr syns det lite dåligt, men det är enkelt och kräver ingen fingerstyrka.
3 – Handtaget är ett knäledshandtag som kan ställas i flera olika vinklar, jag visar här det mest uppfällda läget, ett mittenläge samt det mest nedfällda läget. Men det finns flera lägen däremellan. Jag är 170 cm lång och föredrar alltid handtagen i högsta läget, min man som är knappt 15 cm längre har ofta handtaget lägre än jag så jag vet att jag är lite ovanligt i det här avseendet. Jag hade inte mått dåligt om handtaget varit något högre, men jag har absolut inte upplevt det som för lågt.
4 – Det finns mig veterligen inget särskilt regnskydd för Carena Vinga, här har jag testat Elodie Details regnskydd på och det funkar utmärkt. Jag tror därför att Vinter & Blooms regnskydd samt Tullsas regnskydd skulle funka precis lika bra.
5 – Framhjulet är snurrbart men kan låsas i ett fast läge. Där jag bor fick vi snö först häromdagen så jag har kört Carena Vinga på välgrusade promenadvägar och det syns på hjulen.
6 – Bakhjulen ser likadana ut. Gruskorn har fastnat och låter när man kör vagnen inomhus eller på plan mark. Det är tråkigt men ju främst ett estetiskt problem, plockar man bort stenarna ser det rätt trist ut med en massa små hål. Jag ser fram emot att få testa de nya hjulen, som enligt uppgift inte alls ska ha samma problem.

Carena-Vinga-ihopfallning

Carena Vinga är smidig att fälla ihop och blir relativt kompakt ihopfälld. Hade den haft ett ställbart fotstöd hade den kunnat bli betydligt kortare då det är just nederdelen av ramen som sticker ut när vagnen fälls ihop med sittdelen framåtvänd (1). Vinklar man handtaget så är Vinga självstående (2). Vill man fälla Carena Vinga med sittdelen bakåtvänd så är det fullt möjligt när ramen är fälld till liggläge, men det går inte att låsa ihop chassit och vagnen blir rätt stor. Med sittdelen framåtvänd så låses chassit ihop automatiskt (4) vilket för att vagnen blir mycket enklare att hantera om den exempelvis ska lyftas in i en bil. Vill man fälla chassit och sittdel separat så blir vagnen förstås mer kompakt. För att lossa sittdelen antingen i detta syfte eller för att vända på den så pressar man ned en grå spärr samtidigt som men trycker in en rund grå knapp på vardera sida av chassi där ramen är infäst (5).

Carena-Vinga-köra

Viktigast av allt – hur är Carena Vinga? Jag tycker det låga priset för vagnen är en ytterst relevant faktor i hur en vagn uppfattas, jag förväntar mig helt enkelt bra mycket mer av en vagn i prisklassen 10-15000 kr än jag gör av en vagn i en prisklass på under 4000 kr. Med det i åtanke så är Carena Vinga förvånande bra. Kompromisserna som gjorts är att sittdelen inte är den största, varukorgen lite mindre rymlig än normalt och att hjulen verkligen behöver den kommande uppgraderingen. Jag kan inte säga något om den långsiktiga kvaliteten på Vinga, då jag bara kört den i ett par veckor ännu, men jag har kört den ganska hårt och tycker den får godkänt även på svåra underlag såsom kullersten. Det är uppseendeväckande mycket fjädring i chassit, det där röda man ser är fjädrarna som gör vagnen riktigt mjuk att köra. Den är alltså inte alls skakig eller stötig, utan man kan få till ett gung – vilket sällan är fallet med den här typen av vagn i budgetprisklass. Suffletten är toppen, det ställbara handtaget funkar också bra men det jag blev allra gladast för var benutrymmet. När jag går mina powerwalks så tar jag riktigt rejäla kliv och det är inte många barnvagnar där jag inte sparkar i eller åtminstone har känslan av att när som helst kunna sparka i. Med Carena Ving tog tårna inte i vagnen trots att jag verkligen ansträngd mig att ta fånigt långa steg. Så av den anledningen tycker jag inte ens att vagnen ska ha större varukorg, för det är i mina ögon så väldigt positivt att benutrymmet är så pass väl tilltaget.

Min tvååring har sovit bra i vagnen, fempunktsselen har varit enkelt att justera och den har funkat bra med åkpåse även fast det inte går att trä åkpåsen över ryggstödet då sittdelen sitter ihop med suffletten med en dragkedja. Med nya hjul som inte äter grus finns det inte mycket kvar att anmärka på. Av det jag vet nu om Carena Vinga så tycker jag att den känns väldigt prisvärd och jag tror att det med rimliga förväntningar är lätt att bli nöjd med sin Vinga.

Du kanske också gillar

13 kommentarer

Cassandra 2 januari, 2016 - 16:05

Hej, jättebra skrivet!
Tror du barnvagnen skulle passa som resevagn med tanke på måtten ihopfälld, och hur är vikten på vagnen ? 🙂
Vore tacksam för svar då jag är ute efter en resevagn snarast 🙂

Reply
Anna 6 januari, 2016 - 22:24

Hej Cassandra!
Den är inte jätteliten ihopfälld, den blir ju som mest kompakt om du fäller chassit för sig och staplar sittdelen ovanpå. Men klart den kan funka, men det finns andra vändbara vagnar som blir mindre ihopfälld i ett stycke!
/Anna

Reply
Lisa 3 januari, 2016 - 21:41

Hej. Jag är lite nyfiken på denna vagn och även moweo curro. vilka/vilken är den största skillnaden på dessa vagnar? Blir liggdelen på vingan helt plant med tanke på att sittdelen är ergonomisk?

Reply
Anna 6 januari, 2016 - 22:23

Hej igen!
Skrev om skillnaderna i andra kommentaren till dig, men nej, liggläget är inte platt på Vinga. Sittdelen är ergonomisk så du vinklar hela ramen. Det är bara om du gör om sittdelen till liggdel som du får en plan bottenyta.
/Anna

Reply
Lisa 4 januari, 2016 - 19:23

Hur är denna vagn jämfört med moweo curro? Vilka ä dom största skillnaderna?

Reply
Anna 6 januari, 2016 - 22:18

Hej Lisa, jag skulle nog säga att Curron har en något större sittdel, och absolut en större varukorg. Sen har den ju lufthjul baktill. Men jag gillar Vingas suffletter. De är lite lika i känsla, det är en aning mer ”plastigt” än vad de flesta barnvagnar i högre prisklass är men båda tyckte jag håll en bra nivå och var trevliga att promenera med. Vinga känns mindre och smidigare både uppfälld och ihopfälld.
/Anna

Reply
Hej barnvagnsåret 2016! 4 januari, 2016 - 20:00

[…] från 7AM Enfant, Voksi, Vinter & Bloom och Mini Rodini. Men redan nu kan jag tipsa om att Carena Vinga, som jag skrev en recension av härom veckan, är pris i en tävling som med start precis nu […]

Reply
Linnea 17 januari, 2016 - 15:41

Hej. Jag undrar hur man får bort selen helt på carena vinga för att få helt plant läge i liggläge. Sen hur får man upp sittdelen så att barnet inte ”hänger” i selen i sittläge. Svårt att förklara. 🙂 finns bara en jätte dålig manual till vagnen.
Tacksam för svar 🙂

Reply
Anna 17 januari, 2016 - 22:34

Hej Linnea, jag har ingen bebis att köra i Vinga, men jag tog aldrig bort selen när jag monterade ihop den till liggdel. Jag la bara ut selen plant och la sedan liggdelsmadrassen ovanpå! (Tror inte liggdelsmadrassen ingår med vagnen, den köps nog till separat.

Vinga har en ergonomisk sittdel, dvs en skålad sittyta. Det är så den ska vara och för mindre barn krävs att man har selen på i alla lägen med sittdelen!
/Anna

Reply
Annie 2 april, 2016 - 08:43

Hej hur är vagnen att köra på landet många skogsstigar och grusvägar finns det här. Även en hel del is och snö på vintern. Vad heter den uppgraderade modellen med större hjul?
Mvh Annie

Reply
Anna 3 april, 2016 - 15:04

Hej Annie, är inte säker på vad den uppdaterade versionen ska få för namn men har hört att den ska kallas Carena Lux, och att det även ska vara en del andra förbättringar på den. Den här är okej att köra i lite terräng och snö men jag skulle ändå inte kalla den för terrängvagn.
/Anna

Reply
Johanna 2 maj, 2018 - 15:22

Hej. Vi kommer mest troligt att köpa en Emmaljunga Mondial med classic chassi som ordinarie barnvagn då vi bor på landet i Norrbotten (dvs mycket snö och grusvägar). Vi funderar på att komplettera den med en vändbar sittvagn (med adapter för babyskydd) att använda på stan och som resevagn.Tror du Carena Vinga skulle passa? Eller har du nåt annat förslag på vagn för det ändamålet i samma prisklass?

Reply
Anna 8 maj, 2018 - 09:09

Hej Johanna,
jag tror Vinga skulle kunna funka helt okej, men i och med att du skriver att du vill ha en vändbar vagn så tänker jag att du först och främst kommer använda den med sittdelen mot dig. Och då minns jag att Vinga blev väldigt klumpig när man fällde ihop den. Nu vet jag inte ens om Vinga säljs längre, för den Vinga Lux som Lekmer har numera tror jag har en helt annan sittdel? Har i så fall ingen koll på hur den är när den fälls ihop. Jag brukar annars ofta tipsa om begagnade Bugaboo Bee eller Cybex Balios M, eller en helt ny Cybex Balios S, de kostar dock lite mer – drygt 3000 kr finns de på vissa sidor.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar