Vagn för två – tvillingspecial!

av Anna

Bloggläsaren Jenni väntar tvillingar och även om jag har två relativt täta barn så är tvillingvagnar inte mitt starkaste området. Genom en efterlysning i Barnvagnar!-gruppen på Facebook skickade jag ut en frågeenkät till 16 stycken tvillingföräldrar som anmält intresse varav elva stycken svarade. Texten nedan är en sammanställning av deras åsikter och goda råd till andra blivande tvillingmammor och tvillingpappor.

Sammanlagt har dessa tvillingföräldrar kört runt sina barn i sjutton olika barnvagnar; Babytravel Dublin, Baby Jogger City Select, Emmaljunga Twin City Cross med Twin Citykorg och med mjukliftar, retro Emmaljunga tvillingprincess, Brio Twin Sitty, Emmaljunga Twin Nitro, Mountain Buggy Duo (Urban Jungle Duo), Bugaboo Donkey, Brio Twinette, ORA syskonvagn, Chicco Twin, Basson Duo, Babyjogger City Mini, Maclaren Techno Twin, Britax B-dual, Phil&Teds Classic Twin och Teutonia Team Alu S4. Flera vagnar har funnits hos flera av familjerna. Eftersom att det här inte är en recension av tvillingvagnar utan mer en guide av tvillingföräldrar för tvillingföräldrar, så kommer jag inte gå in på specifika märken mer än väldigt ytligt.

En övervägande majoritet av tvillingföräldrarna är rörande överens om att de ville ha en syskonvagn på bredden åtminstone under den period då barnen ligger i liggdel. Man vill kunna se bägge bebisarna lika väl och de som tittat på syskonvagnar på längden upplevde att den närmre liggdelen skymde den bortre. Flera tvillingföräldrar hade önskat en möjlighet att ha barnen i gemensam liggdel men då MB Duo är den enda vagn som erbjuder det vid nyinköp, Twin-liggdelen till Emmaljunga City Cross finns endast begagnad, så har MB Duon valts bort eftersom att dess sittdelar är enbart framåtvända. Åsikterna väger isär även kring övriga aspekter i valet mellan separata eller gemensam liggdel. Några tvillingföräldrar upplevde att barnen stör och väcker varandra när de sover ihop, medan andra tycker att deras barn sover avsevärt bättre om de får ligga tillsammans. Det verkar således vara en fråga om både föräldrarnas tycke och smak och barnens personligheter. Några har även valt bort gemensam liggdel eftersom att de uppfattar det som att barnen snabbare växer ur en sådan.

I valet mellan mjuklift eller hårda liggdelar så väger flera saker in. Om vagnen har sittdelar som inte går att vända bakåt så har valet helt naturligt fallit på hårda liggdelar, just för att den som kör vagnen ska ha tvillingarna mot sig. Om sittdelen är vändbar och med fullt liggläge så är det större chans att mjukliftar har använts. En del har föredragit mjukliftar eftersom att de bott i hus utan hiss och därför behövt bära barnen upp och ner för trapporna, något som de tyckte underlättades av mjukliftar. Det har även varit till hjälp med mjukliftar i de hårda liggdelarna, för att enklare bära barnen vid besök hos vänner eller hos BVC, men det har bara fungerat tills barnen hunnit växa till sig och det blivit för trångt med mjuklift i liggdelen.

Flera av tvillingföräldrarna har under vagnperioden även haft en singelvagn. När tvillingarna varit små har de kunnat dela på liggdelen. När de blivit större har de turats om med att ligg i liggdelen och att bäras i sele eller sjal. Även när barnet varit större har tvillingföräldrarna vid tillfällen använt sig av singelvagn, t.ex. för att bara behöva jaga efter ett barn inne i den trånga matbutiken som inte rymmer en bred syskonvagn.

Rent generellt i valet av vagn så tycker de flesta av tvillingföräldrarna att följande funktioner har varit högprioriterade: vändbara sittdelar, snurrbara framhjul, så lätt och liten som möjligt samt ställbart handtag. Flera påpekar att det är tyngre att köra vagn med två barn i och att tvillingarna kanske ofta är mindre vid födseln men kan sedan snabbt kommer ikapp på tillväxtkuvorna. Kör man mycket vagn var det då viktigt att det inte blev för tungt för barnvagnsföraren. De som åkte mycket bil tyckte även det var viktigt att vagnen var lätt att fälla ihop och flera nämner att dubbelvagnarna ofta blir väldigt stora även ihopfällda och ibland kan vara svåra att få grepp om för att lyfta in i bakluckan.

De tjugotvå tvillingarna vars föräldrar svarat på mina frågor har bytt från liggdel till sittdel allt mellan 4 månader och 10 månader. Flertalet av ägarna till MB Duo, Babytravel och de andra enbart framåtvända syskonvagnar tyckte att övergången blev tidigare än de egentligen önskat eftersom att bytet innebär att de inte längre hade barnen emot sig. I princip alltid är liggdelarna till syskonvagnar mindre än de till singelvagnarna vilket innebär att man som tvillingföräldrar med barn som är normalstora för sin ålder ibland måste gå över till sittdel innan enlingar i samma ålder växer ut sina liggdelar.

Barnen blir större och mer självständiga så för en del av föräldrarna känns det bra att ha barnen framåt när de sitter i sittdel. Några nämner att de tycker att det kändes fint att tvillingarna hade varandra som sällskap och att det eventuellt varit mer tveksamma till framåtvänt om det bara hade gällt ett barn. När det är dags för sittdel blir även syskonvagnarna på längden återigen aktuella och flera tvillingföräldrar nämner Baby Jogger City Select som ett tänkbart alternativ då. Gemensamt för de som har/har haft City Selecten och Bugaboo Donkey är att man har uppskattar möjligheten att göra om vagnen till singelvagn då man ibland kanske bara haft med sig ett barn, eller om man ska någonstans där det är ont om utrymme och man väljer att bära det ena barnet.

När barnen sitter i sittdelar är det förstås både större och väger mer, så vagnens köregenskaper träder nu fram som ännu viktigare än tidigare. Tvillingföräldrarna vill att de ska rulla lätt. Andra viktiga egenskaper är att liggläget ska vara bra men några nämner även att de tyckte att det var viktigt med ett upprätt sittläge då deras barn inte gillade att sitta tillbakalutade.

Vad gäller övriga egenskaper som var viktiga hos vagnen så nämner flera av föräldrarna packutrymmet. De flesta har haft en skötväska tänkt för två barn (Skip Hop Duo Double nämns av flera) men ändå blir det onekligen fler saker att frakta runt på med två barn i vagnen, så en rymlig varukorg har varit uppskattat.

En del har valt att behålla sin duo/kombivagn med sittdelar tills vagnperioden är slut medan andra bytt till förmån för en tvillingsulky. Hur man väljer kring det verkar till viss del bero på hur man använder vagnen: mycket bilåkande, mycket promenader, mycket resande i kollektivtrafiken? Vad gäller att åka kommunalt så är 75 cm det som kallas Stockholmsmåttet och som är en bra bredd att hålla sig under om man vill komma in på tunnelbanan eller på bussar generellt utan problem. Flera av de vagnar som tvillingföräldrarna har använt sig av är bredare än så och några har upplevt det otympligt att ta sig fram med dem. En del har haft tvillingsulkys eller tvillingparaplyvagnar som använts i bilen och vid kortare shoppingturer och dylikt.

Många av valen när man söker efter vagn till tvillingar är förstås de samma som när man söker singelvagn: fyra fasta hjul eller snurrbara framhjul, vanliga sittdelar eller ergonomiska, liggdel eller mjuklift… Det som pekas ut som specifikt för behovet hos tvillingar av de föräldrar som svarat är att de absolut flesta på något sätt vill att barnen ska kunna ha kontakt med varandra och att tyngden av två barn gör att det blir extra viktigt med en smidig vagn. Flera poängterar också att även om barnen är tvillingar så kan de ha helt olika viljor och tider så många tycker därför att separata sittdelar och egna suffletter är väldigt bekvämt då barnen inte alltid vill sova/vara vakna precis samtidigt. Och även om möjlighet till kontakt mellan barnen verkar uppskattas så framstår det också som viktigt att barnen ska kunna få vara ifred och kanske inte störas av ett leksuget syskon mitt i vilan.

Sammanfattningsvis har tvillingföräldrarna följande råd att dela med sig av till dig som just nu har två bebisar i din eller din partners mage och inte vet vilken vagn du ska köra runt dem i:

– Fundera igenom vad du vill ha och hur du kommer att använda vagnen. Hur bor du och var kommer du att köra vagnen? I skog, i stad, trång hiss och dylikt. Skulle jag väntat eller fått tvillingar nu idag tror jag att jag hade valt Donkeyn utan tvekan. Smidig, många funktioner och går att ha barnen framåt- och bakåtvända.

– Valet av vagn där de sitter/ligger gemensamt tycker vi är viktigt då de hela tiden legat bredvid varandra i min mage och alltid finns i närheten av varandra, så vi ville att även vagnen skulle vara gemensam.

– Mitt råd är en lättstyrd vagn, som är robust och håller i alla väder och där man kan ha barnen mot sig.

– Om jag skulle få tvillingar igen eller skulle rekommendera något så skulle jag köra på den vagn, MB Duo, som jag har idag med två hårdliftar till, en varsin. Jag tror inte på gemensam liggdel, trångt vid ett par månader och de får då aldrig vara i fred.

– Välj en vagn med svängbara framhjul. Det blir så otroligt tungt att manövrera annars och i ett köpcenter tex så blir det fruktansvärt jobbigt att varje gång behöva trycka ner handtaget och lyfta framhjulen för att svänga. Det är en större vagn är singelvagnarna och det är dubbelt upp med bebiskilo i vagnen. Sedan känner jag även att barnen mot föräldern är viktigt, även om det är tvillingar. Även om de har varandra som sällskap så är de lika gamla och alla nya intryck är nya för båda så de kan inte läsa av och vara trygghet på det sätt som många kanske tror.

– Tror inte jag har så många råd, mer än att testa testa och testa. Det gjorde inte vi, vi bara tog en. Testa i bilen, kolla dörrbredd där man är ofta, kommer man in? Orkar man lyfta in den i bilen? En tjej med tvillingar som jag lärde känna kunde aldrig åka nånstans med sina tvillingar själv då hon inte orkade lyfta in sin vagn i bilen.

–  Att det inte finns någon perfekt tvillingvagn utan det är alltid något krav man måste kompromissa med – rangordna kraven ordentligt och se till att de viktigaste för just dig själv uppfylls. Gäller såklart alla vagnar, men speciellt när det gäller dubbelvagnar tycker jag, det är mer man måste kompromissa med.

– Den ultimata vagnen för mig är en vagn med delade liggdelar, sittdelar som kan vändas, stötdämpning, bra djupa suffletter, bra sittdjup, långa ryggar, lätt att fälla ihop, stadigt chassi och prisvärd. Tyvärr så finns det ännu inte en vagn som uppfyller allt men man får prioritera vad som gäller ens familj.

– Jag tycker det är värdefullt att kunna ha barnen vända emot sig!

– Den bör vara max 75 cm bred! Annars kan det bli problem att ta sig fram med lokaltrafiken. Egna suffletter är säkert trevligt och bra, men inget måste. Spara hellre ihop lite pengar och köp en vagn som ni kommer vara nöjda med, men stirra er inte blinda på en specifik vagn. Det finns många bra vagnar men man kan behöva kompromissa på olika punkter.

– 1. Om du redan har en singelvagn kan du lika gärna använda den i början; bebisarna är så små och vana vid att ligga nära varandra ändå. Det är en stor trygghet för dem att få ligga tillsammans på en liten yta så långt som det går. 2. Istället för att lägga pengar på en massa andra vagnar; köp en Bugaboo Donkey med en gång, alternativt använd singelvagnen så långt det går och köp sedan en Bugaboo Donkey. Det är värt pengarna tusen gånger om.

Stort tack till följande hjälpsamma tvillingföräldrar! Svaren är en sammanställning av deras många åsikter och mycket rikliga vagnerfarenheter, för dig som har mer specifika frågor går det bra att ställa dem i kommentarerna så kan några av föräldrarna säkert svara er direkt, alternativt att jag skickar frågorna vidare till dem. Tusen tack till Emeli Kangeby, Julia, Ingrid Mattsson Ingemansson, Sara Björk, Ellinor, Elin Bergström, Frida Lamberg Rönnqvist, Sandra Arousell, Emma Gilbertsson, Jennie Jansson och Elisabet Fernberg.

Du kanske också gillar

4 kommentarer

Jonna 2 oktober, 2014 - 19:15

Vad heter retrovagnen? Vill ha, sååå fin!

Reply
Martina 16 januari, 2017 - 13:51

Hej!!
Jag skulle tycka det vore jättekul om du skulle vilja göra om detta ”test” nu…jag är mitt upp i tvillingvagns djungeln å tycker det är jättesvårt…Det har ju ändå hänt en hel del på vagnmarknaden på 5 år…

Tack för en superblogg som använts flitigt i perioder.
Ha en fin dag
//Martina

Reply
Anna 16 januari, 2017 - 16:04

Hej Martina, tack för din kommentar! Det är väldigt sant det du skriver. Jag får försöka samla ihop lite ”färska” intryck från tvillingföräldrar av idag. Kan dock inte lova något datum för att ha detta klart, ska föda mitt fjärde barn någon gång de närmsta veckorna så min produktionstakt nu är låg och lär inte vara högre första veckorna med bebis heller.
/Anna

Reply
Martina 18 januari, 2017 - 15:22

Det förstår jag…grattis till bebis nr 4. Jag får bebis nr 3 och 4 samtidigt i slutet på maj början på juni…Så jag har precis gett mig in i barnvagnsdjungeln igen…(hade gärna varit mer uppdaterad men har en man som tycker det är onödigt att byta vagn så vi har kört samma till nr 1 och 2) har inte varit där sen första kom 2011… 🙂 Har gått med i några tvillinggrupper så förhoppningsvis kan man få bra input där oxå.

Reply

Lämna en kommentar