En skötväskenovis beger sig ut i djungeln

av Anna
abagformybaby

Från vänster till höger: Bugaboo Bag, Oioi Carry All Buffalo Blue, Brio Go Skötväska, Elodie Details Diaper Bag Black Ediition och Littlephant Messenger Bag Saga forest Black.

Lika mycket som jag vet om barnvagnar, lika lite vet jag om skötväskor. Det är sant! När jag köpte min första barnvagn, en Brio Sing -09, så ingick även en skötväska och en åkpåse i färgen royal blue.  Den skötväskan, liknande den i mitten på bilden ovan, har vi nött på allt sedan dess och nu inför tredje barnet så kan jag känna att den har gjort sitt. Med tanke på hur sliten den skulle kunna vara så har den hållit ihop förvånansvärt bra, men lite sunkig är den förstås efter x-antal bortglömda bananer och sandiga vantar. Dessutom är jag hemskt sugen på att testa något nytt! För att vara en som är lite novis på området så har jag bestämt mig för att börja bakifrån, genom att lista vad för egenskaper jag söker efter hos en skötväska:

Storleken
Skötväskan måste givetvis vara stor nog att rymma allt jag behöver ha med mig. Men den får gärna inte vara för stor. Jag är nämligen personen som inte slutar packa förrän väskan är full, istället för att sluta redan när allt som krävs finns på plats. Och en överpackad skötväska blir både tung och otymplig. Nu är det ett tag sedan jag hade en bebis men sådant som alltid behövde finnas med då var blöjor, våtservetter, ett par ombyten, en filt, liten neccessär med nödvändiga sjukvårdsprylar, ombyte för storasyskon och handsprit + näsdukar för mig själv. När barnet började äta behövdes oftast lite fler ombyten samt även utrymme för haklapp, matprylar såsom bestick och matburk, samt en vattenflaska.

Upphängning
Nästan ingen barnvagn är godkänd för att handtaget belastas med en skötväska, främst för att det ökar tipprisken. Ändå har ”alla” skötväskan så och det handlar väl till stor del om ens eget sunda förnuft. En liten bebis i en stor liggdel och ovanpå det en tung skötväska långt ut på handtaget är helt enkelt ingen bra kombination, men får man till en bra balans och har koll på sin barnvagn samt är medveten om att man själv får ta ansvar för eventuella konsekvenser så klarar man nog av att göra en egen bedömning. Med det sagt så vill jag ha en skötväska som hänger bra på vagnen! Inte glider ner på handtaget, inte har remmar som är iväg när jag ska nå till varukorg eller till barnet. Jag vill också att den ska vara enkel att hänga över axeln när man ska parkera vagnen och bara få med sig alla prylarna. Således behöver jag en skötväska men antingen smart konstruerad rem som stannar på handtaget, eller med separata upphängningskrokar, och med en axelrem lång nog så att jag kan bära väskan på tvärsen över kroppen så att den inte glider ner för axeln samtidigt som man bär bebis i armarna.

Insidan
Det här med vilken typ av fack man föredrar verkar vara en helt vetenskap. En del gillar stora fack, en del vill ha många små. Det finns även särskild väskinsatser att köpa, så har man flera skötväskor kan man enkelt variera dem utan att behöva ta sig tid att packa om vid varje byte – man flyttar bara insatsen från ena väskan till den andra. Själv vill jag gärna ha ett större huvudfack, några mindre fack för småprylar och något ytterfack där man kan förvara sådant man lätt vill komma ut kanske utan att ens behöva stanna vagnen.

Utsidan
Ja förlåt, men utseendet spelar roll! Ska jag dras med en stor väska dag ut och dag in så får den gärna vara en fröjd för ögat. Gärna matcha vagnen eller vagnarna, gärna matcha min stil i övrigt så övergången från väskan jag har nu, som inte rymmer så mycket mer än mitt nödvändiga och absolut inte några blöjor eller ombyten, inte blir allt för stor. Sen vill jag i viss mån att utsidan ska vara praktiskt också, har behövt ställa ifrån mig tidigare skötväskor på alla sorters underlag så att dess botten tål lite väta och slitage är bra.

Skötväskorna på bilden ovan är sådana jag har eller just nu går och funderar över om jag kanske inte måste ha ändå. Vi får se vilken jag faller för till slut!

Du kanske också gillar

6 kommentarer

Kristina 17 december, 2013 - 11:42

Jag är supernöjd med Kronans svarta som vi investerade inför Sams ankomst efter att ha slitit ut två väskor (ej regelrätta skötväskor) med Edith.
http://www.kronan.com/sv/barnvagn/tillbehor/skotvaskor/ny-skotvaska-svart

Det enda som är synd är att den är just svart och inte finns i nån annan färg. Passar dock fint till vår röda vagn men är trist till den svarta. Den ser liten ut men rymmer ALLT. Praktiskt och tåligt material och superbra ytterfack. Den hänger bra på en axel. Och himla bra att kunna göra om till ryggsäck t ex när jag flög själv med båda barn och skulle bära en i sele, släpa den andra samt bära skötväskan och en annan liten väska.

Reply
Anna Fredrika 17 december, 2013 - 20:33

Ta med Jujube All på din lista att fundera över 🙂 Den tycker jag är den bästa iaf!

Reply
Sandra Berg 18 december, 2013 - 00:41

Sedan 2009 har jag slitit på min emmaljunga sport white leatherette. Såååå nöjd har jag varit då den rymt allt men ändå inte blivit klumpig. Visst blir den smutsig men går lätt att torka av. Skulle säga att den har allt du söker iaf enligt mej 😉
Men eftersom jag oxå kände för att förnya mej så har jag nu bytt till en Elodie aomy. Är nöjd men den har tyvärr inte alls samma plats. Känns mycket mindre och jag tycker inte alls att jag får plats med allt jag vill. Dock är den ju väldigt snygg och uppfyller nästan alla mina krav så den får stanna en stund till.
Hoppas du hittar vad du söker! Säg till om du behöver irl jämförelse, har fortfarande båda hemma nämligen 🙂

Reply
Sofie 18 december, 2013 - 19:29

Passa dig för att hänga en väska på Donkeyn, det gjorde jag och den höll på att välta. 🙁 (med ett 14 kg barn i sittdelen)

Reply
Josefin Enertz 22 december, 2013 - 23:26

Oh, då måste jag ju tipsa om vår skötväska. Vi köpte vår på Ebay innan vi hade en aning om vad vi letade efter, men träffade heeelt rätt.
Främst är det funktionen med att den sitter fast ordentligt som jag gillar, man knäpper fast remmen i sig själv runt handtaget med en knapp på varje sida – galet smidigt och den sitter där. Det får även plats lagom mycket: lite matsgrejs, ett fodral med 4 blöjor, våtservetter, nåt ombyte, papper eller trasor, underlägg, haklapp, leksak och lite annat smått och gott. I facket på framsidan har jag mina egna saker, t ex plånbok och mobil. I sidofacket sitter det oftast en vattenflaska åt bebisen. Helt enkelt perfekt i mitt tycke. Sen passar den svarta med blommor bra till min svarta vagn. Kanske värt att ta en titt på. =)

http://www.ebay.com/itm/BABY-PRAM-STROLLER-CHANGING-DIAPER-BAG-WITH-CHANGING-MAT-OPTION-23-COLOURS-/251161063491?pt=UK_Baby_Baby_Changing_Changing_Tables_Units_LE&var=&hash=item3a7a5db043

Reply
Storksak Eden 5 mars, 2017 - 12:30

[…] kan jag knappt föreställa mig att det faktiskt var jag som för tre år sedan skrev ett inlägg om hur lite jag vet om skötväskor. Idag känner jag mig ganska välbevandrad i ämnet och har lärt mig mycket om vilka egenskaper […]

Reply

Lämna en kommentar