Garanti på barnvagn

av Anna

”Kvitto med garanti t.om nyår!” ”Kvitto och garanti ingår” ”2 års garanti!” ”Ett år kvar på garantin!”

Ovanstående fraser är alla direktsaxade ur barnvagnsannonser på Blocket. Det är en väldigt vanlig uppfattning att garanti är en säkerhet som följer med vagnen, något som tyvärr är helt fel. I själva verket är garantin ett avtal mellan försäljaren och köparen. Många barnvagnar kommer med ett par års garanti men för att utnyttja garantin måste man vara vagnens förste ägare. De allra flesta affärer noterar köparens namn på kvittot och om vagnen är av ett märke som erbjuder registrering online (exempelvis Bugaboo) så krävs ändå inköpsbevis när man är i den situationen att man behöver utnyttja garantin. För mer ingående information om vad garanti är så hänvisar jag till Konsumentverket.

Garantin för en barnvagn kan inte överlåtas på någon annan. Rent teoretiskt finns det dock två sätt att kringgå detta vid ett andrahandsköp; 1) om inget namn finns på kvittot kan man skänka det vidare till näste ägare 2) man kan erbjuda den andra ägaren att bistå med reklamation om något fel skulle uppstå med vagnen.

Köper man en begagnad vagn, vilket är snällt mot både plånbok och miljö, ska man alltså inte låta sig luras av eventuella löften om garanti. Det är helt enkelt inte så det fungerar. Därför ska man också ha i åtanke att kolla vagnens funktioner väldigt noga innan köp! Annars känns det lätt lite snöpligt att någon dag senare upptäcka ett enkelt fel som skulle gått på garantin men som men nu själv måste punga ut för.

Du kanske också gillar

7 kommentarer

Jenny / Ekomamma i stan 31 juli, 2012 - 20:44

Bra inlägg! Visste inte om detta själv förrän jag köpte vagn begagnad med ”garanti kvar”. Jag är fortfarande för att köpa begagnat, men nu skulle jag nog vara noggrannare med att kolla vagnen och dessutom inte tyckta att det är motiverat med ett högre pris för att det finns kvitto med garantitid.

Reply
alltombarnvagnar 1 augusti, 2012 - 10:24

Ja precis Jenny! Det är bra att ha i åtanke, att ska man köpa begagnat ska priset på vagnen vara ett tillräckligt motiv för att avstå garantin, om du förstår hur jag menar. Att köpa en begagnad vagn för bara några hundralappar mindre än vad en ny kostar blir ju en dålig affär om man tänker på det viset, oavsett hur fin den begagnade vagnen är.

Reply
Garanti | Crescent barnvagnar 16 augusti, 2012 - 12:40

[…] Allt om Barnvagnar har skrivit ett informativt inlägg om just garanti. Det man kanske framför allt ska tänka på är att garantin inte gäller vid ägarbyte, något som förmodligen inte säljaren av den begagnade varan är speciellt noga med att berätta. Hos Konsumentverket kan du läsa ytterligare om garanti och konsumentköplagen. […]

Reply
Mika 3 oktober, 2012 - 17:58

Har tänkt köpa en barnvagn som är en vecka gammal. Då är frågan om man kan lämna in på reklamation eller garanti om nåt går sönder i vagnen?

Reply
alltombarnvagnar 3 oktober, 2012 - 18:28

Hej Mika!
Det är endast den förste ägaren som garanti är giltig för, spelar ingen roll hur kort de har ägt vagnen. Så nej, du kommer inte kunna lämna in den.
/Anna

Reply
Oscar 31 december, 2016 - 08:51

Intressant läsning på annan sida. Vem har rätt egentligen? Enligt denna länk gäller garanti andra ägaren men dock inte reklamation.
http://m.sweclockers.com/forum/trad/1338730-varfor-tror-folk-att-garantin-inte-galler-om-de-saljer-vidare-en-sak-nar-deras-namn-star-pa-kvittot

Reply
Anna 31 december, 2016 - 10:37

Hej, garanti är något som tillverkaren ger ut och 99 av 100 barnvagnstillverkare har en garanti som endast gäller för förste ägaren. Det finns ett litet fåtal märken som även tillåter den som köpt vagnen i andrahand utnyttja garantin. Hur det är för andra produkter vet jag inte, men för barnvagnar vet jag att detta stämmer.
/Anna

Reply

Lämna en kommentar