Gästblogg: Emmaljunga Nitro City vs. Ozone

av Anna

Emmaljunga Nitro City 2011 Färg PP Black, inköpt i juli 2011 för 5700: – ny i butik. Jag har kompletterat med tillbehör efter behov. Idag består hela mitt ”barnvagnspaket” av följande:
    •    Emmaljunga nitro city                 (5700: – ny)
    •    Ozone sittdel                    (810: – beg.)
    •    Emmaljunga hårdlift med vindskydd            (200: – beg.)
    •    Footsack till nitro (passar även ozone om man inte är allt för kräsen)    (550: – ny)
    •    Emmaljunga allround-åkpåse                (760: – ny)
    •    Emmaljunga ståbräda                (600: – ny)
    •    Skötväska från babyproffsen, deras eget märke Babytravel        (299: – ny)
    •    Åkpåse från The Buppa Brand                (600: – ny)
Total kostnad för allt detta: 9519: – (och allt finns fortfarande kvar hemma hos mig)

Mitt hjärta har alltid slagit ett extra slag för Emmaljungavagnar. Jag har hunnit prova många på väldigt kort tid, men mer om min vagn-historia en annan gång. När vi väntade vårt andra barn var det självklara valet för mig en ny emmaljunga. Men i butiken stod en blå Bugaboo och bara stirrade på mig och bad om att få följa med hem. Det fick den inte då jag tyckte den var på tok för dyr. Vi åkte istället hem och beställde en Bugaboo från en internet-shop. Detta ångrade jag snabbt. Bugaboo var inte alls min typ av vagn och jag saknade min hederliga emmaljunga. När sonen var 4½ månad flyttade Bugaboon ut och gav plats för Emmaljunga Nitro City. Nu var jag ”hemma” igen och det enda jag saknade med Bugaboon var den ergonomiska sittdelen. Jag fyndade en Ozone-sittdel på tradera och hade en vagn som var optimal för mina behov.  Här nedan skall jag försöka göra en recension av Nitro och Ozone.

Nitro och Ozone har samma chassi. Chassit är endast 57 cm brett och väger 7,1 kg med hjulen. Chassit har ”Easy fix”-fäste och precis som det låter så är det väldigt lätt att byta från sittdel till liggdel och även att vända sittdelen. Alla Emmaljungavagnar från 2005 har dessa ”Easy fix” så det går att kombinera sittdelar och liggdelar på olika chassi precis som man vill. Dock säljs inte lösa delar från Emmaljunga utan detta får man försöka komma över på begagnatmarknaden.
Chassit har även ställbar fjädring E.A.S.T  som man ställer beroende på barnets vikt och som man kan ändra efter hur barnet växer. Toppen enligt mig! Då behåller vagnen sitt sköna gung genom hela användningstiden.  När babyn är liten kan du komplera din Emmaljunga vagn med en City korg (en hård liggdel som man fäster direkt på chassit). Nitro City går även att komplettera med en hårdlift eller mjuklift att lägga i sittdelen.

Det är alltså sittdelarna som skiljer dessa två vagnar åt. Nitro City har en ”traditionell” sittdel. Det är enligt mig en ganska stor sittdel. Hela 90 cm lång, har höga kanter på sidorna och känns väldigt rymlig. Man fäller enkelt ryggen med ett en-hands-grepp. En liten pinne som man trycker till. När ryggstödet fälls ner aktiveras automatiskt en Safe-frame vi slutet av ryggstödet. Detta för att skydda barnets huvud om man stöter emot vagnen.  Sittdelen är vändbar i önskad färdriktning. Sittdelen väger 5,9 kg så totalt väger en Nitro City 13 kg.

Suffletten på Nitro är outstanding, jag tror inte någon annan sufflett kan mäta sig med denna, inte i mina Emmaljunga-ögon i alla fall. Den går att dra fram ända fram till bommen vid benen. Vilket enligt mig är toppen en dag som denna när det blåser kallt och regnar om vartannat. Det finns myggnät integrerat i suffletten. Med Nitro-sittdelen på chassit är varukorgen nästintill obrukbar. Varukorgen i sig är helt ok, med den blir väldigt svåråtkomlig för sittdelen är ganska låg.

Jag gillar absolut Nitro-sittdelen till min dotter som är 3½ år gammal. Hon är 96 cm och väger 14,8 kg och har fortfarande gott om plats. Men sonen som bara är 8 månader, 72 cm lång och väger 9,8 kg, han sitter som en påse nötter. Sittdelen är helt enkelt för stor för honom. Han kasar omkring och det blir aldrig riktigt bra.

Sittdelen på Ozone är en såkallad ergonomisk sittdel. Eller som jag skulle beskriva det, en skålformad sittdel. Sittdelen väger endast 3,9 kg och den totala vikten blir då 11kg. Två kilo lättare än Nitro kan verka löjligt, men jag måste medge att detta märks då jag drar vagnen upp och ner från andra våningen x antal gånger varje dag.

Vill man ha Ozone som en vagn till nyfödd måste man ha en citykorg då det inte går att lägga en lift i den ergonomiska sittdelen. Men vad är då fördelen med en ergonomisk sittdel? För mig, eller för oss är fördelen att min son sitter som en prins! Han kasar ingenstans, utan sitter verkligen perfekt! Ozone-sittdelen är också 90 cm lång, men aningen smalare och har lägre kanter på sidorna. Till en följd av detta tycker jag inte att den känns lika ombonad och mysig. Suffletten går inte att jämföra med Nitrons, men är absolut ok. Varukorgen blir väldigt mycket mer lättåtkomlig med Ozone-sittdelen på då denna sitter högre upp.

Fällningen av Ozone är aningen bökigare. Det är ett ”band” man skall dra i på baksidan av ryggstödet. Enklast enligt mig är att låsa vagnen och ställa sig bakom, ta tag med båda händerna och knicka till och sedan justera sitt- och liggläge som man önskar. Aningen bökigare, men kunde absolut varit värre. Både Nitro och Ozone går att fälla ihop i ett paket och stoppa in i bilen. Man behöver inte ta av sittdelen och har man den som liggvagn med Citykorg går det bra att fälla ihop med den på. Väldigt smidigt och här fick vagnen många pluspoäng även från min make.

Det fungerar bra att ha ståbräda till båda vagnarna. Det finns aningen mer plats för barnet som står när man har Ozone-sittdelen. Emmaljungas ståbräda är lätt att montera på och av och går även att hänga upp med en snodd.

Om jag var tvungen att välja mellan en av dessa vagnar så hade det i dagsläget absolut blivit en Ozone. Men om några månader när lillprinsen vuxit till sig och sitter stadigare så kanske valet hade sett annorlunda ut. Jag är så glad att jag hittade en begagnad Ozone-sittdel så jag kan ta det bästa av varje och kombinera vagnen som jag själv vill vid olika behov.

Jag kanske borde ge en ny affärside till Emmaljunga; att sälja chassi, sittdel och liggdel var för sig.
/Jessica Rosenkvist

(Vill du också gästblogga? Kontakta oss gärna på alltombarnvagnar@yahoo.com)

Du kanske också gillar

3 kommentarer

berri 18 januari, 2012 - 18:21

är ozone sittdelen tillförsäljning lr kvar?

Reply
alltombarnvagnar 18 januari, 2012 - 18:38

Berri: Jag tror att du kanske har missförstått texten, inget är till salu. Jessica informerar bara om vad hon fick betala för de olika sakerna.
/Anna

Reply
Martina 25 december, 2012 - 23:27

Hej

Jag har en nitro och har haft sittdelen 2månader nu. Min son som är 8,5mån är nästan exakt lika stor som din, 9,8kg och 73cm och sitter bra i den. Dock sitter han i en tjockare åkpåse ifrån Ullared som gör utrymmet mindre, testa det om du vill använda sittdelen på nitron 😉

Reply

Lämna en kommentar