Springa med barnvagn

av Lofsan

I dag gjorde jag premiärpasset med Mountain Buggy Duet. Den fungerar bra att springa med, även om den inte är avsedd för det. Jag sprang förut med Bugaboo Donkey också men Duet är mer följsam och vobblar ingenting trots svängbara framhjul. Jag har aldrig sprungit med en ren löparvagn även om vår förra Mountain Buggy Terrain marknadsförs som en sån. 2012 är året som jag ska springa mer så en riktig löparvagn för två barn står på önskelistan. Helst en sådan som går att växla mellan att åka skidor med och cykla framför, en Chariot CX2 med andra ord. Den har fått bra omdömen och ska passa bra för föräldrar som är olika långa. Jag är ju 158cm och min man Hans 183cm så vi har helt olika utgångslägen när vi springer med barnvagn. Vi är en aktiv familj som tycker om att vara utomhus och uppleva natur och miljö, i vinter ska vi åka mycket skidor både utför och på längden och så ska vi springa många mil. En barnvagn som kan ta runt barnen på dessa äventyr vore grymt.

Mountain Buggy Duet fungerar att springa med, trots att den inte är gjord för det. Men det finns mer optimala löparvagnar på marknaden.

Har ni en specifik löparvagn eller springer ni med ”vanliga” vagnen? Har någon erfarenhet av att åka längdskidor med barnen på släp?

/Lofsan

Du kanske också gillar

6 kommentarer

Si 25 december, 2011 - 22:08

Jag vet inte hur det är m donkey men bugaboo cameleon har tydliga varningar på sig att man inte ska springa med den. Jag har gjort det ändå med terränghjul. Men det var uselt. Främst för jag tyckte vagnens stötdämpning absorberade för mycket fart. Den vagn som verkligen fungerat, och som
Finns i syskonutförande, är billiga danska trille jogger. Den är lätt (7 kg i enkelversion), har stora luftdäck, handbroms, nästan fullt liggläge osv. kostar 1500:- ny i singelutförande. Kan verkligen rekommendera den som extra jogging/ terrängvagn.

Reply
lofsan 25 december, 2011 - 22:14

Nej, man rekommenderas inte springa med Donkeyn heller. Faktum är att det är gå vagnar, även de som kallas ”terrängvagnar” som är gjorda för löpning. Både Duet och Donkey har en bra stötdämpning, mycket bättre än Cameleon och klarar stötar väl men där jag testat vagnarna är underlaget asfalt och väl trampad väg. Jag skulle inte springa med någon av vagnarna i terräng. Och jag skulle inte springa med en nyfödd i liggdel heller, oavsett underlag.
Måste kolla upp Trille, det är ingen vanlig vagn i Stockholms innerstad. 🙂

Reply
Si 25 december, 2011 - 23:14

Jag glömde skriva att jag tror stötdämpningen absorberar en del av farten och är därmed inte så önskvärd i joggingvagnar. Tex racercyklar är aldrig dämpade av den anledningen, och vill man öka farten på en MTB så är det lättast gjort genom att byta ut en stötdämpande framgaffel mot en odämpad. Trille har ingen dämpning, å andra sidan är lufthjulen och den ”upphängda” sittdelen i tyg fullt tillräckliga för att ta bort stötarna om man springer på asfalt. Däremot
Skulle jag inte springa med den i terräng, kan bli onödigt stötigt. Trille har jag kunnat hålla min ordinarie springfart med!

Ps har dragit en skidpulka och nja…det går, men det är
Ganska svettigt ssk i uppförsbacke. Blir supertungt! Föredrar att pulsa fram själv utan att dra barn. Men ska man på tur är det nog ok. Sen har charioten fördelen av att vara cykelvagn med.

Reply
lofsan 25 december, 2011 - 23:38

Fast för barnens skull är det ju å andra sidan skönt med gung. Mountain Buggy Terrain är ju ganska dämpad och marknadsförs som löparvagn men det är nog skillnad på hur tunga barn man har i. Jag har en 1-åring och en 2-åring i nu men på sikt blir de ju äldre och då krävs ett rejälare chassi. Trille finns bara med fast framhjul väl? Jag tycker att det är skönast med svängbart men det är kanske bara en vanesak?

Reply
Si 26 december, 2011 - 00:45

Jo, precis –
Fast hjul på trille. Den är lätt så den är enkel att trycka ner. Fördelen är rak och fin gång på asfalt. Jag har också sneglat på mB terrain men trillen kändes mer lättrullad.

Reply
Johanna 25 februari, 2012 - 11:26

Maken har en Babyjogger FIT som är riktigt bra att springa med. Eller för den delen att ta promenader på timmervägar mitt i skogen (ja ni vet såna som de kört upp med skogsmaskiner för att köra ut timret från hyggena).

Reply

Lämna en kommentar