På besök hos BRIO

av Anna

pabesokhosbrioVilken lång väg det känns som att jag har gått, från att gilla barnvagnar lite som vem som helst till att faktiskt få möjligheten att träffa, se och prata med de som tillverkar dessa föremål jag ägnar nästintill ohälsosamt mycket tid åt. Nu är jag hemkommen från två dagar i Malmö och Osby. Där har jag dels träffat Design- och Marketing-avdelningarna på Brio Care (som har hand om möbler, bilstolar och barnvagnar), dels besökt Brios egen testverkstad i orten där företaget har sitt över hundra år gamla ursprung. Jag reste tillsammans med tjejerna från Brio Store, där jag varit stammis sen våren 2010 – för att personalen är bland den kunnigaste och trevligaste jag någonsin har mött i barnvagnssammanhang.

I Sverige anses nog Brio och Emmaljunga ofta vara de två giganterna på barnvagnsmarknaden, kanske inte för att de säljer flest barnvagnar nödvändigtvis, utan för att det är de två svenska märken som dominerat under största delen av 1900- och nu även under 2000-talet. I mitt huvud hade jag nog tänkt mig Brio som ett väldigt stort företag, men det visar sig att antalet anställda endast är omkring 40 stycken. Således är det varumärket som är stort, medan företaget faktiskt är ganska litet. Brio köptes dessutom nyligen upp av Britax. Som jag förstått det har detta ännu inte påverkat mer än att det blivit vissa förseningar i tillverkningen under ägarbytet och det kommer antagligen att ske en del personalförändringar på högre nivå, men att barnvagnssortimentet skulle påverkas tror jag inte. Kanske kommer Brio långsiktigt att påverkas, exempelvis vore det väl på sin plats mer en mer internationell lansering. Jag är övertygad om att Brio Go skulle kunna sälja riktigt bra i hela Europa och även i USA.

Jag bad er lämna kommentarer och berätta vad ni ville veta om Brio. De flesta svar som jag fick in handlade om den framtida utvecklingen av barnvagnar, något det är svårt för Brio att prata om. Precis som jag, är också ni mest nyfikna på eventuella kommande syskonvagnar. Jag VET att Brio arbetar på en syskonvagn just nu, men jag kan inte för mitt liv få dem att bekräfta detta annat än med ett fnitter. Men en glad tystnad kan också vara talande… Det handlar alltså inte om OM, det handlar om när. Kanske är det att hoppas på för mycket, att den ska lanseras redan i höst men till hösten 2014 tror jag nog allt att de ska kunna klämma ur sig något. Jag var inte blyg med att dela med mig av mina åsikter – jag hoppas på något som bygger på samma lyckade koncept som Brio Go, med individuellt vändbara sittdelar och max 75 cm i bredd. Jag är övertygad om att Brio har något riktigt spännande på lut men vi får nog vänta ett litet tag till.

Vidare frågade om Brio någonsin övervägt att lämna årsmodell-konceptet bakom sig och istället gör som exempelvis Mountain Buggy och Bugaboo gör, det vill säga uppdatera sina modeller med jämna mellanrum. Utvecklingen av nya vagnar är nämligen något som tar lång tid. Ibland hinner förändringar ske inom ett produktionsår men ibland måste det ta längre tid. Brio Go var en sådan vagn, som fick växa i sin egen takt och kanske är det just därför som den blev så bra? Brio gick faktiskt patent på Go, just för att den var en helt ny plattform för en barnvagn – där enkelheten i upp- och ihopfällning är en nyckelfunktion. Brio lyssnar på sina kunder och det som efterfrågas, men det ligger mycket arbete bakom även de minsta förändringar och exempelvis när nya säkerhetsstandard inför för barnvagnar så krävs det väldigt mycket jobb som ändå blir nästintill osynligt för konsumenten. Och ibland kan eftersläpningen mellan tillverkare och köpare även vara den motsatta, jag fick höra att när Brio vågat satsa på mer bjärta färger så har mottagandet oftast varit inledningsvis svalt. Först när Brio dragit i handbromsen för produktionen och kanske rentutav låtit en färg utgå, så har den slagit igenom rejält ute på marknaden. Ett aktuellt exempel på det är färgen Berry, som inte längre tillverkas men som nu är mer populär än någonsin. Och hur kul det än är med färg, så är det ändå svart/svart som alltid är det säkra kortet och det mest efterfrågade. Trist nog!

Jag skulle gärna önska att Brio kunde bli mer flexibla med klädslar, så att konsumenten enklare kan byta färg och utseende, jag skulle också hemskt gärna se att Brio hade designsamarbeten och släppte begränsade kollektioner med mönstrade vagnar. Min personliga våta barnvagnsdröm är Brio hjärta Polarn o Pyret, men vad som helst förutom enfärgat vore verkligen kul som en kontrast och något jag tror skulle kunna bli populärt. Det visar sig även att det går vissa trender i basutbudet av färger, just nu är verkat vitt chassi vara extra hett. Hos Brios egna anställda visade sig Brio Go med marin klädsel och just vitt chassi vara den absoluta toppkombinationen!

Att få sitta i ett litet rum och snacka med alla de här härliga människorna på Brio Care var precis så roligt och givande som jag hade hoppats på, och ännu trevligare än jag hade trott innan. Det var riktigt kul att få en inblick i processerna bakom de vagnar jag rullat mina barn många mil i – totalt har jag faktiskt haft 8 olika Brio-vagnar i mitt hem: en Sing, en Smile, två Spin och fyra stycken Go (årsmodell 09, 10, 11 och 13). Stort tack för att jag erbjöds tillfället, det var riktigt skoj!

brio-testverkstad

Dag två tillbringade vi i Osby, där jag, Brio Store-tjejerna, några representanter från Brio Care och Barnvagnsbloggen-Elin fick en rundtur både på kontoret och där protyperna togs fram, samt i testverkstaden. Bilderna ovan är från rummet där Brio genomför alla sina egna tester på barnvagnar, med egna riktlinjer för vad deras vagnar ska tåla – vilka alla är högre än de krav som ställs i EN-standarden. Vår guide för dagen var Lars-Erik (bild 3), som arbetat för Brio i hela sitt yrkesverksamma liv och faktiskt gick i pension bara några timmar efter vårt besök. Engagemanget låg på en väldigt hög nivå, vilket bland annat märks på de finurligt konstruerade testmaskiner som har utvecklats från grunden av de som arbetar för Brio i Osby. Bild 1 visar en maskin som testar barnvagnshjul, bild 2 testar fällning och bild 4 är en maskin som klarar av flera olika sorters test men som just när bilden togs provar om det nya gummit som tagits fram för handtaget på Brio Go är en förbättring mot det gamla, som drabbats av en del trista slitningar. Sen förändringar har gjordes så har dock reklamationer upphört, så det verkar lovande och är en handling som stämmer väl överens med det vi fick berättat för oss – om kvalitet som en viktig värdegrund för hela företaget Brio. De måste inte göra sina egna tester, och de måste inte sätta ribban högre när de gör de – ändå vill de se till att deras vagnar klarar av allt de ska och en bit därtill. Värt att notera är att även Carena-vagnarna genomgår samma tester som de med Brios logga på.

brio-testverkstad_2

Mest imponerad blev jag maskinen som simulerar, i mina ögon, hård terrängkörning med vagnen maxlastad med 15 kg i sittdel och full belastning även i varukorgen. Så brutalt har jag nog i princip aldrig kört mina barnvagnar, men det var rätt fantastiskt att se dessa två exemplar av Brio Sitty som klarat 90000 slag (ett varv på bandet är 4 slag = två stora, två små hinder) och ändå såg riktigt, riktigt fina ut. Se videon nedan men akta öronen, ljudet är rätt intensivt! Är det någon av er som kör en Brio-vagn i det här tempot och terrängen till vardags?

Det mest intressanta jag fick med mig från Osby i barnvagnsväg var att alla vagnar även testas med en 30 kgs belastning i sittdelen, men de är bara officiellt godkända för 15 kg. Jag tror personligen att Brio skulle tjäna mycket på att jobba för att deras vagnar fick en högre maxbelastning som kan skrivas ut i instruktionsboken, för jag vet att det händer att konsumenter väljer bort Brio-vagnar på grund av viktbegränsningen. Och med tanke på att det finns många andra vagnar som säljs i Sverige, som är godkända för över 15 kg, så borde det inte vara omöjligt! Dessutom fick vi nys om att något pågick bakom kulisserna, verkstaden för prototyper var tydligen ovanligt välstädad och ordnad. Kanske den där hemliga syskonvagnen som knuffats in en mörk vrå någonstans…? Mer öppna var Brio dock med att en ny generation Brio Go är under utveckling, förstås utan att vidare specificera vad det kunde innebära. Jag vågade mig på en fråga om man kanske kunde hoppas på en avsmalning av chassit men Brio är himla duktiga på att hålla hemligheter. Det verkade inte riktigt som att Go – the next generation (obs, mitt påhitt) låg först i pipelinen men jag blev riktigt nyfiken på att få reda på vilka delar av vagnen som ska förändras till det bättre. I mitt tycke är Go redan ett väldigt bra vagn, men rent spontant tänker jag alltså att den kanske kan bli smalare, kanske kan få en förbättrad sufflett och kanske ett längre fotstöd? Återigen, bara att vänta och se!
PicFrame
Sist av allt fick vi en inblick i Brios historia och i utvecklingen av Brios alla härliga leksaker, tågbanan är en favorit hemma hos oss, på Brios Lekoseum under guidning av Solveig Nordh, en riktig Brio-eldsjäl. Väldigt intressant att få ta del av och ett riktigt härligt ställe för barnfamiljer att göra ett besök. Och är man där, ta en kort promenad ner till Outlet-butiken också, där fanns det både vagnar och leksaker från Brio, som du inte kan få tag i någon annanstans.
Avslutningsvis vill jag passa på att tipsa alla er Brio-fans som läser om att Brio med start idag, måndagen den 17e juni, och två veckor framöver har en ny omgång av vinterns populära Brio Smile-tävling! Vagnen har varit i princip helt slutsåld men nu i juli kommer det äntligen fler, och nu kommer 4 stycken lyckliga personer vinna sin egen splitternya Smile. Följande information är direkt från Brio, läs mer på deras Facebook-sida.

”Vad får dig till att le?
Kanske är det lite glass på nästippen som får dig att dra på smilgroparna. Kanske någon som snubblar på sommarens första regnbåge. Eller bara trillar ur hängmattan. Sommaren är rymmer lika många överraskningar som glädjeämnen. Stora som små. Dela med dig av något som får dig att le, så är du med och tävlar om barnvagnen BRIO Smile. Kika ovan så får du veta allt om vagnen som gör livet lite lättare.
Det enda man behöver göra är att dela ett av sina glada ögonblick på Instagram, Twitter eller direkt på sajten, och märka bilden med #smilewithbrio. Varje vecka väljer vi ut två vinnare som belönas med en BRIO Smile. Fyra färger på barnvagnarna är speciellt utvalda för tävlingen: 2 st Black, 1 st Deep Ocean, 1 st Violet. Vinnarna väljer färg i den ordning de utses.

Tävlingen anordnas av Care Barnvagnar AB och pågår under perioden 17/6 2013 – 28/6 2013. Varje vecka delar vi ut två BRIO Smile sittvagn med liggdel eller mjuklift. Vinnarna koras av en jury bestående av personer på Care Barnvagnar AB och publiceras på hemsidan. Följ senaste nytt i tävlingen på Facebook.” 

Du kanske också gillar

4 kommentarer

Johanna 17 juni, 2013 - 10:25

Åh, tänk en Brio Go med lufthjul… Vilken dröm! Det är så synd att nuvarande hjulen inte klarar snö..

Reply
Malin 18 juni, 2013 - 12:22

Åh vad jag längtar tills brios syskonvagn kommer. Älskar min brio happy singelvagn men avskyr min babytravel syskonvagn och bara hoppas att brios syskonvagn kommer innan mitt behov av syskonvagn är över.

Reply
Alexandra 10 september, 2013 - 09:13

Är inte det ett chassi för en syskonvagn man ser på bild 3?..

Reply
Anna 11 september, 2013 - 19:01

Brio har ju redan syskonvagnar i sortimentet, men de hade städat undan allt hemligt den dagen det var studiebesök!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar