Go Next Countryhjul

av Anna

britaxgonext_countryhjul

För ungefär två år sedan så skrev jag om Brio Go med vinterhjul, eftersom att årsmodellen -13 som släpptes hösten 2012 hade det som sin största nyhet. Nu när Go Next lanserats, och Brio blivit till Britax, så kände jag mig nyfiken på att testa också den nya sortens vinterhjul. Medan vinterhjulen till Go är punkteringsfria, i samma material som Gos vanliga bakhjul, så är vinterhjulen för Go Next luftfyllda. Precis som Go Nexts bakhjul är. Det tål att upprepas att vinterhjulen ej kan tjäna dubbelt som bakhjul, de saknar bromskuggarna.

Det man ska tänka på med vinterhjulen är att de är fasta. Det ger vagnen en helt annan körkänsla. Istället för att lätt svänga vagnen med ena handen så måste man antingen häva upp den på bakhjulen för att ändra riktning, alternativt lätt lyfta bakhjulen och på så sätt styra vagnen åt rätt håll. Det är inte svårt att montera av vinterhjulen (jag har faktiskt för två år sedan gjort en video som visar just hur man monterar Gos vinterhjul) och de ryms i varukorgen så det är i teorin fullt möjligt att växla mellan countryhjul och de vanliga framhjulen, men i praktiken tror jag att man i de flesta lägen känner att det är lite för omständigt för att vara värt det. Sedan bör man också vara medveten om att vagnen blir cirka en decimeter längre med vinterhjul på. Har ens Go tidigare precis gått in i hissen eller på längden in i bilen så kan det uppstå problem när vinterhjulen är på.

Den stora frågan är förstås om vagnen gör att Go Next klarar terräng bättre, och det tycker jag är ett solklart ja. I helgen körde jag Go Next i den tunga, djupa snö vi hade då här där jag bor och det var inte skoj när snön var som djupast men det gick i alla fall – även om jag fick ta i. Andra vagnar utan vinterhjul som jag testat under samma omständigheter körde ständigt ned sig med framhjulen i snön och då tog det tvärstopp. Är det då någon skillnad mellan Gos punkteringsfria och Go Nexts luftfyllda vinterhjul? Jag brukar ju säga att stora lufthjul är det bästa i snö men uppriktigt sagt så tycker jag inte att det var någon större skillnad vad gällde framkomlighet. Nu är ju mitt minne av vanliga Go med vinterhjul något daterat men de är tillräckligt snarlika för att det i mitt tycke inte går att säga att den ena typen av framhjul är bättre än den andra. Den enda skillnaden som märks är i den allmänna körkänslan när man rullar Go Next på planmark. Luftfyllda vinterhjul känns helt enkelt en aning mjukare att köra.

Är Britax Go Next Countryhjul ett bra köp? De kostar ändå 1295 kr. Men jag skulle säga att om man bor mer ute på landet än vad jag gör eller någonstans där det ofta är mycket snö och där man rör sig områden som inte plogas, eller om man rent generellt vill kunna använda samma vagn in till stan som när man tar sig fram över stock och sten i skogen, då kommer man nog uppskatta Go Next utökade användningsområden som blir när man kan växla till vinterhjul.

Du kanske också gillar

8 kommentarer

Melis 17 februari, 2015 - 17:23

Vil du anbefale Britax Go Next? Er det en vogn som er verdt å kjøpe?

Hvilken barnevogn anbefaler du aller mest, av alle vognene du har prøvd?

Hilsen Melis i Norge 🙂

Reply
Anna 18 februari, 2015 - 22:14

Hej!
Ja jag gillar verkligen Britax Go Next. Det är svårt att välja bara en enda favorit för det beror ju på hur behoven ser ut. Men jag skulle säga att Go Next, Bugaboo Donkey och Easywalker Mosey alla finns med på min topp 5!
/Anna

Reply
Karin 10 september, 2015 - 09:24

Hej!
Jag funderar på att köpa till snödäcken eftersom jag går mycket i skogen, och här är det naturstigar som ibland är så ojämna att barnet vaknar i vagnen. Tror du det skulle hjälpa med snödäcken, eller ä det bara framkomligheten som blir bättre?
Tack på förhand!

Reply
Anna 14 september, 2015 - 12:07

Hej Karin, bra fråga. Framkomligheten blir absolut bättre men fjädring är ju densamma. Samtidigt så borde ju större lufthjul dämpa ner. Så ja, jag tror det skulle bli skillnad men frågan är hur stor skillnad? Har inte tänkt på det så exakt, tyvärr!
/Anna

Reply
Jannica 13 november, 2016 - 17:42

Hej, vi har en Britax go next från 2015 och skulle vilja köpa vinterhjul nu när snön kommit. Funderar på om det är olika vinterhjul till olika årsmodeller? Bakhjulen på modellen från 2016 är ju något smalare så funderade på om de vinterhjul som nu finns till försäljning ”matchar” bakhjulen på en vagn från 2015.
Hälsningae Jannica

Reply
Anna 13 november, 2016 - 17:50

Hej Jannica,
jag vet faktiskt inte om Britax uppdaterat sina vinterhjul, jag har inte hört något om det faktiskt men det borde ju verkligen deras återförsäljare kunna svara på, tycker jag! I övrigt är det samma vinterhjul, Brio Go-vinterhjulen är/var punkteringsfria och Go Next-vinterhjulen är luftfyllda.
/Anna

Reply
kajsa 31 oktober, 2017 - 14:46

Hej! Vi har en Brio Go Next uttagen oktober-14 och vi vill nu köpa terränghjulen som hör till. Vet du om vi kan köpa britax go next terränghjul eller måste det vara brio? Tacksam för svar!

Reply
Anna 31 oktober, 2017 - 21:03

Hej Kajsa, det går precis lika bra med Britax-terränghjulen!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar