Nordic Crown Twin Sitty

av Anna
Recension av Nordic Crown Twin Sitty

Recension av Nordic Crown Twinsitty

Inköp: Ordinarie pris för Nordic Crown Twinsitty ligger på cirka 3000 kr. Denna vagn är ett recensionsexemplar från Nordic Crown.
Tillbehör: Sufflett, myggnät och regnskydd kan köpas till separat
Typ av vagn: Syskonvagn.

Sykonvagnar idag tenderar att bli allt mer avancerade konstruktioner. Därmed blir de också dyrare, och dyrare. Även om man är ute efter en enklare, framåtvänd syskonvagn så kan en sådan modell i nyinköp kosta en bra bit över femtusen kronor. Därför tycker jag att det känns intressant och lite uppfriskande att det fortfarande tillverkas syskonvagnar med ett nypris på så lite som 3000 kr.

När Brio Barnvagnar blev uppköpta av Britax så ville Britax endast ta över vissa av Brios barnvagnsmodeller – såsom Smile, Go och Go Next. Andra modeller slutade produceras. I samma veva grundades Nordic Crown, som då tog över vissa av Brios vagnsmodeller. Jag har tidigare skrivit om Nordic Crown Spin och Nordic Crown Race samt Nordic Crown Promenad, som är bra exempel på uppdaterade och förbättrade versioner av Brio-vagnar. Nu kan jag lägga till Nordic Crown Twinsitty till listan, då denna modell bygger på syskonvagnsklassiker från Brio.

Twinsitty i siffror

Maxvikten för Nordic Crown Twinsitty är 20 kg per barn, alltså 40 kg totalt i sittdelen. Varukorgen är godkänd för en belastning om 5 kg, men känns väldigt tålig. Vagnen väger 10 kg, vilket gör den lätt att orka lasta in i bilen.

När Nordic Crown Twinsitty fälls ihop så mäter den 82 x 72 x 38 cm. Vagnens bredd är alltså 72 cm, vilket är smalt för att vara en syskonvagn med sittdelarna bredvid varandra.

Rymlig och rejäl sittdel med avtagbara grenband

Nordic Crown Twin Sitty har en rymlig sittdel för två barn

Nordic Crown Twinsitty är en syskonvagn med fast framåtvänd sittdel. Sittytan är rymlig och klädseln är tålig, det här är en vagn som är gjord för att användas. Barnen kan enkelt klättra i och ur själva. Sitsen är vadderad och relativt bekväm. Det finns två grenband som knäpps fast runt den fasta bygeln. Utrymmet under bygeln är generöst, även större barn får lätt plats med benen.

Något ganska unikt med Twinsitty är förstås att vagnen levereras utan sufflett. En Nordic Crown Twinsitty Sufflett i svart färg går att köpa separat. Den har en utfällbar solkeps framtill och ger ett ganska bra solskydd. Men sufflett handlar ju inte bara om att skugga, utan skyddar också från vind och annat väder. Twinsitty utan sufflett blottar barnen för sådant. Men samtidigt känns detta som en vagn för lite större barn, som kanske ändå är fullt klädda för utevistelse. I många avseenden känns Twinsitty som en perfekt förskolevagn för syskon.

Ställbart ryggstöd som kan vinklas till viloläge

Nordic Crown Twin Sittys ryggstöd kan vinklas mellan sittläge och viloläge

Twinsittys ryggstöd kan ställas i två olika lägen. Det är å ena sidan en väldigt analog lösning, i brist på bättre uttryck. Å andra sidan är den inte helt enkel. Ryggstödets hålls uppe av en metallram. På vagnens sidor finns en röd spärr som kan roteras runt. På så sätt kan man välja att ställa ryggstödet i två olika lägen – sittläge och ett tillbakalutat viloläge. Det tog några försök innan jag förstod att även i viloläget kunde den röda spärren hålla ryggstödet på plats.

Viloläget är relativt blygsamt i sin vinkel. Nordic Crown Twinsitty är således inte en vagn för små barn som ska sova ofta och länge. Men viloläget är fullt tillräckligt för att lite större barn, som ibland kanske råkar somna i vagnen, ska kunna sova mer bekvämt. Och utan att huvudet faller framåt i sömnen.

Så stora barn ryms i Twinsitty

Så stora barn ryms i Nordic Crown Twin Sitty

På bilden är mina barn 5,5 och 2,5 år gamla rätt så exakt på dagen. Nu var det visserligen sommar när vagnen användes som mest men det är väldigt tydligt hur mycket utrymme det finns för barnen i sittdelen. Jag skulle gissa att mina barn tillsammans väger mellan 25 och 30 kg, så det finns en hel del viktkapacitet kvar att utnyttja. Jag tvivlar inte på att den med tre mindre barn kan få in hela skaran bredvid varandra i Twinsitty. Och även på vintern, med rejäla overaller på, finns det plats att åka bekvämt.

Min femåring ryms bra i Twinsitty när vagnen är i sittläge. I viloläge kombinerat med uppfällt fotstöd så blir det för trångt för honom, som är cirka 113 cm lång. Men min 2,5-åring som är ungefär 93 cm lång kan ligga bekvämt tillbakalutad i vagnen.

Löstagbara selar för de små barnen

Lös, urtagbar sele medföljer med Nordic Crown Twin Sitty

För den som inte tummar på säkerheten, och som har små barn som gärna kastar sig ut från vagnen med huvudet före, så medföljer två lösa selar med Nordic Crown Twinsitty. Dessa spänner man fast i vagnen, i metallöglor, både i sidan och mitt emellan sittytorna. När selarna inte ska användas så är öglorna dolda under klädseln. Det går utmärkt att ha två selar samtidigt, eller att bara använda en av dem.

Själva selarna har samma konstruktion som lösa selar brukar ha, även om dessa blir allt mer ovanliga. För tio år sedan vara lösa selar ofta förekommande. Inte sällan som ett sätt att kunna använda liggdelen längre, genom att tryggt och säkert kunna förankra ett sittande barn däri. Även Twinsittys sele kan justeras i omfång och kommer med axelvaddering för bättre komfort.

Fotstöd som kan vinklas i flera olika lägen

Nordic Crown Twin Sitty har ställbart fotstöd

Nordic Crown Twinsitty har ett ställbart fotstöd som man kan justera genom att man lyfter upp det och flyttar på metallbågen under. Bågen kan haka i flera olika lägen på fotstödets undersida. Har man mindre barn som ska sitta, eller sova i vagnen, så är fotstödets vågräta läge mycket praktiskt. Dock gör det benutrymmet mycket mindre. När min femåring satt i vagnen så var det endast det mest nedfällda läget som funkade för att han skulle kunna sitta bekvämt.

Rejäla hjul och en tålig varukorg i metall

Stora, punkteringsfria hjul och rymlig varukorg på Nordic Crown Twin Sitty

Nordic Crown Twinsitty levereras med fyra likadana, punkteringsfria hjul. Alla hjul har bromskuggar på insidan, vilket gör att de kan placeras valfritt på chassit (1). Att framhjulen är fasta innebär att man får använda en annan teknik när vagnen ska svängas, jämfört med en vagn med rörliga framhjul (2). Framhjulen är enkla att klicka av chassit om man vill gör vagnen mindre. Några enstaka småstenar har fastnat i hjulen vid första användningarna. Därefter har de hållit sig fina.

Varukorgen på Twinsitty utgörs av en rejäl stålkorg i nät (3). Den är enkelt att komma åt och det är lätt att packa i större föremål, så som en picknickväska eller en matkasse. Alla småsaker trillar dock ur varukorgen direkt, så det här är inte en vagn där man bör packa mindre föremål en och en.

Fast handtag och stabil fotbroms

Vagnen har ett fast handtag som varken kan vinklas eller höjas. Från marken upp till handtaget är det 103 cm (4). Höjden tycker jag har funkat bra för mig som är 170 cm lång, och även för min man som är 183 cm. Jag förstår dock inte riktigt varför gummit på handtaget inte går hela vägen. Vill man köra Twin Sitty med en hand på mitten av handtaget så får man hålla direkt i smalt, kallt stål.

Fotbromsen på Nordic Crown Twinsitty är mycket enkelt att hitta med foten, där den löper hela vägen längs med vagnens bakaxel (5). Att den är i räfflad metall är inte helt bekvämt om sommaren när man har sandaler på sig, men den är lyckligtvis relativt lätt att lägga ur. Bromsen funkar genom att två metallpinnar, ett vid varje bakhjul, trycks ner i kuggarna på hjulen så att de inte längre kan rotera (6). Enkelt och mycket effektivt.

Fälls i ett stycke till ett platt paket

Nordic Crown Twin Sitty fälls enkelt ihop till ett platt paket

Twinsitty är enkel att fälla ihop. På sidan av sittdelen finns en metallspärr som är lite pillig att komma åt, men den är enkel att öppna när man övat sig några gånger. När den spärren är lossad så börjar vagnen vika ihop sig. Därefter måste man öppna upp säkerhetsspärrarna, vilka utgörs av två metallringar på båda sidor av handtaget. Dessa drar man uppåt, mot sig, tills chassit frigjorts och handtaget kan fällas framåt.

Väl ihopfälld blir Nordic Crown Twinsitty väldigt platt och kompakt. Tar man av hjulen och packar dem separata så tar denna ändå rymliga syskonvagn knappt upp någon plats alls.

Körkänslan i Nordic Crown Twinsitty

Så är körkänslan i Nordic Crown Twin Sitty

Det är svårt att jämföra Twinsitty med andra syskonvagnar, då även de som kommer nära i prisklass ändå är större med fler funktioner. Men det är inte alltid till deras fördel. Det härliga med Nordic Crown Twinsitty tycker jag är hur enkel vagnen är att använda. Och eftersom det inte finns så många, eller så särskilt avancerade funktioner, så är det väldigt få saker som kan krångla.

Själva körkänslan är jämförbar med den hos andra vagnar med fasta framhjul. Så länge man rullar rakt fram eller bara gör mindre justeringar av körriktning så tänker man inte på framhjulen. Men vid snabba och plötsliga svängar så måste man trycka ned handtaget, för att häva upp framhjulen och kunna svänga Twinsitty. Det är något som förstås blir rätt tungt om man har två större barn i vagnen.

Hjulen fixar en hel del terräng. Jag har kört Twinsitty på grova traktorstigar och över gotländska åkrar och ängar, det är mycket sällan som den fastnar. Jag tror den skulle kunna funka helt okej i snö också.

Mitt omdöme av Nordic Crown Twinsitty

Skulle jag köra Nordic Crown Twinsitty hemma i stan så skulle jag nog inte alls uppskatta de fasta framhjulen på samma sätt. Jag misstänker att vagnen i vissa sammanhang, såsom shopping i trånga butiker, skulle kunna kännas lite klumpig att manövrera. Samtidigt är Twinsitty så pass nätt och smal i formen. Det väger upp en del för hur den uppfattas i sådana sammanhang.

Överlag har jag varit mycket nöjd med Nordic Crown Twinsitty. Under rätt omständigheter är den ett väldigt pålitligt transportmedel för barn av olika storlek och olika behov. Skulle jag använda vagnen året om skulle jag utan tvekan köpa till suffletten. Avslutningsvis skulle jag vilja beskriva Twinsitty som något utav en scout: alltid redo (att rullas).


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Nordic Crown Twinsitty hos: Jollyroom
Se pris för Nordic Crown Twinsitty hos: Babyland

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar