Checklista för första barnvagnen

av Anna

 

När man väntar barn, framför allt det första, är det en helt ny värld som öppnas framför en. Blivande föräldrar kan säkert känna igen sig i hur en liten fundering kan växa sig till att bli ett nästintill oöverstigligt  berg av frågor. Valet av barnvagn är förstås en petitess i jämförelse med många andra omställningar som man ställs inför under graviditeten. Men för pappor och mammor som just nu fastnat på frågan om vad sjutton de ska rulla runt barnet så har jag sammanställt en liten checklista över vad som kan vara värt att överväga innan beslutet tas:

Hur vill vi använda barnvagnen?
Det här är den viktigaste frågan av de alla. Handlar det om ett behov av en liten cityvagn, är det mycket terrängkörning som väntar eller behöver vi en barnvagn som blir liten i bilen men ändå kan rulla stadigt i snön? Det finns många bra barnvagnar ute på marknaden, men de är anpassade för olika behov hos användaren. Börja alltså med att se till er egen livsföring och vilken barnvagn ni tror passar bäst in i ert liv.

– Fyra fasta hjul eller rörliga framhjul?
Rent generellt är fyra fasta hjul att föredra om man kör mycket i skog och mark, medan rörliga framhjul är att föredra i stadsmiljö. Men det finns förstås undantag och de allra flesta vagnar med rörliga framhjul har en låsmekanism vilket gör att vagnen även går att köra med fyra fasta.

– Luftdäck eller ej?
Jag tycker att luftdäck bidrar positivt till körkänslan i en vagn och att stora, luftfyllda däck slår allting annat när det gäller terräng- och snökörning. Men då gäller det att underhålla däcken, se till att de har rätt lufttryck bland annat. Nackdelen är förstås risken för punktering. Vill man slippa det (på 3,5 år som mamma har jag aldrig fått punka) så finns det både skumfyllda däck som liknar luftdäck men är punkteringsfria och lite tyngre, och vanliga plasthjul. Det går inte att säga att plasthjul är dåligt och lufthjul bra, det varierar från vagn till vagn hur hjulen funkar och i stadsmiljö är inte behovet av luftdäck lika stort. Några av mina favoritvagnar har luftdäck och några har punkteringsfria plasthjul.

– Trehjuling eller fyrhjuling?
Egentligen en fråga om enbart personligt tycke, men ändå något att överväga. Det finns de som tycker att trehjulingar är bättre i terräng, men andra tycker precis tvärtom. Vagnar med trehjul kräver en annan körteknik än fyrhjulingar, men det övar man snabbt in.

–  Teleskophandtag eller knäledshandtag?
Ofta är det så att teleskophandtag ger större möjligheter att komma långt bort från vagnen. Har föräldrarna olika längd så kan teleskophandtag vara ett bra val för att bägge ska kunna hitta en bekväm höjd på handtaget. Knäledshandtaget ger ju möjligheten att själv bestämma vilken vinkel handtaget ska vara i och gör ofta att man kan komma närmre vagnen, ha handtaget vågrätt för att öka hävstångseffekten och knäledshandtag kan ofta vikas under mer effektivt så att vagnen tar minde plats, till exempel i kollektivtrafiken.

– Vad för slags liggdel? Duo- eller kombivagn?
De flesta liggdelar är varandra lika, även om exakta måtten förstås kan variera och likaså sufflettens utformning, designen på liggdelslocket, bärhandtag och så vidare. Däremot så kan man ju välja att antingen ha en duovagn med separat ligg- och sittdel, eller att ha en kombivagn där man använder en hård- eller mjuklift i vagnens sittdel. Många som bor några trappor upp utan hiss föredrar att ha en mjuklift att bära upp barnet i när man ställt vagnen i ett barnvagnsförråd eller annat förvaringsutrymme men det går ju att använda en mjuklift i en vanlig liggdel, det går också att bära de allra flesta liggdelar och bara ställa chassit. Hur man vill göra behöver alltså inte avgöras av hur man bor.

– Vändbar sittdel?
Det är lätt att snöa in på liggdelen när man väntar barnet, men liggdelen används under en mycket kortare period än sittdelen. Jag tycker att man ska komma ihåg att ställa sig frågan om man vill kunna ha barnet mot sig efter att man slutar med liggdel. Och vill man det ska man givetvis välja en barnvagn med vändbar sittdel! En del barn växer ur eller lessnar på liggdelen vid väldigt tidig ålder och då är det många föräldrar som ändå vill kunna fortsätta ha ögonkontakt med sitt barn. Oavsett ålder på mina barn har jag alltid tyckt att det varit roligast om vi kan se varandra ordentligt när vi är ute på promenad.

– Vad för slags sittdel? Klassisk eller ergonomisk? 
Förutom om ifall sittdelen ska vara vändbar så ska man fundera över om man föredrar ergonomisk sittdel – att hela sittdelen fälls och barnet sover i en ”sittande” position – eller om man tror att en klassisk sittdel – där bara ryggen fälls och liggläget i teorin kan bli helt plant – är det bästa. För mina barn har typen av sittdel aldrig påverkat hur de trivs i vagnen, men det kan vara något andra barn bryr sig om. Framför allt handlar det nog om vad man som förälder tror passar ens barn bäst. Till det kan man även begrunda hur selen ser ut, om fotstödet är ställbart eller ej, finns det bygel m.m.

Ihopfällning av vagnen
En del vagnar kan fällas ihop i ett stycke, andra vagnar kan fällas i ett stycke men bara med sittdelen på och ytterligare andra vagnar måste alltid tas isär i två eller fler delar innan vagnen fälls. Hur viktig ihopfällningen är beror dels på hur ofta man fäller vagnen,  har man inte bil kan det vara väldigt sällan. Dels beror det på hur jobbigt man tycker att det är att lossa sittdel från chassi innan vagnen fälls ihop. Sen är även vissa ihopfällningsmekanismer mindre logiska än andra, så passa på att testa ihopfällningen av de vagnar ni är intresserade av.

– Size matters!
Skämt åsido,  det är vanligt att man har en hiss, en dörr eller en bil som vagnen måste gå in i. Ta reda på om de finns några smala eller trånga utrymmen ni måste använda er av och hitta en vagn som passar in där. Hittar ni drömvagnen och den är lite för bred så får ni diskutera er fram till om det är värt att flytta eller byta bil av den anledningen. Samma gäller här som ovan, är ni i butik och klämmer på en vagn ni funderar på att köpa – passa på att testa hur väl den går in i bilens bagageutrymme och hur mycket plats det finns kvar efteråt. (Det här är ett tips jag önskar att någon givit mig inför vår första vagn, som inte fick plats i bakluckan alls vilket vi upptäckte först när vi hämtade ut den. Snopet, och väldigt bökigt att åka bil det närmsta året.) Vad gäller hiss och andra utrymmen så blir det ju svårt att låna ut vagnen med mät både dörröppningar och vagn noga så ni vet att det finns tillräcklig marginal.

– Nytt eller begagnat?
Fördelen med nytt är att ingen annan använt vagnen, ni får den i precis det utförande ni vill ha den och ni har en garanti på vagnen ifall något skulle gå sönder. Fördelen med begagnat är framför allt att det blir mycket billigare och att det är snällt mot miljön.

– Förvaring
Planerar man att handla ofta eller om man som jag bara gillar att dra med sig halva hemmet ut varje gång man ska på promenad så  kan det vara väsentligt att välja en vagn med rymlig varukorg, så att man får plats för matkassarna eller andra prylar man inte kan överleva utan.

– Samla kunskap!
Många som jobbar med barnvagnar är väldigt duktiga på det de gör, men det är ett brett område att ha koll på och det händer att man får felaktig information från säljare i butik. Se till att själva ha läst på noga om de vagnar ni är intresserade av, så att inte missförstånd uppstår i ett senare skede. Var inte heller blyga för att gå fram till någon som har den vagn ni vill ha och fråga dem om vad de tycker om vagnen. Det är ju trots allt de med praktiska erfarenheter av en vagn som bäst vet vilka vagnens bättre och sämre sidor är.

Är man typen som gillar forum måste jag förstås återigen tipsa om min barnvagnsgrupp på Facebook – Barnvagnar! har över 4000 medlemmar så sannolikheten att någon där inne kan svara på just den barnvagnsfråga du har att ställa är väldigt stor. Tror man att jag personligen kan hjälpa till går det förstås alltid bra att ställa en fråga i kommentarerna eller maila till mig på alltombarnvagnar snabela yahoo.com!

Du kanske också gillar

10 kommentarer

Kristina 10 oktober, 2012 - 12:37

Vilken enormt snygg bild till detta inlägg! Det svartvita å så de färgade ”hotbrevsbokstäverna” som ser glada å fina ut.

Å bra info förstås. Det där med att kolla sittdelen snarare än liggdelen vid köp är ju klokt. Jag fattar dock inte varför fabrikanterna inte gör tvärtom å säljer vagnen med liggdel som standard å sen får en köpa till sittdel senare eller som komplement från början. Det är ju ligga som den nyfödda ska. Den här frågan tycker jag ni ska ställa när ni pratar med å intervjuar olika barnvagnsproducenter.

Reply
alltombarnvagnar 11 oktober, 2012 - 20:14

Tack Kristina! Måste ju leva upp till min gymnasieutbildning i bild och form någon gång!

Jag håller delvis med dig. Men samtidigt inte, jag tror att du underskattar hur många som köper flera vagnar under sitt barns barnvagnsperiod och de vill ju inte ha med liggdel varje gång!
/Anna

Reply
Maria 3 november, 2012 - 22:28

Gud vad jag önskar att jag hittat din blogg när vi letade efter vår första vagn! Då hade vi sluppit problem med reklamation och skit med företag långt borta. Istället så hittade jag in hit lagom när vi skulle köpa en ny och måste tacka dig – fick mycket hjälp av denna lista och är nu super nöjd med resultatet i form av en grå Graco Evo 🙂

Reply
alltombarnvagnar 4 november, 2012 - 12:43

Hej Maria och vad roligt att höra att jag kunde vara till hjälp för er! 🙂
/Anna

Reply
Elina 23 januari, 2016 - 20:25

Just nu står de mellan bugaboo Buffalo och britax go next. Vilken föredrar du och vad kan du tänka dig för för/ nackdelar?

Reply
Anna 23 januari, 2016 - 21:24

Hej Elina!
Det är två barn vagnar, men rätt olika! Buffalo har större sittdel, högre maxvikt, större hjul. Go Next har mycket mer fjädring och bättre ihopfällning. Båda har stor varukorg och bra sufflett. Men Buffalo har ergosittdel och Go Next vanlig. Framför allt är de väldigt olika i körkänsla. Personligen föredrar jag Go Next, iaf för det första 1,5-året, men det är verkligen en smaksak!
/Anna

Reply
Elina 2 februari, 2016 - 21:16

Har du någon erfarenhet av Emmaljunga super Viking? 🙂

Reply
Anna 2 februari, 2016 - 21:18 Reply
Alexandra 2 mars, 2016 - 09:52

Hej! Ser att du inte har med något om barnvagnen Naturkind i din lista med märken, eller har jag missat den? Det är den enda ekologiska barnvagnen som jag vet på marknaden, och den jag funderar på att köpa. Finns dock tre sorter och jag har svårt att välja vilken. Barnvagnar innehåller ofta väldigt mycket kemikalier så för mig är det ekologiska alternativet jätteviktigt att ta upp! 🙂

Reply
Anna 3 mars, 2016 - 23:38

Hej Alexandra, nej tyvärr, jag har aldrig kört Naturkinds barnvagnar. Den mest miljövänliga vagnen av de jag testat är nog Greentom Upp, och den finns det en recension av här på bloggen.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar