Skugga barnvagnen – tre olika typer av solskydd!

av Anna

Idag är det Sveriges nationaldag och sommaren är ett faktum. Den kanske inte är så fantastisk varm, än, men åtminstone här i Stockholm så har solen skinit flitigt de senaste veckorna. Små barn ska som bekant hålla sig i skuggan men när man kör barnvagn så kan det ibland bli knepigt att få till. Utbudet av solskydd till barnvagnar har tidigare varit ganska begränsat till parasoll eller en sjal över suffletten, men det finns negativa aspekter av de alternativen. Potentiella risker med en filt över suffletten är något som har omdebatterats. Personligen tycker jag att de allra flesta föräldrar är fullt kapabla av att använda sig av sitt eget sunda förnuft, som förhoppningsvis säger att en tjock fleecesufflett och inget luftinsläpp kanske inte är en bra kombinationen för barnet i vagnen. Men att ett ”solparaply” skulle vara det enda alternativet kan jag inte hålla med om. Som jag ser det är parasoll som mest användbara när vagnen är stillastående och ingen naturlig skugga finns tillgänglig, men att ständigt justera parasollet medan man promenerar med vagnen är riktigt bökigt.

kurtisbarnvagnsdraperi

Jag har testat lite olika typer av solskydd, och har fler tester på gång framöver, men inleder med dessa tre. Själv är jag ett stort fan av barnvagnsdraperier och har haft flera från AddStroller. För en tid sedan fick jag mail från skaparna bakom Kurtis, som tydligen ska vara ursprungstypen av barnvagnsdraperi. Jag gillar att de har ett så stort utbud av färg och mönster, klart roligare även om helsvart förstås aldrig är helt fel det heller.Kurtis hängs upp med tre ringar, vilket gör att det är gott om luftighet och vagnen blir aldrig tätsluten. Dessutom har barnvagnsdraperiet två snören med vilka man kan binda upp den. Jag har testat Kurtis på de olika vagnar jag har hemma och passformen med ringar och själva formen på draperiet har funkat precis lika bra på alla, medan snören har varit mer användbara på vissa modeller. På bilden ovan med Bugaboo Buffalo så är draperiet fastknutet i bygeln, vilket varit användbart när de varit både stark sol och väldigt blåsigt utomhus. Det bästa med barnvagnsdraperier av den här typen, tycker jag är att de är så himla enkla att använda och lika enkla att förvara. Bara att rulla ihop och stoppa in i ett veck på suffletten när man inte behöver det längre. Enkelt men effektivt.

outlooksolskydd

Vid första anblicken ser kanske de två solskydden från Outlook likadana ut, men detta heter just solskydd medan det nedan heter sovkokong. Lite mer funktioner i den här typen av solskydd, men också lite mer bök. Min uppfattning är att Outlook Solskydd faktiskt passar de flesta vagnar men att passformen, rent estetiskt, varierar en del. Skyddet fäst med elastiska gummiband med krokar, så det är väldigt enkelt att anpassar utifrån hur tight man vill att det ska sitta och hur vagnen ser ut. Nere vid föttern finns en liten förvaringsficka och den mjuka ”skärmen” framtill går att fälla ned när barnet sover och kanske vill ha det lite mörkare och sen upp igen om man vill släppa in mer ljus. Dragkedjan går hela vägen runt och det går att ta i och ur barnet ur vagnen utan att ta av solskyddet, stort plus tycker jag. Det känns som ett solskydd som kanske funkar ännu bättre på en liggdel och antagligen är tänkt för ännu mindre barn, men så länge man har ett barn som sover i vagn utomhus regelbundet så tycker jag att ett UV-skydd kan vara bra att ha.
outlooksovkokong

Men, jag måste säga att jag gillar Sovkokongen från Outlook ännu mer. Mer följsam och lätt att använda, ännu fler funktioner med en gardin som kan rullas upp och ner och kanske något bättre passform. Har förstås en dubbelt användningsområde i och med att det skyddar både mot insekter och mot sol. Min dotter har sovit gott i vagnen med detta skydd på, och det blev inte varmare än annars. Jag kan förstå om denna typ av solskydd känns som överkurs, men tillbringar man mycket tid i solen, i synnerhet under bebisperioden, och oroar sig för solens påverkan när man inte får smörja barnet med solskydd så är det här en smart lösning på problemet.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar