Quinny Moodd

av Lofsan

Quinny Moodd kommer att säljas i Sverige från februari 2012. Priset för vagnen med sittdel är 6795:- och för liggdelen får du betala 2295:-. I dagsläget är det klart att Quinny Mooodd bland annat kommer att säljas på Baby Revolution i Stockholm och Babyproffsen.

Vi har fått låna en Quinny Modd att provköra och recensera och efter cirka 6 veckors användning känner jag att jag jag fått tillräckligt med erfarenhet för att kunna skriva och prata om vagnen. Jag har tidigare skrivit en kortare recension av Quinny Moodd.

Quinny Moodd är en vagn som du antingen älskar eller hatar. Jag ska vara ärlig mot er; jag älskar den. Min man Hans hatar den. Vad är det jag älskar med den? Och vad hatar Hans med den?

Quinny Moodd är en vagn som är svårdefinierbar. Det är en duovagn där du byter mellan liggdel och sittdel, men den är också på sitt sätt en sulky. En sulky med vändbar sits.Den går att jämföra med både en Bugaboo Bee, fast en mycket rejälare sådan och en ”riktig” barnvagn som till exempel iCandy Peach.

Jag har bara kört vagnen som en trehjuling men det finns ett tillbehör du kan byta till så att det istället blir en förgrening vid framaxeln så att vagnen blir fyrhjulad. En trehjulad vagn är i nästan alla fall en lättkörd vagn. Så även i detta fall. Den svänger på en utgången 50-öring, gärna med bara en hand. En trehjuling har dock en tendens att vara så lättsvängd att den blir svårkörd i riktning framåt med en hand, Quinny Moodd kommer till sina allra bäst rätt om man kör den med två händer. Med luftfyllda bakdäck, storleken större för att vara avsett som cityvagn på en bred hjulbas 66 cm blir vagnen stabil i sidled, däremot är modellen ”kort”, och med det menar jag att avståndet mellan framhjulet och de bakre hjulen är kort. Quinny Moodds största styrka är dess grymma design, jag älskar dessa ”trendvagnar” med högblanka chassin, starka färger i tygerna och genomtänkta funktioner. Quinny Modd fäller till exempel upp sig själv från ihopfällt läge.

När Sixten, som är 2,5 år gammal sitter i vagnen är det skönt att den lilla bygeln sitter så tajt så att han slipper ha selen över bröstet. Sixten gillar att sitta och hålla i sig i den. Fotstödet går att fälla upp till högt läge så barnet får stöd för fötterna oavsett sittposition. Ryggstödet fälls med ett handtag högt upp i ryggstödet och det häftiga är att sittdelens höftparti utvidgas så att även om barnet har somnat i sittläge så störs det inte av fällningen av ryggstödet. Många tilltalas av ergonomiska sitsar just för att fällningen är så smidig och i Moodds fall så blir fällningen inte påverkande eftersom att själva sittdelen under rumpan inte rörs.

Quinny Moodd finns med vitt högblankt chassi eller svart, jag tycker om det vita, som trots ruskoväder under hösten inte blir smutsigt. Det bara rinner av den.Quinnys karaktäristiska chassi med den längsgående ramen som framhjulet fäster på är även fäste för varukorgen. Jag tycker att det är vanligt att barnvagnsdesigner lägger all krut på chassi och sitt- och liggdel men missar att rita en varukorg som matchar kvalitetskänslan på vagnen. Jämför med Orbit som ritat en egen skötväska att fästa under chassit och sidoväskor att fästa på ramen eller Bugaboos egna varukorg i tyg. De har tänkt till och följer en designlinje hela vägen ut medan Quinny i detta fall har avslutat arbetet lite för tidigt. Även om fast kanske hellre framförallt Moodd är en så kallad cityvagn så behövs större utrymme för att packa matvaror och liknande undertill och materialet bör matcha materialval i sufflett eller sittdel, tycker jag.

Jag gillar att sittdelen passar till en 2,5-åring med vinteroverall utan att varken kännas trång på höjden eller längden. Sixten når knappt ner till steget på fotstödet och har minst två decimeter kvar till toppen av suffletten. Apropå suffletten så är den i en klass för sig. Det är en av detaljerna Hans inte gillar; den är kort, väldigt kort, och placerar på ett sätt Moodd i sulkygenren eftersom sulkys sällan har en sufflett överhuvudtaget. Jag tycker att vagnen är snyggast helt utan den. När Sixten sitter i Moodd använder jag inte suffletten men när han sover i den är det skönt att kunna mörka men för en 6-månadersbebis som precis bytt från liggdel till sittdel så är den på tok för kort, i alla fall enligt mig.

Tillbaka till vad jag älskar med Quinny Moodd, så att ni inte glömmer…

-Det vita högblanka chassit, I love!

-De starka färgerna i sittdelsklädseln och suffletten, den rosa färgen som jag valde gör att vagnen känns som en riktig godisbit. Giftigt snygg!

-Den blir liten ihopfälld och fäller upp sig själv. Smidigt för mig som ofta använder vagnen i bilen.

-Sitsen går att ha vänd både ifrån och emot sig. Det allra viktigaste för mig när jag väljer vagn.

-Bygeln mellan benen gör så att Sixten sitter fast i sittdelen men slipper ha selen över bröstet.

-Sittdelen känns lagom både till en 1-åring och en 2,5-åring men likaväl kommer en 3-åring passa i den.

-Mammor vänder sig om efter vagnen och pekar, samma effekt som med Orbit. Det går jag igång på.

Och vad är det Hans inte gillar med Quinny Moodd?

-Suffletten är för kort och bånglig i strukturen

-Bygeln är i vägen när Sixten ska i och ur vagnen, smidigast är att dra ur den innan.

-Spännena i selen är små och knepiga att passa ner i fästet.

-Sittdelen är öppen och inte så ombonad

Min reflektion är att Quinny Moodd passar för dig som bor i stan och vill ha en äkta cityvagn till ett barn från 1 år och äldre, eller med liggdel för bebis. Snygg design och fina färger gör vagnen vacker att se på men körförmågan i citymiljö är också utmärkt, trots den breda vagnbasen. Quinny Moodd är enkel och smidig att lyfta i och ur bilen och fäller upp sig själv vilket borde tilltala många. Priset är i nivå med liknande vagnar på marknaden, till och med lite billigare än flera andra i samma segment.

/Lofsan

Du kanske också gillar

5 kommentarer

Si 7 december, 2011 - 20:39

Hm, intressant vagn men 66 cm
Bredd känns orimligt brett för en cityvagn?

Reply
lofsan 7 december, 2011 - 20:45

Det intressanta är att den inte alls känns så bred.

Reply
Sandra 11 december, 2011 - 23:19

Nu kanske jag missförstod dig men den där har ju inte en ergonomisk sits.

Snygg som tusan men alldeles för öppen för min smak!

Reply
alltombarnvagnar 11 december, 2011 - 23:36

”Många tilltalas av ergonomiska sitsar just för att fällningen är så smidig och i Moodds fall så blir fällningen inte påverkande eftersom att själva sittdelen under rumpan inte rörs.”

Om du menar den meningen så tror jag att Lovisa menar att det som är bra med sitsen är att den liknar en ergonomisk sits på så sätt att rumpan inte skjuts fram när man fäller sitsen! Men Lovisa kan nog svara på hur hon menade när hon kommit hem från sin resa! 🙂
/Anna

Reply
lofsan 12 december, 2011 - 13:53

Haha, jag var ju extremt otydlig! 🙂

Moodd har inte en ergonomisk sittdel, exakt, men till skillnad från till exempel Teutonias sittdelar där man tippar bak ryggstödet så förändras positionen på barnet på så sätt att rumpan hasar ner lite grann. I Moodd så utvidgas området precis vid övergången mellan sittyta och ryggytan så att rumpan är kvar på exakt samma ställe när man tippar bak ryggstödet. Just att rumpan är stilla när man fäller sitsen är vad ergonomiska sittdelar har som fördel, i alla fall när man frågar anhängarna. Detta är den första oergonomiska sittdelen som har ett ryggstöd/höftled som utvidgas och förlängs vid fällningen och på så sätt närmar sig fördelarna med en ergonomisk sittdel.

Reply

Lämna en kommentar