Njoy Bubble

av Anna

bubble_1

Recension av Njoy Bubble
Inköp: Denna vagn är ett recensionsexemplar. Inköpspris för Njoy Bubble ligger på 1995 kr hos Big Baby.
Försäljning: Andrahandsvärdet på Blocket är oklart då det inte funnits tillräckligt många ute till försäljning än.
Typ av vagn: Paraplyvagn, resevagn, vändbar sulky.

Resevagnar har länge varit väldigt snarlika varandra allihop – på det stora hela i alla fall, och ingen har kunnat erbjuda den som kör vagnen att ha barnet vänd mot sig. Nu finns det några stycken vagnar som har den funktionen, och en av dem är Njoy Bubble. Jag har testat vagnen under en längre tid och har kommit till slutsatsen att hur bra vagnen är till mycket stor del beror på vad man jämför med. Det blir helt enkelt inte rättvist att ställa körkänsla, rull och stabilitet hos en resevagn mot hur samma funktioner uppfattas i en sulky eller duovagn. Men sett ur rätt perspektiv så tycker jag att Njoy Bubble som resevagn får ett klart godkänt betyg medan den vändbara sittdelen är riktigt smart och rimligtvis borde vara väldigt intressant för familjer som söker en vändbar resevagn till sitt mindre barn.

bubble_lagen_sittdel

Njoy Bubble med sätet framåtvänt såväl som bakåtvänt har tre lägen. Ett i princip helt upprätt sittläge, ett viloläge och ett inte helt plant med tillräckligt bra liggläge. Selen har vadderade kuddar och det finns med ett nackstöd som kan användas för mindre barn men som mest är i vägen om barnet är större än bebisstorlek. Sittdelen känns ganska rymlig på höjden men lite grund i sätet. Från den här vinkeln ser Njoy Bubble ut som vilken paraplyvagn som helst men i profil får den en lite annan look.

bubble_bakatvand

För att ändra riktning sittdelen så trycker man in en spärr i ett handtag högst upp på ryggstödet, och bara fäller över sittdelen. Bilden längst till vänster ovan visar hur vagnen ser ut mitt i processen från framåtvänd till bakåtvänd. Väl klar i bakåtvänt läge så är sittdelen väldigt lik den framåtvända. Det som främst skiljer dem åt att att det inte finns något extra fotstöd med sätet mot den som kör vagnen, samt att vagnens sidor gör att sittdelen känns djupare. När jag jämfört hur barnen suttit i vagnen mot mig respektive från mig så upplever jag att de har mer utrymme i det bakåtvända läget. Som ni ser på profilbilden längst till höger ovan så är liggläget i princip detsamma som med sittdelen framåtvänd. Med suffletten fullt utfälld blir vagnen ombonad och mysig och jag har inga problem att föreställa mig även en liten bebis liggandes i Njoy Bubble.

Suffletten på vagnen är ganska speciell, ett material som känns poröst och inte alls som sedvanlig sufflet-textil. Men jag gillar suffletten, den är lång och har en liten solskärm som skärmar av ljus väl. Jag upplever det även som att suffletten andas, den är inte glansigt svettigt utan mer lik träningskläder i känslan. Varför man har valt den här typen av material till suffletten vet jag inte, men en privat teori är att det kan handla om att den ska klara av att vändas ut och in, och tillbaka igen, varje gång man ändrar riktning på sittdelen. Dessutom är tyget av en sådan typ att det aldrig blir skrynkligt, vilket definitivt skulle kunna bli ett problem med tanke på vad suffletten på just Njoy Bubble utsätts för.
bubble_detaljer_1

Dags för lite detaljer! Bild 1 visar en av de två spärrar som ska tryckas in för att fotstödet ska kunna regleras, det har två huvudlägen som synes på bild 3 och 4. Med fotstödet nedfällt och sittdelen framåtvänd så får ett äldre barn ändå benstöd iom remmen på chassit, någon som alltså saknas när sittdelen är vänd bakåt. Bild 2 visar dels en närbild på hjulen, dels hur spärren som används för att låsa framhjulen ser ut. Hjulen måste vara i rätt läge när den ska klickas i, men annars så är hjulen enkla att låsa och låsa upp.

bubble_detaljer_2

Lite fler detaljer. Förvaringsutrymmen på Njoy Bubble är minimala, och det är generöst tilltaget. Det går att pilla in lite småsaker i varukorgen men trots dragkedjan, som syns på bild 2, så är det ändå alltid svårtillgänglig. Bild 3 vi bromsarna, en per hjul där tanken är att det ska räcka att trycka i den ena men som alltid så kan man behöva dubbelkolla att båda hjulen verkligen hamnat i låst läge. Sen ser man även ihop- och uppfällningsmekanism, som är likadan som på de flesta andra paraplyvagnar. Inga konstigheter och enkelt att utföra. Bild 4 visar handtaget, som används både för att reglera lutningen på ryggstödet och för att fälla över ryggstödet så att sittdelen ändrar riktning. Den sista bilden visar vagnen ihopfälld, den har en automatisk spärr som låser chassit och storleksmässigt är den inte avsevärt mycket större än en vanlig, enbart framåtvänd paraplysulky.

bubble_fyraaring

På bilderna ovan syns min fyraåring, 15 kg tung och knappt 110 cm lång i Njoy Bubble. Av bilderna tycker jag det framgår rätt tydligt att han har mer utrymme i vagnen när han sitter vänd bakåt än framåt. Framåtvänd är han nästan på väg att glida ur sittdelen om man inte har selen på. Längdmässigt är det dock inga problem alls, han har hur mycket space som helst upp till suffletten och fortfarande tillräckligt med stöd för nacke och huvud.

Bakåtvänd sitter han som sagt bättre med rumpa och överkropp, medan benen blir lite utlämnade. Med fotstödet nedfällt så dinglar hans fötter nästan ner i marken, så bäst för honom kändes det att ha stödet rökt ut och så kunde han antingen låta benen hänga en aning eller dra upp dem och stödja fötterna mot kanten av fotstödet.

bubble_tvaaring

Med tvååring var det samma sak – hon sitter absolut bättre vänd mot mig. Vilket på ett sätt är positivt kan jag tycka, är man ute efter en vändbar resevagn så är det antagligen för att man värdesätter just det bakåtvända läget mycket. Tvååringen är cirka 1 meter lång och har framgångsrikt sovit i vagnen, då drog även hon spontant upp benen under sig. Som ni ser på sista bilden så ville hon gärna också illustrera att liggläget är så pass bra att man kan sova på sidan eller i magläge. Det kan vara bra att känna till om man är intresserad av vagnen för sin bebis del och gärna vill att denne ska ha rörelsemöjligheter i vagnen. Sen är det förstås alltid lika viktigt att ha selen på, men man kan ju också använda sig av en lös sele som håller barnet på plats men tillåter andra sovpositioner än enbart ryggläge.

Totalt sett så tycker jag att Njoy Bubble lever upp till förväntningarna vad gäller den vändbara sittdelen medan körkänslan lämnar lite att önska. Men det beror på att jag tenderar att jämföra med fullstora vagnar. Jämför jag med övriga paraplysulkysegmentet så får Njoy Bubble godkänt även där, det finns mer lättsvängda resevagnar men den är på inget sätt omöjligt att promenera runt med. Givet förstås att man undviker grov terräng, men det skulle jag säga fäller för alla barnvagnar med den här typen av hjul. Jag kan rekommendera Njoy Bubble till familjen som har ett mindre barn de väldigt gärna har mot sig även under en resa eller vid andra speciella tillfällen då en fullstor barnvagn inte är ett alternativ, och Bubble kan också utgöra ett bra komplement till en sådant typ av vagn också i vardagen. Jag skulle inte välja Njoy Bubble som enda vagn och jag skulle inte välja den till stora barn som mest ska sitta framåt ändå. Vagnen fyller absolut ett tomrum i barnvagnsutbudet som det ser ut idag och priset är också det till vagnens fördel. Jag har fortfarande inte sett någon annan rulla förbi men när jag ska ut och resa nu under sommaren ska jag hålla ögonen öppna!

 

Du kanske också gillar

4 kommentarer

Elin - Barnvagnsblogg 1 juli, 2013 - 15:33

Min har ett till liggläge när den är bakåtvänd, i princip helt plant. http://www.barnvagnsblogg.com/wp-content/uploads/2013/06/DSC08205.jpg

Reply
Johanna 19 april, 2015 - 19:29

Tack för fin recension. Undrar om du skulle kunna jämföra lite kort med babyzen yoyo? Har yoyo’n men saknar verkligen att ha dottern mot mig och tycker inte heller hon sitter så bra, sittytan blir så grund. Hon är 11 mån. Funderar på om detta kanske kan vara ett bra alternativ som extravagn istället.

Reply
Anna 21 april, 2015 - 08:05

Hej Johanna,
de är väldigt olika. Knappt jämförbara, tyvärr. Det är mkt mer körglädje i Yoyon än i Njoy Bubble. Bubble är som en paraplyvagn ofta är: lite skramligt, lite stum, lite svårstyrd. I alla de avseendena är Yoyon bättre. Men, den har ju en större sittdel och ett mycket bättre liggläge och de vändbara sittdelen är ju absolut en bra funktion. Du vet att Baby Jogger köpt upp vagnen och har den i sitt sortiment nu, som Baby Jogger Vue? Kommer en ny version av den strax, Vue Lite, som ska väga mindre och vara lite smidigare.
/Anna

Reply
Baby Jogger Vue 29 juni, 2015 - 11:53

[…] är ju inte heller ett Baby Jogger-original från start utan bygger i stor utsträckning på vagnen Njoy Bubble. Faktum är att de är så gott som identiska, varför jag inte kommer skriva en fullskalig […]

Reply

Lämna en kommentar