Ergobaby Metro

av Anna
Ergobaby Metro recension

Recension av Ergobaby Metro

Inköp: Ordinarie pris för Ergobaby Metro är cirka 3500 kr. Denna vagn är ett recensionsex från Ergobaby
Tillbehör: Regnskydd ingår. Liggdel och förvaringsväska kan köpas till.
Typ av vagn: Resevagn, sittvagn.

Sommaren 2018 var jag i Florida och drog med min fogliga familj till alla barnvagnsbutiker inom både rimligt och orimligt avstånd. Jag vill klämma på nyheter i allmänhet och på Ergobaby 180 Reversible Stroller i synnerhet. Vagnen fanns då endast i Amerika. Till slut hittade jag ett exemplar och blev, ska erkännas, rätt så besviken. Min fantasi om hur Ergobabys första vagn var stämde tyvärr inte med verkligheten. Och om man, som jag, är ett enormt stort fan av Ergobabys fantastiska bärselar så är det lätt att ha lika höga förhoppningar på märkets vagnar.

När så jag nåddes av nyheten om att Ergobaby hade en ny vagn att presentera på Kind + Jugend 2018 så var jag initialt skeptisk. Skulle den känns lika plastig och instabil som 180 Reversible? Tji fick jag, för lilla Metro kunde lika gärna ha varit gjord av en annan tillverkare. Det här är motsatsen till plastigt och rangligt, och jag har efter en vinters körning verkligen fått ett positivt intryck av den här vagnen.

Ergobaby Metro i siffror

Ergobaby Metro är en fast framåtvänd liten sittvagn, som funkar ypperligt som resevagn. Maxvikten i sittdelen är 18 kg, varukorgen tar 4,5 kg och förvaringsfickan på ryggstödet får belastas med 1,4 kg. Metro väger 6,3 kg. Vagnen blir 52 x 44 x 23 cm stor (det vill säga liten) när den fälls ihop.

Ergobaby Metro vadderad sittdel och justerbar sele

Vadderad sittdel med ergonomiskt ryggstöd

Nu gäller det att hålla isär begreppen här. Ergobaby Metro har en vanlig sittdel, inte en ergonomisk sittdel. Läs gärna mitt inlägg om skillnaden mellan vanlig och ergonomisk sittdel. Det ergonomiska hos Metro är hur ryggstödet är formsytt för att ge ett ergonomiskt korrekt stöd för barnets rygg. Sånt här får man ju helt enkelt ta tillverkarens ord för. Det är omöjligt för en själv att avgöra. Men den här sittdelen känns verkligen bekväm. Klädseln är rejält vadderad och har en memory foam-känsla när den pressas ihop.

Metro sele kan justeras i olika höjdlägen i ryggstödet. Fempunktselen klickas i från två håll i grenbandet och alla selband kan justeras i längd.

Ergobaby Metro sittläge och fullt liggläge

Steglöst ställbart ryggstöd ned till liggläge

På baksidan av Metros ryggstöd finns en dragkedja. Öppnar man upp den kommer man åt spärren för att reglera ryggstödet. Utrymmet funkar även som en förvaringsficka. Jag förstår inte helt poängen med det här upplägget. Fälla upp och ned ryggstödet är något man gör hyfsat ofta på vagnen, så att behöva öppna upp och stänga igen en dragkedja varje gång känns mest som ett onödigt moment.

Man kan ju heller inte ha saker i den förvaringsficka helt obehindrat. För de kommer ju falla ur om man man måste öppna dragkedjan när ryggstödet är i liggläget? Nåväl. I sammanhanget är detta en petitess. Det viktiga är att ryggstödet kan regleras och att det kan fällas ned till ett så gott som helt plant liggläge. Ryggstödet fullt uppfällt får till ett riktigt bra sittläge.

Ergobaby Metro så ryms en tvååring och en femåring i vagnen

Gott om utrymme under suffletten

En 2-åring på cirka 90 cm sitter väldigt bra i Ergobaby Metro. Ryggstödet går fortfarande upp till över halva bakhuvudet. Så det är inga problem att luta sig tillbaka och få stöd för nacken. En 5-åring på omkring 110 cm kan faktiskt sitta bekvämt i metro. Ryggstödet är lite kort för att ge support för nacken men bekvämt var det nog ändå. Och framför allt fanns det gott om utrymme under suffletten. Det är benutrymmet som är lite kort för en femåring, Men överlag funkade Ergobaby Metro bättre med ett stort barn än vad jag trodde att den skulle göra.

Ergobaby Metro ställbart fotstöd

Ställbart fotstöd ger längre sovyta

Det ställbara fotstödet kan vinklas i flera lägen. Har man ett större barn viker man förstås ned fotstödet helt. Då kan barnet stödja fötterna mot fotstödet som är inbyggt i chassit. För mindre barn är det toppen att fotstödet även kan vinklas rakt ut, i ett vågrätt läge. Det gör att sovytan förlängs och att även benen har stöd när barnet ska vila i Ergobaby Metro.

Ergobaby Metro sufflett

Sufflett som ger bra skugga

Ergobaby Metros sufflett kan ställas i några olika lägen. Men det blir mest att antingen har man den fullt utfälld, eller så fäller man inte ut den alls. Den skulle kunna ha varit opraktiskt kort men eftersom att bågarna är så långa så sticker suffletten ut en bra bit över sittdelen. Det gör att solskyddet blir riktigt bra. Även när barnet ligger ned i liggläget så skuggas överkropp och huvud på ett bra sätt. Baktill på suffletten finns en tittlucka av ett lager meshtnät. Öppnar man upp luckan ser man barnet, och släpper in mer luft i vagnen.

Ergobaby Metro hjul och varukorg

Små hjul men ganska rymlig varukorg

Ergobaby Metro är en liten vagn. Så det säger sig självt att även varukorgen måste vara begränsad i storlek. Den är dock enkel att komma åt från alla olika hål. Större föremål får man dock enklast in framifrån, med fotstödet uppfällt. Det här är inte en vagn man går till mataffären och handlar med. Men jag får i min ryggsäck, barnens vantar och absolut kan jag kila förbi COOP och få med mig flingor och några liter mjölk hem också.

Hjulen är ganska små och av plast, men de tål en del. Det fastnar inte grus i hjulen. Framhjulen är svängbara och alla hjul kan enkelt klickas loss från chassit. Praktiskt om man vill göra Ergobaby Metro ännu mindre när den fälls ihop. Baktill på chassit, mitt på bakaxeln, sitter Metros fotbroms. Tack vare att den sitter en bit upp från marken så händer det mig aldrig att jag kommer åt den när jag kör vagnen.

Så fäller man ihop Ergobaby Metro

Så fäller du ihop Ergobaby Metro

Många resevagnar utlovar enkel hopfällning som helt kan genomföras med en hand! Men Metro lever faktiskt upp till detta genom att vara väldigt lätt att fälla ihop.

1 – På handtagets undersida finns en spärr som ska dras åt sidan. När det är gjort trycker man in knappen på handtaget, och då kommer man känna hur en spärr inuti handtaget lossnar.

2 – För handtaget framåt och nedåt, så kommer Ergobaby Metro börja vika ihop sig.

3 – Handtaget är nu helt dubbelvikt och vilar mot golvet.

4 – Lyft upp Ergobaby Metro i remmen som sitter mitt i sittdelen för att slutföra hopfällningen.

5 – Et voilá! Ergobaby Metro är nu ihopfälld. Ligger hjulen rätt så kommer chassit låsa sig. Annars får man justera hjulen och sedan trycka för att spärren ska låsa sig.

6 – Ergobaby Metro kan förvaras stående på högkant, eller förstås läggas ned på golvet.

Ergobaby Metro liten och lätt ihopfälld

Vagnen som blir superkompakt ihopfälld

Eftersom att Metro blir så liten när den fälls ihop så är den aldrig i vägen. Vare sig det handlar om att resa med vagnen eller att förvara den i hallen, packa in den i bilen eller låsa fast den utanför förskolan. Den känns smidig i precis alla lägen och kan lätt gömmas undan när den inte behövs. Nu kallar jag också Ergobaby Metro för resevagn. Men den här typen av små sittvagnar kan lika gärna bli en riktigt uppskattad del av vardagen, just tack vare hur smidiga de är.

Ergobaby Metro på bussen och utrymme för benen när man går

Att använda Ergobaby Metro i vardagen

Åker man ofta buss med barnen så är Metro ett utmärkt val av vagn. Den tar väldigt liten plats uppfälld. Och skulle bussen redan vara full i barnvagnsutrymmet så är det ju fullt möjligt att snabbt fälla ihop Metro. Sedan kan man få plats med den framför sätet där barnet sitter, medan man själv sitter eller står bredvid.

Jag uppskattar också höjden på bakaxeln. Det är inte ovanligt att man på små vagnar råkar sparka i fotbromsen baktill varpå den oväntat låser sig och hela vagnen tvärstannar. Otroligt irriterande när det sker (och lite farligt, om man inte har spänt fast sitt barn ordentligt i sittdelen). Men på Metro händer detta aldrig, inte ens när jag med flit tar ut stegen lite extra.

En liten detalj som irriterade mig är suffletten när den inte är utfälld. Den vilar då nämligen direkt mot handtaget. Det är ju inte så att man på något sätt klämmer fingrarna. Men jag tycker inte att det är skönt att fumla in handen mellan handtag och sufflett och hade föredragit lite mer space. Det går att fälla fram suffletten ett steg. Då finns det mycket utrymme för händerna. Men då ser jag inte barnet lika väl.

Ergobaby Metro porös klädsel och sufflett mot handtaget

Mjuk men lite för porös klädsel

Jag har inte mycket att anmärka på med Ergobaby Metro. I mitt liv har vagnen fått följa med i vardagen. Det har framför allt inneburit att åka med i bilen när vi ska iväg och göra ärenden, eller att agera transportmedel när jag hämtar och lämnar på förskolan. Framför allt att hämta barn som lekt ute är ett skitigt göra. Och ibland tar jag med mig barnen direkt från gården, i samma ytterkläder de haft hela dagen. Det blir sådär kul med Ergobaby Metro.

Vagnens klädsel är väldigt mjuk och skön. Men den suger åt sig all smuts, allt damm, all sand. Väljer man Metro med svart tyg så kommer den inte förbli svart särskilt länge. Sanden är ganska enkelt att damma av men eftersom att klädseln är så porös så kan fläckar sätta sig om man inte snabbt är där med våtservetterna. Så bekvämt för barnet, absolut. Den här klädseln är definitivt inte glansig och svettig. Men den är heller inte smutstålig.

Ergobaby Metro körkänsla och användning

Körkänslan hos Ergobaby Metro

Metro är en lättrullad vagn. Med tanke på de små hjulen är det inte så konstigt att den funkar bäst på plana underlag, som asfalt eller köpcentrum. Lite lätt snöfall funkar också men det här är inte en terrängvagn. På rätt ytor så är Metro dock mycket lättkörd. Vagnen styrs och svängs enkelt med en hand och rullar tyst. Att ha den med sig i bilen har varit helt perfekt.

Jag har gillat vagnen mer än vad jag i höstas trodde att jag skulle göra. Jag hade antagligen föredragit en klädsel av någon slags canvas, som tål lite mer skit. Men det är jag och det är så mitt liv och min barnvagnsanvändning har sett ut denna vinter. Jag är inte riktigt lika blown away av Metro som av Ergobabys bärselar (Adapten är min personliga favorit). Men Metro är minst sagt en lovande europeisk barnvagnsdebut för Ergobaby!


Länkarna nedan är affiliatelänkar. Om du väljer att handla via dem så får jag provision på ditt köp och det kostar inte dig något extra. Tack för att du väljer att supporta din lokala barnvagnsnörd!

Se pris för Ergobaby Metro hos: Jollyroom
Se pris för Ergobaby Metro hos: Babyland

Du kanske också gillar

2 kommentarer

Micha 20 september, 2022 - 21:13

Hej! Hur bra luftgenomströmning/ vädring finns det på vagnen? Vi ska åka till varmt land, så funderar på hur man kan öppna upp lite när barnet ska sova 🙂

Reply
Anna 21 september, 2022 - 08:43

Hej Micha!
Metro är ju så pass öppen runt sittdelen, även om man har suffletten helt nedfälld, så det upplevde jag inte alls som ett problem. Särskilt inte om man har vädringsluckan på suffletten öppen!
/Anna

Reply

Lämna en kommentar